icon

Očkovanie HPV v 14r.?

tina5959
30. júl 2018

Dať zaočkovať 14 ročnú dceru proti HPV?
Dali ste niekto? Nemá to vedlajšie učinky,reakcie?

mimmiba
31. júl 2018

@lindusss2016 tak ona chráni proti kmeňom ktoré najčastejšie spôsobujú onkologické ochorenia preto tie kmene.. a ja tiež nejdem presviedčať len ma zaujimalo že preco prevenciu nazývate hnusom a z čoho čerpáte 🙂 ale tak uviedli, ste že ste si o tom nečítali nič 👌

evittam
31. júl 2018

Toto je ta obycajna prevencia?:

http://www.svetmobility.sk/sk/clanok/13-rocny-c...

A zďaleka to nie je jediný prípad. Nedávno v Rakusku zomrela 18rocna dievčina na nasledky vakciny.

lindusss2016
31. júl 2018

@mimmiba uviedla som, ze som si o tom necitala nic cielene, t.j.ze som si nezacala vyhladavat hesla ako hpv virus, ockovanie atd... nie, ze som si o tom necitala nic, naopak, citam, citam aj letaky u doktorov, ked sa nudim v cakarni, bodaj by bolo vsetko take pekne, ako tam vyrobcovia uvadzaju. Ja prevenciu hnusom nenazyvam. Za prevenciu povazujem nestriedanie partnerov a pravidelne preventivky na gynekologii. Za hnus povazujem vsetky lieky a chemicke latky, ktore chtiac ci nechtiac uzivame. Ale to je moja volba, moja cesta. Ja volim prirodzene budovanie imunity, vyvazenu stravu, pohyb na cerstvom vzduchu, minimalizovanie chemickych latok v domacnosti. Ale to je moj pohlad, pokial ty chces dieta krmit martankami, ockovat ho proti encefalitide, chripke, hpv a nvm cim vsetkym este, tak to tak kludne rob, ved ja ti to neberiem absolutne, ale snad nemusim mat rovnaky nazor ako ty. Nechapem, preco sa ta tak dotkol moj komentar, ved ked si presvedcena o tom, ze robis pre svoje dieta to.najlepsie, tak v tom, prosim ta, pokracuj, snad nepotrebujes moje pozehnanie...

mimmiba
31. júl 2018

@lindusss2016 ja nechápem čo si taká agresívna keď niekto nesúhlasí s tvojim názorom a zaujíma ho preco tak zmýšľaš a aké dôvody na to máš 🙂 mna sa to nijak nedotklo a celkom sa zabávam keď si myslíš že na niečo potrebujem Zrovná tvoje požehnanie 🙈a ideš mi tu prekrúcať a pisat o martankoch a úplne iných veciach akých sme sa povodne bavili 🙂 a mimochodom rada dám svoje dieťa zaočkovať aj proti encefalitíde 🙂 pokial to bude možné a jeho zdravotný stav to dovolí 🙂 tak ty len čítaj čítaj ja ti želám samu prevenciu a všetko dobre 🙂 peace ✌️

sasa1983
31. júl 2018

@0silvia0 to je super. Mňa tiež nie. Ale mňa by nikdy ani nenapadlo predĺžiť si interval cytologii ani o 1 mesiac. A kopec iných žien nechodí ani 1krat za 2 roky..takže si viem predstaviť skupinu žien, ktoré sa budú spoliehať na selektívnu vakcínu viac ako je vhodné

lusyc
31. júl 2018

@sasa1983 presne tak.

prevenar
1. aug 2018

@tina5959 je to desiva vakcina . jedna s najhorsich co sa tyka neziaducich ucinkov, osobne by som urcite neriskoval zdravie dietata takymto sposobom. o tejto vakcine najdes vela v tlaci a popripade v skupine o rizikach ockovania - https://www.modrykonik.sk/group/1799/?h=hpv&sou...

radsej 2x merat, ako raz strihat.

