Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

vtomka
17. mar 2013

Pekný večer želám,pochádzame z oblasti,kde sa vyskytuje veľké percento infikovaných kliešťov,budeme mať štyri roky,keďže začal syn chodiť do škôlky,zrejme nebudem mať dosah na kontrolu,či sa váľa po tráve,alebo nebehá medzi kríkmi a preto uvažujem o očkovaní,ale mám strach z prípadných nežiadúcich účinkov,vedel by mi niekto povedať,či bolo po očkovaní u niekoho spozorované prepuknutie ochorenia? (teraz myslím vyvolané samotným očkovaním) Ďakujem za odpovede.

vtomka
autor
17. mar 2013

Je tam veľa príspevkov,zaujíma ma práve táto vakcína.

lilitela
18. mar 2013

@vtomka Ja som sa ockovala ako dospela, bez vedlajsich ucinkov. Pohybovala som sa dost v trencianskom kraji v prirode, kde bolo najviac zaznamenanych pripadov.
V zasade ale plati, ze prisateho kliesta treba do 24 hodin odstranit a nehrozi takmer ziadne riziko nakazy, Takze ak sa obavas ockovania, tak dieta denne kontroluj, ak sa ti da. Napr, aj pod predkozkou, pretoze aj to som uz pocula.

vtomka
autor
18. mar 2013

Ďakujem lilitela,veď to,že náš kraj je na mape ako čierny bod a paradoxné je,že už nemusíš ísť ani do lesa,stačí vybehnúť pred dom,či dcéra,ktorá sa pohybovala len pred domom,alebo psík,s ktorým chodíme len okolo domu,obaja si priniesli čiernu trofej...zásada rýchleho odstránenia síce platí,ale tá len v prípade boreliózy,keď dlhšie nasatý kliešť vypúšťa do ranky prisatia obsah žalúdka a s nimi borélie,čo sa encefalitídy týka,je to vírus a ak je kliešť nositeľom,nákaza sa prenáša fakticky hneď... naozaj neviem,čo robiť..

kvieta
18. mar 2013

@vtomka Ja som dcéru očkovať dala, pretože chodíme často do prírody a aj práve do lokality, kde je väčší výskyt infikovaných kliešťov. Nespozorovala som u nej žiadne problémy, trošku bolela nožička, ale naozaj minimálne a aj neviem, či viac ako jeden deň. Viac informácií ohľadom tohto očkovania aj z mojej strany nájdeš v príspevku v skupine Povinné očkovanie a jeho zmysel z 18.2.2013, momentálne je to str.3. https://www.modrykonik.sk/skupina/1838/?page=3

iwesska
18. mar 2013

Ja by som ockovat nedala, a to z dovodu, ze enecefalitidou je podla prieskumov nakazenych len 2% kliestov, zatial co boreliozu, proti ktorej ockovanie neexistuje prenasa 15-25% kliestov a tiez ovady. Teda je vacsia pravdepodobnost, ze ockovanie bude nanic.

vtomka
autor
18. mar 2013

tiež som bola názoru,že radšej neočkovať,ale na mape ohnísk je naše mesto vyznačené čiernou farbou a poznám min.tri prípady z okolia,keď kliešť spôsobil a niekde doteraz spôsobuje utrpenie,sú to veľmi smutné prípady a minulý rok,keď malý dostal nejaké zažívacie ťažkosti,prvá otázka po vstupe do ambulancie bola-nemal kliešťa? Obdivujem mamy,ktoré zaočkovať nedajú,ale ten strach po príchode domov z prechádzky,či náhodou...dík,radšej nie.

iwesska
18. mar 2013

Tak potom nerozumiem...si presvedcena o tom, ze ockovat chces, tak je potom jedno, ci niekto iny mal, alebo nemal vedlajsie ucinky, nie? Kazda chemicka latka ma nejake vedlajsie ucinky a ked sa rozhodnes pre jej uzitie/podanie, treba s nimi ratat. Nikto nevie povedat, ci ten dany clovek bude mat presne take iste ucinky ako 50 dalsich zaockovanych.

kvieta
18. mar 2013

@vtomka Na tomto fóre je v diskusiách viac aktívnych rodičov, ktorí neočkujú, preto si myslím, že budeš mať viac negatívnych reakcií na toto očkovanie.

