icon

Ako sa vyrovnať so stratou po samovražde súrodenca?

Dnes o 05:27

Uz je to viac nez rok co si brat zobral zivot vlastnou rukou. Nik to necakal, bol to obrovsky sok. Prve mesiace som to pocitovo odmietla prijat a zila som v tom, ze sa este vrati aj ked je mi jasne, ze je mrtvy a je koniec. Prisli pocity viny voci sebe, voci Bohu, hnev, strach, kto bude dalsi... problemy so spankom, nechutenstvo, v robote som ledva fungovala. Zacala som chodit k psychologicke, vo vela vecach mi velmi pomohla. Po roku som bola schopna zajst opat do kostola. Dokazem fungovat viac, menej normalne. No vytratila sa mi radost zo zivota napriek velkej podpore manzela a niekolkych kamaratov. Rodicia nechcu aby rodina a okolie vedeli co sa naozaj stalo, o to je to tazsie, ze sa v rodine navzajom nepodporime.
Ak ste si presli niecim podobnym, co vam pomohlo dostat za z toho ?
Budem vdacna aj za tipy na knizky na citanie.

anonym_04d93c
Dnes o 05:34

nič....ta strata radosti je viacmenej trvala

gaudina
Dnes o 05:44

@anonym_autor je dobré, že si začala chodiť k psychologičke a určite neprestávaj. Je fajn sa o tom porozprávať otvorene, len to človeku pomôže.

pr85
Dnes o 05:44

@anonym_autor Mal psychické problémy? Asi určite. Ak v takomto rozpoložení spáchal samovraždu, tak si asi nebol vedomý následkov. Kedysi sa verilo, že každý samovrah je zatrateny a samovrahovia sa pochovávali mimo posvätnej pôdy cintorína. Dnes to už neplatí a Cirkev dúfa v Božie milosrdenstvo. To by si mala spraviť aj ty a modliť sa za jeho dušu a dať za neho odslúžiť sv. omšu.

anonym_a36f73
Dnes o 05:46

S tým sa nevyrovnas,iba to musíš prijať

anonym_766737
Dnes o 06:06

my sme mali v rodine samovrazdy tri.. akoze v jednom pripade to bola starka mojej mami z otcovej strany a to bola velmi nestastna zena, zijuca s alkoholikom a roky trpela.. druhy bol moj stryko - cely zivot trpel maniodepresiou, aj ked bol kompenzovany liekmi tak mal caste epizody - vedeli sme teda pricinu.. tam vsak to jeho syn zdedil.. uz je dospely a zije v cudzine, je velmi intelektovo nadany.. a ma dobru pracu, ale tiez zije sposobom, ze dva mesiace o nom vieme a potom na 3 zmizne.. lebo ma svoje stavy.. zvykli sme si, ale vzdy je panika ak nikomu neodpoveda. No ta 3 tia bol sok.. zdanlivo stastny clovek na dochodku, nanzelka, dve zabezpecene a vzdelane deti, firma, ktora slape, dostatok financii, ziaden alkohol ani ochorenie, o ktorom by sme vedeli.. obesil sa na velku noc .. v stodole na rodinnej chalupe.. bol to obrovsky sok, na pohreb prisiel za nami muz, teda primarne za jeho dcerou.. ze sa musi s nou porozpravat a povedat nieco o otcovi.. ze je to dolezite, ze sa ozve.. uz sa neozval.. je to 11 rokov.. stale cakame, stale su otvorene otazniky...

janinah
Dnes o 06:45

Co ťa trapi najviac? Že tu brat nie je a nemôžeš s ním byť.alebo že čo sa stalo s jeho dušou alebo ze sa trapia rodičia alebo že nevieš preco to urobil? Rok je cas,kedy by si už situaciu mala prijať a nerozoberať si to dookola v hlave. Skus viac zamestnať hlavu aj telo inymi cinnosťami.

anonym_893f0b
Dnes o 06:55

@anonym_autor aj ja som tu uz velakrat nechcela byt. Nemať brata tak uz tu nie som. Tak nejak kvoli nemu som ostala ale zaroven ma to štve lebo sa trapim a niet mi pomoci. Z pohladu cloveka ktory sa zabije to teda vidim tak ze musel velmi trpiet a toto videl ako jedine vychodisko, vyslobodenie. Niekedy sa neda pomoct cloveku so psychickymi problemami. Depresia je choroba a nie kazda choroba sa da vyliecit. Tym som chcela povedat ze chapem kazdeho kto spacha samovrazdu zaroven velmi sucitim s rodinou