icon

Etická dilema siamských dvojčiat

10. jún 2026

Je toho plny internet a dnes vysli dalsie informacie o stave dvojciat.

Naozaj ma zaujima, kde je v takychto pripadoch eticka hranica. Ak sa o zavaznom zrasteni vie uz pocas tehotenstva, je spravne pokracovat za kazdu cenu?

Nemyslite si, ze pri takychto zavaznych pripadoch by sa mala viac zohladnovat predpokladana kvalita zivota deti, nielen samotne narodenie?

Neodsudzujem nikoho, ale zaujima ma, ci je v takychto pripadoch naozaj v najlepsom zaujme deti priviest ich na svet napriek ocakavanym vaznym komplikaciam.

Podme diskutovat vecne, slusne a bez urazok.
Zaujimaju ma rozne pohlady na tuto citlivu temu.

mandzula
10. jún 2026
@anonym_aed099

Chudak matka, otec a samotne deti. Kto toto povolil, aby unikla takato informacia do medii? Kto povolil cele toto medializovanie? K comu je toto cele dobre? Aby sa tu cudzi ludia, ktori o tom prd vedia (nevie sa, ci sa o vade vedelo, doteraz nikto nevedel ako su zrastene, atd..) vyjadrovali?! Pre mna je toto tema velmi citliva, nedovolila by som si verejne to tu takto rozoberat a vynasat sudy. Babatka sa uz narodili, tak snad sa budu dat oddelit a vediet zit plnohodnotny zivot.

@anonym_aed099 No kto, zrejme nemocnica. Potrebovala senzaciu.

anonym_d5e032
10. jún 2026
@mandzula

@anonym_d5e032 Napriek comu? Neviem o tom, ze by takyto model uz existoval.

@mandzula ...napriek tomu,ze máš na to svoj názor a majú ho aj iní,ale financuje sa liečba závislostí zo spoločných peňazí, čiže platíme to všetci mlcky, ale keď sa raz za čas vyskytne napr.rodina so siamskymi dvojcatami,tak sa nestitime na plnú hubu hovoriť o tom, že im to platíme všetci?

tom_i
Autor odpoveď zmazal
mandzula
10. jún 2026
@anonym_d5e032

@mandzula ...napriek tomu,ze máš na to svoj názor a majú ho aj iní,ale financuje sa liečba závislostí zo spoločných peňazí, čiže platíme to všetci mlcky, ale keď sa raz za čas vyskytne napr.rodina so siamskymi dvojcatami,tak sa nestitime na plnú hubu hovoriť o tom, že im to platíme všetci?

@anonym_d5e032 K tomu som sa ja nevyjadrovala. Vyjadrovala som sa k tomu, ci je v poriadku platit liecbu alkoholikom a inym zavislym. Zopakujem, nie je. Rovnako by som neplatila liecbu v pripade, o akom som citala nedavno. Rodicia uz jedno postihnute dieta maju, dali si urobit testy, je to dedicne ochorenie, no napriek tomu chcu aj druhe dieta.

tom_i
10. jún 2026
@anonym_af51ab

@zuzinka888 Ale platiť to budeme všetci. To je základný problém. Operácie, pobyty v nemocnici, opatrovateľský, invalidné dôchodky... Takze na jednu takú to rodinu sa zasa budeme skladať všetci. Keby si rodicia mali platiť túto srandu zo svojho, určite by zvolili potrat. Ale z cudzieho krv netečie.

@anonym_af51ab prajem vám aj vašej rodine plnohodnotný život v zdraví a pohode, aby ste nikdy nepocítili nenávisť, závisť, utrpenie a nedostatok

anonym_d5e032
10. jún 2026
@mandzula

@anonym_d5e032 K tomu som sa ja nevyjadrovala. Vyjadrovala som sa k tomu, ci je v poriadku platit liecbu alkoholikom a inym zavislym. Zopakujem, nie je. Rovnako by som neplatila liecbu v pripade, o akom som citala nedavno. Rodicia uz jedno postihnute dieta maju, dali si urobit testy, je to dedicne ochorenie, no napriek tomu chcu aj druhe dieta.

@mandzula Ja to chápem,ale vo verejnej diskusii padol názor, že my všetci platíme starostlivosť o práve narodené siamské dvojčatá a v súvislosti s tým som dotyčnému/dotyčnej odpovedala, že platíme aj liečbu závislosti a ze ci to je ok Odpovedala si ty, že nie je,a tak sa ďalej rozvinul dialóg.Stale však ostáva základná otázka, základný príspevok autorky a odpoveď/svoj názor som zhrnula, že kym jedno akceptujeme mlcky,k druhému sa vieme postaviť svojsky.

mandzula
10. jún 2026
@anonym_d5e032

@mandzula Ja to chápem,ale vo verejnej diskusii padol názor, že my všetci platíme starostlivosť o práve narodené siamské dvojčatá a v súvislosti s tým som dotyčnému/dotyčnej odpovedala, že platíme aj liečbu závislosti a ze ci to je ok Odpovedala si ty, že nie je,a tak sa ďalej rozvinul dialóg.Stale však ostáva základná otázka, základný príspevok autorky a odpoveď/svoj názor som zhrnula, že kym jedno akceptujeme mlcky,k druhému sa vieme postaviť svojsky.

