Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@senta_sofia s tbc mas pravdu..len pravdou je aj ze" zodpovedni "to vedeli uz davno..a aj tak to ockovali.u nas prestali az vetdy , ked hexa zacala zobudzat uz zahojene ranky na ramienkach deti..pocet deti s problemai TBC po zavdeni hexy stupol tak ze bolo na vyber jedno alebo druhe..rvali by to do deti aj nadalej..ze nefunguje na plucnu TBC sa vedelo uz velmi davno pre skoncenim pov.vakcinacie..
MAMICKY NEBOJTE SA ,ZE NEMATE ZAOCKOVANE DIETA DO ROKA,AJ MOJ OTEC MAL OSYPKY DO ROKA A ZIJE A NIC MU NIE JE. TO NIE JE O OCKOVANI,JE TO O IMUNITE...
@kaja73 Na toxoplazmózu mám veru protilátky i ja. Musela som ju v detstve prekonať, no ani moja mamina nevie, kedy. Vtedy sme totiž "vyrastali" medzi mačičkami a psami a nebolo to ako teraz, že dieťa nemá zvieratá, nemôže hladkať cudzie, musí si stále dezinfikovať ruky. My sme mali šťastné detsvto - čo sa toho týka. A preto aj máme imunitu. Možno aj väčšina rovesníkov. Viem najmä o spolužiačkach, čo majú detičky a počas tehu im potvrdili, že protilátky majú. 🙂
Ozaj, žienky, už tu riešime kade-čo a téma je o osýpkach. Asi by sme dosť veľa z príspevkov mali orientovať do inej skupiny, ale hádam nám to tu nepremažú, lebo fakt diskusia stojí za zamyslenie sa.
Čo tak skúsiť vrátiť sa k tému a napísať niečo prospešné. Ako liečiť osýpky, čomu sa vyhnúť? Na tom by sa mohli zhodnúť maminky očko i neočko detičiek. Hmm? 🙂 Alebo to tu už niekde je? Nemám preštudovanú celú diskusiu - priznávam.
@kristinka86 ja som ju zas musela prekonat medzi prvym a druhy tehu..vtedy som nemala a pri druhom som uz mala..ale netusim kedy..a tiez mam protilatky na mononukleozu..tiez som je prekonala bezpriznakovao..
@kaja73 Mne ju zisťovali pri každom, nakoľko máme psa a brat mačku. Aj keď nechápem prečo, keď pri prvom som ju už mala. Ale teda OK, to je formalita, nakoľko tú krv brali tak či tak a len zaškrtli o kolonku viac.
Čo sa TBC týka - mne syna narodeného koncom sept. 2011 chceli silou mocou očkovať. Pritom od januára 2012 už bolo očkovanie zrušené. A veru, opakovala som každej výmene sestričiek, že očkovať teda proti TBC nechcem a vždy sa tvárili prekvapene, že to nemajú poznačené po predchádzajúcej zmene. No nechápem, ale základ, že ho teda neočkovali. I keď odporúčanie na dodatočné očkovanie sme, samozrejme, dostali. 🙂
@zdenka7887 no to si nás upokojila, fakt som si vydýchla....a deti či nemaju dobru imunitu? Tým by si čo poradila? Určite by som moje dieta so slabou imunitou cielene nevystavila osypkam. Tvoj otec to prežil...a tí čo to neprezili?
A vypni si ten caps lock...pls
@kristinka86 ja som napisala vysledok z labaku, snad aspon nejaku velicinu by sme mohli nechat nemennu, ze nebudeme spochybnovat, ci je to skutocne tak alebo su to len dohady 😀 mam to na papieri 3x, vzdy z ineho roku 😉
k tomu lieceniu osypok, podla mna sa neriesilo nic, ja som zaregistrovala iba v neockovacej teme nacali nieco s karantennymi opatreniami, ked @stefi76 polozila otazku, ze co by sme robli, keby sme zistili, ze dieta prislo do kontaktu s niekym, kto ma osypky. Co sa tyka liecby, asi dost zavisi od toho, co konkretne by sa prejavilo, je to virusove, cize lieky nie su, ak by bola vysoka teplota, riesit tu, lenze teplota zvacsa predchadza vysypu, cize tu tazko odhadnut, ze ci ide zrovna o osypky, ak to postihne oci vo forme zapalu spojiviek, treba poriesit tie, ak kasel, zase kasel, a inak je to asi zrejme velmi individualne, cim plynule premostim ku
@kaja73 ja mam napriklad zlu skusenost so 6 chorobou, u nas sa ziadne uvadzane 39-40 a podobne nekonali, len mierne zvysena, si povies, ze sak asi zuby, lenze mne sa dieta strhalo zo spanku a lapalo po dychu ako keby sa dusilo, tak ci bol zvnutra vysypany alebo ktoreho slaka, neviem, lebo vysyp na tele zacal az rano, od spankov, cez usi, po krku az na chrbat a potom brusko, dost masivny...
a co sa tyka tych protilatok, vies, uz sme zase trosku v rovine dohadov, pretoze kolko z tych ockovanych, co by podla teba takymto sposobom prekonali chorobu, by ju prekonali skutocne bezpriznakovo, ze by sme mohli tvrdit, ze vlastne kazdy ockovany ma protilatky len vdaka tomu, ze svojim sposobom chorobu prekonal a ani o nej nevedel? 😉 Lebo aj vzhladom na vyssie uvedene, je to velmi individualne.
