Je mi ľúto míňať peniaze na spotrebný tovar
Ahojte, som sama žena, zarábam na seba a nemyslím si, že zarobím zle. Nekupujem si extra značkové kabelky - najdrahšia stále cez 200, tenisky do 80 eur apd.
Ale je mi nejako ľúto minúť na seba. Nemám problém kúpiť niekomu darček, dať peniaze na jedlo, na nejaký výlet a dovolenku... ale dnes som si kúpila kryt na mobil tactical za 20 eur. Obyčko kryt, pozerám na neho a pýtam sa, nemohla som si objednať nejaké z temu?
Rozmýšľam, či som za tie peniaze nemohla mať 5 krytov.
Má to niekto podobne?
Nemám problém zaplatiť kaderníčku, pedikúru, masáž, len pri tom spotrebnom tovare... a nebolo to tak vždy, badám to len teraz posledné mesiace.
Je to ľúto míňať peniaze, ale máš kabelku za 200 a tenisky do 80? Wtf?
@anonym_autor ano mohla si za tu sumu mat 5
Kryt je za mna vec , do ktorej ja neinvestujem vela
Su veci, ktore mi nevadia ak si za ne zaplatim ale su aj veci, zs ktore platit ochotna viac niesom ( nspr kryt za 20€ by som si nekupila)
Ale okuliare, slnecne, dioptricke, kvalitne topanky, kabelka ci taska, ktore budem tahat aj 3 roky, v tomto pripade mi vyssia cena nevadi a su to veci, ktore potrebujem, za kryt by som viac ako 3€ nedala ani na temu
@anonym_autor hej tiez to tak mam, nerada minam za blbosti. A ked miniem tak si hovorim ze som nemusela. A radsej.miniem za drahsiu vec ktoru dlhsie chcem ako za lacne spotrebne veci.
@anonym_697650 áno kabelky mám kožené, kvalitnejšie, jedna mi vydrží 5-8 rokov. Tenisky mám jedny za 80 eur a vydržia mi pár rokov. To je veľa či málo na teba?
Tu je vela faktorov. Vek, vychova, vyska platu, (ne)splatene uvery. Ine je, ze mas 30 a vysoku splatku hypo, ze sa snazis co najrychlejsie vyplatit uvery. Ine ze uz mas splatenu hypo, si stale relativne mlada, robis cisto na naklady, uzivas si zivot a zostane ti do rezervy. Ine je, ze uz mas 50 a vidis, citis, ze dochodok a maly prijem sa bliza a mala by si zacat odkladat, miesto vyhadzovania privela penazi na veci, ktore ani nepotrebujes, alebo by mohli miesto 20 eur stat 2 eur.
@anonym_autor tak nekupuj kabelky za 200 a vec vyriešená.
Kľudne kupuj cez V....d aj cez Tému. To je taký.problem?
@anonym_autor tak nekupuj kabelky za 200 a vec vyriešená.
Kľudne kupuj cez V....d aj cez Tému. To je taký.problem?
@anonym_230dec kabelku za 200 eur som si kúpila v roku 2019 a drží do dnes. Nepotrebujem novú kabelku.
Tu je vela faktorov. Vek, vychova, vyska platu, (ne)splatene uvery. Ine je, ze mas 30 a vysoku splatku hypo, ze sa snazis co najrychlejsie vyplatit uvery. Ine ze uz mas splatenu hypo, si stale relativne mlada, robis cisto na naklady, uzivas si zivot a zostane ti do rezervy. Ine je, ze uz mas 50 a vidis, citis, ze dochodok a maly prijem sa bliza a mala by si zacat odkladat, miesto vyhadzovania privela penazi na veci, ktore ani nepotrebujes, alebo by mohli miesto 20 eur stat 2 eur.
@anonym_2803b0 nemám nesplatené úvery, nemám žiadne záväzky, práveže by som si mohla užívať život a nepozerať na peniaze. Veď si môžem kúpiť aj 10 takých krytov za 20 eur, tak prečo ma to štve?
