Je dnešná doba náročnejšia v porovnaní s minulosťou?
Ja si myslím, že áno. Síce ľudia boli unavení viac fyzicky, ale dnes je to samé psychické - z toho aj fyzické choroby.
Samé deadliny, vysoké nároky na seba, deti, život.. stále sa za niečim naháňame, riesime. Od matiek na materskej sa očakáva výkon na 300%. Kým predtým sa deti vychovávali spolu, dnes sme separované, často bez pomoci.. cítim aj na sebe obrovský tlak. Aby deti boli čisté, zdravé, psychicky ok, fyzicky, aby mali aktivity, krúžky, zážitky. Aby sme im nevytvorili nejakú traumu a podobne.
@nikolka232 o akej dobe predtým sa ideme baviť? Doba po vojne? Či socializmus? Roky deväťdesiate, či o výchove po roku 2000?
Mnohé si dnešné matky robia samé, porovnávajú sa s influencerkami, celebritami, čumia do smartfonov a riešia značky, strácajú sociálnymi sieťami svoj drahocenný čas.
Ja si myslím, že každá doba a každé prostredie je ťažké. Tu riešime, že dajaky černoško bubu musí chodiť denne 10km po vodu s deravým vedrom. Ale to sú proste ich problémy a ich "chlebíček". Daného černoška bubu zas nepodžube žiadna finančná správa, nemusí riešiť stavebné povolenie atď atď.
Takže ja si myslím, že každá doba a každý priestor má svoje vlastné problémy. A tie, s ktorými nevieme nič urobiť, nás nemusia zaujímať.
A muži sú úplne neschopní.
@nikolka232 o akej dobe predtým sa ideme baviť? Doba po vojne? Či socializmus? Roky deväťdesiate, či o výchove po roku 2000?
Mnohé si dnešné matky robia samé, porovnávajú sa s influencerkami, celebritami, čumia do smartfonov a riešia značky, strácajú sociálnymi sieťami svoj drahocenný čas.
@anonym_7c0e81 no a toto je to
Presne napísané 🥳
Teraz je to ľahšie. Koľko detí bolo kedysi blbých, teraz vďaka asistentom, diagnostike všemožných dys-iek a iných odchýľok krásne dokončia školy a napredujú, koľkí autisti boli na okraji alebo v ústavoch, koľko žien zomrelo pri pôrode, aj ja by som zjavne tri deti nemala, asi ani tu nebola... teraz naložím práčku, umývačku, pustím vysávač a ideme do parku... tri roky si doma lebedíme, potom škôlka, potom krúžky, potom hento, dieťa zabavené, šikovné, samostatné...
A dodam, že lepšie ako dnes už ani nebude a nebolo
Takže,ak dnes je niekto nespoko(deti a ludia v produktívnom veku),tak je jedno aká bola/je/bude doba
Skôr mi je ľúto ľudí a deti,, v zahraničí,, aké prusery zažívajú a my sa máme ruka hore a stále málo
Teraz je to ľahšie. Koľko detí bolo kedysi blbých, teraz vďaka asistentom, diagnostike všemožných dys-iek a iných odchýľok krásne dokončia školy a napredujú, koľkí autisti boli na okraji alebo v ústavoch, koľko žien zomrelo pri pôrode, aj ja by som zjavne tri deti nemala, asi ani tu nebola... teraz naložím práčku, umývačku, pustím vysávač a ideme do parku... tri roky si doma lebedíme, potom škôlka, potom krúžky, potom hento, dieťa zabavené, šikovné, samostatné...
@anonym_75ea8e chcem len vedieť, ako to vnímajú ostatní. Možno aj ta iná generácia, ktorá tu je. Uhly pohľadu sú rôzne a ja si ich rada prečítam.
@galganka Ďakujem ti za názor. Takto som nad tým nepremýšľala.
podľa žijeme pohodlné životy, niekto si možno hádže polená pod nohy tým, že chce mať všetko dokonalé a všetko chce stihnúť, ale to je nereálne
@galganka No lenže keď si pred dvesto rokmi vo svojej chajde nemala plavajucu podlahu, ale udupanu hlinu. A spalo 12 ľudí v jednej chyži 3x4 metre a zbytok času ste boli vonku na poli... tak netrebalo riešiť ani pračky, ani vysavanie ;)
@galganka No lenže keď si pred dvesto rokmi vo svojej chajde nemala plavajucu podlahu, ale udupanu hlinu. A spalo 12 ľudí v jednej chyži 3x4 metre a zbytok času ste boli vonku na poli... tak netrebalo riešiť ani pračky, ani vysavanie ;)
@thirstymonk takže ty by si radšej fungoval ako pred 200 rokmi? Isto... ľudia spohodlneli, všade sa vozia autíčkami, všetko si dajú doručiť až po dvere, všetko, čo sa dá delegovať na niekoho iného, už je fuč... určite by niekto menil a okopával si políčko, choval kravu a robil zásoby na zimu...
