Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@stormie možno by si mala zistiť kolko detí ich naozaj prekonalo, u nás uplne minimum. deti su neimunne. samozrejme dám zaočkovať pred pubertou. a bola by som rada ak by sa deti očkovali spolu s mmr ako v austrálii, tam došlo k uplnemu poklesu kiahní po zavedeni tohto očkovania. zbytočne ochorenie, dieťa doma tri týždne jazvy narušia sebavedomie, riziko komplikácii, k čomu to je dobre?
@adsumus ako kolko ich prekonalo? no vyskytli sa t.j. niektore z deti, pripadne viac ich aj naozaj malo ale ziadna epidemia ze by museli skolku zatvarat. Takze z roka na rok stupa pocet tych co ich prekonali a su imunny ale pritom je stale dost deti ktore ich mozu dostat napriek tomu epidemia nie
Ahoj, ja mám deti očkované bšetkými vakcínami, nepomreli, syna dávam očkovať už 18 rokov proti chrípke, a najmladšiu 5 ročnú, keby som vedela , tak ju dám zaočkovať aj proti ovčím kiahňam... Mala strašne ťažký priebeh, kiahne vyskakovali celé dva týždne... Sestra , 39 ročná ako malá prekonala rubeollu a mumps, videla som čo to je, bola školáčka, ja som to našťastie nenachytala, a očkovať? Každá matka nech si zváži pre a proti, a keď dáte očkovať, dieťa musí byť na 110% zdravé, žiaden sopeľ!!! Radšej počkať. a nebudú komplikácie...
Apropo kedysi sa dávali polio kvapky na trikrát a vyhlasovali sa ročníky v rozhlase, aspoň u nás... A nerobili sa caviky, ide sa očkovať a hotovo a keď neprišli tak bol asi problém na sociálke, pre mňa rovnakaá t3ma ako bio potraviny kontra mamičky... 😪
ešte k osypkam :
Spalničky by mohly být vymýceny a očkování proti nim zrušeno.
" Paradoxem v současné situaci je to, že právě spalničky jsou chorobou, která by mohla být eradikována, tedy vymýcena, podobně jako pravé neštovice. Spalničkami totiž netrpí zvířata, a tedy pokud by se jich dokázali zbavit lidé, infekce by se po několika letech přestala vyskytovat úplně. „Pokračujeme v investicích do programů s cílem zvýšit proočkovanost a nakonec předat spalničky do učebnic dějepisu,“ prohlásila pro BBC News Mary Ramsayová, vedoucí oddělení pro očkování Public Health England, tedy úřadu pro veřejné zdraví. Tento úřad mimo jiné monitoruje případy spalniček v zemi a také to, jak se infekce šíří. V minulých letech se jako zdroj infekce ukázaly hudební festivaly a další veřejné akce, kde se shromažďuje velké množství lidí. Zde se často nakazili dospívající a mladí dospělí. „Lidé všech věkových kategorií, kteří nedostali dvě dávky MMR vakcíny, nebo si tím nejsou jisti, by se měli obrátit na svého praktického lékaře. Nikdy není pozdě na očkování a spalničky mohou být vážné také v dospělosti,“ dodala Ramsay.
Spalničky, které se snadno a rychle šíří, mohou mít závažný průběh a vést až k fatálním komplikacím, ty jsou dokonce častější, než se ještě nedávno předpokládalo. Ukázala to studie, která byla zveřejněna v loňském roce na mezinárodní konferenci o infekčních chorobách IDWeek v New Orleans. Až donedávna vědecká komunita vycházela z nedávné německé studie, podle níž je riziko rozvoje subakutní sklerotizující panencefalitidy 1:1 700 u dětí, které prodělaly spalničky před pátými narozeninami. Starší práce pak uváděly četnost této fatální komplikace spalniček, která se rozvíjí i léta po vlastní infekci, 1:100 000. Při tomto onemocnění spalničkový virus pomalu napadá centrální nervový systém dítěte, až nakonec dojde k úmrtí. Toto onemocnění, kdy se virus po předchozí infekci znovu aktivuje, je nevyléčitelné a drtivá většina nemocných umírá během tří let od manifestace choroby. Studie ukázala, že pravděpodobnost této fatální komplikace spalniček, která vždy končí úmrtím dítěte, je ve skutečnosti vyšší a to 1:1 387, v případě, že onemocní dítě mladší pěti let. Pokud však onemocní kojenec, který ještě nemohl být vzhledem k věku očkován, je pravděpodobnost rozvoje subakutní sklerotizující panencefalitidy dokonce 1:600.
