Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@adsumus aká Ukrajina, ja píšem o našej krajine. Vyššie je krásny článok, čo som dala: Neočkovaní dospelí narodení pred rokom 1969 sú však chránení spoľahlivou, doživotnou prirodzenou imunitou, pretože sa v drvivej väčšine s ochorením stretli;[4] až 98% z nich má spoľahlivo preukázateľné protilátky.3 Ak teda existuje na Slovensku kolektívna imunita, tak jej najsilnejším pilierom sú neočkovaní dospelí.
Zaujimave,ze osypky sa šíria hlavne medzi neockovanymi ale posledné dva prípady su ockovani....
@adsumus ale ochorejú aj ockovani, to je o imunite dotycneho a nie o ochrane z vakciny. Moj starsi syn v marci prekonal kiahne. Mladsi spal s nim v posteli, jedol s nim z jedneho taniera a kiahne nedostal. Vtedy mal proste dobru imunitu. Mozno ich dostane buduci rok, mozno v dospelosti, mozno nikdy. Tiez je to vysokonakazlive ochorenie a nic. A aj starsi syn mal, chvalabohu, celkom pokojný priebeh. Dufam, ze uz ich viac nedostane. Pricom aj kiahne sa za istych okolnosti mozu stat smrtelnou chorobou. Mame preto sirit paniku a vsetkych povinne ockovat? Obavam sa, ze raz k tomu pride, ale moji vlastni synovia maju dôkaz, ze vsetko zavisi od momentalnej imunity.
@kofoluska necitam celu diskusiu, lebo je to veeela stran🙂 ale presne aj moji rodicia as tari rodicia spominuaju na to, ze prekonanie osypok bolo v povinnej vybave detskych osypok spolu s kiahnami a mumpsom🙂 ja osobne som uz prekonala aj mumps aj rubeolu, uz mi len tie osypky chybaju:D (a to ani 35 nemam este)
ja verim a dufam v jedno, ze zdrave deti so zdravou stravou a zdravym zivotnym stylom maju velku sancu prekonat tieto ochorenia bez nasledkov a vybudovat si tak dozivotnu imunitu..... bojim sa skor takeho tbc, na ktore sa uz neockuje, ani zltacka nie je len tak hej rup.....na obyc chripku sa umiera tiez, osobne som dokonca poznala zenu co na chripku zomrela...
@maja22 Mylis sa, niektore vakciny neposkytuju taku ochranu ako je prezentovane, resp. velmi rychlo vyprcha.
Mali sme tu epidemie mumpsu najma medzi zaockovanymi, teraz su tu tito dvaja muzi, ktori boli ockovani (a podla ockovacieho kalendara dostali 2 davky kazdy).
V CR bola v 2014 epidemia osypok - 305 nakazenych, vacsina dospeli, podobne to bolo aj tento rok na Morave.
@maja22 dala si mu urobit protilatky? ja som kiahne tiez prekonala, rodicia nevedeli kedy, az Katka mi dala vysetrit protilatky a vtedy som zistila, ze som ich prekonala, musela som mat mozno jednu vyrazku a to ked som bola este mala do tych 4 rokov, lebo potom sa narodili uz surodenci a ti obaja kiahne prekonala, ja som mala vtedy 16 rokov, mama cakala,ze ich dostanem a nic, potom ich mali moje deti a zase som cakala ze ich dostanema nic, potom som isla na vysetrenie protilatok
@zuzana76 ale ani mladsi syn neochorel, tiez v uzkom kontakte...bez očkovania. Nedala som mu robit protilatky, zatiaľ som nemala dovod. Ani ja som kiahne neprekonala, nemam to v karte, ani nasi si nepamataju, že by som ich mala. Dr. povazoval za zbytocne mi robit protilatky, povedal, ze bud ich od syna dostanem alebo nie...
@evittam ale teda ma potom dostatocnu imunitu, ja chytim naozaj vsetko, takze nejake osypky by som urcite chytila, aj tie kiahne som cakala, ale teda prirodzene protilatky tam boli, osypky som neprekonala, mumps ano, ako dvojrocna, cize aj na mumps mam vytovrene prirodzene protilatky a mumps moju generaciu este neockovali, ale osypky ano
A teda, to ani nehovorim, ako mi bolo, ked som sa docitala, ze pre dospelých môžu byť smrteľné...

Takže osypkami sa nakazili očkovaní, ale zasa má byť na vine antivax? Veď to je už smiešne... aj to, že majú vďaka ockovaniu lahsi priebeh. To tvrdia nejaki doktori s vesteckou gulou, ze inak by bol priebeh horsi? A co keby bol presne taky bol isty? Kto si to dovoli povedať, ako by to bolo, keby...? S absolutnou istotou sa tu píšu veci, ktore su len v hypotetickej rovine...