@nikolka232 ako pre koho a ako kde. A záleží ktorú dobu myslíš. Keď si porovnám mňa teraz v mojom veku a mojich rodičov v tom veku tak za ich čias neexistovali hypotéky, mali pôžičku s neskutočne vysokým úrokom a vysokou mesačnou splátkou. Neznamestnanosť bola veľmi vysoká. Dnes si veľa ľudí prácu nájde ak fakt chce a zníži nároky a očakávania. Sme mladí ľudia, ľahké to nie je. Starí rodičia pracujú, zosúladiť detské choroby, prácu, vyzdvihnúť dieťa zo škôlky. Toto náz o chvíľu čaká a obávam sa toho. Ale máme možnosti. Dá sa robiť z domu, dá sa dochádzať do väčšieho mesta a pri najhoršom odísť do zahraničia zarobiť. V niečom je to ľahšie a v niečom ťažšie. Ak sa bavíme o dobe 10-15 rokov nazad, tak vtedy boli podmienky podľa mňa lepšie. Na druhú stranu, veľa robí mindset. Nechodila som s dieťaťom na žiadny babybalance, plávanie, nechodíme často do herničiek a nemyslím si, že som zlá mama. Chodíme do lesa, staviame hrádzu v potôčiku a hádžeme kamienky. To, že robí niekto drahú narodeninovú oslavu pre dieťa ma netrápi. Upečiem tortu, vyrobím dekorácie a dieťa je šťastné aj z mála. Tým len chcem povedať že niektorý nátlak si vytvoria mamičky samy lebo sa porovnávajú s okolím a so sociálnymi sieťami.
podľa žijeme pohodlné životy, niekto si možno hádže polená pod nohy tým, že chce mať všetko dokonalé a všetko chce stihnúť, ale to je nereálne
@salamistka máš pravdu. Ale ten tlak, že všetko treba mat tip top je obrovský. Vlastne aby bolo všetci a všetko dokonale v nedokonalom svete 😀
@nikolka232 nikto nemusí byť dnes separovaný, bez pomoci. A dovolila by si pomoc nejakej babke, aby ti nakŕmila decko s nejakým jedlom mimo tvojho zvolenia?
A kto ti robí ten tlak, aby si mala všetko tip top? Sociálne siete? Veď nemusíš mať všetko tip top, ty nemusíš so všetkým súhlasiť, čo ti spoločnosť tlačí. Veď sa zamysli, kto ti to tlačí
@nikolka232 nikto nemusí byť dnes separovaný, bez pomoci. A dovolila by si pomoc nejakej babke, aby ti nakŕmila decko s nejakým jedlom mimo tvojho zvolenia?
A kto ti robí ten tlak, aby si mala všetko tip top? Sociálne siete? Veď nemusíš mať všetko tip top, ty nemusíš so všetkým súhlasiť, čo ti spoločnosť tlačí. Veď sa zamysli, kto ti to tlačí
@anonym_7c0e81 nevravim, ze moja mama, ale napríklad svokra, ešte od nich staršie generácie a staré mamy, ako oni všetko stihali, ako fungovali, koľko deti vychovali, že my sa len sťažujeme a nič dokopy neriešime a nerobime.
@nikolka232 horšie v tom, že voľakedy deti behali po vonku od 7 r a rodičia len natreli večer chleba.Ziadne ideme pisat úlohy, deti stále za chrbtom rodičia mali viac času.Ale nebolo to správne a mali vlažné vzťahy veľa veci o deťoch nevedeli.Teraz sú rodičia otroci deti a rodiny do 20 r.na každého je vyvíjaný veľký tlak a máme veľa možností a z toho je človek v strese.Uz vidím ako moji rodičia by ma ťahali po krúžkoch a potom rýchlo učiť sa a večeru, alebo sa ma pýtali v 13 r či ideme do kina.Zila som s deťmi z paneláku, školy vonku a mama mala svoj kľud.
Zle je tu kvôli Matovičovi. A ak vyhrá PS bude ešte horšie . Preto voľte pána Fica . Záchrancu Slovenská ♥️
Ja som sa narodil ked vznikali tieto videa a musim povedat ze vdaka Bohu za dnesnu dobu
@anonym_7c0e81 nevravim, ze moja mama, ale napríklad svokra, ešte od nich staršie generácie a staré mamy, ako oni všetko stihali, ako fungovali, koľko deti vychovali, že my sa len sťažujeme a nič dokopy neriešime a nerobime.
