Vitamíny na podporu plodnosti
Ahojte,
aké vitamíny odporúčate brať pred tehotenstvom? Viem, že sa užíva kyselina listová, ale úprimne si už nepamätám, čo všetko som brala pred 7 rokmi pri poslednom dieťati. Otehotnieť sa nám vtedy nedarilo asi 2 roky.
Mal by nejaké vitamíny užívať aj muž? Chceme tretie dieťa, ale začína nás trochu tlačiť čas – manžel má 46 rokov, ja 32. Ja by som ešte pár rokov pokojne počkala (aj keď viem, že tu môže byť riziko, ze by sa opäť nedarilo), ale nechcem, aby bol manžel už „dedko“, keď budeme mať posledné dieťa 😅
Je tu aj istá obava kvôli veku. Viem, že vyššie riziká sú skôr pri tehotenstve vo vyššom veku ženy, u muža by to nemal byť až taký problém, keď to dieťatko spravi vo vyššom veku, či?😬
Okrem našich dvoch detí má manžel ešte dve staršie deti a všetky sú zdravé. Ani v jeho rodine sa celkovo nevyskytujú žiadne diagnózy u detí
Mne odporucila gynekologicka v nemocnici po potrate brat femibion pred tehotenstvom, pre muza selen, zinok, ze mu mozem kupit folandrol, ten obsahuje ale len selen, tak som kupila ferti duo, tam je selen aj zinok.
Po potrate som isty cas uzivala inofolic premium a ten som brala aj pred prvym tehotenstvom, ale len na upravu cyklu po vysadeni HAK.
@anonym_autor Ahoj. Asi dva týždne pred plánovaným tehotenstvom som začala užívať Femibion na plánovanie tehotenstva.
Avšak už dva mesiace predtým sme vitamíny užívali obaja – ja aj partner.
Obaja sme brali Medpharma multivitamín, ktorý by mal obsahovať aj dennú dávku kyseliny listovej (hoci vo Femibione je, ak sa nemýlim, lepšie vstrebateľná forma), aj zinok. Okrem toho sme obaja užívali vitamín D 1000 IU a magnézium, pretože tento multivitamín neobsahuje dostatočné množstvo na pokrytie dennej potreby. Ja som ešte užívala aj vitamín E.
Samozrejme, ak človek užíva multivitamín, je dobré pozrieť sa, koľko obsahuje napríklad vitamínov skupiny B, pretože ak by si k tomu brala Magne B6, dávka vitamínu B6 by sa mohla prekročiť, čo dlhodobo nie je ideálne 🙂 Preto sme vitamíny radšej brali s rozumom – určite nám neuškodili.
A zatiaľ to vyzerá tak, že sa nám snaženie podarilo, mala som viac pozitívnych testov a budúci týždeň idem k lekárovi. Dúfam, že bude všetko v poriadku.
A veľmi držím palce aj tebe, aby sa to konečne podarilo 😊

Kys listová a podla výsledkov krvi vit D stačí