Sme pred očkovaním MMR
Ahojte. Akurat mi volala sestricka od pediatra ze vo stvrtok mame prist na ockovanie mmr. Od prveho ockovania hexa co som zacala citat celkovo o ockovaniach sa tohto bojim najviac kedze som citala co vsetko sposobilo detom. Nie som stotoznena s tym ockovanim, normalne som sa od strachu rozplakala. Mala ma 16mesiacov. Narodena ako predcasniatko s nizkym cukrom a silnou zltackou. Vahovo aj vysokovo vsetko dobehla rozprava chodi ale este ju musim drzat za ruku. Bojim sa nasledkov ockovania preto sa chcem spytat tie co ste odmietli ako ste to doriesili. Zaplatili pokutu? Vlacili vas po uradoch? Da sa odlozit ockovanie na neskorsi vek ked je uz preda len nervova sustava viac vyvinuta? Cela rodina je za ockovanie a ja jedina proti. Takze tam podporu nemam vobec :(
@meusicka vieš, ja nemám rada konšpirácie, pretože su bez dokazov a to je take očiernovanie a pre man aj manipulácia, žijeme v dobe post truth, kde sa ludia rozhoduju podla intuície, pocitov, strachu, kde vše´tko je rovanko pravdive aj vzájomne sa vylučujuce argumenty, ale ja som racionálne založená osoba, rovnako celá moja rodina, až na malé výnimky, rozhodnutia závažneho charakteru zakladám na racionálnych dovodoch, a ak veda vyluči autizmus, diabetes, autoimunitné ochorenia a tak dalej, že su z očkovania, nie jedna studia, ale kvanta kvalitného vedeckeho vyskumu, rozhodujem sa v sulade s jej vysledkami. Pýtala som sa antivaxerov, ake maju dokazy o svojich tvrdeniach, vynadali mi, osočili ma, že som farma firma, nebudem to rozpisovať, robia to každemu, kto pochybuje o ich názoroch, že nie su založene vylučne na konšpiráciáach a nejasnom nábožensdkom pozadí a ešte mi krajne vadí ako presviedčaju matky, že všetky choroby su z očkovania, ale bez akýchkolvek dokazov, potom deti zostávaju neočkovane a do toho si prečítaj príbeh maminy, ktorej dieťa umrelo, lebo ho nakazila suseda, neočkujuca a ešte sa chválila na fb, že ako dobre jej rodina zvládla osypky, toto je realita, deti zomieraju, lebo iní ludia urobili toto rozhodnutie, na akom základe, neviem. Takže ja osobne stále čakám už takmer 6 rokov na dokazy zo strany antivakcinačných aktivistov, nielen na SK, ale na celom svete, sledujem, čo dávaju, ale kde nič tu nič, naposledy očiernili nezainteresovaneho človeka, že je vyznamný prolife, prochild a and provax blogger, ale nebol, šikanovali ho na fb, aj sukromne ako takí šialenci, vyhrážky, verejne zostudzovanie, keby toto robili lekári s neočkujucimi, tak to by ste sa mohli sťažovať, ale nie že vám lekár povie, že neočkovane dieťa je ohrozené chorobami a rovnako ine deti v jeho okoli, to je totiž pravda, aj ked pre niektorých neočkujucich asi neprijatelna. skoda, lebo s tým treba pri neočkovaní počítať, že dieťa má ovela vyššie riziko, že ochorie, nakolko nemá žiadne protilátky proti chorobám. teraz nehodnotím nikoho, píšem ako uvažujem ja. Pekný den prajem.
No zial, na SK je este vela veci, ze "musis", je "zakono dane", atd.
My zijeme v Nemecku, kde je ockovanie nepovinne a kazdy dobry lekar ti vsetko vysvetli a necha rozhodnutie na tebe.
Zaujimave ale je, ze 95 % deti je zaockovanych (minimalne tie zakladne ockovania), v mojom okoli vsetky, a vsetky deti to prezili bez ujmy na zdravi. Jasne, aka taka reakcia ako nepokoj ci zvysena teplota moze byt, ale ani nemusi.
My mame deti zakladom zaockovane. Somariny ako chripka, rotavirus atd. nemaju. A naco.
