Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@adsumus v zahraničí... lebo my žijeme v zahraničí. Vieš čo? tie prieskumy v zahraničí sú mi na dve veci. žena, mám pocit, že si sa zamotala. Možno by si u tých ľudí, ktorí sú vyslovene proti očkovaniu stúpla, keby si priznala, že to s tými výskumami a prieskumami nie je až tak úplne košér. Veď skús diskutovať normálne, na rozumnej úrovni a nie tu neustále útočiť a prekrúcať. Ja tu reagujem úplne slušne na tvoj príspevok a ty nie len že prekrútiš, ale ešte mi napíšeš o čo mi ide.
@senta_sofia opakujem nikto z provaxu netvrdí, že nikto nič nedostane a nič nehrozí opet antivax postoj. musím to vyvracať antivaxerom a potom tebe.
@senta_sofia prepáč, nešlo mi o to, aby na teba útočila a prekrútila to, o čom sme sa rozprávali. škoda, že nie je viac takých diskutujúcich ako si ty.
@lenadka svätá pravda. len je to obrovská škoda. lebo tu nejde o lentilky ale o zdravie. a verím tomu, že keby zdravotníctvo stálo čo k čomu, tak by sa takéto témy vôbec nemuseli riešiť, nikto by sa nemusel báť osýpok a nemuseli by tu byť hádky či dať alebo nedať očkovať a či to má zmysel.
@zuzu1122 vyskumy sa tak robia, vybrana vzorka ludi, aj neziaduce ucinky, nie je realne otestovat vsetkych, ale zase ti, co tomu rozumeju, tak z toho vedia vyvodit zavery, v zasade je to viacmenej statistika a nikdy tam nebude zohladnene to, akoby to bolo u teba,tvojho dietata, ale zase ked sa na to pozries triezvo, ak byto bolo neucinne, zlyhalo by to na plnej ciare aj na tej testovacej vzorke. Aj u nas, si zober ze odkedy sa ockuju osypky a poslednych 20 rokov tu boli len zavlecene pripady. Ockovanie pomohlo tomu, ze ten virus tu prestal cirkulovat v pravidelnych cykloch. Teraz treba zistit, preco ochoreli ockovani, mozno sa dospeje k zaveru, ze treba preockovat dospelych, pretoze ucinnost latky vyprchava. Mozno to je ozaj len v nedokonalosti tej vakciny,ktora bola pouzivana v tom case, zlom skladovani a neviem v com. Ja to nevnimam ako nejaku velku tragediu, vyskum ide dopredu a treba sa poucit, nemyslim si, ze je to zrovna stastny priklad na uplne spochybnovanie vyznamu a ucinnosti ockovania.
@adsumus mne vyvracat nic nemusis, ja budem najstastnejsia, ak na mna nebudes reagovat vobec
@senta_sofia prečo nemám na teba reagovať? ty si na mna zautočila z ničoho nič, že robím medvediu službu antivax, bez vysvetlenia, nie si prvá, potom sa z tých ludí vykluli antivaxeri ako remen. ja to neberiem vážne, ale zaujíma ma to ako človeka, tak som zvedava čo to malo znamenať, zaujala si.
@lenadka A nehovoriac o tom, ze tu mame konkretne pripady (ok, tento rok na SK, ale v CR uz pred niekolkymi rokmi - r. 2014), ked napr. na tie osypky ochorelo vysoke percento ockovanych ludi.
Uz vtedy niektori lekari a epidemiologovia hovorili o primarnom a aj sekundarnom zlyhavani vakcinacie.
Pre osviezenie; primarne je take, ked vakcina vobec nevyvola imunitnu odpvoed (nevytvoria sa ziadne protilatky), sekundarne zlyhanie je o tom, ked casom tie protilatky vyprchaju.
@adsumus sentafofia na teba zaútočíla???? tuším ti vypadáva pamäť.
adsumus
@senta_sofia vyzerá že medvediu službu antivax tu robíš ty, kedže sa na teba odvolávaju, že netreba očkovať. hm?
Dnes o 17:24 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •
@adsumus pretoze sa to uz neda citat, otvorim temu a vsade ty a tvoja pravda, kazdy ta uz ma precitanu, kazdy, kto sem nieco napise, ides sa donho obuvat a presviedcat ho o tvojej pravde. Tak diskusia neprebieha a preto aj neprebieha, pretoze jej je potom polka pomazanej. Tymto koncim, pretoze odmietam klesnut na tvoju uroven. Citaj s porozumenim, pretoze v rovnakom duchu ti len za tychto par prispevkov napisali viaceri.
@senta_sofia chápem, ale reaguj fakticky, nie že ti vadí, že tu vobec som, reaguj ako človek, čo konkretne ti vadí na mojich vyrokoch? to že som?
@lenadka
Som na 1000% presvedcena, ze urobit serologicky prehlad cez vsetky vekove skupiny a lokality na SK je ovela lacnejsie ako napr. zaviest uplne nove ockovanie s brutalnym dopadom na rozpocet kazdorocne bez toho, aby sme add 1 (ako pisala abbey1) vedli na zaklade coho je toto ockovanie zavedene, add2, aby sme priebezne vedeli, ci je toto ockovanie prinosom, add3 aby sme dostali vysvetlenie, preco ostatne krajiny odmietaju zaviest toto plosne ockovanie a pod.
Prispievajuca adsumus bud taka laskava a prestan ma obtazovat.

@adsumus Ja nemám nič proti ockovaniu. To som ti už napísala viackrat. Skus pozrieť svoje záložky a odlozene zmazane diskusie v PC.