Máte skúsenosť s chorobou, ktorá vypukla následkom neočkovania?
Rozhodla som sa, ze nedam dceru ockovat, no vcera som dostala od znamych brozurku o ockovani a zasa si nie som ista, ci som urobila dobre. O nasledkoch ockovania je tu toho napisaneho vela. Ale mate niekto osobnu skusenost s chorobou, ktora vypukla nasledkom neockovania a mala zly priebeh?
Pokial viem, vacsina chorob, proti ktorym sa ockuje, je liecitelna viac menej bez komplikacii, no znami mi vcera povedali opak - vraj priznaky choroby sa casto prejavia az vtedy, ked je choroba v rozvinutom stadiu a vtedy je uz pre dieta neskoro. Tak ako to vlastne je? Ma niekto skusenost s chorobou? Dakujem
Ja ak mám byť úprimná nečítam články ani "štúdie" ktoré sú financované farmaceutickými spoločnosťami. Rada si prečítam, alebo pozriem vyjadrenie nezávislého doktora, pediatra, ktorý otvorene hovorí o tom čo očkovanie spôsobuje. Ale ako som písala, každá matka chce to najlepšie pre svoje dieťa! A ak, tak máme ako matky mať právo slobodnej voľby či dať, alebo nedať zaočkovať bez toho, aby sme boli sankciované, alebo aby sa na nás pozeralo ako na krkavčie matky...!!
@anjelicek26 Musím opraviť, link na tú prvú štúdiu som dala zle.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10487630
A už len pre úplnosť ani riziko diabetu 1 nie je vyššie u zaočkovaných detičiek.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11731639
@jonas17 Neviem, ale určite bude dobrý nápad založiť fotoblog pre mamičky detí s cukrovkou a tam by sa niekto mohol objaviť, aj ked pri súčasnej vysokej zaočkovanosti je to kdosť nepravdepodobné. ten výskum hovorí ale jasne je rovnaký výskyt cukrovky u očovaných a neočkovaných detí, bohužiaľ. ☹
@blevka ja som nepovedala, ze sa nieco take nemoze stat, je to smutne. Na druhej strane ak by tvoja mama prekonala rubeolu v detstve, nedostala byt ju v tehotenstve. A presne toto sa ockovanim deje. Povode detske choroby sa vdaka ockovaniu posuvaju do dospelosti. Lebo v 20tke alebo 30tke ta uz ockovanie z detstva ani nahodou nechrani.
@blevka dala som paci sa mi to, aj ked sa mi nepaci, co pises ☹
@alikaa ten spominany komentar, na ktory si reagovala, bol napisany len v nadvaznosti na moj prispevok. A urcite bol pisany v zmysle, ze ak sa niekto nezaockuje a stretne sa s chorobou, ktora je smrtelna, nasledkom nej moze zomriet. Ako to bolo v pripade mojej dcerky. Samozrejme ze ta smrt nie je nasledok neockovania, ale choroby. Meningitidu sposobuju aj ine bakterie, okrem meningokoka aj napriklad pneumokok a hemofil. Okrem meningitid mozu sposobovat vsetky tieto bakterie aj tazke septicke stavy (u sepsy je smrtnost cca 50%). Nehovorim, ze sa to deje dennodenne (chvalabohu), ale deje sa to.
Ale ine som chcela, toto ma zaujalo, co pises: "Podstatne u akejkolvek choroby je, aku ma clovek v tom case imunitu. Ak je silna, zvladne akukolvek chorobu. A prave na tej imunite treba pracovat cely zivot."