Každý máme priority inde, píšeš že do množstva veci pre seba ako sú dovolenky a služby nemáš problém investovať, takže to nie je o nejakom hlboko zakorenenom probléme s míňaním, len majú pre teba iné veci hodnotu… ja tiež radšej míňam na veci nemateriálne, pripadne kvalitnú kozmetiku, ale na handry a serepetičky nie, lebo nikdy som nevidela zmysel platiť za napis na tričku, keď ho vynosim úplne rovnako ako to 2-3x lacnejšie 🤷♀️ podľa mňa si úplne normálna a samozrejme, že vyberáš čo pre teba ma a čo pre teba nemá hodnotu… ak je výrazný rozdiel v kvalite, tak samozrejme si to premyslím, ale ak sa bavíme o veci, ktorá mi úplne rovnako poslúži lacná aj drahá, prečo by som kupovala drahú
@anonym_2803b0 nemám nesplatené úvery, nemám žiadne záväzky, práveže by som si mohla užívať život a nepozerať na peniaze. Veď si môžem kúpiť aj 10 takých krytov za 20 eur, tak prečo ma to štve?
@anonym_autor A vyuzijes tych 20 krytov? Iba sa doma zahadzes ekologickym odpadom ... Minaj na zazitky, dovolenky,... Nezabudaj na zadne dvierka. Ak si sama, bez deti, stane sa ti uraz, nebudes moct dlhodobo pracovat a pride problem, tak kto ti pomoze? Jedine ty sama.
@anonym_autor ja som taká istá... Spotrebné veci kupujem minimálne, pri mne by okrem potravín asi všetci skrachovali... A to mám 4 deti. Oblečenie si posuvame po kamoskach, takisto takmer všetko pre deti typu bicykle, odrážadlá, kuchynky, hračky... Radsej investujem do výletu, dovolenky, lepšej kozmetiky, potravín....
pochopila som to tak, že ti je ľúto míńať e na oblečenie a obuv. Pri dovolenke napr. problém nie je.
osobne si myslím že kab. za 80 e je dosť - osobne by som mala aj 2-3 ks.
Je len na tebe kde si svoje e minieš.
My zas nechodíme do rešt., nekupujeme donášky, pizze, kebaby - za mňa je toto zbytočnosť. Každý to má inak.
veď nemíňaš - ten kryt si predpokladám potrebovala. či? pokiaľ nemusíš nevyhnutne šetriť, je hlúposť si nekúpiť niečo čo nie je úplne najlacnejšie…
@anonym_autor A vyuzijes tych 20 krytov? Iba sa doma zahadzes ekologickym odpadom ... Minaj na zazitky, dovolenky,... Nezabudaj na zadne dvierka. Ak si sama, bez deti, stane sa ti uraz, nebudes moct dlhodobo pracovat a pride problem, tak kto ti pomoze? Jedine ty sama.
@anonym_2803b0 no lebo deti sa pretrhnú .... máme s manželom deti, dokonca 4, ale čím ďálej tým viac zisťujeme že na deti sa úplne spoĺahnúť nedá. ešte kým boli malé sa aj ukazovali ako fajn , ale teraz na prahu dospelosti len pozerám čo sme to vychovali.
Pokial clovek nema fakt ze neobmedzene zdroje, je pochopitelne, ze su veci, za ktore je ochotny dat viac, a potom veci, pri ktorych rozmysla, ci sa to oplati. Za veterinu pre psa sme minuly tyzden dali 300 € a potom idem do sekaca, kde sa tesim z veci za 3 €.
veď nemíňaš - ten kryt si predpokladám potrebovala. či? pokiaľ nemusíš nevyhnutne šetriť, je hlúposť si nekúpiť niečo čo nie je úplne najlacnejšie…
@biba_18 áno, práveže až tak veľmi nie. Mám xy krytov. Bola som v obchode, padol mi do oka, zobrala som ho. A potom sa sama seba pýtam, že to vážne?
@anonym_autor povedal by som to tak že je to tím že človek viac dozrel.
Na pochopenie je to jednoduché..:
Hodnota peňazí sa dá vyjadriť aj časom potrebného na zarobenie. A som ochotný meniť tieto peniaze za niečo čo nepotrebujem? Obzvlásť keď to viem kúpiť lacnejsie?
