icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

celasapremenim
11. mar 2017

@monka338 niektore deti zdrave nie su a v tom veku, ked sa obligatorne ockuje, sa im to zatial ani nemuselo prejavit, takze podla mojho skromneho nazoru by sa malo kazde jedno ockovanie individualne posudzovat, aby sa nenarobili skody z nevedomosti...niekedy staci zacinajuca neprejavena alebo zatial nerozvinuta viroza na burlivu reakciu a zrazu nechcene patologicke zmeny po ockovani...to sa vsak nestava
vies praveze sa mozes do tych prs bit za to co hovoris, kedze tebe a tvojim detom sa nic nestalo a nepatrite do tej mnoziny, ktorym sa nieco skutocne stalo s ich zdravym dietatom, alebo s nimi
clovek, co nema problemy musi mat intelekt na vysokej urovni a vyspele ego, aby dokazal pochopit aj ludi, ktorym sa prihodilo nieco zleho a su nestastni, ze sa zle rozhodli a prave prezivaju vsetku tu zlost a bezmocnost

monka338
11. mar 2017

@celasapremenim ver mi,ci nie ale ja chápem tých ľudí....som matka a preto nikoho nehanim a nenahovaram na očkovanie. Píšem len svoj názor s tým,že ho nikto prijme alebo nie.... Mňa až pri srdci zabolí ak vidím,že ma niekto takto problémy ale osobne,prepáč,si myslím,že tým spustacom ochorenia mohlo byt v budúcnosti čokoľvek....aj prekonaná chrípka ... očkovanie to.mozno spustilo skôr....neviem. Ja som tiež ešte nepreskakala nakoľko moje druhé dieťa ešte kvôli zdravotným problémom nie je zaočkované. Zaočkovať ho určite dám ale až keď bude 100% na to pripravene

petuska2110
11. mar 2017

@kofoluska nemá zmysel sa s tebou bavit. Kedže hlasaš aké su osypky neškodné a ako snád nikto na ne neumrel alebo minimálne. Lebo nepoznáte žiadny prípad tak sa nestal, a zrejme si to vymysleli. Kedže patríš k ludom ktory hlasaju ako to nieje nebezpečné a ako očkovanie nemá zmysel tak tažko sa stebou bude niekto o tom bavit. Len by ma zaujímalo čo by si povedala ludom čo epidemiu zažili a poznali ludi čo umreli na toto neškodné ochorenie a nie nebolo ich tak "malo" . To bola rečnícka otázka odpoved od teba nečakám ani ma nezaujíma. A každopádne pri takomto tempe zistíme velmi rýchlo či má očkovanie zmysel alebo nie a dúfam že máš pravdu lebo deti predčasne narodené a tie čo majú zdravotné problemí to neprekonajú "tak lahko" ak to prekonajú vobec (ked niekedy je malý "zázrak že vobec žijú). A nie ozaj bat sa netreba ani šírit strach- tak prečo vy šírite strach o očkovaní o vedlajších učinkoch a všetkom možnom. A zakladáte temy aby ste si "ziskali viac ludí do skupiny"

petuska2110
11. mar 2017

@celasapremenim myslím si že to čo píšeš chápe skoro každá matka. Vacsina z nás nedáva svoje dieta zaočkovat len tak bez strachu, bez strachu z vedlajších učinkov atd. Ale dáva ich zaočkovat aj preto že sa bojí čo ak niečo z toho dostane a mohla ho zaočkoat. A keby sa to stalo skutočnostou tak isto by boli neštastný že sa zle rozhodli. Preto by si každá jedna mala zvážit sama a nie stále dokola strašit ludí že očovanie vám zmrzačí dieta, alebo strašit o neočkovaní. Ani jedno neni cesta a práve naopak vela ludom to skor "uškodí" ako pomože.

berginkan
11. mar 2017

@katrin21 nerozumiem. Ja som mala. Aj ludia okolo mna.