Ako vies, aku imunitu ma momentalne tvoje dieta? Lebo ja som asi hrozny laik. Pokial na mojom dietati priamo nevidim prejavy uz nejakej virozy, alebo inej choroby, tak aj tak neviem s istotou povedat, ci ma silnu imunitu. Lebo ak tu niekto pisal o niekom, kto ochorel a zle dopadol, tvoj zaver bol, ze mal asi v tom case slabsiu imunitu, kedze takto dopadol. A ja sa teraz naozaj laicky pytam: je to vidiet, ze ma moje dieta prave teraz slabsiu imunitu, ak nic na nom nebadam? A ak aj ma nizsiu imunitu, alebo ak aj na nom nieco badam, co vtedy doporucujes? Ak nie ockovanie, ako sa vyhnut tym chorobam, na ktore sa zomiera? Tym bakteriam, ktore mozu "prave teraz", ked ma moje zdrave dieta "prave" znizenu imunitu, ist okolo, aby to niekto len tak statisticky ako ty potom nezhodnotil, ze moje dieta ochorelo a zomrelo preto, lebo malo v tom case slabsiu imunitu, proste malo smolu. Nechcem, aby moje dieta malo smolu, chcem urobit vsetko preto, aby chorobu/choroby nedostalo. Nerobim si srandu, fakt ma to zaujima, ako rozpoznat, aku ma dieta v ktorom okamihu imunitu a v pripade, ze to neviem, alebo viem, ze je znizena, co robit, ak nie ockovat. Lebo ja sa bakterii bojim.
@alikaa nie nemali ziadne vazne nasledky - moja dcera nemala absolutne nic - ani opuch ani teplotu, syn mal mierne zvysenu teplotu mozno 3hod. , ziadne opuchy... co sa rozpravam s maminami tak tieto prejavy niektore deti mali ale ziadne ekzemy, alergie a pod. vyvolane ockovanim nemali...
@zuzanaj54 Ano, na to som chcela upozornit, ze to mala inak formulovat, ze sa neumiera na nasledky neockovania, ale na nasledky choroby.
No a ja som to myslela tak, ze pokial dietatu permanentne pestujes silnu imunitu, tak aj v oslabeni by mala zabojovat lepsie. Posilnovat imunitu prave ked uz je dieta chore, moze byt neskoro. Nie vsetci co dostanu meningitidu aj zomru. Su ludia, ktori sa z toho dostanu bez akychkolvek nasledkov.Taky pneumokok alebo hemofil sa casto vyskytuje v nosnych slizniciach a clovek o tom ani nemusi vediet. Obvykle prepukne, az ked ma clovek z nejakeho dovodu oslabenu imunitu (napr. stres, moze byt aj ockovanie, alebo nejaka ina choroba). No a to pestovanie silnej imunity zavisi strasne od stravy a od zdravotneho stavu mamicky uz v tehotenstve, lebo ta dava imunitu dietatu. Ja osobne som si pred kazdym tehotenstvom urobila taku mensiu detoxikacnu kuru a davala som si obrovsky pozor co do ust davam, Snazila som sa jest co najzdravsie. Nas pediater mi dal velmi vela dobrych rad co sa tyka pestovania imunity, on kazdemu na prvej poradni da informacie spisane na papieri, co robit, aby sa s dietatom videl iba na poradniach (cize aby bolo co najmenej chore). Takze mozem napisat co on odporuca (my sa tym riadime) - idealne vylucit maso, mlieko a mliecne vyrobky, lebo zahlienuju, uplne vylucit cukor (okrem toho, ze tiez zahlienuje, tak prekyseluje organizmus a tym padom ho oslabuje), zamerat sa na surovu zeleninu, ovocie, strukoviny, orechy, bylinkove caje a pit vela vody. No takze okrem toho, ze v tehotenstve by sa mamicka mala stravovat co najzdravsie (idealne by bolo vyriesit aj dlhodobe zdravotne problemy pred tehotenstvom), tak po porode vylucne kojit, lebo umele mlieko je vyrabane z kravskeho mlieka a chybaju mu velmi dolezite zlozky, ktore obsahuje materske mlieko. Materske mlieko ma protizapalove ucinky, da sa kvapkat do nosa pri soplikoch, alebo do oka pri zapaloch (u nas to zabera lepsie ako akekolvek lieky), tiez kojit co najdlhsie (kludne aj 2-3 roky). Pri oslabenom organizme (napr. sopliky, kasel, teplota, horuce leto) kojit castejsie. Ked moje starsie dieta islo do skolky, pediater nam poradil urcite vytazky z byliniek na posilnenie imunity a teda musim povedat, ze maly sa drzi velmi dobre. Takze aby som to zhrnula, pokial dohodobo riesis posilnovanie imunity, nemala by si sa bat jednorazoveho oslabenia imunity. Bakterie su uplne vsade, neda sa im vyhnut, denne sa kazdy stretava so stovkami bakterii, ktore telo riesi a clovek o tom ani nevie. Doktori vam vysvetlili, preco ste sa vy ostatni od tvojej malickej nenakazili?