Najmladsia ma teraz presne 18 mesiacov a este jej napr. chyba posledna Hexa a nie to este uvazovat o MMR. U nas sa Hexa ockuje na 4 krat a vzdy, ked sme mali termin, nieco mala. Raz sople, raz zuby, tak sme termin zrusili. Rozpravala som sa aj s pediatrom, ze tieto ockovnia uz vobec nestihame, kedze momentalne zijeme pracovne v Saudskej Arabii a tu deti ockovat nechcem. Tieto ockovanie vobec nie su casovo ohranicene. Ak budeme stihat v lete, to bude mat mala uz vyse 2. rokov, dame poslednu Hexu a o par mesiacov neskor MMR.
Jasne, clovek by mal mat aky taky respekt, ale, kedze monovakciny takmer neexistuju, aspon dievca by som zaockovat dala. Co je horsie, dva dni zvysena teplota, co si tak male dieta ani nebude pamätat, alebo v buducnosti schytana rubeola v tehotenstve. No to sa vam dcera podakuje.
A inak, neviem kto to tu spominal, ze USA, Australia atd. Neviem, asi nie vsade. Mame tu aj Amikov a decka su aj nie su zaockovane a nemaju problem ani so skolami, ani so skolkami.
V DE niektore skolky (v skole som sa s tym este nikdy nestretla), chcu kopiu ockovacieho preukazu, popripade je kolonka vo formulari, ale este som nezazila, ze by neta koli ockovanie/neockovaniu neprijali.
Nechapem, preco je hlavne na SK takyto boj. Ved neockujte uplne, uvidime za aku dobu sa zase vyskytnu choroby, o ktorych si myslime, ze su "vymrete".
My cestujeme po celom svete a velaaaaaaa a nie len po cistej civilizacii, ale take s takymi nazormi, ako citam obcas tu na MK, som sa este nikde nestretla.
A to sme vsetci VS vzdelani a velmi rozhladeni.
Ako vravim, kazdeho slobodna volba, ja som nie striktne ani za, ani proti. Skor taka zlata stredna cesta: tie najdolezitejsie ocko ano, ale ziadne extra hluposti.
Ci vax ci antivax, kazdy sa odvolava na odborne clanky... ja uz neviem, kedy ludom zapne, ze napisat a publikovat ako odborny clanok sa da cokolvek, hlavne ak mas na to prachy 🙂 nehovoim, ze vsetky clanky su take, ale myslim, ze posudit ich realnost dokaze len niekto, kto si vie dat odborne dokopy suvislosti. Nie bezny clovek, ktoreho vyhodou je akurat tak dobra anglictina, ze si vie precitat... dolezitejsie je, co ti je ochotny dobry lekar (ktory neopakuje len to, co mu povedali v skole, ale realne sa o problematiku zaujima, pripadne zachranuje nasledky) alebo vedec povedat medzi 4 ocami. A to uz vie malo ludi. Preto sa vaxeri a antivaxeri budu hadat stale nonstop dokola, pricom sa budu ohanat odbornymi clankami a ich vlastnym skvelym raciom 🙂 je to smiesne
@zlte_kuriatko ahoj to upozornenie z uradu sa da ignorovat? Nemusis tam ist ked nechces? DAKUJEM
Tak si predstavte ze priatel volal sestricke ze neprideme zajtra na ockovanie ze sme sa rozhodli to odlozit. Povedala ze mame prist na preventivku na prevazenie a ze sa to neda odlozit ze musi byt ockovana v 15tom mesiaci a bodka. Tak sa snou priatel cez telefon nedotahoval len zlozil. Som zvedava aky natlak respektive co nam v piatok povedia a ako nas budu nutit do toho ockovania. Inak mala ma uz skoro 17 mesiacov takze to ze musi byt v 15tom je trosku blbost. A konecne aj priatel patral a pytal sa a zistil ze on bol ockovany tiez klasicky a mal aj ruzienku aj mums co ho utvrdilo ze ockovat nie. Preto som zakladala tuto temu ze co teraz?? Nie kvoli neziaducim ucinkom vakciny ale kvoli tomuto natlaku a bytokracii ze co bude nasledovat ked to v piatok odmietneme.
