icon

Nezhody s manželom ohľadom očkovania deti

14. nov 2020

Začnem takto, máme 3 deti (5, 7, 9-ročný) a nemajú žiadne očkovania. Ani povinné. Lebo sme sa tak rozhodli z viacerých dôvodov a okrem iného, v čase základného povinného očkovania mali kontraindikáciu, ktorá ale časom pominula, no už doočkovať sme ich nedali, aj keď chápem význam, ale rozhodli sme sa tak vzhľadom k tomu, že teraz je dostupnosť liečby prakticky bezproblémová, aj v krajinách, kam chodíme na dovolenky, neriešili sme (riešim prevenciu)... Teraz je však COVID a je to reálna hrozba, manžel a jeho rodina sú riziková skupina (obézni a tým pádom často chorí aj na iné choroby), tak prichádzajú už debaty, najradšej by som bola, keby sme to ja s deťmi prekonali niekde v izolácii a zabezpečili si tak prirodzenú imunitu, v detstve som mala totiž nežiadúce účinky očkovania, nechcem podstúpiť rovnaké riziko s niektorým z detí. No ale manžel si želá, aby sme ich dali, kvôli jeho rodine, aby sa mohli stretávať a tak, celkovo, že príde doba, keď im bude zamedzené chodiť na krúžky, školu v prírode, letný tábor, lyžiarsky atď. len kvôli tomu, že budú neočkované (je to reálna hrozba), ale ja stále mám ten blok, že podstupujem riziko, nik negarantuje ničím, že moje deti nebudú mať nežiadúce účinky, vo všeobecnosti sa aj na Slovensku tamer vôbec neoznamujú nežiadúce účinky, nielen očkovania, ale aj liekov, tu nie je taká kultúra proste (buďte radi, že ste niečo dostali zadarmo a držte hubu a krok).
Čo chcem vlastne od tejto diskusie, neviem čo mám robiť s manželom, je to taká naša prvá väčšia nezhoda a chcem názor, ako by ste to riešili.

negymama
14. nov 2020

@sara07 mozno peniaze investuje do niecoho lepsieho. alebo bol k predaju donuteny, ktovie, v tychto biznysoch panuju zralocie metody.

kittykat22
14. nov 2020

@negymama 🙂 donuteny k predaju? Ved on bol riaditel 😀

autor
14. nov 2020

@negymama súhlasím s tebou.
@kittykat22 pravdepodobne musí ešte vyplatiť výskumné tímy, tých je tisíc

danielahamar
14. nov 2020

Aaaaa vtipné, tak jeho rodina je obezna a tvoje deti sa majú dat očkovať a pritom deti nemajú ani povinné očkovanie, ale hlavne na coronu budú mať, nech nie je smiešny, nedaj sa.

negymama
14. nov 2020

@kittykat22 ja neviem, len tipujem. moze mat tlaky z inych stran, skratka nejaky dovod mal. a asi to nebude kratkodobe vysinutie mysle. alebo ako vravis, ze odchadza tak zhrabne smotanu a zbohom.

lucia147852
14. nov 2020

Však nech sa zaockuju ak chcú a budú za vodou nie? Veď keď veria že im to pomôže a vytvorí imunitu tak načo to pchať do deti. Moja dcéra neni vôbec ocko a ani nebude ničím. Mne ocko zničilo zdravie. Ďakujem pre dieťa neprosím

kittykat22
14. nov 2020

@negymama uvidime 🤷‍♀️ sama neviem co si o tom mam mysliet.

kittykat22
14. nov 2020

Inak prakticka info k ockovaniu deti vs dospeli. Ockuje sa ta strana, ktora je ohrozena. Takze nie deti, ale dospeli v tvojom pripade. To by sa tvoja obezna cast rodiny musela stranit vsetkych deti - nielen tych vasich. A to samozrejme nie je mozne. Do obchodu, do kostola, do cukrarne a drogerie asi neprestanu chodit.

sara07
14. nov 2020

@negymama zlaté tela predat ? normalny človek nie

uhnakova
14. nov 2020

na tvojom mieste by som sa netrapila, pretoze kym dojde na ockovanie deti, najskor uplynie este nejaka dost slusna doba. Vakcin bude malo, prvy rok az dva urcite dojde len na ockovanie zdravotnicekho personalu a ludi nad 65, prioritne v domovoch dochodcov. Potom sa postupne budu pridavat dalsie rizikove skupiny a nez dojde na deti, ktore nemaju takmer ziadne riziko pri prekonani Covidu, tak uplnie par rokov. A mozno aj cely Covid vysumi dovtedy do stratena.

