icon

Založenie rodiny pre mladšie generácie: Má to zmysel?

stelly652
16. máj 2026

Ahojte ľudia dneska ma zaujala jedna téma,ktorá sa týka pre mladších ročníkov,jedna sa o to,že dnešná doba je uponáhľaná a každý pozerá sam na seba a nevenuje času aj druhým.Dnešné pari sú už ako bežná rutina niekomu ide len o majetok,dedičstvo,peniaze a konečnom dôsledku aj o to cennejšie.Povecme si po pravde sme až takí to povýšenecky???....ma to význam...Dnešnej dobe sa rodia málo deti prečo??....je niečo zatým??...asi áno...zla životospráva,alkohol,fajčenie,závisť,nenávisť,zloba..Kde je súcit,láskavosť,dôvera,empatia,pomáhať druhým,ktorý to najviac potrebujú čo je zatým???...Ked sa ja pamätám keď som bol mladi nesprávali sa takto ľudia k sebe boli úprimný,kolektívny,pomáhali si navzájom....čo je zatým??....vie niekto???...už to nieje ako kedy si bolo.......
Vaše tipy,názory,pocity čo všetko vás napadne neváhajte a pustite to von zo seba...Budme k sebe úprimný,otvorený a laskavy ❤ 😘

stelly652
autor
16. máj 2026
@namornicka

@stelly652 a ty mas kolko deti, ze sa tak pozastavujes nad ludmi, co deti nemaju.

@namornicka ani jedno si predstav 😂

stelly652
autor
16. máj 2026
@minenkaa

@stelly652 prosim ta ake zdravé deti kedysi,si zisti aká bola úmrtnosť malých deti ,mám tridsať ročne decko a čo vtedy bolo chorých deti ,ekzemi,rakovina ,si myslis že detská onkológia je otvorená len posledných desat rokov ,ja som mala v detstve neskutočne množstvo antibiotík

@minenkaa ja si myslím,že nebolo toľko Antibiotik dávno a hlavne lekárov nebolo toľko môj dedo mal brať lieky a nebral ich splachoval ich do wc a dožil sa až devedesiatky

anonym_d5689f
16. máj 2026
@stelly652

@minenkaa ja si myslím,že nebolo toľko Antibiotik dávno a hlavne lekárov nebolo toľko môj dedo mal brať lieky a nebral ich splachoval ich do wc a dožil sa až devedesiatky

@stelly652 kedysi sa predpisovalo ovela viac atb ako teraz, Ty si si asi precital nieco od Kotlara a teraz tu pises este horsie ako Danko rozprava.

minenkaa
16. máj 2026
@stelly652

@stelly652 prosim ta ,už nepíš ,píšeš nepravdy

stelly652
autor
16. máj 2026
@anonym_d5689f

@stelly652 kedysi sa predpisovalo ovela viac atb ako teraz, Ty si si asi precital nieco od Kotlara a teraz tu pises este horsie ako Danko rozprava.

@anonym_d5689f ja som na strane Kotlara ale mam pravdu

stelly652
autor
16. máj 2026
@minenkaa

@stelly652 prosim ta ,už nepíš ,píšeš nepravdy

@minenkaa ale som chcel počuť názor druhých

huxy
16. máj 2026
@stelly652

@minenkaa Ahoj ale si vezmi v 80 a 90 rokov vtedy neboli toľko Vírusov,zdravšie sa žilo stravovalo neexistovali fasfudy,mexické jedla...boli sme plodný muži....nepilo sa toľko alkoholu ako dnešnej dobe naozaj

@stelly652 fasfudy 😁🙈

minenkaa
16. máj 2026
@stelly652

@minenkaa ale som chcel počuť názor druhých

@stelly652 v dnešnej dobe ani psovi nepredpisu antibiotiká pokiaľ nemajú výsledky ,či je to vôbec potrebné

anonym_d5689f
16. máj 2026
@stelly652

@stelly652 To mnohe vysvetluje.

anonym_07a268
16. máj 2026

@stelly652 tak budem úprimná. Nauč sa gramatiku 🫣

domkakvet
16. máj 2026

@stelly652 ludia a aj mladi su rovnaki, len maju ine moznosti.

