icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

maja22
14. dec 2017

Takže osypkami sa nakazili očkovaní, ale zasa má byť na vine antivax? Veď to je už smiešne... aj to, že majú vďaka ockovaniu lahsi priebeh. To tvrdia nejaki doktori s vesteckou gulou, ze inak by bol priebeh horsi? A co keby bol presne taky bol isty? Kto si to dovoli povedať, ako by to bolo, keby...? S absolutnou istotou sa tu píšu veci, ktore su len v hypotetickej rovine...

adsumus
14. dec 2017

@slimstar ty píšeš z ukrajiny? ale tam epidemie su.

adsumus
14. dec 2017

@maja22 osypky sa širia v ramci europy hlavne medzi neočkovanými, takže asi antivax je mimo toho.

slimstar
14. dec 2017

@adsumus aká Ukrajina, ja píšem o našej krajine. Vyššie je krásny článok, čo som dala: Neočkovaní dospelí narodení pred rokom 1969 sú však chránení spoľahlivou, doživotnou prirodzenou imunitou, pretože sa v drvivej väčšine s ochorením stretli;[4] až 98% z nich má spoľahlivo preukázateľné protilátky.3 Ak teda existuje na Slovensku kolektívna imunita, tak jej najsilnejším pilierom sú neočkovaní dospelí.

evittam
14. dec 2017

Zaujimave,ze osypky sa šíria hlavne medzi neockovanymi ale posledné dva prípady su ockovani....

maja22
14. dec 2017

@adsumus ale ochorejú aj ockovani, to je o imunite dotycneho a nie o ochrane z vakciny. Moj starsi syn v marci prekonal kiahne. Mladsi spal s nim v posteli, jedol s nim z jedneho taniera a kiahne nedostal. Vtedy mal proste dobru imunitu. Mozno ich dostane buduci rok, mozno v dospelosti, mozno nikdy. Tiez je to vysokonakazlive ochorenie a nic. A aj starsi syn mal, chvalabohu, celkom pokojný priebeh. Dufam, ze uz ich viac nedostane. Pricom aj kiahne sa za istych okolnosti mozu stat smrtelnou chorobou. Mame preto sirit paniku a vsetkych povinne ockovat? Obavam sa, ze raz k tomu pride, ale moji vlastni synovia maju dôkaz, ze vsetko zavisi od momentalnej imunity.

ivianocka
14. dec 2017

@kofoluska necitam celu diskusiu, lebo je to veeela stran🙂 ale presne aj moji rodicia as tari rodicia spominuaju na to, ze prekonanie osypok bolo v povinnej vybave detskych osypok spolu s kiahnami a mumpsom🙂 ja osobne som uz prekonala aj mumps aj rubeolu, uz mi len tie osypky chybaju:D (a to ani 35 nemam este)

ja verim a dufam v jedno, ze zdrave deti so zdravou stravou a zdravym zivotnym stylom maju velku sancu prekonat tieto ochorenia bez nasledkov a vybudovat si tak dozivotnu imunitu..... bojim sa skor takeho tbc, na ktore sa uz neockuje, ani zltacka nie je len tak hej rup.....na obyc chripku sa umiera tiez, osobne som dokonca poznala zenu co na chripku zomrela...

tin007
14. dec 2017

@maja22 Mylis sa, niektore vakciny neposkytuju taku ochranu ako je prezentovane, resp. velmi rychlo vyprcha.
Mali sme tu epidemie mumpsu najma medzi zaockovanymi, teraz su tu tito dvaja muzi, ktori boli ockovani (a podla ockovacieho kalendara dostali 2 davky kazdy).
V CR bola v 2014 epidemia osypok - 305 nakazenych, vacsina dospeli, podobne to bolo aj tento rok na Morave.

maja22
14. dec 2017

@tin007 v čom sa mýlim? Tiež si myslim, že ochrana z vakcin sa precenuje...

tin007
14. dec 2017

@maja22 Aha, prepac zle som si precitala odpoved.