Rozvíjať sebadisciplínu sa oplatí, lebo je to prejav zodpovednostia uvedomenia sa.
Niesi sporožiro, si človek , ktorý na to prišiel. Čo je super a chválim Ťa🙂
@biba_18 nielen najlacnejšie. ale aj iné množstvo ako potrebujem. môj manž. potreboval šnúrky do topánok, alebo tenisiek. Kúpil v najbližšej predajni celý set šnúrok, lebo mali len tento produkt. Však on nebude chodiť po obchodoch. Vybral jeden kus a ostatné hodil so skrine. Už sú tam asi 10 r.
@anonym_autor každý má slabosť, míňa peniaze na niečo a nie je ochotný ich míňať na niečo iné. Aj podľa mňa je rozumnejšie ich míňať na zážitky a služby, ktoré ti prinášajú radosť a niektoré aj usporia čas, ako na veci, ktorých máme priveľa. Rozhoduj sa aj podľa pomeru hodnota/kvalita/životnosť versus cena.
@anonym_230dec kabelku za 200 eur som si kúpila v roku 2019 a drží do dnes. Nepotrebujem novú kabelku.
@anonym_autor tak načo zakladáš tému a píšeš a 7-8r kabelke?
Pokial clovek nema fakt ze neobmedzene zdroje, je pochopitelne, ze su veci, za ktore je ochotny dat viac, a potom veci, pri ktorych rozmysla, ci sa to oplati. Za veterinu pre psa sme minuly tyzden dali 300 € a potom idem do sekaca, kde sa tesim z veci za 3 €.
@mandzula Áno domáci miláčik vie vyjsť pekne draho. Mali sme psíka 16 r, otec mi povedal že či som niekedy vyčíslila čo má ten môj miláčik stojí ročne.
ale to je so všetkým tak. Auto, - však do mesta môžem ísť aj peši nie? pôjdem síce 2-3 hod, ale raz tam prídem.
Všetko je o preferenciách, na čo som ochotná dať eurá.
@biba_18 áno, práveže až tak veľmi nie. Mám xy krytov. Bola som v obchode, padol mi do oka, zobrala som ho. A potom sa sama seba pýtam, že to vážne?
@anonym_autor človek s xy krytmi, ktorý si kúpi ďalší za 20€ len tak, lebo mi padol do oka, naozaj nie je človek, ktorý má problém s míňaním, to sa prejavuje úplne inak…
Niekedy som vela minala na oblecenie, teraz posledne 2 roky vela minam na cestovanie. Pritom ked sa realne zamyslim tak si viem vyskladat pekne outfity z toho co mam, raz za cas si doprajem kvalitnejsie saty od miestnych navrhovatelov
Si mlada,bezdetna tak si kazdy mesiac urci sumu len tak pre seba,pre potesenie.A takto ked si odlozis napr.2,3m mas este nieco drahsie.Viac si uzivat nebudes ako teraz ked si sama.
Moj muz na to velmi rad spomina,vtedy mal penazi.Bol sam a dnes len povie:mal som penize,uz nemam penize.Vzdy ho oskubem.
Ale nie srandu si robi,len hotovost mame malo kedy a ked ju ma vzdy s toho nieco zaplati.Nie pre seba ale do rodiny.
@anonym_697650 mne je luro mi at leniaze tak nakupujem v sekacoch aj kabelky mam odtial..200 za kabelky by som nedaka
@anonym_697650 áno kabelky mám kožené, kvalitnejšie, jedna mi vydrží 5-8 rokov. Tenisky mám jedny za 80 eur a vydržia mi pár rokov. To je veľa či málo na teba?