anonym_57925d
16. máj 2026

@stelly652 každý ma dosť svojich problémov a nemá energiu riešiť problémy iných. Veľa ľudí si deti nemôže dovoliť mať kvôli hocičomu. Máš svoj život, rieš si ho najlepšie, ako vieš. 😉

euka210
16. máj 2026

@stelly652 preco? Lebo sa zmenili priority ludi. Niekedy bola rodina pre ludi zaklad...aj my s manzelom sme to tak citili a citime stale. Ale dnes chcu mladi cestovat, mat dobru pracu, vela zarabat, mat peniaze. A deti "beru" aj tu "slobodu", peniaze, pre deti musi byt clovek schopny obetovat sa...no ked je niekto sebecky, tak deti su pre neho len zatazou, nepohodlim.
A fakt ta gramatika 🤦‍♀️ dobrý muž...dobrí muži...dobrých muzov...len N mnoz.cisla je í, inak je stale ý. ...je ich viac, tak zjedli ypsilonu nozicku...mna to takto naucila mama pre 30r a pamatam si to dodnes 😁

maudjorgensen
Odpoveď bola odstránená
martinmmartin
17. máj 2026
@euka210

@stelly652 preco? Lebo sa zmenili priority ludi. Niekedy bola rodina pre ludi zaklad...aj my s manzelom sme to tak citili a citime stale. Ale dnes chcu mladi cestovat, mat dobru pracu, vela zarabat, mat peniaze. A deti "beru" aj tu "slobodu", peniaze, pre deti musi byt clovek schopny obetovat sa...no ked je niekto sebecky, tak deti su pre neho len zatazou, nepohodlim.
A fakt ta gramatika 🤦‍♀️ dobrý muž...dobrí muži...dobrých muzov...len N mnoz.cisla je í, inak je stale ý. ...je ich viac, tak zjedli ypsilonu nozicku...mna to takto naucila mama pre 30r a pamatam si to dodnes 😁

@euka210 To nieje sebectvo. Najsebeckejsia vec je ked niekto zadre ze deti sa maju postarat o nas v starobe. Ludia bez deti financuju dekady skol pediatrov a podobnych lahodok aj ked tieto nikdy nevyuziju napriklad kym armada rodicov vychovava ludi co za cely svoj zivot nedokazu vytvorit aspon tolko co zozeru
Priprity sa nezmanili zmenili sa dosiahnutelne moznosti roznej volby ako nalozit so svojimi zivotmi

huxy
17. máj 2026
@maudjorgensen
Odpoveď bola zmazaná

@maudjorgensen myslíš si, že ti na toto niekto naletí???

anonym_323090
17. máj 2026
@anonym_adb80c

@stelly652 Budem k tebe úprimný, tvoja gramatika je hrozna. Nominantiv pluralu je vždy "i".

@anonym_adb80c prosim Vás už choďte niekde vy ktoré miesto debaty riešite pravopis. Ak nemáte VS tak dorobiť a choďte učiť deti v škole. Keď človek píše alebo sa chce zapojiť do dakej témy tak nerieši takéto kraviny nepíše predsa na ministerstvo ale na modrého koníka. Poniektoré ste strašne dôležité alebo sa strašne musíte nudiť.

anonym_4cee3a
17. máj 2026

@stelly652 no tak napríklad za komunizmu mali ženy bežné 5-7 deti keď nie viac. Čo mali iné robiť? Nedalo sa cestovať, nemali také možnosti ako sú dnes. Si myslím že ani vlastné bývanie si nemohli len tak zaobstarať. Proste sa potrebovali vydať aby sa osamostatnili a s tým išlo ruka v ruke aj plodenie deti. Tak to vtedy bolo.
Dnes keď má človek také možnosti chodiť kade tade po svete tak jasne že myšlienka na založenie rodiny je posunutá na neskôr, poprípade vôbec. Ženy majú možnosť si budovať kariéry, sú samostatnejšie, tie šikovnejšie si vedia aj samé zaobstarať vlastné bývanie, nie je ich povinnosťou sa vydávať ani rodiť deti.. síce ani v minulosti to asi nebolo povinné veď aj tak mal každý možnosť slobodného rozhodnutia, ale tá doba proste bola taká že to bol asi najhlavnejši cieľ života sa vydať a mať deti ako smetí lebo čo iné by robili?

niki35
17. máj 2026
@anonym_323090

@anonym_adb80c prosim Vás už choďte niekde vy ktoré miesto debaty riešite pravopis. Ak nemáte VS tak dorobiť a choďte učiť deti v škole. Keď človek píše alebo sa chce zapojiť do dakej témy tak nerieši takéto kraviny nepíše predsa na ministerstvo ale na modrého koníka. Poniektoré ste strašne dôležité alebo sa strašne musíte nudiť.