tanag
11. mar 2017

@celasapremenim z mojho hladiska vy pisete hluposti..ja mama na rozdiel od vas vystudovanu medicinu, mam aj dieta...pneumokoky su veeeelmi nebezpecne bakteri havne pre male deticky...mali sme pripad dieta, ktore ostalo postihnute do konca zivota, lebo nebolo zaocko...tak co sem pletet dochodcov?? tetanovka 4 dni po narodeni? a to kde ??ze o tom nic neviem..to si veelmi mylite, ockovalo sa proti tuberkuloze..a tetanus a tubera su dve uplne odlisne choroby.... tetanovka sa ockuje v hexavakcine, ked uz ste taka premudrela...najskor si nastudujte a potom vypisujte..ale ano, tu na MK je vela,,lekarov,,..potom to tak s preockovanostou a chorobnostou vyzera....navzajom sa tu strasite...a citate hlupisti na nete....ja nie som za ockovanie hlava nehlava..ale taketo hlupe debaty a strasenia..vymysli co sa tu vypisuju mi nedaju nato nereagovat

celasapremenim
12. mar 2017

@tanag ano, buerkuloza, nie tetanovka, pomylila som sa
pneumokoky su veeeelmi nebezpecne bakterie a nebolo ich potrebne ockovat este pred 10 rokmi, tak ich nie je potrebne ockovat ani teraz zvlast nabuchat tu vakcinu spolocne s tou prvou, poznate ockovaci kalendar, ani odklad nepomoze vacsinou, deti to zle znasaju
nic ineho sa s pneumo vakcinami nedosiahlo, len ze je nizsia umrtnost dochodcov, to je vsetko, ako vystudovana medicinu by ste to mali vediet, ale zrejme len predavate v lekarni

celasapremenim
12. mar 2017

@petuska2110
ano, a mal by byt pri vakcinovani deti individualny pristup a nie je, suhlasim so vsetkym co pises

celasapremenim
12. mar 2017

@monka338 stale mam pocit z tych prispevkov od teba, ze to beries, ze sa hadam
ja sa nehadam, diskutujem a mozno v niecom oponujem
nic by mna nepotesilo viac, ako keby bola vakcinacia naozaj uplne bezpecna pre nase deti, ale bohuzial nie je
tiez sme posuvali ockovania, my skor kvoli inym veciam ako problemom zdravotnym a pri tretej hexe bol velky problem, uznany z vakcinacie a odporucenie dalej neockovat, lebo mame velmi mudru a vnimavu lekarku, vdaka za nu, ale ved som si ju dlho vyberala

tanag
12. mar 2017

@celasapremenim
poprve, keby som predavala v lekarni, tak nemam vystudovanu medinu ale farmaciu, kedze vsetko tak dobre viete. koncim tuto debatu, lebo vy ste taka zakomplexovana a obmedzena, ze aj tak vam je zbytocne cokolvek vysvetlovat. Nebudem tu na vas plytvat energiou. Radsej sa chodte starat o deti ako taketo kraviny vypisovat..lebo toto normalny vzdelany clovek nemoze citat....

celasapremenim
12. mar 2017

@tanag :D vy mozete nieco odporucat akurat tak svojim detom a svojim partnerom, nie mne
zakomplexovana ste zjavne sama, aj tak reagujete
mozno mate len nejaku zapchu alebo blby partnersky zivot, ale asi vam to patri, co sa vam deje, kludne sa tu mozete vytacat dozelena nad cimkolvek, je to vase pravo
predavat by vas vzali urcite vsade, podla toho, ako sa chovate, aj do potravin, nebojte sa

sykorkauhliarka
12. mar 2017

@celasapremenim normalne hroza citat co dokaze vypustit " inteligentna" zenska....tym myslim teba aby nedoslo k omylu..tvojimi reakciami si iba sebe podpilujes konar pod zadkom....

monka338
12. mar 2017

@tanag konečne normalny príspevok

chovancova27
12. mar 2017

my mmr nemame a vobec sa tym nezatazujem. co furt riesite? ovavajte sa rakoviny, to je skutocny strasiak, a nie somarin...

beton
12. mar 2017

pokial viem, tak tie osýpky ma v madarsku 16 ludi. to je epidemia? osýpky su normalna detska choroba, ktorej prekonanim dieta ziska imunitu.

evittam
12. mar 2017

@tanag Cim konkretne ohrozuje neockovane dieta to ockovane?!
Velke "halo" je okolo neockovanych skolkarov 3-5rocnych, zaujimave, ze 6rocny skolak uz nikoho nezaujima.

