icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

adsumus
13. apr 2017

@abbey1 Mna napríklad zaujíma prečo tí ludia, ktorí sa podla teba odchyluju od medicíny, sami utočia na klasicku medicínu a ludí, ktorí sa rozhodli podla nej riadiť, označuju ich za nacistov, vrahov, navrhuju vešať lekárov? To sa mi zdá trošku viac radikálne ako napísať niekomu, kto verí na homeopatiu, že verí na bludy, najme ked toje pravda.

senta_sofia
13. apr 2017

@abbey1 skus sa zamysliet nad tym, preco sa pouziva vyraz de lege artis a preco lekari postupuju v jeho duchu. Inak asi presne nerozumiem tomu, co vsetko myslis pod lekarskym postupom, ze mas pocit takych velkych rozdielov.

Co sa tyka ockovacich schem, nemyslim si, ze by boli najstastnejsim prikladom, kedze v kazdej krajine je epidemiologicka situacia ina a tomu zodpoveda aj harmonogram ockovania, rozdiel je hlavne v dobrovolnosti, uz vo vekovych hraniciach a chorobach nie.

A vo zvysku ja mam prave opacny pocit, spochybnuje sa klasicka medicina a velebi sa vsetko ostatne.

kaja73
13. apr 2017

@aristka soory asi ta sklamem,ale ja v ziadnej skupine o neockovanie na MK nie som..

stormie
13. apr 2017

@senta_sofia
@kristinka86 som len poskytla viac info kedze tu bola spomenuta. Osobne ju nepoznam a ani jej knihu som necitala. Titul Mudr dostala za uspesne ukoncene studium na vs - tak ako kazdy iny lekar takze dost zaujimave ze napriek rovnakemu studiu, rovnakym informaciam dosla k inym zaverom

aristka
13. apr 2017

@stormie vies to ked pozries na uja drzgrosa a vidis dolare v jeho ociach ,to iste je aj elekova ...ked je schopna na kolene za 150 korun podielat potencovane ocko latky pre deti ,ked si mamicky zavolaju.....inak ako na vseobecnu dr.su na neni moc dobre recenzie ...inak nebola to nahodou cena bludneho balvanu...

adsumus
13. apr 2017

@stormie keby si brala 40 eur za sedenie, kopec ludí by došlo k iným záverom, nevieš prečo o nej už nepočuť, možno zas došla k iným záverom.

kristinka86
13. apr 2017

@stormie Tak ja ju nemôžem odsudzovať, ani obhajovať. Nepoznám ju. Ani jej teóriu, ani knihu a ani postupy, akými dospela k záverom. A dokonca ani ľudí, ktorí spochybnili jej knihu (teóriu?). Stáva sa, že občas je niekto očiernený a vytlačený z povedomia neprávom. Netvrdím, že to je tento prípad. Chcelo by to hlbšiu analýzu a potom by sa dalo diskutovať. 🙂

stormie
13. apr 2017

@aristka dostala dve ceny, jednu tu bulvarnu a jednu Lekar roka - zvolana zevraj ludmi (ako volba Zlateho slavika vid vyssie) ale aj to o niecom svedci a teda u mna v okoli co su dr tak najdes aj dobre aj zle recenzie, ako na vsetko, rozhodnutie je na ludoch comu/komu budu verit
@adsumus otazka je kto je ochotny zaplatit tych 40€ za sedenie u niekoho kto "ide proti pridu"?

senta_sofia
13. apr 2017

@stormie neprerazis v odbore,skusis to proti prudu 😉 aj tak sa da na to pozriet

adsumus
13. apr 2017

@stormie ako kto je ochotný, ved kdeakí zufalci davaju peniaze za akekolvek postupy od ktorých si slubuju zlepšenie, ale od potraseneho cukru čakať nejaký vysledok, sa mi zda dosť naivné.

kristinka86
13. apr 2017

Čisto teoreticky: Neboli by ste radi, ak by ste v detstve prekonali osýpky a teraz by ste sa nemuseli báť, že ich dostanete? Stretávam veľa starých ľudí, ktorí sa práve obávajú, že ich dostanú. Väčšina nebola očkovaná, alebo očkovanie už nemá účinnosť. A priebeh u starých ľudí je určite ťažší, ako u detí. Nie je to sranda, to mi je jasné, ale človek má predsa len doživotnú imunitu voči ním a nemusí sa báť, či po očkovaní osýpky skutočne nedostane, resp. či nebudú len oddialené do neskoršieho veku, kedy môžu mať ozaj vážne následky... A nekameňujte ma... 🙂

kondaska1
13. apr 2017

@kristinka86 preco by ta mali kamenovat, mudra uvaha tak ako vsetky ostatne ochorenia ktore sa presuvaju na vyssi vek ako rubeola u dospelych zien (v tehu velmi nebezpecne) a mumps u dospievajucich chlapcov (tiez velmi nebezpecne)...vsetci vieme ze ucinnost vakcin , pokial telo skutocne vytvori protilatky, nie nie dozivotna

senta_sofia
13. apr 2017

@kristinka86 ak by sa detstvo dalo v tomto pripade vymedzit nejakou vekovou hranicou, bola by som za, lenze medzi deti patria aj novorodenci a dojcata a pri tych je ten priebeh tazsi, presne ako u tych starsich ludi, ktorych si uviedla.