sara07
14. nov 2020

ja si myslím že na začiatku bude aj málo vakcín bude dobrovolna a bezplatná , čiže záujem bude velky , zober si ignorovana na chripku a teraz nevieš zohnat žiadnu čo sa vykupili
na začiatku bude velky záujem takže potrva kym začnu nátlaky a sankcie

autor
14. nov 2020

@sara07 úplne súhlasím.

janinah
14. nov 2020

nešítala som odpovede,ale tvoje zmýšľanie má niekolko nedostatkov
-ak deti coronu prekonajú,tak získaná imunita sa popisuje 3 mes,určite nie celý život a dalšie nakazenie covidom má zvyčajne ťažší pribeh,môžeš sa utešovať zistením,že u detí je priebeh ľahký,no...
-píšeš,že tie choroby sú bežne liečiteľné,vieš vyliečiť tetanus? som zvedavá ako...oveľa lepšie je ho vôbec nedostať
-mala si v detstve než.účinky,môžem vedieť ako vážne?lebo zjavne si ich v pohode prežila...
-deti mali v čase očkovania kontraindikácie?zaujímavé,že všetky a že práve v čase očkovania,teda celkom zdravé ti deti asi nebudú resp. vtedy neboli,ak teraz sú,tak chvalabohu
-kto ti má v čase googlu a internetu oznamovať než.účinky liekov či očkovania?tí preťažení lekári a nezaplatené sestričky?čo majú plnú čakáren pacientov a teba potrebujú vybaviť,ošetriť,povedať to najnutnejšie a vyprevadiť,lebo čakajú další a čas plynie?
-tiež uplne zbytočne predbiehaš situáciu,premier opakovane píše,že očkovanie bude dobrovolné
Takže trochu viac si pozisťuj o čo ide a potom píš či rozhoduj o svojih deťoch....
PS môj syn očkovaný bude,nebudem čakať,kým ako bezpríznakový donesie koronu dedkovi a babke a týmto ich zaručene pochová...

abbey1
14. nov 2020

@janinah Teba ako sestričku neplatia? Pekne od teba, že robíš charitu.

sara07
14. nov 2020

@janinah janijah to pochopíš ked tie nežiaduce učinky a postoj lekarov a sestričiek zažiješ na vlastnej koži
kto chce nech sa da očkovat aj každy den

autor
14. nov 2020

@janinah tetanové spóry cez trus dobytka nemajú moje decká prakticky kde chytiť, resp. nemajú také koníčky, kde by hrozili hlboké rany so zanesením nečistôt so spórami tetanu, povrchové rany vylievam peroxidom - tetanus sa rozvinie z baktérií v anaeróbnom (an-aeróbne - bez prístupu vzduchu - peroxid vodíka uvoľňuje kyslík) prostredí...
Ak deti prekonajú CORONU, tak je len ODHAD, že tie 3 mesiace sú imúnne, ale to je stále len nepreskúmaný odhad, niektoré výskumy predpokladajú ľahký priebeh po nakazení aj tým, že keď sa človek stretol s iným typom koronavírusu, sú imúnni aj voči COVID, resp. nevyhlasuj to tu ako fakt, keď je ešte nepreskúmané, prečo sú niektorí ľudia úplne odolní. Myslíš si, že vakcína má väčšiu účinnosť (účinnosť vakcíny je sľubovaná na 90%) ako imunita po prekonaní choroby? Vychádzam z toho, čo vidím u chorôb ako sú ovčie kiahne, ja som ich prekonala v detstve a doteraz keď sa stretnem s niekým, kto ich má, nedostanem ich opakovane, naproti tomu kamoška (nemala v detstve kiahne), ktorá sa ako dospelá dala očkovať, sa musí preočkovať každých 5 rokov, lebo imunita z vakcíny je krátkodobá.
Ad kontraindikácie - moje deti mali kontraindikácie do 4 rokov, nie je na tom nič zaujímavé, nebolo to len v čase ich 2 - 6 - 12 - 18 mesiacov.
A to, akože som neprežila nežiadúce účinky ak som neumrela, seriously? Mala som NÚ, sú zdokumentované a bola som liečená injekčným podávaním antb..

sara07
14. nov 2020

@janinah ešte na napadla jedna vec v zahraničí to riešia aj tak že najskôr z rany zoberu vzorku daju do labaku a ked je tam tetanus tak riešia ,nie u nás rovno rvu tetanovku či ho máš v rane alebo nie

pasica
14. nov 2020

No tak akoze bežné očkovania nemáte a ani nechcete. Ale očkovanie ktoré je na rýchlo ,,zbuchane,, nevieme aké má vlastné vedľajšie účinky a ako bude vôbec účinne by im už chcel dať? Príde mi to dosť divné. Ja mám deti očkované povinne aj niektoré nepovinné ale teda na covid sa dobrovoľne očkovať nedáme. Len dúfam že to očkovanie nebude štýlom ako toto dobrovoľne testovanie. Že dobrovoľne na silu.