@adsumus Dufam, ze si uvedomujes ako si oponujes v jednej vete
@alikaa ano, nie na nasledky neockovania sa umiera, ale na nasledky choroby, "proti ktorej existuje ockovanie". To sme zase chceli zdoraznit my. Ze su aj pripady, ked mozno nemuselo byt vsetko stratene, lenze ockovaci "zolik" sa nevyuzil ☹
Co sa tyka imunity, priznam sa, cakala som viac. Strava je taka vseobecne znama vec, vacsina mamiciek uz pocas tehotenstva sa snazi stravovat zdravo, nehovoriac o tom, ze dnes je super bio trend. Ja sebe a detom obcas maso dam, ale striedmo. Sladime medom, prip. javorovym sirupom, pouzivam len celozrnu muku, zelenina a ovocie su u nas na dennom poriadku, vacsinou zo zahradky alebo v bio kvalite (to si zabudla spomenut, ze by to malo byt bio), strukoviny varime vseho druhu a den bez orecha si neviem predstavit. Mlieko nepouzivame, obcas jogurt-biely. Dojcim uz tretie dieta a nechystam sa tak skoro prestat. Takze podla toho, co pises, som dcerke vyrazne posilnovala a budovala imunitu. Ako to, ze to chytila? Nevsimla som si na nej znizenu imunitu, vyzerala po cely cas tak zdravo.Stres nemala. Co viac sa este da robit, ak nie ockovat?
A v podstate vacsina toho, co pises, sa neda pouzit na tych najmensich (deticky do 1 roka), ktori ma zaujimaju najviac. Ti su najzranitelnejsi. Co ine okrem dojcenia mozes pre ne urobit, aby neochoreli na smrtelne choroby, ak to nie je ockovanie? Lebo presne ako pises, hemofila a pneumokoka maju bezne ludia v nose, ani o tom nevedia. Tak isto meningokoka. Az 10-15% populacie si s nim naziva v symbioze. Lenze mozu nakazit nase dieta, ktore ma znizenu imunitu uz len tym, ze je take male. Lenze ona nie je znizena, je adekvatna veku, a ja darmo budem orechy luskat a nakupovat len v bio obchode, ked mi niekto cestou na nakup do toho bio obchodu prskne, kychne, zakasle na moje dieta v kociku a nedajboze to bude bacilonosic nejakeho svinstva.
Mas pravdu, nie vsetci, co dostanu meningitidu, aj zomru. Poznas takych co prezili? A co hovorili? Pohoda? Kludne by do toho sli znova? Vlastne asi nehovorili nic, lebo este nevedeli hovorit, lebo o detoch sa bavime, o tej najrizikovejsej skupine co sa meningitidy tyka, t.j. do 4 rokov. Dospeli nas nemusia zaujimat, ockovanie je na ich pleciach, iba za deticky rozhodujeme my, aj preto je tato debata. Tak dufam, ze poznas deticky v tejto vekovej kategorii, ktore meningitidu prezili jedna radost. A bez akychkolvek nasledkov. Apropo vies si predstavit, kolko chemie sa do dietata dostane pocas liecby meningitidy? Naozaj veris tomu, ze to na nich nezanecha ziadne nasledky?
Co sa tyka mojej dcerky, lekari nam vysvetlili akurat to, ze to funguje naopak, nie my od nej, ale ona od nas sa mohla nakazit, preto, ze bola najmensia, najzranitelnejsia. Ci co si myslis ty?
