Obavy zo sexu po pôrode
Ahojte žienky. Chcem sa vás opýtať. Čaká ma pôrod ako prvorodičku o pár týždňov a veľmi sa bojím ani nie tak samotného pôrodu a tých dlhotrvajúcich bolestí, ale skôr aby bol sex aj po pôrode plnohodnotný aby to doživotne nebolelo. Aké máte skúsenosti, aj keď ste boli natrhanute, zašívané a podobne? Koľko vás tu je takých, ktoré sú úplne v pohode aj keď boli zošité krížom krážom a ktoré majú nejaké následky?
Mám rada sex a bojím sa, že po prirodzenom pôrode to už bude boľavé navždy alebo čo 🥲
Ďakujem za odpovede dievčence.
@1lukla1 Po porode som bola pozasivana jak cicmanska cipka. Doteraz mam urcite problemy s tym spojene, ale na nas sexualny zivot to nemalo nasledky. Spociatku ten intimny zivot nebol uplne ono, styk pre mna nebol bolestivy (mozno prvy raz), ale ten prezitok nebol taky intenzivny. Po pol roku sa vsetko vratilo do starych kolaji.
Aj keby si si z porodu odniesla poranenia, vobec to nemusi mat dlhodoby dopad na vas sexulny zivot. A keby aj, skoro vsetko sa da s trpezlivostou a snahou vyriesit. Netrap sa tym dopredu zbytocne.
Ďakujem žienky za odpovede, ste super 😊
Tak po pôrode chuť na sex nie je, niekedy aj rok, ale bolesti zo zahojenej jazvy to som ešte nepočula. Jedine co sa asi stane, že vagína bude širšia a môže sa Ti zdať partner malý.
Mne pomohla masáž hrádze pred pôrodom, plus pitie maliníka. Nástrih som mala minimálny, aj o ten som už žiadala pôrodníka pri trhavom pocite. Keby ma nenastrihol, natrhnutie by bolo invazívnejšie. Používa som Lansinoh sprej po pôrode, o cca 2 týždne som ani nevedela, že som rodila a aj sex bol skôr. Prvé razy nič príjemné, pálilo ma miesto po rane, ale veľmi rýchll sa to dalo do normálu a bolo to také (ak nie aj lepšie) ako predtým. Držím palce, zvládneš to 🙂
Ja mám tiež 2 pôrody- prvý 2 kozmetické štichy, zahojené po 3 dňoch, druhý ani štich. Počítala som dni do kým prejde 6 týždňov a môžeme ísť zasa na vec 😅
Autorka skús myslieť pozitívne, môže to byť úplne v pohode.
Ja som bola natrhnutá, aj nastrihnutá... posledný krát dokonca tak, že som sa rozplakala keď som si to dole videla...ale všetko sa zahojilo a nám teda nikdy ani šestonedelie neprešlo a nevydržali sme 🫣🤭
Teraz vieš urobiť čo najviac dobrou prípravou na pôrod aby si nemusela riešiť obrovské poranenia. Určite začni cvičiť s aniball balónikom. Naučíš sa ako správne dýchať a ako tlačiť a celkovo budeš pripravenejšia že vieš čo ťa cca čaká. Mne ešte dva dni pred pôrodom Dr. meral panvu lebo sa mu zrazu nezdalo či nie som veľmi útla a či prirodzený pôrod zvladnem. Nemám ani 160cm, pred otehotnením som nemala ani 50kg a predsa som porodila 50cm a 3800g dieťa len s mini nástrihom. Ja osobne si myslím že keby som necvičila s aniballom, mohlo to dopadnúť horšie. 🤷 Cca po pol roku od pôrodu bolo všetko ako pred ním.