hindakus
14. nov 2020

Necham bokom, že ockovanie deti, ktore mozu byt ockovane chrani tie, co ockovane byt nemozu, aby daná choroba v spoločnosti nekolovala....ale od vás skolka neziadala doklady o ockovani?

autor
14. nov 2020

@hindakus necháme bokom, že napr. v Rakúsku je očkovanie nepovinné, majú max 3/4 detí zaočkovaných a ani tak nemajú epidémie a nikto neockujucich neobviňuje, že "nechránia" zvyšok populácie, tak na Slovensku, pokiaľ viem, nie je dôvod, aby neočkované deti neboli prijaté do škôlky.

gelifil
14. nov 2020

@hindakus skolka nema co pytat taketo potvrdenie

janinah
14. nov 2020

do rakúska sa predsa dá odsťahovať hocikedy😉

abbey1
14. nov 2020

A aj šikovné sestričky v Rakúsku dobre platia. ;)

autor
14. nov 2020

@janinah no uvidíme, čo budúcnosť prinesie

20erika07
14. nov 2020

V manzelovej rodine su tiez rizikove skupiny ,neviem ci sa budu ockovat ale ak som raz presvedčená ze svoje deti proti korone nedam ockovat tak ani nedam, moze sa hocikto na hlavu postavit. My sa tiez nedame. Vidim MOZNO zmysel ockovania len rizikovych ludi, aj ked si myslim, ze je to zbytocne lebo je to virus ktory mutuje. Takisto ako je zbytocne sa ockovat na chripku proti mutacii z minuleho roka ... na ziadny virus by som sa nedala ockovat a ani svoje deti. Na virus zabera zdrave imunne telo, nie je potrebna vakcina.

slobodnamama777
14. nov 2020

No nechapem co ste za rodicia, ze vo ec rozmyslate detom dat vakcinu na chorobu, ktoru nevieme ani liecit, ved korona je novy virus, snad bude zalezat najprv od odbornej verejnosti ako sa k tomu postaví, od vyskumnikov, lekarov, vasej doktorky detskej. To ze to nechces a budu obmedzenia, no s tym nic nespravime, to je podobne ako v materskych skolkach nosia deti rúška a ked rodic odmieta dat dietatu rusko tak si moze rodič piskat, lebo riaditelka rozhodla. Tak mozno budú delení ludia, ako boli testovani netestovani, netestovani druha kategoria ludí, tak budu aj skolky a kruzky a skoly vakcinovani a nevakcinovani. Proste ludia tu legitimizuju fasizmus, nic sa neda robit.

janage
14. nov 2020

S tymi kiahnami nemas celkom pravdu, u nas v rodine potvrdeny druhykrat nakazeny clovek, ked som potom okolo toho patrala, zistila som, ze je to dost bezne dostat kiahne 2x. To, ze v case znizenej imunity mozes dostat hnusny pasovy opar ani nehovorim. Tiez pripad v blizkom okoli. Doba liecby vyse mesiaca.

stefi_k
14. nov 2020

Sama obezita sa počita ako kontraindikacia, a pričina toho, že ine lahšie choroby možu mat ovela horši dopad. Netreba sa bat korony, može ich skosit aj niečo menej vychytene. A žiadne očkovanie neposkytuje 100% ochranu, ale pravda je ked budem mat len o 60% väčšiu pravdepodobnost, že to prežijem alebo budem mat mierne priznaky tak budem o tom realne uvažovat.

mogaa
14. nov 2020

uplne zbytočná diskusia - očkovanie na Covid nebude povinné a bolo by to aj uplne nereálne zaočkovať celý svet....moťno po pár rokoch bude iná situácia ale to by bolo to isté ako povinne očkovať proti chrípke....populácia a prirodzene premorí a získa čiastočnú imunitu, tak ako pri víruse chrípky....zo začaitku bude potrebné hlavne chrániť rizikové skupiny aby sa zamedzilo že ľudia budú zomierať aj na iné diagnózy kedže budú plné nemocnice ľudí s Covidom, preto sa bude tlačiť na očkovanie rizikových skupín kde je riziko že ak ochorejú, musia byť v nemocnici....a pochybujem že zo začiatku bude dosť vakcín aj pre nich.......

fem
14. nov 2020

ockovanie proti covidu nie je pre deti ,neviem, preco to tvoja rodina riesi