kondaska1
13. apr 2017

@senta_sofia pokial viem novorodenci sa MMR vakcinou neockuju ani z velkej casti dojcata, ta sa picha az neskor.

kristinka86
13. apr 2017

@senta_sofia Aaale. Zas uroven teorie. Prekonala by som osypky. Deti by som dojcila. + v tehu by ziskali protilatky. Pravdepodobnost, ze ochoreju v utlom veku je mala. A ak pocas epidemie ochoreju ocko i neocko, o co viac je chranene dieta, kde boli ludia v okoli ockovani, ako to, kde neboli? Naviac, ak su tu teorie, ze treba byt preockovany v tom 11 roku. Babo je teda do toho veku nechranene. Alebo zle tomu rozumiem? Okrem toho, starsi ludia su po vacsine neockovani. Prist s nimi do kontaktu moze babo vsade, kde sa pohybujeme.

senta_sofia
13. apr 2017

@kondaska1 ja som bola na rubeolu ockovana tak 30 rokov dozadu a protilatky mam stale 100%. Mas info, ktore vakciny su neucinne, resp. proti ktorym ochoreniam konkretne? Ak neratame tetanus,zaskrt a cierny kasel? Mumps viem tiez, ze je problem s protilatkami, ze su zvycajne len na 80%, lenze tam je problem aj s genotypmi,ze vakcina nepokryva vsetky a poznam aj pripady ludi, co ho aj po prirodzenom prekonani dostali opat. Takze co este zlyhava?

kristinka86
13. apr 2017

@kondaska1 Ano. Ockuje sa neskor. Preto aj pisem skor o ludoch, ktori su v kontakte s babom. 😉 Vynimocne sa moze ockovat od polroka.

kondaska1
13. apr 2017

@senta_sofia mam velmi blizku skusenost so zlyhanim aj proti hepatitide b, to ze ty mas 100% protilatky neznamena ze ich ma na tom istom cisle aj vacsina, staci len tot priklad na tych osypkach, chytaju ich ockovani a neockovany

senta_sofia
13. apr 2017

@kristinka86 o nic vacsia teoria ako tvoja, ani s tymi protilatkami,co ma dieta z placenty a materskeho mlieka si nevystaci dlho. A cakala som presne, ze nacnes to, ze ved take male sa neockuju,neockuju,prave kvoli nejasnej imunitnej odpovedi,preto sa v tomto pripade spolieha na tu spochybnovanu kolektivnu imunitu. A mozeme len polemizovat o tom, preco sme tu nemali osypky tolko rokov,kolko sme ich nemali. Cize tvrdit,ze ochorie ockovane aj neockovane alebo,ze je nizka pravdepodobnost,zd neochorie to trojmesacne,su len dohady. V 11. roku je preockovanie, ockuje sa od 15. mesiacov.

kondaska1
13. apr 2017

@kristinka86 vsak ja tomu rozumiem, pisala som na ten argument ze to je kvoli tym najmensim ked vlastne ti najmensi ju nedostavaju a o nejakych protilatlach od matky velmi nemoze byt rec, dozivotna imunita je iba po prekonani nie po ockovani

lauritka
13. apr 2017

@kondaska1 ano mozu schytat len asi v pomere 9 neočko z 10 tich nakazenych...

senta_sofia
13. apr 2017

@kondaska1 ja netvrdim,ze sa to nedeje, ale je rozdiel,ci je to kazdy alebo kazdy tisici,to je rozdiel. A ako som napisala, takisto su pripady,ked imunitny system nezareaguje ani po prirodzenom prekonani choroby a tiez sa z toho nerobi halo. Hepatitidu B som v 2015 zaregistrovala 1 pripad plne ockovaneho z 2,ktore sa vyskytli celkovo. Za 2016 nie je este kompletna analyza.

kristinka86
13. apr 2017

@senta_sofia Ved som pisala, ze druhe preocko je v 11roku. Ale tu som citala, ze prve ocko nestaci. 😉 S tym vekom som nezacala ja. 😉
@kondaska1 Nepisala som, ze dieta ma imunitu cez matku, ale polozeny zaklad. Teda,ak prekonala osypky. Moj predpoklad. Mozem sa mylit. 😉
@lauritka Tak tomu vobec neverim. 😀 Mozno 9 z 10 ak berieme slabych jedincov, ktori ockovani nemohli byt. Isto nie zdravych. Toto mi pride ako riadne skreslovanie a zavadzanie. 😉

abbey1
13. apr 2017

@adsumus Už som prosila tvoju kolegyňu, si mi kladiete otázku, prosím, pochopte, že sa mi,si zodpovedať len za svoje slová a skutky. Tak naozaj nechápem, ako vám môžeme objasniť konanie iného človeka. Ja som nikoho z očko nenastala nacistom, vrahom a podobne. Na adresu neočko som sa toho už tiež nepočúvala. Ale našťastie, len čo vypnem koná, nikto nikdy naše neockovanie nerieši.