mata128
18. mar 2013

@vtomka nasa dcerka bola ockovana proti encefalytide,neziaduce ucinky nemala,no dostala neuro boreliozu,takze u nas bez vyznamu...uz ju viac nedam.Uplne zbytocne...

kvieta
18. mar 2013

Uhryznutia kliešťom môžu prenášať infekcie iné, ako je TBE, zahŕňajúce určité patogény, ktoré niekedy môžu spôsobiť klinický obraz, ktorý pripomína kliešťovú encefalitídu.
Očkovacie látky proti TBE neposkytujú ochranu pred infekciou spôsobenou baktériami Borrelia

http://www.kliest.sk/lekar-clanky/ockovacie-latky

vtomka
autor
19. mar 2013

kvieta,veľmi ďakujem za ten link,včera som sa rozprávala s našou lekárkou,netrvá na očkovaní za každú cenu,ale túto vakcínu označila za bezpečnú,keď som si prečítala ten príbal a nežiadúce účinky-zase som tam,kde predtým...

kvieta
19. mar 2013

@vtomka Ak si prečítam akýkoľvek príbalový leták, či pri vakcínach, alebo liekoch, prejde mi telom zimnica.Tiež som sa kade-tade dočítala na jednej strane o neškodnosti očka, na druhej o tom, aká je nebezpečná táto vakcína. Ale keď si všimneš, tí, ktorí neočkujú, označujú všetky vakcíny za nebezpečné, tí, ktorí očkujú niektorí nepripúšťajú možné nebezpečie, niektorí váhajú... Ja neviem, skôr sa ale prikláňam k bezpečnosti vakcín, nemyslím, že by niekto pustil do obehu niečo, čo môže v takej miere poškodiť zdravie. Samozrejme, že vývoj stále pokračuje, ale tie choroby sú tu a teraz, tak ak je možnosť, prečo im nepredísť? Neviem, aké staré máš dieťa. Moja mala 3,5r., dávnejšie po povinných očkách, ďaleko nasledujúce, takže som sa rozhodla pre. Moja lekárka nám tiež dobre poradila pri odporúčaných očkách,toto je jediné dobrovoľné očko, ktoré máme a to vtedy ešte neboli povinné rotavírusy a pneumokoky. Keď som jej povedala, že chcem očkovať proti kliešťom, opýtala sa prečo. Ale potom to v podstate odobrila.

daniela1978
19. mar 2013

my sme zaočkovaní všetci a malý bol prvý, je to podľa mňa dôležité. žiadne vedľajšie účinky nemal a mna jedine bolela ruka v ten deň inak nič. Je to určite lepšie, ako byť nechránený. Ja som napríklad dostala čierny kašel, kedže sa to u dospelých neočkuje, čo je škoda, to bolo hrozné, keby som to bola vedela, že nieo také sa vyskytuje, určite by som sa na vlastné náklady dala zaočkovať na ten čierny kašel.

vtomka
autor
19. mar 2013

kvieta,malý má tiež 3,5,tiež nie som zástanca všemožných očkovaní,ale ani zatvrdnutý odmietač,zrejme všetko preto,má svoje prečo...ešte raz vďaka,pomohla sa mi v zaujatí postoja.daniela1978,aj Tebe. 😉

zaskar
19. mar 2013

neviem ci tusite ze rocne je to cca do 100 ludi na slovensku, rizikovy su ludia nad 60, a percento infikovanych kliestov je na urovni 1-2%... pricina nemusi byt len kliest ale neupravene kozie, ovcie mlieko..je ale asi jednoduchsie sa dat napichat chemiou ako nosit dlhe nohavice, sem tam sa skontrolovat a prevarit mlieko 🙂

kvieta
19. mar 2013

Očkovanie je je dnou z najúčinnejších prevencií vyhnúť sa tejto chorobe. Na kúpalisku a v 35* horúčavách nebudem chodiť v dlhých nohaviciach 🙂

vtomka
autor
19. mar 2013

lenže tých sto ľudí na slovensku je 50 prípadov u nás...a info.,že rizikoví sú len ľudia nad 60 rokov je tiež "trochu skreslené",pretože vek pri kontakte s vírusom nezohráva úlohu..zrejme by bolo jednoduchšie vysvetliť dieťaťu,že celé leto bude chodiť v dlhých nohaviciach ,len si to v realite neviem dosť dobre predstaviť.. 😒

zaskar
19. mar 2013

Ano ale u oboch vakcin nedokaze vyrobca zarucit 100 ucinnost, takze aj bose dietatko pichnute vakcinou moze ochoriet 🙂

vtomka
autor
19. mar 2013

po podaní tretej dávky 99 percent...ale zrejme už zabiehame do krajností..