Chcela som napisat v podstate to iste; prinosy ockovania sa precenuju a negativa podcenuju, resp. zamlcuju.

zuzana76
14. dec 2017

@maja22 dala si mu urobit protilatky? ja som kiahne tiez prekonala, rodicia nevedeli kedy, az Katka mi dala vysetrit protilatky a vtedy som zistila, ze som ich prekonala, musela som mat mozno jednu vyrazku a to ked som bola este mala do tych 4 rokov, lebo potom sa narodili uz surodenci a ti obaja kiahne prekonala, ja som mala vtedy 16 rokov, mama cakala,ze ich dostanem a nic, potom ich mali moje deti a zase som cakala ze ich dostanema nic, potom som isla na vysetrenie protilatok

zuzana76
14. dec 2017

@maja22 par rokov potom syn prekonal virusovu meningoencefalititu, vraj mohla byt herpetického povodu, aj prekonanie choroby moze sposobit dalsie komplikacie, neter je proti kiahnam ockovana, od nasich chalanov neochorela, takze ockovanie samozrejme aj ucinkuje

evittam
14. dec 2017

@zuzana76 Ako vieš, že účinkuje ockovanie? Moj syn-neockovany voči kiahnam ich mali v jasliach minimálne 1-2x, v skolke pocas troch rokov minimalne raz za pol roka-bol v kontakte s detmi, dokonca sme boli asi 2x u znamych, ktorí mali kiahne,ze sa nakazi a nic...

zuzana76
14. dec 2017

@evittam neter dennodenne v kontakte s mojimi synmi, ktori prekonali kiahne, ona ockovana - neochorela

evittam
14. dec 2017

@zuzana76 A?! Taktiež nemusela ochoriet keby ockovana nebola.

zuzana76
14. dec 2017

@evittam ja ockovana na osypky zatial som neochorela, pisem o prikladoch z rodiny, ja mam zlu imunitu, cize u mna neucinkuje imunita, ale ockovanie, neter detto, navstevuje imunologa

evittam
14. dec 2017

@zuzana76 Moj neočkovaný syn bol dennodenne v kontakte s infikovanymi a nedostal ich... 😉

evittam
14. dec 2017

@zuzana76 No, tvoje presvedčenie ti neberiem. Ale ja bohužiaľ nepoznám vakcínu,ktora to zabezpeci to co tvrdis.

evittam
14. dec 2017

@zuzana76 A kde konkretne by si tie osýpky chcela akoze dostať?

maja22
14. dec 2017

@zuzana76 ale ani mladsi syn neochorel, tiez v uzkom kontakte...bez očkovania. Nedala som mu robit protilatky, zatiaľ som nemala dovod. Ani ja som kiahne neprekonala, nemam to v karte, ani nasi si nepamataju, že by som ich mala. Dr. povazoval za zbytocne mi robit protilatky, povedal, ze bud ich od syna dostanem alebo nie...

zuzana76
14. dec 2017

@evittam ale teda ma potom dostatocnu imunitu, ja chytim naozaj vsetko, takze nejake osypky by som urcite chytila, aj tie kiahne som cakala, ale teda prirodzene protilatky tam boli, osypky som neprekonala, mumps ano, ako dvojrocna, cize aj na mumps mam vytovrene prirodzene protilatky a mumps moju generaciu este neockovali, ale osypky ano

zuzana76
14. dec 2017

@maja22 ja som si dala vysetrit, pretoze som ich naozaj cakala, mam slabu imunitu a chytim hocicu, kazdu nadchu od deti a pod..., cize dovod bol jedine prekonana choroba, obe deti kiahne mali, neter zaockovana nie

zuzana76
14. dec 2017

@maja22 ani ja som nemala v karte, ani nasi si nic nepamatali, cize naozaj to bolo par vyrazok a asi ziadna teplota, ked som ich prekonala

zuzana76
14. dec 2017

@evittam kdekolvek, kde ich dostali tie dva pripady, napr dovolenka v taliansku

maja22
14. dec 2017

@zuzana76 aj my sme panikarili doma, ale dr. tu paniku nechapal 😀 Lebo ani muž nema zaznam o tom, ze by kiahne prekonal, sme sa obaja báli, ze vypadneme na mesiac z práce...chvalabohu, nic...

zuzana76
14. dec 2017

@maja22 chapem, ja si len myslim, ze ockovanie ucinkuje, ale samozrejme niekedy zlyha, tak ako aj prirodzene protilatky, clovek co kiahne prekonal, tak sa moze stat, ze ich prekona aj druhy krat, pokial nema dostatocne vytvorene protilatky a choroba bola slabsia

maja22
14. dec 2017

A teda, to ani nehovorim, ako mi bolo, ked som sa docitala, ze pre dospelých môžu byť smrteľné...

evittam
14. dec 2017

@maja22 Prečo na mesiac?

zuzana76
14. dec 2017

@maja22 mne stacila ta encefalitida, rozmyslam nad ockovanim proti meningokokovi a osypkam, mladsi syn nema MMR ockovanie

maja22
14. dec 2017

@evittam lebo som citala o dospelych, ktorych kiahne vyradili na mesiac a zo zaciatku to vyzeralo ako na poslednu chorobu v ich zivote... proste chvilu ta panika bola velka...