@zuzanaj54 Nechcem sa tu rozpisovat mimo temu, tak len strucne. V kazdom pribalovom letaku mas napisane, ze nie kazdy si vytvori protilatky. Uz som tu pisala, ze ja som dostala osypky po ockovani proti osypkam. Moj nazor je taky, ze neverim, ze ockovanie moze nejako chranit a tiez neverim, ze zmes toxickych latok (v ockovacich latkach) mi moze nejako pomoct pri prekonavani akychkolvek chorob. Viem, ze ty mas iny nazor, takze debata na tuto temu by bola velmi dlha. O vasej malickej viem uz dlho, v davnejsej diskusii si pisala, ze prve ockovanie ste absolvovali v 3. mesiacoch. Podla teba po 2-3 mesiacoch od ockovania uz mala vasa malicka silnu imunitu, ale podla mojho nazoru, opak moze byt pravdou (aj ked netvrdim, ze to tak naozaj bolo, to sa uz nikto nedozvie). Su deti, ktorym ockovanie na velmi dlhu znizi imunitu. To, ze medzi ockovanim a meningitidou nedostala nejake sopliky alebo nejaku inu chorobu, neznamena, ze ta imunita fungovala tak ako pred prvym ockovanim. Nechcem to tu rozoberat, vas pripad je velmi smutny, spatne uz aj tak nezisis ako na tom bola jej imunita v case nakazenia. Kazdopadne vasa starsia dcerka podla tvojho pasu mala vtedy 2 roky, takze patrila do kategorie do 4. rokov, ktora ako pises patrila do rizikovej kategorie a jej nic nebolo.
A ked pises, ze ci viem, kolko chemie dieta dostane pocas liecby meningitidy a ze ci verim tomu, ze to nezanecha ziadne nasledky... Tak ja by som tu otazku polozila z mojej strany opacne - precitala si si pribalovy letak, kolko chemie je v kazdej ockovacej latke? Myslis si, ze to nemoze zanechat ziadne nasledky? Moj nazor je, ze to moze zanechat katastrofalne nasledky (vid smrt Maroska 2 dni po 3-mesacnom ockovani, ktory tu uz davnejsie bol pretriasany). Tie nasledky nemusia byt viditelne hned.
@alikaa Verim, ze ti nemusim vysvetlovat rozdiel medzi imunitou 6mesacneho a 32mesacneho dietata. Ci myslis, ze vsetky deti po vekovu hranicu 4 rokov maju imunitu rovnaku? Aj napriek tomu, podla tvojho prispevku moja starsia, toho casu takmer 3rocna dcerka, ktora bola plne zaockovana vsetkymi povinnymi ockovaniami (dokopy 8x), by mala mat slabsiu imunitu, ako ta mladsia (ockovana 3x), kedze ockovanie podla teba imunitu znizuje. A inak rizikova skupina su deti do 4 rokov, co sa tyka moznosti nakazenia a prepuknutia choroby, ale co sa tyka priebehu a nasledkov choroby, deti do 1 roka su vramci toho uplne specialna skupina. Uz som to niekolkokrat pisala, doktorka na are pri osetreni nasej dcerky povedala, ze sa stretla vratane nasej dcerky 7x s meningokokom u deti do 1 roka a vsetky zomreli☹ Ked sa este nevedela diagnoza, len to vyzeralo na nejaky kok, nevedelo sa aky a my sme sa uistovali, ze snad to nie je meningokok, snad to nebude take zle, povedala, ze je to rovnako vazne, ak by to bol pneumokok, ze aj tych pripadov mali v poslednom obdobi dost a maju velmi tazky priebeh, takisto sposobuju rychlu sepsu ako aj nasa dcerka mala☹
Nie si jedina z AV, ktora si mysli, ze ockovanie (akekolvek) vyrazne zhorsuje imunitu. Ze na to, ze dcerka meningokoka nezvladla, mohlo mat velky vplyv, ze bola ockovana 1.davkou hexy a prevenaru. Ze bez akehokolkvek ockovania by sa meningitida mozno vobec nerozvinula. A toto u ludi ako ste vy, ma neskutocne udivuje, ze ste schopni napisat to do verejneho fora.