vtomka
autor
19. mar 2013

Ďakujem,prečítala som...a zostala v nemom úžase,neviem presne,kto napísal ten článok,ale lekár by si nemal zamieňať meningitídu s encefalitídou,tvrdiť,že kliešťová encefalitída je vlastne úpal a liečiť akútnu meningitídu v domácom prostredí s homeopatikami-uf,klobúk dole,človek nemusí byť medicínsky vzdelaný na to,aby vycítil,že v texte niečo nesedí,či? Túto diskusiu som založila preto,aby sa ľudia,ktorí majú skúsenosť s očkovaním,o túto skúsenosť podelili. Do očkovaco-neočkovacej vojny sa zapájať nemám chuť.

alla6701
19. mar 2013

Urcite daj dieta zaockovat, je to to jedine, co mozes pre dieta urobit ako matka a ochranit ho pred ochorenim, ktore by mohlo dostat a nemusi. Poznam vela zaockovanych deti a vsetko je v poriadku.

sorciera24
19. mar 2013

@alla6701 toto je dost chaby argument, aj poznam vela zaockvoanych deti a v poriadku nie su 😉 to len reakcia na tvoj vyrok..... ja by som ho zaockvoat nedala, hoci zijeme v kliestovej oblasti a cele leto mse vlastne priamo v prirode....kazdy by si mal zvazit benefity jedneho alebo druheho...ja len, ze urcite to nie je to jedine a halvne iste ako chranit svoje dieta pred ochorenim;) pekny vecer

alla6701
19. mar 2013

Ja som bola na par prednaskach, kde matky zazalovali pediatrov, ze im nepovedali, ze existuje vakcina proti niektorym chorobam, od ktorych mohli svoje deti uchranit a deti na danu chorobu ochoreli. Takze v konecnom dosledku sa matky zariadia, ako sa im hodi.

kvieta
19. mar 2013

Každá strana má svoje priority. Tí, ktorí sú za prevenciu očkovaním, sa chcú a majú reálnu možnosť sa chorobe vyhnúť a tým pádom sú chránení aj pred prípadnými následkami získanej choroby a aj zaťažením organizmu antibiotikami, ktoré sú nevyhnutné na úspešnú liečbu.
Druhá strana nepripúšťa očkovanie, pretože ho pokladá za nepotrebné, neúčinné, ale hlavne za škodlivé a radšej pripúšťa vraj nízke riziko možného ochorenia, následnú liečbu so spomínanými možnými komplikáciami a to ako menej nebezpečnú ako samotné očkovanie.
Strach robí veľa aj v jednom, aj v druhom prípade. Ide iba o to, čím skutočne predídeme možnému ochoreniu. Ja osobne uprednostňujem očkovanie pred dlhými nohavicami.

kvieta
19. mar 2013

Ešte k autorovi Johannovi Loibnerovi z príspevku, ktorý pridal zaskar o 20.49hod.
Autor článku je rakúsky praktický lekár, homeopat a známy odporca očkovania, je aj odporcom transplantácií orgánov.
Pre jeho prudkú verejnú kritiku očkovania bol potrestaný v novembri 2005 a dostal disciplinárne opatrenia podľa disciplinárnej komisie štajerskej komory lekárov 29. novembra 2005, jeden rok zákazu. Rozhodnutím z 22. júna 2009, rakúska lekárska asociácia - zákaz kvôli nedostatku dôveryhodnosti. Tento zákaz bol 3. novembra 2009 Úradom štajerskej vlády, práva a lekárske nemocnice potvrdil a je konečné. Proti tomuto rozhodnutiu nie je riadny opravný prostriedok prípustný.

http://psiram.com/ge/index.php/Johann_Loibner

zaskar
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zaskar
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kvieta
20. mar 2013

Toto je téma o Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ja som tiež reagovala na článok o nej a autora, ktorý ho napísal. Nebudem sa znova zapájať do provokačnej diskusie, ktorá nemá priamo nič spoločné s témou.