A toxoplazmoza mi vysla v jednom rozbore latentna forma, co je vlastne ta bezpriznakova a v podstate ta faza by mala nasledovat po tej akutnej, priznakovej. Ale nejak som to dalej neriesila, vraj existuje nejaky komplexny test na to a robia sa odbery viackrat, aby sa podla hladin protilatok, ci stupaju alebo klesaju urobil jednoznacny zaver, ze o co vlastne ide.
@senta_sofia ano mozes mat zlu skusenost so 6ch..iny zas s chripkou,ci anginou...dokonca aj s nadchou...preto je mylne domnievat sa ze ockovanim a vpravneim spusty chemie posilnime imunita tak, aby vedel sprvne reagovat na bezne choroby realne okolo nas..proste bud sa bojim vsetkeho alebo nicoho..potencionalm smrtelne moze byt totiz vsetko...panikou sa nikam nepohneme..a osykpy..jeden z prvych priznakov je svetloplachost a skrny v ustach..k tomu vysoke horucky..to je este pred vysypom..hlavne netreba zrazat horucku za kazdu cenu..skor obkladmi,,vlaznym kupelom ,telo na telo,ale s chemiou opatrne ..ta narusu cinnost obrany tela a choroba sa presunie vac dovnutra a vznikaju komplikacie.....teda nechat vyhoruckovat,davat vela C a hlavne A vitaminu...zvacsa po prekonani osypok deti robia skoky vo vyvoji smerom hore a znizuje sa riziko vznku aergiia autoim.och.. je to skola pre imunitu dietata..jasn ze zanedbane dieta,podvyzivene,dieta s leukemiu..pre ne je to o inoom..
@kaja73 nechat vyhoručkovat? Vitamin C..čo ty si petova manzelka? Vysoke horučky nezrazať antipyretikami? Komplikácie vznikaju virusom a nie tabletkou na horučku. Ked si predstavim ze nejaka matka takto ,,lieči,, dietam nechá ho trapit v teplotách, bluznit len aby mu nahodou nedala ,,chemiu,,.
Ja dufam, ze uz mate zajednanu cestu na Moravu ved to by bola škoda sa nenakazit nie? Ked dieta spravi ,,skok,, vo vyvoji.
@sardinka336 pri osypakch je prave pointa v horucke...ale ved ty kluden zarazaj..potom je riziko pneumonie,menigitidy ..otitidy vyssie..moj maly vsetky vzdy vyhoruckuje..za 6 rokov mal presne 2 krat nurofen,ale horuckyma kazdy rok aspon raz ,dva krat....ani raz atb..po 1-2 dni horucok je fit..a pri osypkch nie je c vit ten naj..ale A vitamin..
a keby si cital s porozumenim..tak nepisem nepodat antipyretika,ale ze s nimi opatrne..
@kaja73 je to uhol pohladu, ty si myslim pisala ten pripad s amputovanim nohy, ale ak to otocis a vedela by si,ze na 95%, ked sa das zaockovat,nedostanes tu rakovinu (hypoteza,nie ze tu niekto zacne riesit,ze sak ta sa neockuje), nestalo by ti to za to? Ked vies,aka je mortalita,sanca na vyliecenie,narocnost liecby?
Vzdy platilo,ze chorobam je lahsie predchadzat ako ich liecit 😉
@senta_sofia prevncia je zaklad🙂..ale v mojom ponimani nie je prevencia ockovanie s kopcom chemie co same o sebe moze vyvolat kopec problemov
@kaja73 len ty nevies,ked ta teplota vyskoci,ze su to osypky 🙂 to je trosku problem, horucka je vzdy prospesna, do istej miery, aj pri kiahnach hlavne ibuprofenum potlaca vysyp a moze zhorsit priebeh aj koznu reakciu. Len zvacsa vysyp nasleduje az po teplote.
@kaja73 a to más odkial tuto ,,pointu,,? Ste prekonali osypky s vitaminom C, A ? Dalšia gugl doktorka...
Ja pri teplote 38,5 a viac podam liek, vysoká teplota je pre detský organizmus nebezpečná, ale tak to tebe asi nevadí..okrem toho je moje dieta pri vysokej teplote plačlivé, bluzni, nepokojné a trhá sa zo spánku ...ale tak neulavme mu lebo ,,chemia,,.