senta_sofia
13. apr 2017

@kristinka86 pisala si,ze je babo nechranene do toho veku,kym nie je zaockovane,preto som reagovala a nacala to aj kondasa,cize som reagovala 2v1. Ale ak vybavis s tym virusom, aby sadal len na deti,ktorych imunita sa s nim hravo vysporiada, mas moj hlas 🙂

lauritka
13. apr 2017

@kristinka86 nemyslim ze urad pre kontrolu a prevenciu infekčných ochoreni, ktorý monitoruje situaciu v europe zavadza.
tam si kludne mozes porovnat čisla.

lauritka
13. apr 2017

slabi jedinci-tzv vnimave osoby- najviac deti vo veku od 1-4 rokov. a ti najmenši do jedneho roka.

abbey1
13. apr 2017

@senta_sofia Nad lekárskymi postupmi a ich rozdielmi som sa zamyslela mnohokrát a ver, že hlboko. Liečebné postupy, protokoly sa niekedy radikálne odlišujú. Konkrétne hovorím o liečbe onkologických ochorení, kde pri konzultácii s lekármi z iných krajín sú doporučovane iné postupy, postupuje sa podľa iného protokolu pri totožnej diagnóze.
Rovnako v pôrodnici s u jednotlivých lekárov, a to už ani nespomínam, že stačí zbehnúť za hranice a u nás neslychane a nevídané je zrazu bežné.
Nepozdáva sa ti uvedenie príkladu s očkovaním? Nebudeme si predsa nahovárať, že ochorenia poznajú geografické hranice a deti z SVK potrebujú inú očkovaciu schému ako deti od českých susedov. Rozdiel pár metrov medzi územím.
Rovnako snáď skutočne nie sme my jedineční s ockovanim hemofilom, ktoré bolo u nás zavedené ako v prvej krajine široko ďaleko. Myslím povinné. Čo už potom dodať k faktu, že verejnosti bolo odmietnuté zverejniť štúdiu, na základe ktorej sa u nás toto očkovanie zaviedli ako povinné. Odôvodnenie? Firma si neželá, aby bolo zverejnené. Čiže informovať verejnosť netreba, verejnosť má len poslúchať a nezamýšľať sa.

senta_sofia
13. apr 2017

@abbey1 myslim, ze to si mylis s pneumokokmi, tam bolo zavedene bez zverejnenej studie a co viem, Cesi maju rozdiel akurat v tom, ze preockovavaju skor MMRko, nic ine. Choroby sice nepoznaju geograficke hranice, ale nastastie, ak sa nieco vyskytne, su to lokalne epidemie, ktore nemaju vacsinou vplyv na situaciu v okolitych krajinach a zase stoji len na zamyslenie, ze preco su vacsinou ohranicene lokalne a nenadobudaju obludnejsie a uz medziregionalne rozmery.
A k zvysku sa vyjadruje tazko, je mi jasne, ze ked su na Slovensku dva pripady nejakeho ochorenia, ze sa liecba konzultuje s tymi, co maju skusenosti viac, co sa tyka onkologickych ochoreni, je to casto bohuzial tak, ze sa skusa, co zaberie, lebo nikto nevie, ako bude nador reagovat, ale to sme uz dost mimo temu, pointa bola v tej klasickej medicine, ja si nemyslim, ze ak aj niekto postupuje inak, postupuje inak v umysle poskodit toho pacienta. A k porodom sa nevyjadrujem, okolo tych sa vyvolava taka hysteria, ze az, nech sa idu pozriet, aky pristup a starostlivost maju ludia na oddeleniach paliativnej starostlivosti, ked uz sme pri tych pravach a humannosti a neviem com este 😉

kristinka86
13. apr 2017

@senta_sofia Ja som uz vlastne vybavila, aby tu ten virus neprisiel vobec. 😉 A pisala som skor tak, ze tu riesili mamicky, ze to prve ocko nestaci. Ze je potrebne aj druhe, aby bolo dieta chranene. Tak z toho mi vyplyva, ze uznali, ze jedno nestaci. Ja neverim, ze ani po oboch je dieta na isto chranene. 😉
@lauritka Cisla si porovnat mozes. Tomu verim. Ale NIKDY si nemozes byt ista, ze sa vyskum uskutocnil podla presne stanovenych postupov. Neocko ludi je malo. Myslim tym uplne dobrovolne neocko v porovnani s ocko. A do skupiny neocko patria i ludia s oslabenou imunitou, rozni asociali, atd.preto ta skupina neocko vykazuje casto vyssie % chorobnosti. Moj nazor. Nehadam sa. Zas je to o tom, kto comu chce verit. 😉