@jaju_ska a mali ste na zajtra naplanovanu preventivnu uz vopred? Ci len ockovanie na zajtra.....ak len ovkovanie tak to neries a nechod tam...lekarka aj sestra na vas budu vyvyjat tlak....ja by som osobne nikdy dietatu nedala MMR vakcinu a ak sa Mudre nepaci tak ju vymen a hotovo 🙂
Už keď som bola tehotná,začala som sa zaujímať o očkovanie,prečítala som zopár kníh,pozrela dokumenty a zostala som na pochybách.Väčsina mojej rodiny pracuje v zdravotníctve a dospeli sme spoločne k záveru-neočkovať.Mám predčasne narodené dvojičky (chvalabohu zdravé),Deti sú zaradené v kolektive
@anicka766 Bolo sme dohodnuti ze aj keby bola chora prideme na prevazenie a premeranie. To este minuly rok v novembri vravela sestricka ze nam zavola kedy a nevolala. A ked sme volali my mali dovolenku takze neviem ci zabudla a teraz si spomenula ze aspon preventivku alebo ci je to naschval kvoli tomu natlaku
Bývajú normálne choré,sople,kašle,aj antibiotiká sme už mali.Ale chvalabohu nemajú žiadne autoimúnne ochorenia,ekzemy a podobne ako drvivá väčšina detí mojich kamaratiek,po očkovaní.Naposledy som videla reportáž o mamičke v Čechách,ktorej chlapci-dvojičky zostali autisti.Hrozné niečo ,no a pozrela som si aj vaxxed.Takže ,nie ,my neočkujeme.Je na každom rodičovi,aké informácie si vyhľadá a čomu uverí.
@jaju_ska ja ked som sa rozhodla maleho neockovat po prvej zlej skusenosti tak som im na druhe ockovanie priniesla pisomny nesuhlas a len cumeli...doktorka bola chvilu drza az kym som jej nepovedala svoj nazor a odvtedy mam pokoj...netreba sa hlavne bat lebo oni skusaju vo si mozu dovolit
@jaju_ska jasné,že bude robiť tlaky,na mňa tak robil pneumolog,keď som odmietla očko na rsv vírus,poviem ti,také zastrašovanie čo na mňa vyťahoval-úmrtnosť 20% (v skutočnosti 4-6%no to by nám tu zomieralo detí a detí),vrieskal normálne do telefónu ,potom ho zložil a zaujímavé je to,že už nás ani nepotreboval volať na kontrolu😃
@anicka766 ahoj. No jasne uplne to odignoruj a hotovo 🙂 prislo ti to ako obycajny ci doporuceny list?nam tam len pisali aby sme zavolali a dohodli si termin na rozhovor ohladom ockovania. Ako pridavok tam bol list ohladom chorob proti ktorym sa ockuje. My sme sa nato vykaslali.
@anicka766 spravne....vsak co sa mojej dcery tyka maju predplateneho pacienta na cely zivot.... ja ked mam v penazenky menej ako 50e tak mam strach vojst do lekarne ci mi to vyda..ked nam dr predpise lieky.
@zlte_kuriatko ahoj nam este niv neprislo a to uz cakam3 mesiace
Ked sa nad tym celym zamyslam ako moze mat niekto pravo(kedze je to POVINNE ockovanie) rozhodnut o zdravi mojho MOJHO dietata ked nie ja a jeho otec. Nas stat je na hlavu ale na totalku. A my sme bezbranni. Skoro jak za komunizmu ked sme MUSELI. Kde je nejaka demokracia?
@anicka766 a mozno ze ti ani nic nepride.
@anicka766 to patrilo asi mne,ale keďže všetky info mám medzi 4 očami povedané a nemám písomný ani iný dôkaz,tak žiaľ nie.A samozrejme by som mohla uškodiť ostatním😞.Každý nech si zisťuje info ako vie.Ja som sa rozhodla neočkovať,ostatní nech sa rozhodnú ako uznajú za vhodné.Mňa len rozčuľuje v týchto témach veta : nezisťujte si info na nete,neštudujte o očkovaní!To sa mne nepáči.Zisťujte si informácie a urobte si názor.

@mrkvicka060 velmi trefne napisane☺