@anonym_d5e032 Pravda je taka, ze by bolo prekopat cely system solidarity v zdravotnom poisteni, pretoze kym sa ludom nesiahne na peniaze, nic nemusia zmenit.

anonym_a7ab60
10. jún 2026
@anonym_af51ab

@zuzinka888 Ale platiť to budeme všetci. To je základný problém. Operácie, pobyty v nemocnici, opatrovateľský, invalidné dôchodky... Takze na jednu takú to rodinu sa zasa budeme skladať všetci. Keby si rodicia mali platiť túto srandu zo svojho, určite by zvolili potrat. Ale z cudzieho krv netečie.

@anonym_af51ab daj bscha, aby, sa na teba, raz nemusel niekto zbierat a platit tvoje naklafy, na liecbu 🤢

anonym_d5e032
10. jún 2026
@mandzula

@anonym_d5e032 Pravda je taka, ze by bolo prekopat cely system solidarity v zdravotnom poisteni, pretoze kym sa ludom nesiahne na peniaze, nic nemusia zmenit.

@mandzula ... veľa vecí by bolo potrebné zmeniť, ale možno v ďalšom živote uvidím zmeny

anonym_0e9937
10. jún 2026

@anonym_autor Zijem v CR, vela sa tu o tom pise a je zaujimave sledovat tu rozdielnost v reakciach. Kym na Slovensku im vacsina ludi praje bozie pozehnanie, v Cesku su skor rozhorceni a zhrozeni z toho ake nehumanne bolo priviest na svet tie deti.

arasidka123
10. jún 2026
@cyberk

To su tie matky terezy ktore by si aj mrtvolu nechali, keby mohli. Potom budu zobrat na nete o peniaze lebo cely ich zivot bude obetovany takemuto zbytocnemu cicavcu.

@cyberk zbytočný cicavec? Aj počas života sa môže niečo domrviť...tiež je potom človek zbytočný cicavec??

anonym_1502cb
10. jún 2026
@cyberk

To su tie matky terezy ktore by si aj mrtvolu nechali, keby mohli. Potom budu zobrat na nete o peniaze lebo cely ich zivot bude obetovany takemuto zbytocnemu cicavcu.

@cyberk a keď aj teba raz niečo postretne a budeš taký cicavec?

anonym_1502cb
10. jún 2026

@anonym_autor závisť cudzích ľudí, je horšie ako tá ich choroba. Chorí ľudia si vedia vážiť život aj malé šťastie, ktoré majú. Ale existujú aj takí zlí závistlivci, čo im závidia, jak sa vraví aj tú chorobu a vzduch čo dýchajú a dokážu ich aj okradnúť aj im ublížiť.

anonym_91c6a7
10. jún 2026

Chudatka detičky aj ich rodičia. Nechápem niektoré komentáre čo tu píšete, ani to prečo to vytiahli na verejnosť.
Neviem si ani len predstaviť aké to je porodiť také detičky, čo všetko prežívajú rodičia, strach, beznádej, či sa ich podarí oddeliť a či budú zdravé a žiť.
Prajem im všetko dobré do života a hlavne veľa zdravia a veľa síl prejsť toto ťažké obdobie.

cyberk
Odpoveď bola odstránená
tom_i
Odpoveď bola odstránená
zuzinka888
10. jún 2026

Mna by mila autorka zaujimalo co by si robila ako milujuca matka keby ti zajtra nedajboze ochrnula dcera, alebo by mala nejaky uraz, ci by hej zistili zakernu diagnozu. Dala by si ju "utratit" eutanaziou? Tak ked dieta prejde " v*ginou- uz sa mozeme skladat a platit liecbu ale ked dietatu zistia vyvojovu vadu tak ho ma matka zabit?

anonym_9fcba1
10. jún 2026

Nevidim dovod, aby som sudila a riesila. Je to starost aktualne rodicov a ich lekarov. Osobne napr nerozumiem, preco je nutne taketo veci medializovat. Preco sa neustale musi prepierat sukromie ludi, nehody, choroby atd. Je to starost ludi, ktori su tym dotknuti. Za mna je to rovnako vazne ako kopa inyhc postihnuti, nesudim rodicov v tomto pripade, ani ked vedia, ze maju vysoke riziko nejakych poruch u babatka. Je to na nich. Ale rovnako sa staviam potom k tomu, ako sa pretekaju ludia v pomoci a ako treba pomahat a ako nariekaju ludia, ze sa maju zle, ze nezvladaju situaciu, ze im stat viac nepomaha. Je mi to uprimne jedno. Al si niekto vyberie, riskovat ,vie o tom, rozhodol sa = nech si najde cestu ako fungovat.