yanni
12. mar 2017

Viete o, ja by som sa viac obavala rubeoly ako tych osypok. Ked neockovane dievca/zena, ktore/a rubeolu neprekonalo/a, dostane rubeolu v tehotenstve, tak koniec. Nechcela by som to zazit. Preco sa na zaciatku kazdeho tehotenstva robia zene testy na protilatky?
Ono, ked je rubeola prekonana, ma tiez clopvek imunitu. Len, kde budem prosim tu rubeolu "nahanat" aby som ju dostala? Ja som do 11. rokov rubeolu neprekonala, a to som mala jednu spoluziacku an ZS, ktora rubeolu dostala, aj som ju bola vtedy navstivit a nenakazila som sa. Potom vynasli vakcinu a tie dievcata, co rubeolu nemali, zaockovali.
Mam tiez dceru, ma 19 mesiacov a na MMR este nie je ockovana, pretoze stale nieco.
Skoda, ze uz nie su monovakciny. Osypok sa nejak nebojim, v DE je dokonca bezne, ze robia "osypkove" party grrrr Mumpsu u dievcata sa tiez nejak nebojim, pri dnesnej medicine. Ale tej rubeoly? Grrrr

senta_sofia
12. mar 2017

@yanni existuje Meruvax II, to je monovakcina cisto proti rubeole, ale myslim, ze len Francuzsko ju malo registrovanu, pripadne skus pohladat,ked cestujete,mozno by si mala stastie 🙂

yanni
12. mar 2017

@senta_sofia ja uz som pozerala. Len problem je, ze keby som si ju aj zohnala, v DE a ani tu v SA nik nezaockuje niecim, co nie je na dotycnom trhu zaregistrovane. V SA je este problem aj dovoz. Keby som mala pech, a najdu to v kufri, darmo budes vysvetlovat, este cloveka zabasnu aj za pasovanie drog.
Tento problem mal aj ten uz vyssie spominany kamos. Dovoz do SA no rizikoooo.
Len zohnat niekoho v FR a tam dat zaockovat. Ale to je vies, take.....

senta_sofia
12. mar 2017

@yanni ja som skor tak myslela, ze keby vas tam veter zavial 🙂 vsetko ostatne mi je jasne, ze to zase nie je az take jednoduche, ale zase, riskovat potrat v II. trimestri, asi by som to mozno aj v kufri prepasovala 😀

yanni
12. mar 2017

@senta_sofia no ved uvidime. Tento rok aj tak ziadne MMR nebude. POkym jej nevyjdu vsetky zuby. Stale fufnava. Normalne voda jej z nosa tecie. Toto mal aj najstarsi. A ako nahle vysiel posledny zub, ziadne sople. Zaujimava reakci na rast zubov😲
A inak, ja som za ockovanie s rozumom ale fakt nie ze VSETKOOOOO. Napr. rota. Tak to je uplne zbytocne ockovanie. POdobne ako proti chripke.
Casto tu na MK citam ako decka prekonali rotavirus. Hm. My zijeme prakticky v pusti (aj ked v meste). Mala, ked sa batolila, pojedla a ocucala vsetko mozne. V nakupnom stredisku, na ulici, v restike atd. A cisto tu fakt nie je. A nic nemala (zatial). Proti rota sme neockovani. Vsetci. U starsich to este nebolo a malu som jednoducho nedala. Ani pneumo, ani meningokoky. Ma fakt len HExu.
Ja neviem, preco su tie slovenske deti na Slovensku furt chore. Aj pri nastupe do jasli ci skolky. Viac doma ako v kolektive. Nasa chodi do preschool od septembra a este nebola doma koli chorobe. Vodave sople NIE su choroba.

