icon

Aké slová/slovné spojenia neznášate?

14. jan 2026

Čisto pre zaujímavosť ma zaujíma aké slovenské slová respektíve nejaké nárečia vám lezú na nervy🤣 ja napríklad neznášam slovné spojenie neni som, alebo nejsom

moonlighting
17. jan 2026

Aktuálne six-seven

petrofka
17. jan 2026

reálne... a na konci vety ..hej?

procrastique
17. jan 2026

Nemám rada, keď niekto robí chyby v jazyku ale milujem, keď používa rôzne zastaralé/nemoderné/hypermoderné slová... mojej hlave to vylepšuje možnosti jazyka :D

anonym_16f7b2
17. jan 2026

ty si uz velkac/velkacka..ide ma roztrhnut, ked to niekto dcere povie

jablkovastrudla
17. jan 2026
@moonlighting

Aktuálne six-seven

@moonlighting moj 7 rocny ma vcera upozornil ze to je out a uz to nikto nepouziva 😂

prasiatko30
17. jan 2026

Ja sa musim zakazdym smiat ked pocuvam radio slovensko a dopravne spravy v tychto dnoch su „na donovaloch pozor na ceste sa šmykaju kamiony“ a ze im to tak dovolia aby sa hrali tie kamiony na prostriedku cesty 😂😂😂si vzdy predstavim ako sme sa šmykali ako deti po ceste 😂😂😂

jablkovastrudla
17. jan 2026
@anonym_7cbe19

Mne nejdú cez uši niektoré slová ktoré pretláčajú jazykovedci ako správne. Viem že je to spisovné ale keď sa to v prirodzenej reči nepoužívalo keď som bola malá, tak mi je to proti srsti. Najhoršie je slovo dojčenie, to ma úplne striasa, ako keby sme boli nejaké kravy na dojenie 😆 Alebo vôdzka, posilňovňa, lízanka, prasací, ostatný použité v zmysle posledný... Druhá vec čo ma totálne irituje je ten nasilu rodovo neutrálny jazyk, napr študentstvo, odborníctvo a pod., len aby sa nepovedalo "študenti", "odborníci", lebo niektorí to paranoidne chápu že sa hovorí len o mužoch.

@anonym_7cbe19 presne toto, ja kojim a nie dojcim. Neznasam slovo dojcenie a je mi srdecne jedno ze je spisovne a spravne.

oneinamillion
17. jan 2026
@anonym_b0fad4

To som jedina, ktoru taketo veci vobec nevytacaju a nemam ziadne slovne spojenie, ktore neznasam?
Beriem to tak, ze kazdy mame svoje narecie, vela veci si berieme z domu…vela nas ovplyvnuje region, kde zijeme… nevadi mi ani vychodoslovenske narecie, ani trnavske, ani ziadne ine. Vadia mi hlupi a naduti ludia…

@anonym_b0fad4 vážne nič? Ani kekse? Kraťase? Zimušná bunda?

anonym_b0fad4
17. jan 2026
@oneinamillion

@anonym_b0fad4 vážne nič? Ani kekse? Kraťase? Zimušná bunda?

@oneinamillion nie. Sama to sice nepouzivam, ale neviem preco by ma to malo zdvihat zo stolicky, ked to niekto pouziva v beznej hovorovej reci 🤷‍♀️

anonym_04c384
17. jan 2026

@anonym_autor Kekse, kraťase, dofča, dovča, Vianky, pri auto, slížiková, my to ľúbime/neľúbime, trigovica, manželík, prázky, ... A bratislavský, západniarsky prízvuk, otrasné.

oneinamillion
17. jan 2026

Tak pome.. Kekse. Kraťase. Zimušná bunda. Niaký (??!!) Kôli. Pól dňa. Skóre uzdravenie. Dajte typ kde zoženiem… Cicík, cecík (vážne takto môže dospelá žena hovoriť o svojom tele?! Môže.. Traumatické spomienky z môjho 2. pobytu na pôrodnici sa vracajú..)
Nad hrubkami viem privrieť oči, chápem, mne zas nešla matika..
Ale tamto vyššie.. veď to človek nemôže ani myslieť vážne. Kekse!
🤣🫣

oneinamillion
17. jan 2026
@anonym_b0fad4

@oneinamillion nie. Sama to sice nepouzivam, ale neviem preco by ma to malo zdvihat zo stolicky, ked to niekto pouziva v beznej hovorovej reci 🤷‍♀️

@anonym_b0fad4 Hm.. tak asi nereaguj v téme, kde sa autor pýta, ktoré slová a slovné spojenia ťa vytáčajú 🙂
Inak dobre pre teba 👍

anonym_b0fad4
17. jan 2026
@oneinamillion

@anonym_b0fad4 Hm.. tak asi nereaguj v téme, kde sa autor pýta, ktoré slová a slovné spojenia ťa vytáčajú 🙂
Inak dobre pre teba 👍