@anonym_autor A prečo máš len jedny tenisky? či ich nenosievaš moc? Ak nosievaš denne príde mi to málo, ja mám 1 také klasické Adidas biele ako "kožené" nakoľko sú dobré aj ak je blato, očistím ľahko, potom mám 1 také textilné priedušné skechers ak je sucho a teplejšie lebo tie neočistím ľahko len v práčke ale zase sa v nich nepotí noha a ako by som nemala nič obuté, mám 1 také elegantnejšie z Humanicu ale tie moc nenosím to bola kúpa nepremyslená skôr, 1 turistické a ešte so psom a na doma také 1 staršie turistické a jedny také látkové-oboje z Lidla. A teda všetky vynosím okrem tých elegantných, to fakt nebola premyslená kúpa. Ale mňa teda topánky vydržia aj 10 rokov-nečaptám. Ja si myslím že treba mať aj viac vecí pokým človek zúžitkuje, ale osobne sa snažím nerobiť nepremyslené nákupy už, ak ma zaujme v obchode alebo na eshope niečo čo som neplánovala kúpiť dám si taký deň, dva-tri na rozmyslenie. A niekedy si kúpu rozmyslím, ale stane sa aj že nie. Napríklad minule mi padli v Kiku do oka také tenké nohavice čo mi fajn sedeli čo je výnimka, ale hoci stáli 8 eur, povedala som že nekúpim, že nepotrebujem nejako. Zobrala som len tričko pre ktoré som prišla. Ale doma mi to večer už nedalo že predsa máloktoré nohavice mi sedia, že sa mi zídu a na druhý deň som sa vrátila a kúpila som si ich a neľutujem-nosím ich. Teda aj to je riešenie, nebrať tovar okamžite v obchode ale dať si aspoň 24 hodín na rozmyslenie.
@anonym_autor A prečo máš len jedny tenisky? či ich nenosievaš moc? Ak nosievaš denne príde mi to málo, ja mám 1 také klasické Adidas biele ako "kožené" nakoľko sú dobré aj ak je blato, očistím ľahko, potom mám 1 také textilné priedušné skechers ak je sucho a teplejšie lebo tie neočistím ľahko len v práčke ale zase sa v nich nepotí noha a ako by som nemala nič obuté, mám 1 také elegantnejšie z Humanicu ale tie moc nenosím to bola kúpa nepremyslená skôr, 1 turistické a ešte so psom a na doma také 1 staršie turistické a jedny také látkové-oboje z Lidla. A teda všetky vynosím okrem tých elegantných, to fakt nebola premyslená kúpa. Ale mňa teda topánky vydržia aj 10 rokov-nečaptám. Ja si myslím že treba mať aj viac vecí pokým človek zúžitkuje, ale osobne sa snažím nerobiť nepremyslené nákupy už, ak ma zaujme v obchode alebo na eshope niečo čo som neplánovala kúpiť dám si taký deň, dva-tri na rozmyslenie. A niekedy si kúpu rozmyslím, ale stane sa aj že nie. Napríklad minule mi padli v Kiku do oka také tenké nohavice čo mi fajn sedeli čo je výnimka, ale hoci stáli 8 eur, povedala som že nekúpim, že nepotrebujem nejako. Zobrala som len tričko pre ktoré som prišla. Ale doma mi to večer už nedalo že predsa máloktoré nohavice mi sedia, že sa mi zídu a na druhý deň som sa vrátila a kúpila som si ich a neľutujem-nosím ich. Teda aj to je riešenie, nebrať tovar okamžite v obchode ale dať si aspoň 24 hodín na rozmyslenie.
@marsmykkok nenosím tenisky. Do práce nosím alebo lodičky, alebo mokasíny, v zime čižmy. Tenisky mám jedny. Ak nerátam trek obuv na turistiku, sandále, šľapky, poltopánky apd.
@anonym_autor nemusíš sa tu nikomu ospravedlňovat, že máš kabelu za 200 eur, je to čisto tvoja vec. Ak si splacas, čo splácať máš, tak raz za čas si môžeš dovoliť aj drahšiu vec. A keď si chceš kúpiť niečo lacnejšie, tak si kúp.
Ja som si teraz kúpila dioptrické okuliare za 400 euro a neľutujem ani cent , sú kvalitné, a vydržia roky.

@anonym_autor Aka bola tvoja mladost detstvi a vychova?
Boli peniaze vecna tema a najsilnejsia "emocia" v rodine?