Mojmu malemu syncekovi, ktory sa narodil po smrti dcerky, sme dali urobit podrobne imonologicke vysetrenie pred uplne prvym ockovanim, aby sme vedeli, aku ma imunitu. Sice sme za ockovanie, ale rozumne. Vysledkom prvotneho vysetrenia bolo, ze ma imunitu v poriadku, lenze dalsie podrobnejsie vysetrenie poukazalo na citujem: "suponovanu moznost poruchy funkcie komplementovej kaskady, ktora zohrava dolezitu ulohu pri odstranovani opuzdrenych bakterii typu meningokok, pneumokok, hemofil etc." Imunologicka sa vyjadrila, ze hodnoty su nizsie nez normal, nie nulove, preto predpoklada, ze je to prechodna porucha vzhadom na vek. Trojmesacnym cloviecikom totiz taketo vysetrenia bezne ani nebezne nerobia, preto nie je velmi s cim porovnavat, co je normal a co uz normal nie je. Ze mozno to ma takto vacsina trojmesacnych deti. Kazdopadne vysvetlila, ze toto moze byt pricinou rychlo prebiehajucej infekcie s fatalnymi nasledkami. A ze to iste mohla mat dcerka. A ako odporucanie => zaockovat dieta proti hemofilom, meningokokom aj pneumokokom. V tomto pripade by si dala zaockovat alebo nie? Mne z toho vyplyva, ze nie keby bola moja dcerka uplne nezaockovana, ale zaockovana navyse dobrovolnou vakcinou proti meningokokom, mohla tu byt ☹
Preto mi tieto domnienky bez podlozenia na plne usta vo fore vadia. Predstav si, ze s takouto poruchou alebo prechodnym gapom je viac deticiek, ak nie vacsina. Namiesto toho, aby ich deti boli pod dohladom ockovane, im niekto ako ty poradi, ze iba neockovanim budu zdrave. Staci sa zdravo stravovat, blablabla. Ze tie choroby potom bud nepridu, alebo ich zvladnu lepsie. Ale co ak ti rodicia nevedia, ze maju dieta s takouto poruchou, daju na tvoju radu a nieco sa stane. Potom taki ako ty zhodnotia, ze stava sa to, je to smola, ved protilatky sa aj tak nemusia vytvorit u kazdeho (to predsa neznamena, ze sa nikdy a nikoho nevytvoria)a ockovanie by im urcite aj tak nepomohlo. Ale co ak ano? Preco im nepoviete, ze okrem neockovania, zdravej stravy...sa treba vzdat kolektivov, nakupnych centier, mhd, skolok u starsich surodencov...lebo presne ako si pisala, prave tieto bakterie maju ludia (myslim starsi =>najviac nosicov je u pubertiakov a v produktivnom veku) v nose. Tym ich priamo vystavujes nebezpecenstvu, lenze zo zodpovednosti sa vyzujes, toto mi vadi.
Viem, co vsetko obsahuju vakciny a nie je mi to jedno, bola by som neskutocne stastna, keby konecne vyrobili vakciny bez vyhrad, ale verim, ze mozu pomoct. A inak zlozenie vakcin sa rozobera takmer vo vsetkych vyse 400 temach, ty si s tym zacala aj v tejto,to si bola tiez mimo temu. Tak snad tu pritomni odpustia, ked si to dopovieme, aj ked je to mimo temu. A monzo ani nie je.
@zuzanaj54 Zuzka chcelo by sa mi napisat 100000x like, keby tam nebolo tolko bolestneho a osobneho
ale opat - velka vdaka za to, ze mas trpezlivost a odhodlanie komunikovat a logicky faktami krok po kroku argumentovat o nevyspytatelnej hrozbe menom meningokok, ako aj o vakcinacii proti nemu... ktora bude neustale spochybnovana ...ale tvoje informacie pomahaju mnozstvu vahajucich a neznalych rodicov, ktori takmer nic o meningokokovi nevedia (ako ani ja predcasom)
@veve39 dakujem ti, tvoje slova vzdy potesia. Vies, malinky ma aktualne pol roka, Laurinka sa uz pol roka nedozila, chybali jej dva dni ☹ Vzdy, ked sa blizia a prebiehaju rozne tazke datumy, ako tento,alebo jej narodeninovy datum, datum, ked zomrela...vtedy mam vzdy potrebu nieco urobit, opat sa s tym pobit, znovu dat vediet, ze sa nieco take hrozne stalo a stava a zabranit tomu. Lenze to sa neda ☹ Nech si ludia robia co chcu s tou informaciou, pre mna je podstatne, ze som ju podala dalej, pomaha mi to.