@oneinamillion aha, rozkaz 😂

anonym_22bd26
17. jan 2026

Rupsak, kekse,mrkve, slovo famozne, genialne, sruby, srubovak

cimage
17. jan 2026

Rupsak, idem vonku, idem do doktora, dva flase, ladnicka

anonym_3de6d0
17. jan 2026

Reku 😵‍💫

oneinamillion
17. jan 2026
@anonym_b0fad4

@oneinamillion aha, rozkaz 😂

@anonym_b0fad4 tak reaguj. V téme “kam chodíte na dovolenku do Chorvátska” napíš, že nechodíš, v téme na aké krúžky chodia vaši štvrtáci, napíš, že nemáš deti atď.. 🤣👌

anega79
17. jan 2026

trebalo

fadama
17. jan 2026

Kancel, do kanclu a pod 😤
Našlo by sa aj viac slov, a aj hlavne keď píše niekto slovensky a do toho angličtina 😤

fadama
17. jan 2026
@anonym_3de6d0

Reku 😵‍💫

@anonym_3de6d0 to používam zas ja 😂

diablikovci
17. jan 2026

Menučko bleeee 😬😬😬

anonym_b0fad4
17. jan 2026
@oneinamillion

@anonym_b0fad4 tak reaguj. V téme “kam chodíte na dovolenku do Chorvátska” napíš, že nechodíš, v téme na aké krúžky chodia vaši štvrtáci, napíš, že nemáš deti atď.. 🤣👌

@oneinamillion ja neviem. Ale tebe moja odpoved nejak ublizila? Ved to je normalna odpoved na otazku. “Ake slovne spojenia neznasate?” “Nemam slovne spojenie, ktore neznasam. Nevadia mi ziadne”….
Nerozumiem, co ta na tom tak strasne irituje…

selenka7
17. jan 2026

Bola som PRI doktorovi, ideme PRI more, idem doktorke (bez predložky), úžasTný, spontáLne, šialka, dienko, zahlavček namiesto vankúš, zaušničky, aby to bolo "LEGRATIS" (akože LEGE ARTIS)... Našlo by sa toho dosť

anna134
17. jan 2026
@anonym_388a19

kraťase ked niekto povie tak sa mi nožik vo vrecku otvára😂

@anonym_388a19 a desiate...

anonym_365b32
17. jan 2026

@anonym_autor
"Vidíme sa,zabáčam,keby mám,badžet,btw,wtf.."..
Teda hlavne stupídne amerikanizmy a anglikanizmy...ktoré nám kurvia slovenčinu!

bloger
17. jan 2026

ked niekto používa všade slovo kvázi

spenat9
17. jan 2026
@anonym_f57dfe

Mne celkovo prekážajú nárečia a nespisovné slová v ústnej a písomnej komunikácii. V prípade ľudí pod 70 rokov je to sedlačina a primitivizmus, že sa nedokázali naučiť ani spisovne vyjadrovať v materinskom jazyku.

@anonymw_f57dfe moja zlata.. predstav si ze ked vyrastas v urcitom regione, v ktorom sa hovori nejakym narecim a si tym obkolesena, doma, v skole, v praci tak si prirodzene osvojis tieto slova a automaticky ich pouzivas.. vacsina ludi ovlada spisovny jazyk pasivne - teda rozumeju, pisu, citaju - avsak v ustnej reci pouzivaju formu ktora je pre nich autenticka. A to je otazka zvyku, nie intelektu.
Ked je pre teba narecie primitivizmom tak potom aj prizvuk je asi dokaz hluposti. Ludia co vedia dva tri alebo viac jazykov a obcas sa im pletu slova su asi tiez sedlaci a primitivi.

Ja by som skor povedala ze primitivizmus je absencia jednoducheho myslenia - a to zjavne chyba tebe

huxy
17. jan 2026

Zo slov je to rupsak.
Zo slovných spojení mi lezie na nervy množné čislo: sme tehotní, nevieme sa vykakať, idú nám zúbky a pod.

katrin21
17. jan 2026

Zle pouzivane von a vonku, 80% ludi... von=smer kam idem, pohyb... Vonku= som kde, vonku na mieste.
Cize idem von. Som vonku.
A toto iste TU- SEM. Daj to tu 😝😝😝, ma byt daj to sem.
Idem tu😝😝😝, prisli sme tu vcera😝😝😝😝➡️ prisli sme SEM vcera, ideme SEM.

A idem " k obedu"...
Potom: kekse, kratase, drigovica...
A uzastny ..⛔️

mrtartina
17. jan 2026

Trebalo, všecia