sorciera24
12. mar 2017

@mima283 odpoviem ti za mna, o svoje deti sa bojim pri akzdej chorobe, to je hadam prirodzene pre kazdeho rodica.....ci je to chripka, zapal priedusiek, kiahne, ci by to boli osypky.....nemam deti touto vakcinou ockovane......kedysi som bola velky proockovac a dobre, ze som nedala muza proti kiahnam ockovat.......aka som len bola hlupa, kym sa zivot neotoci zo dna na den, starsi mal komplikacie po ockovani, zacala som citat, obiehat lekarov, framaceutov, viacerych.....a z toho vsetkeho mi vyslo, ze pre mna je momentalne vacsie riziko ockvoat nez nie.....bohuzial, uz sme raz na to doplatili.....som rada, ze mam teraz relativne zdrave (neocko) deti...... aby bolo ajsne, nie som vyhradne proti ockovaniu, mozno v buducnosti ockovat budem, nepopieram, momentalne sa viac po nasich a nielen ansich skusensotiach bojim vaznych nez. ucinkov vakcin nez chorob.....celkovo mi vadi halvne system.....preco musim pichnut 3vakcinu, ci 6vakcinu? preco nie ej k dispozicii napr. monovakcina?...myslim, ze aj toto ovplyvnuje rodicov......a ak by mi vakcina zarucila, ze dieta dane ochorenie nedostane a zaroven nebude mat vazne nez. ucinky, nevaham a ockujem....ale toto zatial nik nezaruci....
k osypkam a "epidemii za rohom"......v nocinarcine som trosku sla...dakujem, viem ako funguje a co sa bnafukuje....ceske noviny ani slovo o epidemjii, pritom v RAkusku zatvorili tusim aj skolu......okrem toho staci si pozriet zaznam z min. roka, napr. kolko mumpsu sme mali na SR a nik nevhylasil epidemiu......a to bolo priamo tu.....ako sa komu hodi, tak "sa pise"....nepopieram nebezpecnost......ale tak ako mozes zomriet na osypky, mozes zomriet na chripku, ovcie kiahne a pod. .....to by si musela ockovat vsetko....predpokladam, ze chripku doockovanu nemas, ci?......asi tolko, to je moj nazor, skusensoti, pohlad...nemusis suhlasit, chapem, preco ockujes, bola som na to kedysi rovnako....skus preto pochopit ludi, kt. neockuje, ze vacsinou na to maju padny dovod a tiez sa len boja o svoje deti...akurat prehodnotili rizika z inej strany...

mima283
12. mar 2017

@sorciera24 ved jasne, ja dokazem pochopit aj jednu, aj druhu stranu. Tiez mam z ockovania obrovsky strach, no musim si zaklopat ze nastastie je zatial vsetko v poriadku. Taktiez sa bojim aj obycajnej nedchy u mojho syna 😁 len osypky mi pridu take zavaznejsie ochorenie, tak preto ma zaujimalo, ci sa mamicky neockovanych deti neboja tejto choroby teraz. To je cele 😁 a samozrejme, ze keby som nemala 100% zdrave dieta, pripadne by sme mali dedicne nejake vazne ochorenia, viem si zvazit pre a proti a zaockovat ho nedam ani bohovi 😁

celasapremenim
12. mar 2017

@sorciera24 presne, su ludia, co kym nezaziju, mozes im to vysvetlovat donemoty, ma to aspon ten vyznam, ze sa vratia k odmietanym informaciam v case, kedy sa to potom stane im, ich detom, ich vnucatam
prvemu synovi sa stalo po tretej hexe, ze mi zacal akoby zaspavat po ceste, ked sa hral, pri chodzi.....pocas dna, skoncili sme hospitalizovani na kramaroch, ine priznaky nemal, len sa choval akoby polodehydrovany, no fakt boli zhrozeni aj tam lekari, boli sme na izolacke, za tri dni mu nezistili co sa prihodilo, rozohnalo sa to infuziami a nastastie je ok....jednoducho niekam isiel a zlozil sa, a to v intervaloch po desiatich minutach aj menej.....nemala som doma vtedy nikoho, tak som fam ficala v strachu na pohotovost aj s dcerou aj so synom v aute, dobre som spalila spojku v kopci na kramare
nasa pediatricka patrala, nevzdavala sa a napriek tomu, ze robili synovi fakt vela testov na kramaroch a nemala som pocit, ze na nas kaslali, ale jednoducho nezistili to tam, tak ona zistila, ze mal prekonanu infekcnu mononukleozu, akurat ze nemal ziaden realny znak tejto choroby
mononukleoza sa da chytit uplne vsade, jasne, dcera aj syn boli v tej dobe doma, nechodili do skolky, ale pravdaze kontakt s inymi detmi tam bol na dvore a tak, takze neda sa povedat, ze toto bolo z vakciny, ale zase priznakmi to nebola ta choroba ani zdaleka, ta ma uplne ine priznaky, krutili vsetci hlavami jednoducho nad tym, my sme boli doma zdravi
teraz tretie dieta, po tretej hexe zmena psychiky, velka nervozita, plac, strhavanie sa zo spanku a styri mesiace velka hrca na nohe, co sme riesili aj s lekarkou a doporucenie dalej neockovat, takze mmrku nema, no nedam, ani bohovi