aperolcek
10. jún 2026

K tomu môžem len za seba napísať, že by som také deti na svet vedome nepriviedla. Ale ja rešpektujem voľbu matky/rodičov, nech je akákoľvek. Nesúdim.

iwesska
10. jún 2026

Dozvedela sa to v 2.trimestri, pretoze boli tak ulozene,ze to nebolo vidno.Co mala robit? Utratit ich? Asi ze tiez nie je stastna,ze su chore,ale moze aspon dufat,ze sa ich podari oddelit,aby mali sancu zit vlastne zivoty.

anonym_f0c03f
10. jún 2026
@cyberk
Odpoveď bola zmazaná

@cyberk Ty a tvoje komentare su na tomto fore zbytocne.

anonym_7e2384
10. jún 2026

V roku 2000 na Slovensku oddelili dievcatka tiez zrastene panvou. Su v poriadku. Tak zrejme tato matka vklada nadej, ze aj jej deti oddelia tak ich porodila. Ja drzim detickam palce, aby ich uspesne oddelili.

marca12
10. jún 2026

@anonym_autor Mne sa o tom ani nechce diskutovat. Kazda sme ina a nevieme, ake mali konzultacie s lekarmi. Ja im len prajem, aby sa vsetky operacie podarili a rodicia sa mohli tesit z vytuzenych deti. Kto sme my,aby sme niekoho sudili v tak zavaznej zivotnej situacii?

misenka3
10. jún 2026
@cyberk

@cyberk toto svedci asi o dusevnom mrzactve cloveka,co dokaze toto napisat a vsetkych,ktori tomu dokazu dat palec hore. Ak sa jedna o psa najdeneho na ulici alebo tyraneho,to zbierky nevadia... Ludia sa tu idu zblaznit ak trpi macicka, slon,komar ( aj zvierata sa mozu narodit s nejakou chorobou alebo nedostatkom) ..... ale o ludskych bytostiach napisat,ze zbytocny cicavec, to uz chce dobru davku straty charakteru. Nepatri nahodou medzi zakladne ludske prava aj pravo na zivot? Neber to ako urazku, toto je zase moj nazor na to,co si dokazala napisat a prejavit svoje vnutro. Akoze viem,ze zautocis naspat,ale je to fakt smutne,co si napisala..

lucia147852
10. jún 2026
@anonym_af51ab

@anonym_af51ab tento komentár prerazil ľudské dno

1sally12
10. jún 2026
@anonym_af51ab

Vedome priviesť na svet akokoľvek postihnuté dieťa je chrapúnstvo najhrubšieho zrna, nie niečo, čo treba obdivovať. Ak už matka odmietla potrat, tak ok, beriem, ale takto postihnuté deti treba po narodení nechať na prírodu, nech zomrú prirodzenou smrťou, nie ich operovať, trápiť a predlžovať im aj tak neplnohodnotný život. Tu by mala byť jasná hranica. Utrpenia je dosť aj bez toho, aby sa rodili postihnuté deti.

@anonym_af51ab a hlavne keď už sa niekto rozhodne nechať si postihnuté dieťa nech si to aj živí sám! A nie kadejaké zbierky na donio zakladať...

anonym_1502cb
10. jún 2026

Nerobte z toho atrakciu, teraz potrebujú hlavne kľud aj lekári, aby sa mohli sústrediť na zdravotný stav detí.

zuzanaete
10. jún 2026
@1sally12

@anonym_af51ab a hlavne keď už sa niekto rozhodne nechať si postihnuté dieťa nech si to aj živí sám! A nie kadejaké zbierky na donio zakladať...

@1sally12 Nikto ta nenuti prispievat na zbierky.

zuzanaete
10. jún 2026
@cyberk
Odpoveď bola zmazaná

@cyberk Kto si, aby si hodnotila, koho zivot je zbytocny a koho nie? Niekedy je naozaj lepsie mlcat.

anonym_3af197
10. jún 2026
@cyberk
Odpoveď bola zmazaná

@cyberk : "kazdy, kto je odkazany na full pomoc od druheho, je zbytocna existencia"

Velebnosti, jdu blejt. Takych ako Ty sme tu uz mali, nie tak davno, pred par dekadami. Hovorilo sa im fasisti. Cista rasa a zdrava rasa, len oni mali pravo na zivot.

Este je moznost ze nie si realna osoba ale len provokativna postavicka na fore, lebo naozaj mi je tazko uveritelne, ze niekto tak nesmierne neludsky dnes by medzi nami naozaj existoval.