@anonym_323090 veď toto 😀 koľko krát som si všimla ja nejaké chyby v príspevkoch ale neriešila som to vôbec. Veď aj tak som rozumela čo tam bolo napísané. Tiež nechápem tie dôležité dámy čo tu musia riešiť a upozorňovať na každú drobnú gramatickú chybu a nevyjadria sa k téme.

anonym_1e157f
17. máj 2026
@stelly652

@namornicka ani jedno si predstav 😂

@stelly652 mas 38 rokov a ani jedno dieta. Keby si nemal nazory a prejav ake tu ukazujes, tak by som Ti napisala, ze sa ozen a maj aspon 3 deti.
Nie si stary, minule kdesi pisalo, ze priemerny vek muza pri sobasi (v BA) je 40 rokov.

aperolcek
17. máj 2026

...padlý v informačnej vojne... 🖤

anonym_739d5d
17. máj 2026
@stelly652

@minenkaa ale teraz mi chodí po mysli prečo keď dieťa príde na svet tak hneď čo počúvam tak také lieky,také gély,mastičky lebo majú takú chorobu a takú...roky dozadu sa rodili deti zdravé a mali viac protilátok neboli vôbec choré ako teraz

@stelly652 hlúposti taras až sa to nedá počúvať. V minulosti umieralo 3 deti na 10 narodených deti. Ďalšie umreli v dojčenskom veku. Ženy umierali po pôrode a neskôr na rôzne infekcie a choroby. Ženy chlap prefackal a museli mat povinne sex. Keď mali šťastie mali chlapa alkoholika a o vsetko sa museli starať same

anonym_1e157f
17. máj 2026
@martinmmartin

@euka210 To nieje sebectvo. Najsebeckejsia vec je ked niekto zadre ze deti sa maju postarat o nas v starobe. Ludia bez deti financuju dekady skol pediatrov a podobnych lahodok aj ked tieto nikdy nevyuziju napriklad kym armada rodicov vychovava ludi co za cely svoj zivot nedokazu vytvorit aspon tolko co zozeru
Priprity sa nezmanili zmenili sa dosiahnutelne moznosti roznej volby ako nalozit so svojimi zivotmi

@martinmmartin to, ze "deti sa maju o nas postarat v starobe" nie je sebecke vyhlasenie, ale to je fakt.
Kto vyrobi chleba, lieky, elektrinu pre Teba ked budes stary? Kto Ta ozdvezie k lekarovi, kto Ta vysetri, kto Ta (mozno) prebali? Nuz tie deti, ktore sa teraz rodia, pripadne ich deti, kedze netusim kolko mas rokov.
Nie, neratam s tym, ze prave moja 7 rocna dcera mi bude piect na starobu chleba, alebo mi davat lieky, ale nejake sucasne dieta to (dufam) bude robit.
Ludia bez deti financuju dekady skol pediatrov a podobnych lahodok preto, aby potom ked budu oni stari, mal sa kto o nich postarat. Ci komu das svoje zarobene "miliony", aby Ta vysetril a podal lieky v Tvojej starobe, ked tu nebude dalsia generacia?