@1lukla1, zmenu cítim po pôrode ale smerom k lepšiemu, 1.porod veľmi ťažký nastrih, aj dlhe hojenie, druhý porod bez zraneni a tretí ma čaká. Ale čím ďalsi porod tým lepší sex v mojom prípade ♡
Šestonedelie určite na zotavenie 💁🏻♀️,nič nesilit ,okrem toho si myslím že chuť ani nebude, starostlivosť, nová situácia,vycerpanejsia...potom ak chuť príde 😁,skúste opatrne, všetko bude ako predtým,nič nebude bolieť doživotne 😁
Mám za sebou zatiaľ len jeden pôrod, ale čo môžem povedať z tejto skúsenosti, veľmi veľa urobí príprava, ako tu spomínali vyššie. Úplne najviac je pôrodná asistentka, ktorá je ochotná hrádzu nahrievať, masírovať, aby sa predišlo natrhnutiu. Takže na mieste je uvažovať o zazmluvnení, lebo či tam taká ochotná bude a ak hej, či na teba bude mať vtedy čas je lotéria. Ja som sa natrhla aj tak, keďže nakoniec malá išla aj s rúčkou pri hlave von, bola som pošitá doslova až po zadok, lebo zle zrotovala a šla von vo veľmi zlej polohe. Pre mňa zázrak bola tá popôrodná spŕška, to ma zachraňovalo aj doma. Sex sme mali prvýkrát presne týždeň po 600nedelí a mňa to bolelo. Aj keď sme na to šli fakt pomaly a bol nežný, bolelo to. Bolelo ma to asi tak tri alebo štyri mesiace. Nebola som schopná mať sex 2x po sebe. Menzes mi nabehol po 4 mesiacoch a vlastne ako mi skončil menzes a mali sme sex znova, bolelo to odznova. Čím častejšie sme ho mali, bolo to lepšie, ale keď bol 3 týždne preč a potom sme mali sex, bolelo to ako čerstvo po pôrode 🙈 teraz som 2r po pôrode skoro a niekedy cítim niečo nepríjemné, ale len chvíľu. Toto je určite veľmi veľmi individuálne
Ja som nemala žiadny problém s týmto, možno nebudeš mať ani ty
@1lukla1 za mna - porod v 36ke (teda dost neskoro, horsie sa hojim ako "imunitny oslabenec"), prve dva mesiace som nemohla sediet, krvacala som este na kontrole po sestonedeli a dokonca az polroka po porode, aj nejako blbo ma zasil, nieco mi tam nechal trcat, taka jazvicka sa mi tam spravila, ktora mi aj zavadzala pri tom a veru ja som mohla plnohodnotny sex az rok po porode - chudak chlap - (jednak dlhe hojenie, skrz bolest aj stres a nechut a tiez hormony a nevyspatost), ale to nemozes brat pausalne pre vsetkych rovnako, lebo kazdy je iny. Sesterka bezproblemovo zahojena do mesiaca, pritom hned aj otehotnela, cize ma deti s rozdielom 10 mesiacov😄😂. Proste niekto moze hned a niekomu to trva, ale trapit sa preto dopredu nema ziadny zmysel. Darmo ti kazdy napise iny pribeh, ty budes mat vlastny, hlavne, nech ste vsetci zdravi a tamto pride samo.
@1lukla1 asi by som sa skôr prirpavovala na pôrod aby si sa vyhla zraneniu. Ja som rodila 3x. Pri prvom som mala jeden steh a pri ďalších žiadne poranenie. Rodila som 4 kg deti.
Sex je zo začiatku taký rozpačitý. Je to citlivé ale po pár týždňoch je to zas ako predtým. Pre mňa dokonca lepšie ako predtým.
Neboj, rodila som prirodzene 3x a po tyzdni - dvoch uz som nevedela, ze mam dake šitie. Prvy sex po 6nedeli bol taky čudny, ale to bola skor psychika. Plus ked kojis, tak netvoris tolko toho sekrétu a si suchšia. Potom uz vsetko fungovalo normalne
@1lukla1 nemusia ta vobec sit kľudne si zapracuj na porodnici - jej vybere,kde nenastrihavaju,ja som si zial vybrala zle 1 x. Takze nástrih som zazila napriek nesuhlasu,poskodilo ma to a na zac.to bolo neprijemne ale v pohode,nakoniec mame po dokonca lepsi vo vsetkom 😅 ale za chvilu to bude skoro 20 r co sme spolu takze v pohode ,neboj sa naozaj to bude dobre,po 10 r od nastrihu ani neviem ze bol,uz roky je to v pohode...
Super žienky ďakujem, určite prípravu nechcem podceniť. Už som nakúpila od čajov, cez olej na hrádzu až po aniball a budem sa snažiť cvičiť čo to pôjde 🙈
Ale ste zlaté, je dobré vedieť, že keď ste si prešli aj niečím ťažším, že sa to vrátilo po určitom čase do normálu.. prípadne, že niektoré mohli už pomerne skoro 😁 nejdem na to myslieť, hádam to bude v pohode 🙏🏼😊

@kiki68 presne to robil ten pri poslednom, vyslovene mi pomáhal, že to bol fakt môj najlepší pôrod.. to bol ale úplne skúsený a príjemný doktor, keby som šla ešte raz tak idem k nemu.. ale už nejdem 🤪