@zuzanaj54 malinky je rozkosny, tak rychlo to leti....keby sa tak dalo ubrat z bolesti, ktora ta sprevadza hlavne v tie tazke datumy 😔 😔
napriek tomu tvojmu osobnemu a bolestnemu si urcite velmi otvorila oci mnohym rodicom, opat som sa aj ja dozvedela nove info o tej hnusobe-meningitide..tie vysetrenia synceka a zavery z imunologie..a opat som sa aj nastvala, preco sa o tomto u pediatrov nehovori, o tom aky je meningokog zabijak do 1.roka zivota, taktiez o vakcine, aby mal rodic realne info a nech sa sam rozhodne
@veve39 toto vysetrenie mnou velmi pohlo. Napalena na pediatricku, aj cely system. Keby taketo vysetrenie mala Laura a keby mi bola doporucena vakcina proti meningokokom, nevaham. Lenze taketo vysetrenie sa vraj bezne nerobi, iba to jednoduchsie primarne, ktore mal maly v poriadku. Podrobnejsie vysetrenie sa vacsinou ubera nejakym naznacenym smerom, aby vedeli, co maju hladat, na co sa zamerat 😒
Inak u maleho sme zacali Neisvacom, dostal to ako uplne prve ockovanie v 3 mesiacoch. Nemal ziadnu reakciu. Keby som tak mohla vratit cas a skonstatovat to iste u Laurinky 😒
@zuzanaj54 cela nasa ockovacia politika je na hlavu postavena...o meningokokovi sa teda vie, ze do 1.r.zivota je nesmierne nebezpecny pre deti, preco sa nezameraju na taketo vysetrenia, alebo aspon informovanie o nich, trebars aj s financnou spoluucastou rodica, aby sa vyselektovali deticky, ktore su este viac ohrozene touto bakteriou ? ved pri prenose kvapockovou infekciou je to skutocne casovana bomba, hlavne ked je v populacii nosicov tak rozsireny...cely meningokok a ochrana voci nemu (pokial neberieme do uvahy "rady" o prirodzenej podpore imunitneho systemu parmesacneho kojenca!) je uplne podceneny zo strany statneho zdravotnictva (necinnost), ako aj AV aktivistov (bagatelizacia)
@veve39 plne s tebou suhlasim, ja som bola taka zaskocena vysledkami toho vysetrenia, ze som sa nezmohla na taketo otazky. Cely cas som rozmyslala len nad tym, ze uz aj nazor imunologa je, ze Laura mohla zit ☹ Ked pojdem s malym na opatovne vysetrenie po ukonceni vsetkych doporucenych ockovani, ci sa hodnoty upravili a protilatky vytvorili, opytam sa aj na toto.
@zuzanaj54 ja ked som bola dat nasu malinku zaockovat proti meningokokovi Neisvacom - ovplyvnena a zmobilizovana hlavne tym, co sa stalo vasej Laurinke..pytala som sa Dr., preco som u nej nic o hrozbe meningokoka a moznosti ockovania proti niektorym typom nepocula...povedala, ze teraz su tie nalady medzi lekarmi a AV prudmi - teda mamickami odmietajucimi ockovanie tak vyhranene, ze sa nechcu pustat do debat o dalsich ockovaniach a ze som dostala informacnu brozurku, ked sme tam zacali chodit, s informaciami o vsetkych, aj nepovinnych ockovaniach - lenze, kto podrobne cita brozury?cely system je zly a pediatri by mali mat ulohu informovat rodicov o menigokokovi, o sposobe prenosu, neznamom mechanizme, ktory ochorenie u niekoho spusti-u ineho nie a hlavne o fatalnom priebehu ochorenia u malych deti, co sa vobec nerobi...ja kym som nemala dieta, som meningokoka vobec neriesila, ani som sa o to, co moze sposobit nezaujimala, taktiez mnohi rodicia o tom urcite nemaju dostatocne info......
@veve39 to je sialene. Sialene smutne ☹ Kvoli nejakemu AV hnutiu sa niektore informacie k mamickam nedostanu, aj ked v konecnom dosledku to bola pediatricka, ktora neinformovala, mozem sa opravnene hnevat aj na nufuknutu AV propagandu ☹ Mne napriklad imunologicka doporucila Adelku cely tento rok nedavat do skolky. Tak mame prerusenie. Az do ukoncenia vsetkych ockovani u maleho, aby nic nedoniesla. Ked si pomyslim, ze niekto svoje deti neda zaockovat vobec a napr. starsie dieta veselo necha chodit do skolky, kym doma ma nezaockovaneho kojenca, alebo vymetaju spolocne detske kutiky, ihriska...ved do toho kojenceka nevidime, aku ma imunitu, ci je zaockovany alebo nie.