Statistiky jsou v případě této komplikace spalniček neúprosné, i když se objevuje až po několika letech od prodělání infekce, desetina nemocných umírá ještě během prvních tří měsíců od propuknutí choroby, 80 % nemocných zemře během následujících tří let a zbývajících 10 % zemře do deseti let. „Je to velmi děsivé překvapení,“ okomentoval výsledky výzkumu pro agenturu Reuters profesor James Cherry, který jako pediatr specializující se na infekční choroby působí na University of California a podílel se na této vědecké práci. „Je nutné očkovat každého a vytvořit tak kolektivní imunitu, která ochrání ty vůči spalničkám a subakutní sklerotizující panencefalitidě nejzranitelnější,“ popsal vědec. Kolektivní imunita, kdy je drtivá většina populace proti spalničkám očkovaná, chrání právě ty, kteří nemohou být očkovaní, ať už kvůli věku, protože jsou mladší 12 měsíců, nebo jejich imunitní systém není v takovém stavu, aby bylo možné provést vakcinaci. "
zdroj : http://www.zdravotnickydenik.cz/2017/03/odpurcu...
@zltyslonik ja nepresviedcam, neviem z kotoreho mojho prispevku tak usudzujes ale ja sa @adsumus pytam a myslim ze v takejto dost kontroverznej teme ktora na mk uz roky 'viri hladinu' komunikujeme obidve na urovni, bez emocii a urazania
KIAHNE NIE SU OSYPKY!!!To su dve odlisne choroby.Mam dojem ze sa to vo velkom myli aj tu v diskusii.
@evittam ake strašenie upozornujem na riziká ochorení, nebudem ako take pštrosy, čo pchaju hlavy do piesku, on napíše, že vírusy sa zdezinfikuju vyparmi z kanalizácie a hiv je neškodný vírus, netreba si zakupiť a použiť prezervatív, a narozdiel od AV aktivistov, informujem na základe faktov. nie je to moja osobná skusenosť, ale človeka v blízkom okolí cele leto v prdeli, sedeli doma s kiahnami. bubububu
@daduska3 hej, viem veľké hovno! Som mater podľa seba, podľa mojej matere! A dúfam, že aj moje deti budú otcami a materami ako som ja a ako bola moja mať a jej mať... A jediné, čo mi môže vyčítať je, a teraz rozmýšľam ,že čo? Moju zodpovednosť? Áno , ja som zodpovedná za svoje deti, a podľa svojej zodpovednosti robím ako uznám za vhodné, tak nech sa každámať k tomu postaví podľa svojej zodpovednosti, mňa nebude učiť mater čo má jedno decko a chvalabohu zdravé, dúfam...
Apropo, moc sa nezapájam do diskusii, ale čo čítam, tak ten pán prevenan je dobrý hajzel, založí diskusiu a rozoštve ženy na modrom koníku, potom si lennepekne nadávajú a urážajú sa... Ak som niekoho v tejto diskusii urazila, tak sa ospravedlnujem...
@daduska3 tuná maminka opisuje príšernu smrť svojej dcerky, ktoru zabila chrípka, zdrave a aktívne dievčatko a ona teda lutuje, že ju nepresvedčila aby sa zaočkovala, takže by som ta poprosila aby si tu neurážala očkujucich rodičov a svoje mudre komenty ohladom ludskej blbosti zamerala uplne iným smerom.
každy kto cche ludí odradzať od očkovania by si to mal dokladne prečítať, velmi dokladne, pretože za rozhodnutím neočkovať može byť smrť toho, čo je nám najvzácnejšie.
@daduska3 Pozor, to nie je fiktivny článok. To je urcite pravda lebo dieta nebolo ockovane a mamicka uviedla cele meno.
http://www.lidiligy.cz/chlapce-ktery-ochrnul-po...
Mama sa prave dava uz niekolko rokov ockovat.je dochodkyna a prave sa obava komplikacii pri chripke. Odvtedy ju nemava.maximalne nachladnutie. Len jeden rok sa nedala a schytala chorobu a do toho este kasel.tri tyzdne sa z toho dostavala.cize ona je za. Ja som sa davala minuly rok v oktobri.chora som nebola.len v decembri nachladnuta z nemocnice.
Ale tiez som citala.ze sa neodporuca kazdemu.

@stormie napríklad u nás za celý čas v školke (3 roky) sme mali iba pár prípadov kiahni a drviva väčšina detí z našej skolky imunna nie.