zaba22
10. aug 2018

@sasa1983 k tej prevencii.. Na gynde ma nikdy nechcu objednat v ten isty mesiac ako som mala preventivku minuly rok,vraj im to poistovna nepreplati. Cize minuly rok som bola v marci,tento rok som mohla najskor v aprilia tak sa to posuva. Nikdy mi nikto nepovedal,ze existuje nejaka rozsirena cytologia a u nas to robia len kazde 2 roky,vraj to castejsie nepreplaca poistovna. Ja som mala zatial len jedneho sexualneho partnera, pre mojho muza som tiez prva (sme s muzom od nasich 16 rokov). Takze HPV sa nebojim. Moja starka mala za cely zivot tiez len jedneho partnera, nikdy nemala HPV a dostala rakovinu krcka maternice. Uolne suhlasim.s Vasim nazorom,aky ucinok moze mat tato vakcina.. Sexovat hlava nehlava,ved som chranena vakcinou.

sasa1983
11. aug 2018

@zaba22 veď sa to zaplať sama. Ja chodim na cytologiu a 10 mesiacov.

sasa1983
11. aug 2018

@zaba22 ale nedá sa povedať či Vaša stará mama mala, alebo nemala pozitívny hpv virus akého serotypu, keď to nemala vyšetrene. A tiež musím povedať, že mať jedného partnera celý život je značná rarita. .ale v dobrom to myslím. Alebo aspoň zdravotnícky v dobrom. Ja by som to sama ako žena nedala..

zaba22
12. aug 2018

@sasa1983 o tom,ze si to mozem zaplatit som vobec netusila.
Starka chodila na preventivky pravidelne aj s cytologiou, vzdy bola negativna.
Tak ja mam zatial len 29 rokov,takze tazko povedat, ci to bude aj pre mna jediny partner 😀
So vsetkou uctou k manzelstvu. Aj ked v nasej rodine je asi dedicne, aj moja mamina ostala s prvym muzom 😀

0silvia0
12. aug 2018

@zaba22 mne gynekológ ponúkol rozšírenú cytológiu s tým, že keď bude negatívna, bude používať naďalej len tú klasickú... ja poznám kopu párov, pre ktorých je jeden partner za život normálna vec, mne sa to nezdá až také raritné, ale je pravda, že sú to viac-menej veriace páry.
Niekto stretne pravú lásku hneď na prvý raz a nemá potrebu sa tej pravej lásky vzdať len preto, že je prvá a má potrebu poskúšať aj niečo iné. Toto skúšanie za každú cenu zasa mne nejde do hlavy, ja keby som stretla manžela trocha skôr, nemusela som sa brodiť neperspektívnymi vzťahmi a bola by som rada ak by bol prvý a jediný...

sasa1983
12. aug 2018

@zaba22 pri bežnej cytologii sa paušálne HPV nedetekuje, gynekológ to musí pridať ako požiadavku.

kristinkakika
12. aug 2018

Ja som bola očkovaná pred 12timi rokmi touto vakcínou, keď som mala 17 a žiadne nežiaduce účinky sa na mne neprejavili...osobne by som ale svoju dcéru už na to zaočkovať nedala...

eva8
12. aug 2018

@sasa1983 práveže by sa to HPV malo detegovať paušálne, keď sa vie, že je možným spúšťačom choroby. To zdravotníctvo si robí čo chce? Veľké haló kvôli očkovanie, ale cytológia žiadna?