@zuzanaj54 Ja nie som ziadna AV a ani nepatrim do ziadneho hnutia. Ty si si zazila negativa "neockovania", ja som si zazila negativa ockovania. Je tazke pochopit, ze niekto moze mat aj opacnu skusenost? Kazda z nas ma tym padom iny nazor, ktory sa vyvinul na zaklade osobnych skusenosti. Co je na tom nezrozumitelne? Mimochodom, nikde som nepisala o tom, ze vsetky deti po zaockovani maju znizenu imunitu, ale ze sa to stava. Cize tvoja plne ockovana 2-rocna dcerka mohla mat silnejsiu imunitu ako tvoje 1x ockovane polrocne babatko. Ty sa snazis upozornovat na ockovanie proti urcitej chorobe kvoli vlastnej zlej skusenosti a nikto nehovori, ze patris do nejakeho hnutia. Tak sa snaz pochopit, ze ked ma niekto zlu skusenost s ockovanim, urcite ma nanho iny nazor ako ty.
Ja som mala mladšieho nezaočkovaného a staršieho školkára (očkovaný bohužiaľ). Moje nezaočkované dieťa bolo najzdravším členom rodiny, prekonalo aj moj zápal pľúc (podľa dr. typické pneumokoky či hemofil) bez ujmy - a to bol so mnou v tesnom kontakte, v spoločnej posteli, nosený. Zatiaľ ani jedno dieťa nebralo nikdy antibiotiká. Pokiaľ mal jeden z nich nejaké problémy (vačšinou nejaké črevné virózy), nikdy ich nemali naraz či hneď po sebe.
S deťmi som chodila von na ihriská, odkedy mal 2 týždne. Nemáme tu žiadnu rodinu na pomoc, nikoho, a sedieť doma s vtedy 3 ročným aktívnym dieťaťom len preto, že mám kojenca, to nie je moj štýl. Detské centrá nenavštevujem, ale vonku sme veľmi často a za každého počasia.
Aj takto sa dá existovať. Nemám žiadne výčitky svedomia.
p.s. k téme: všetky deti zo školky, ktoré premaródili polovicu školskej dochádzky, boli zaočkované proti pneumokokom. Neustále absencie im sposobovali opakované respiračné ochorenia a zápaly uší.
Mne je normalne zle, ked si tu poniektorych ludi citam....kazdopadne vsetko ukaze az cas...ohanat sa tu tym, ze "moje neockovane dieta ma taku a taku imunitu" mi pride smiesne...poznam ockovane deti, ktore nebrali ATB a poznam aj neockovane deti, ktore su sustavne chore a na liekoch...pretoze teraz tu nemame epidemie infekcnych chorob napriklad osypky a pod.Az ked stupne pocet neockovanych tak, ze prestane fungovat kolektivna imunita, ked pridu epidemie, ked sa ludia znovu stretnu s tymi "neskodnymi, lahko vyliecitelnymi chorobami vitaminom C" ked budu trvalo poskodene deti, ktorych rodicia nedali zaockovat, ked umrie prve ..druhe..tretie neockovane dieta na chorobu, proti ktorej ho rodicia mohli zaockovat az vtedy sa zmyslanie niektorych zmeni...ale to si uz poniektore mamicky budu trieskat hlavu o stenu...a poniektore budu navzdy zit s pocitom, ze sa velmi zle rozhodli a nechali ovplyvnit extremistickymi AV...bohuzial ☹

@zuzkat1 no, dovolím si nesúhlasiť. Najviac choré deti bývajú prvých 6 rokov. Môj stredný syn, ktorý ako 14-ročný dostal po očkovaní diabetes, do 5-6 rokov bral atb jedne za druhým. Neskor už chorý nebýval. Tiež je očkovaný a od ochorenia DM ešte atb nebral vôbec. Takže aká je imunita, sa prejaví podľa mna už hned od narodenia.Super, že tvoje dieťa je zdravé. Nemyslím si, že je smiešne porovnávať zdravie trojročných detí. Mám ich okolo seba neúrekom. Ale ja, potom, čo sme si prežili, som pokorná. Nehovorím, že nás už žiadna choroba nedobehne. Ja len hodnotím obdobie doteraz. Mám tri deti, tak viem porovnať...