kolecko11
12. mar 2017

Tiez pripajam velmi negativnu a vaznu neurologicku reakciu po ockavani mmr,dievcatko 20mes. Hospitalizovana na Kramaroch-"po vyse tyzdni prepustena" bez diagnozy. Rodicia na pokraji zrutenia(prve dieta). V kratkej dobe hospitalizovana v Rakusku-verdikt vyrieknuty-prejavy su nasledok ockovania mmr. SVK neurologicka ofucana, ze ako si to predstavuju do AT chodit po diagnozy.

Samozrejme "neochorela len vdaka mmr". MMR bol spustac,nakolko mala v tele nejaky dnes uz pomenovany "virus", kt.takto zmutoval s vakcinou. Od tohto momentu dievcatko intenzivne cvici na rehabilitaciach, na kurzy s konikmi chodi, aby sa telicko aspon ako tak rozhybalo. My mame 18mes., zatial neockujeme mmr, az ked to bude skutocne vyzerat na 100% zdrav.stav...co sice nikdy rodic nezisti, ale minimalne nie v jarnych mesiacoch ked je najviac"virusov" vo vzduchu

celasapremenim
12. mar 2017

@kolecko11 no to mi je strasne luto, vidite, ani ma nenapadlo to konzultovat v rakusku, ale uz nebudem musiet dufam nikdy nic taketo riesit, my sme nepotrebovali rehabilitacie nic, nastastie nastastie, len okamzite to bolo jednoducho jasne, ze je to v suvislosti, tiez spustac vakcina....no co narobim, je to tak, 5. den po vakcinacii to nahoda nebola

alikaa
12. mar 2017

@mima283 Pytala si sa na strane 4. ci mamicky nezaockovanych deti sa neboja osypok, ktore su za rohom.... Ja som prekonala osypky ako 9-mesacna, prave ockovanie proti osypkam mi vyvolalo tuto chorobu, neboli to ziadne pseudoosypky, mali uplne klasicky priebeh, ako z ucebnice, nemam ziadne nasledky, nikto z toho nerobil ziadne halo. Takze ja osobne sa osypok nebojim vobec a praveze by som bola rada, keby ich moje deti prekonali v detskom veku kedy sa tato volakedy bezna detska choroba prekonavala a nie od puberty neskor, kedy je tato choroba ovela narocnejsie zvladatelna pre organizmus. Podobne je to aj s mumpsom a rubeolou.

Dalsia vec je, ze co dospeli, ktorym uz davno vyprchala ochrana z detskeho ockovania??? ti sa nicoho neboja? Preco? Ked sa niekto boji neockovanych deti, mal by sa bat aj vsetkych dospelych, ktori sa pravidelne proti osypkam neockuju

@srdiecko9 predstav si, ze my doma paralen ani nedrzime, nepouzila som ho doma cca 6 rokov. Nezrazam teploty chemiou. Za tych poslednych 6 rokov som vlastne nepotrebovala ziadne chemicke lieky na liecenie beznych chorob - strava, bylinky a vitaminy zatial vzdy stacili. Dokonca ani syn alergik nepotrebuje brat ziadne lieky proti alergii.

sykorkauhliarka
12. mar 2017

no ja mam dost ..uz sa tu priznala aj casova suvislot a teraz mamicka by dopriala choroby svojim detom, na ktore sa aj umiera

belllinka
12. mar 2017

@alikaa na otazku v druhom odseku ti neodpovedia, tak ako ani mne v podobnej teme. Uplne su mimo... Proste IQ modreho kona

mima283
12. mar 2017

@alikaa s tym tvrdenim, ze by si bola rada, keby tvoje deti tie choroby prekonali teraz radsej opatrne. Ono to zas az taka sranda nie je 😔