sasa1983
13. aug 2018

@eva8 hpv a cytologia sú 2 odlišné veci

eva8
13. aug 2018

@sasa1983 Dakujem. Myslela som, ze hpv sa zistuje tiez vyterom. Na preventivnej prehliadke by sa mohla automaticky zistovat aj pritomnost hpv

eva8
13. aug 2018

Resp. protilatky

sandri
13. aug 2018

Ahoj, ja som zastanca ockovania, moje deti maju vsetky povinne + hepatitidu A (to iste mam aj ja). Ale HPV som sebe nedala. Mam chlapcov, cize to riesit nebudem, ale ani dievcatam by som nedala. Dovod je, ze mame v rodine lekara, ktoremu jeho kamarat - gynekolog povedal, ze mal 3 pripady, ked po zaockovani dievcata (10 rocne) HPV dostali. Bolo to este v zaciatkoch vakciny, ale ja som uplne stratila doveru. A to som sama HPV prekonala, dokonca aj napriek tomu, ze som prave z tych, ktori mali za svoj zivot max 3 partnerov. Nuz, to, ze ja som mala partnerov malo neznamena, ze aj partneri mali malo partneriek... Cize ma nakazil...

zaba22
13. aug 2018

@sasa1983 toto vazne? A ma akej cytologii sa detekuje? Na tej rozsirenej? Ma potom vyznam ju robit?

zaba22
13. aug 2018

@eva8 u0lne s tebou suhlasim. Podme robit halooo, vsetci ockujte, ty ty ty pacient si na vine,lebo si sa nedal ockovat,lebo si nechodil na prevencie kazdy rok, ale ze ti nebudu zistovat hpv pri preventivke nikto nepovie. Sila

sasa1983
13. aug 2018

Gro úspešnosti zachytu cytologie je odber vzorky z endocervikalneho tkaniva, t.j.keď je žena napr.po výkone na krcku (konizacia ), alebo mala rany/trhliny, tak priekaznost sa znižuje. Ďalšia vec je, ako dôsledne si dá gynekológ námahu a vzorku odoberie. HPV vieme detekovat orientačné okolo 40 kmenov (spolu je ich ďaleko viac). Význam detekovat HPV má u žien, kde vyjde zlá cytologia (sú v predrakovinovom stadiu), alebo u žien ktoré mali výkon na krcku uteru a teda sa predpokladá že tam môžu byť nejasností. Nemá význam paušálne všetko všetkým vždy brat, stačí si zobrať dobrého gynekológa, chodiť 1krat ročné a event si doplatiť rozšírenú cytologiu (myslím že ten poplatok bola dáka smiešna suma okolo 20eur).

eva8
13. aug 2018

@sasa1983 očkovaním sa predíde nakazením HPV? Pred očkovaním sa zisťuje prítomnosť HPV (či to zisťovanie má význam)?

marse
13. aug 2018

Je nejaký súvis ak mala matka hpv že to bude mať aj dcéra? Sú tam dedičné predpoklady?

zaba22
13. aug 2018

@sasa1983 no toto je dobry dotaz, kde zohnat dobreho gynekologa. A 20€ teda fakt nie je maly poplatok. Tak ale to je uhol pohladu.

sasa1983
14. aug 2018

@marse nie. Je to viac záležitosť imunitného systému, sexuálneho správania a smolu/náhody.

sasa1983
14. aug 2018

@eva8 nie. Je to za očkovanie voči konkrétnym rizikovým kmeňom. Ako pneumokoky napr.

sasa1983
14. aug 2018

@zaba22 celé zdravotnictvo by sa malo riadne spoplatniť ďaleko vyššími sumami. Všetko sa platí,

eva8
14. aug 2018

@sasa1983 potom by sa nemali odvádzať dávky do zdravotných piisťovní, mohlo by sa platiť priamo na ruku, poisťovne by zanikli, istí ľudia by sa nemohli nabaľovať a najviac by na to doplatili tí, ktorí mali tú smolu a nechtiac ochoreli. A čo by bolo s očkovaním? V konečnom dôsledku by sa rozšírili rôzne choroby, Jedine farmafirmy by sanabaľovali naďalej

sasa1983
14. aug 2018

@eva8 Áno. Určitým smerom viď.mnohé západné krajiny a samozrejme USA. Kto koľko da, ten toľko dostane. S očkovaním to ale samozrejme nesúvisí. A aj korupcia by nebola v takej miere a všetko by bolo všetko ísť transparente.