@nikolka232 tie ženy nechodili do práce, robili okolo domu, záhrady a detí. Deti sa vyhnali von na ulicu a matky sa nestarali, nekontrolovali úlohy, robili deťom len servis (uvarené, opraté). Nečumeli do telky ani do mobilov, celý čas sa robilo, v štyridsiatke boli už babky a starali sa o vnúčatá.
tak ti poviem - radšej deadliny alebo naoko dokonalý život na ktoré sa môžeš vykvajznúť - ako bomby nad hlavami alebo v záhrade ...
pokiaľ žijeme v mieri, určite to nemáme ťažšie ako naši predkovia ...
@nikolka232 sú to neporovnateľné doby..
Nakoľko, ceny 3 izbových bytov nestáli 200 000€+ bolo našim lepšie žiť, poniektorý dostali byty, nemuseli sa zapodievať hypotekami na 30+ potraviny stáli lacnejšie, lieky tiež, u doktora sa neplatilo
Teraz ? 20 ročnému človeku nikto nedá hypo, musí sa osamostatniť podnajmom, alebo aspon si dať žiadosť o najomný byt, ale ani to nestojí málo. Aby aspoň uživil seba, musel by zarobiť nad 1000€ nie ešte mať rodinu.
Ale dnes žijeme online svete, všetko si vieme najsť, nepotrebujeme encyklopédie, sme doslova pohltení týmto svetom, čo vtedy tak, nebolo. Pre mladých, ale aj pre starých ludí, je internet nástraha, nevedia, s tým pracovať, veľa ľuďom to uškodilo.
To, o čom sne nevedeli, alebo vedeli aspoň z krájička, dnes, vieme a bojíme sa, čo bude. Virusy, vojna, inflácia, vraždy, únosy, utekanie z domov.. viem, že to bolo aj kedysi, ale dnes sa všade o tom rozpráva viac
Príroda je zničena, veľa aut, veľa odpadu, nikto prírodu nechrani, a pri tom je taká krásna
Influencer zarobí viac než lekár, alebo hasič, či smetiar, alebo poštár. Máme xy pohlaví, pri tom len dve poznáme a to je MUŽ a ŽENA. Vo svete je zvrátenosť, ludia su psychický chorí, poniektorí sa nepovažujú za ludi, ale za psi, kone, sanitky a bohviečo ešte. Rovnaké pohlavie párov si spečaťuju lásku svadbou, majú nahradnu matku na dieťa a tvaria sa, že sú jeho rodičmi. Toto je proti prírode, pri tom nosia dúhu, ktorá je v prírode krasnym znakom.
Všade je zlo, možno tu bolo aj pred tým, ale deti sú nevychované, rodič už ani vychovnu na zadok nemôže dať; pretože je to nazvané jeho zlyhaním(teraz nevravím obitkách remenom a pod) .. rodič sa bojí, že za trest či výchovnú, na neho vlastné decko zavolá socialku, alebo, že ujde a schová sa. Rodičia moc rozmaznávajú svoje deti, všetko im dovolia, potom im deti skáču po hlavách v neskoršom veku.
Žijeme v inej dobe a či by som menila ? Asi som tiež posadnutá internetom, dnešným svetom. Je to už pre nás prirodzené, a pre naše deti ešte viac, ale snaha ich vychovať, aby boli dobrými ľuďmi, alebo aby si dávali pozor, je veľmi náročná.
@nikolka232 sú to neporovnateľné doby..
Nakoľko, ceny 3 izbových bytov nestáli 200 000€+ bolo našim lepšie žiť, poniektorý dostali byty, nemuseli sa zapodievať hypotekami na 30+ potraviny stáli lacnejšie, lieky tiež, u doktora sa neplatilo
Teraz ? 20 ročnému človeku nikto nedá hypo, musí sa osamostatniť podnajmom, alebo aspon si dať žiadosť o najomný byt, ale ani to nestojí málo. Aby aspoň uživil seba, musel by zarobiť nad 1000€ nie ešte mať rodinu.
Ale dnes žijeme online svete, všetko si vieme najsť, nepotrebujeme encyklopédie, sme doslova pohltení týmto svetom, čo vtedy tak, nebolo. Pre mladých, ale aj pre starých ludí, je internet nástraha, nevedia, s tým pracovať, veľa ľuďom to uškodilo.
To, o čom sne nevedeli, alebo vedeli aspoň z krájička, dnes, vieme a bojíme sa, čo bude. Virusy, vojna, inflácia, vraždy, únosy, utekanie z domov.. viem, že to bolo aj kedysi, ale dnes sa všade o tom rozpráva viac
Príroda je zničena, veľa aut, veľa odpadu, nikto prírodu nechrani, a pri tom je taká krásna
Influencer zarobí viac než lekár, alebo hasič, či smetiar, alebo poštár. Máme xy pohlaví, pri tom len dve poznáme a to je MUŽ a ŽENA. Vo svete je zvrátenosť, ludia su psychický chorí, poniektorí sa nepovažujú za ludi, ale za psi, kone, sanitky a bohviečo ešte. Rovnaké pohlavie párov si spečaťuju lásku svadbou, majú nahradnu matku na dieťa a tvaria sa, že sú jeho rodičmi. Toto je proti prírode, pri tom nosia dúhu, ktorá je v prírode krasnym znakom.