anonym_cc1b36
17. máj 2026

Moja babka mala 3 žijúcich súrodencov narodila sa v roku 1930. Chodili sme páliť sviečky aj na hrob súrodenca, ktorý zomrel malý a tiež hovorila, že jeden súrodenec nemá hrob, lebo zomrel pri narodení, také deti pochovávali k dospelému človeku k nohám. Tak mi to vravela. Z tých 3 súrodencov, mala už len jedna deti. Jej jediný brat, mal priateľku, ale jej mama im bránila. Rozišli sa, ale on sa už neoženil. Jedna sestra, jej milý sa nevrátil z vojny, nevydala sa. Babka mala 4 deti a jej najmladšia sestra 7 - no žila so svojimi 2 mi súrodencami v rodičovskom dome a pomáhali jej s deťmi.
Chcem tým len povedať, že nie všetci i v minulosti mali povinne rodinu. Že žili ako vedeli a to robia i dnes.
Máš pravdu v tom, že možno v minulosti bolo menej mužov a žien, ktorým sa nepodarilo splodiť dieťa, viac sa využíva pomoc reprodukčných centier. No od babky viem, že sa jej dvoril jeden muž a povedal jej, že nemôže mať deti. Ona ho odmietla, deti chcela a mala. A nebolo to vôbec jednoduché. Kým sa mojim starým rodičom podarilo získať nájomné bývanie bývali v jednom dome so svokrovcami a ich deťmi. V malom domčeku niekoľko ľudí. Tu i porodila prvé dve deti, len jej zavolali babicu. A keď nám rozprávala, že ráno išla okopávať na záhradu, poobede porodila a na večer si išla dookopávať čo nestihla, tak sa mi to ani veriť nechcelo. Druhorodená dcéra skoro zomrela, lebo babica neprišla hneď, ale až pár hodín po pôrode a oni ju neobriadili dostatočne, je aprílová a prechladla a dlho bola potom chorľavá. Neskôr dokonca dlho v nemocnici, až nakoniec ani mamu nepoznala, keď za ňou prišla...
Možno si sa mal viac zaujímať, ako sa mali tvoji starí rodičia, ako žili a čo zažili... Každé obdobie má svoje príjemnejšie aj menej príjemné životné podmienky...

anonym_1e157f
17. máj 2026
@stelly652

@minenkaa Ahoj ale si vezmi v 80 a 90 rokov vtedy neboli toľko Vírusov,zdravšie sa žilo stravovalo neexistovali fasfudy,mexické jedla...boli sme plodný muži....nepilo sa toľko alkoholu ako dnešnej dobe naozaj

@stelly652 ked mas 38 rokov, tak 80-tych rokoch si sa narodil, urcite si nebol "plodny muz" ako sa tu snazis prezentovat.

zmrzlinka2021
17. máj 2026
@euka210

@euka210

Človek ktorý sa rozhodne nemať deti, vôbec nie je automaticky sebecký. Len má inú cestu života, ktorá je pre neho. Ty si si vybrala tiež to, čo TEBE vyhovuje. Si sebecka?

zmrzlinka2021
17. máj 2026
@stelly652

@stelly652

Toto vysvetľuje to, že si úplne mimo

anonym_14ace4
17. máj 2026
@anonym_4cee3a

@stelly652 no tak napríklad za komunizmu mali ženy bežné 5-7 deti keď nie viac. Čo mali iné robiť? Nedalo sa cestovať, nemali také možnosti ako sú dnes. Si myslím že ani vlastné bývanie si nemohli len tak zaobstarať. Proste sa potrebovali vydať aby sa osamostatnili a s tým išlo ruka v ruke aj plodenie deti. Tak to vtedy bolo.
Dnes keď má človek také možnosti chodiť kade tade po svete tak jasne že myšlienka na založenie rodiny je posunutá na neskôr, poprípade vôbec. Ženy majú možnosť si budovať kariéry, sú samostatnejšie, tie šikovnejšie si vedia aj samé zaobstarať vlastné bývanie, nie je ich povinnosťou sa vydávať ani rodiť deti.. síce ani v minulosti to asi nebolo povinné veď aj tak mal každý možnosť slobodného rozhodnutia, ale tá doba proste bola taká že to bol asi najhlavnejši cieľ života sa vydať a mať deti ako smetí lebo čo iné by robili?

@anonym_4cee3a kedze som rocnik 77, tak vyrastala som v tej "komunistickej" dobe. Ked si spomeniem na spoluziakov, susedov, rodinnych znamych, tak vacsina rodin malo dve alebo tri deti, niektori mali jedinacka a poznam len 2 viacdetne rodiny. Jedna mala 4 a posledne dve boli dvojicky a jedna mala 6. Urcite nebolo bezne mat 5 az 7 deti.

anonym_1ea67e
17. máj 2026

@stelly652 S partnerom sme sa rozhodli pre bezdetnost, pretoze sme sebecki a nechceme sa delit o svoje zdroje. Je to pre nas cisto otazka pohodlia.

anonym_13626e
17. máj 2026

@stelly652 hlavne že v osade rodia od 14 do 50. Čiže asi až také neplodne nie sú, chyba bude inde.