Take matky čo nechaju decko v takom stave a nepodaju mu liek by som udavala.
@senta_sofia ani pri kiahanch je to aj na letaciku ale myslim paralenu...pisane ze nepodavat..teraz som si neni ista ci ibalgin ci paralen..ale jeden to tam ma pisane...ze nepodat pri kiahnch..mamicky si to ale necitaju a lekar na to zas neupozorni zvacsa..
s tou horuckou.ja nezrazm tak ci tak.do 39,9..takze aspon nemusim riesit ci su ci nie su to osypky...zrazam len ak ma maly silnu zimnicu a sprava sa cudne..to bol presne 2 krat za 6r...inak radsej sedim celu noc pri nom ale necham telo samoliecit sa sa..ako som pisala za 3 dni aj sarlach zvadol...sople za den dva aa na 3 den trenig plavecky..
🙈
@kaja73 pri nurofene, aj to len v letaku k cipkom, v sirupe im to utieklo 😉
To,ze nezrazas ty,neznamena,ze nezrazaju ini a dojcata by som ozaj necakala,lez bude mat 39,9. Mne pri vyssej teplote vracaju,tak ich mam nechat este aj grcat,aby sa dobre odvodnili,ze im potom mozem maximalne podat cipok,lebo neudrzia v sebe nic alebo prvu pomoc,ked skolabuju?
@senta_sofia kazdy si musi sam zodpovedat na otazky co robit pri horucke..ale vzdy treba diet sledovat..nieze podam nurfencek a ideme spinkat..ja ho nenacham ani minuty vtedy sameho..a moj napr vracia vzdy pri chorobe ci ma ci nema horucku..to je jeho styl reakcii na ochorenie...a inak uz cca 4 roky vsetko riesim s homeopatiou a zatial klop klol..momentaln aj detox z vakcin idem riesit takto...je to boj na dlho este..
horuckuy u deti do roku su specificke.tam som podala ja ja castejsie nurofen..ja hovorim od dobe od jeho cca 2,5 roka...
@kaja73 preco prave retinol pri osypkach ...dlhodoba heperthermia az hyperpyrexia prehrieva mozog a sposobuje edem mozgu ....myslim si ,ze nechat dieta vo vysokej horucke ,ze zacne az bluznit je viac nez nebezpecne ....detsky organizmus uplne inak reaguje a stav sa moze zo sekudny na sekundu fatalne zvratit .
Hyperthermia.
Ale preco ,aky to ma vyznam ...
@kaja73 inak uprimne ani neviem aka vysoka davka retinolu by sa mala davat ,kedze deti sa lahko predavkuju dokonca az intoxikuju a ako do vysypanej pusky dam kapsulu ,dieta do troch rokov kapsulu ani neprehltne a vit.A na svetle velmi rychlo oxiduje ...inak to by sme mali davat aj pri kiahniach ...davala si a aku davku .
@aristka http://pediatrics.aappublications.org/content/9... inak predavkovat sa len retinolom,betakarotenom nie ja pouzivam vysokocistenu tresciu pecen..olej s obsahom D a A vitaminu..ziadne kapsle apodobne sracky..
@kaja73 ja nemam nic proti homeopatikam, pouzivam ich, ked mi zacne decko stekavo kaslat, cmula poctivo, aby sme potlacili mozny laryngitidovy zachvat, ale ked mu uz lezu oci z jamiek a lapa po dychu, je to pre mna dostatocny signal na to, aby som pochopila, ze asi homeopatika nezabrali, tak mu strcim do zadku ten hnusny kortikoidovy cipok, lebo nemam chut mu doma robit tracheotomiu kuchynskym nozom, aby som ho rozdychala, lez dojde zachranka a daju mu adrenalin a stabilizuju ho a nebudem ho v tomto stave, ked uz ma problem same so sebou presviedcat, ze moj pekny, pocmulkaj este tychto 5, uvidis, ze sa ti ulavi.
Ako sorry, ale nie kazdy mozno dokaze odhadnut tu hranicu a mne uz to castokrat hranici s fanatizmom, moja kamaratka takto skoncila so synom v bezvedomi, lebo tiez nechcela zrazat teplotu inak ako podavanim homeopatik v 15 minutovych intervaloch, len to dieta to neustalo,
Takze zase sa opakujem, to, ze vy tak v pohode fungujete uz niekolko rokov je pekne, ale neznamena to, ze to tak funguje na 100% u kazdeho.

@prevenar s tym TBC to systematicky vytrhate z kontextu, keby si mal co to nastudovane vies, ze vakcina nenavodzovala stav imunity, dohladaj si,pisala som ti to uz mozno aj tu,nemienim porusovat kodex rovnako ako ty,ze sustavne vkladas to iste