Všade je zlo, možno tu bolo aj pred tým, ale deti sú nevychované, rodič už ani vychovnu na zadok nemôže dať; pretože je to nazvané jeho zlyhaním(teraz nevravím obitkách remenom a pod) .. rodič sa bojí, že za trest či výchovnú, na neho vlastné decko zavolá socialku, alebo, že ujde a schová sa. Rodičia moc rozmaznávajú svoje deti, všetko im dovolia, potom im deti skáču po hlavách v neskoršom veku.
Žijeme v inej dobe a či by som menila ? Asi som tiež posadnutá internetom, dnešným svetom. Je to už pre nás prirodzené, a pre naše deti ešte viac, ale snaha ich vychovať, aby boli dobrými ľuďmi, alebo aby si dávali pozor, je veľmi náročná.
@anonym_a98165 z teba teda srší optimizmus.
@anonym_a98165 z teba teda srší optimizmus.
@galganka dúfam, v lepší život
@nikolka232 ano, mam taky isty nazor ako ty a myslim, ze terajsi zivot je o mnoho tazsi ako kedysi
@nikolka232 ano, mam taky isty nazor ako ty a myslim, ze terajsi zivot je o mnoho tazsi ako kedysi
@milmiu v čom je teraz ťažší život ako kedysi?
Akurat citam knihu, ktorej dej sa odohrava v 17.-18. storoci a napisem len, ze som rada, ze moje predpubertalne dieta nemusi ist so zbranou v ruke do vojny a ze moje dvojrocne neumrelo na cierny kasel alebo kiahne...
Nie, nie je to tazsie. A to pisem ako matka, ktora nema ziadnu pomoc siroko daleko, som v zahranici, babicky nemam po ruke, nemam ani super davky, ktore sa davaju matkam na Slovensku a pod (ak by niekto chcel rypat). Zijeme super dobu. Len treba polavit z narokov. Nemusime sa hnat za dokonalostou, ktoru vidime u inych. Ono casto ta ich dokonalost nie je taka dokonala, ako ju prezentuju.
Podla mna zijeme fajn. Zivot bol vzdy narocny, nepamatam si dobu, kedy sa zilo ze wow skvele bez prace a bez namahy hlavne stredna nizsia vrstva bola VZDY o tom, ze treba makat, aby sa mal clovek ako-tak dobre, ak vobec... Mame na seba vyssie naroky, ale to si robime sami... chceme detom kruzky, chceme dovolenky, chceme vacsi dom, chceme druhe auto...otazka skutocne na koncii je - skutocne to potrebujem? Stoji mi to za to? Skutocne mi to dava viac, ako berie?
Z dob minulych by som brala to, ze by rodicia a svokrovci boli uz na dochodku, nemuseli by platit hypoteky a pracovat, pretoze byty by dostali od statu a ja by som mohla ist do prace a o moje deti by bolo postarane ludmi, ktorym verim. Takto sice som doma 2-3 roky, lebo moje deti nevzali ani do sukromnych skolok, kde sa plati 500€ + mesacne a kariera mi stagnuje, za ten cas, co som doma, som sa mohla karierne posunut dalej a mat aj 2nasobny prijem - som lekarka. Zaroven spolocnost vyzaduje idealne, aby zena bola vzdelana, mala deti, starala sa o domacnost a este aj prispievala na daniach a bola pracovne cinna, lebo inak je len “prizivnik”, co doma sedi na riti 3 roky a skrabe sa viete kde😀 opat zas cakat, kym bude vsetko idealne, tak potom by uz bola stara a neplodna. Takze clovek si nepomoze, cokolvek urobi a akokolvek zije, tak sa nieco spolocnosti pacit nebude.
Zle je tu kvôli Matovičovi. A ak vyhrá PS bude ešte horšie . Preto voľte pána Fica . Záchrancu Slovenská ♥️
@anonym_3afff8 Ten pips Fico je tu 4 vlady a nebyt eurofondov, uz je to tu v rozklade a davno by spieval, idem od vas, neublizil som,... Ale kym cicia eurofondy, tak sa drzi moci ako kliest. Mna iba okradol, pred nicim ma neochranil. Jedine pred vyssou zivotnou urovnou zvysovanim dani.

Tiež si myslím, že je to tak. Každý má stres, tetániu a ja neviem, čo ešte. Všetci žijeme rýchlo, treba sa vedieť aj zastaviť, resp. spomaliť.