icon

Aké slová/slovné spojenia neznášate?

14. jan 2026

Čisto pre zaujímavosť ma zaujíma aké slovenské slová respektíve nejaké nárečia vám lezú na nervy🤣 ja napríklad neznášam slovné spojenie neni som, alebo nejsom

miniminka
17. jan 2026

@anonym_autor mám husiu kožu keď počujem "búcha/š sa do pŕs"

anonym_534e67
17. jan 2026
@katrin21

Zle pouzivane von a vonku, 80% ludi... von=smer kam idem, pohyb... Vonku= som kde, vonku na mieste.
Cize idem von. Som vonku.
A toto iste TU- SEM. Daj to tu 😝😝😝, ma byt daj to sem.
Idem tu😝😝😝, prisli sme tu vcera😝😝😝😝➡️ prisli sme SEM vcera, ideme SEM.

A idem " k obedu"...
Potom: kekse, kratase, drigovica...
A uzastny ..⛔️

@katrin21 mne sa zda ze to von/vonku, sem/tu su regionalne speciality. Asi stredne, vyvhodne Slovensko, oni sa to ucia tusim opacne. Na zapade som sa nestretla s tym, ze by to niekto nevedel spravne pouzivat.

anonym_f57dfe
17. jan 2026
@spenat9

@anonymw_f57dfe moja zlata.. predstav si ze ked vyrastas v urcitom regione, v ktorom sa hovori nejakym narecim a si tym obkolesena, doma, v skole, v praci tak si prirodzene osvojis tieto slova a automaticky ich pouzivas.. vacsina ludi ovlada spisovny jazyk pasivne - teda rozumeju, pisu, citaju - avsak v ustnej reci pouzivaju formu ktora je pre nich autenticka. A to je otazka zvyku, nie intelektu.
Ked je pre teba narecie primitivizmom tak potom aj prizvuk je asi dokaz hluposti. Ludia co vedia dva tri alebo viac jazykov a obcas sa im pletu slova su asi tiez sedlaci a primitivi.

Ja by som skor povedala ze primitivizmus je absencia jednoducheho myslenia - a to zjavne chyba tebe

@spenat9 Moja zlatá, aj v regiónoch sú školy a vo všetkých učiteľky hovoria s deťmi v spisovnom jazyku. Dokonca v regiónoch sú dostupné aj médiá. A ak majú deti doma aspoň trochu vzdelaných rodičov, tak hovoria spisovne aj v domácnosti.
Dnes naozaj normálny, študujúci a pracujúci človek nehovorí nespisovne ani nárečím. Možno ešte tak rómovia, prípadne nejaké nižšie sociálne vrstvy, ktoré žijú len vo svojej komunite a región nikdy neopustia.

huxy
17. jan 2026
@katrin21

Zle pouzivane von a vonku, 80% ludi... von=smer kam idem, pohyb... Vonku= som kde, vonku na mieste.
Cize idem von. Som vonku.
A toto iste TU- SEM. Daj to tu 😝😝😝, ma byt daj to sem.
Idem tu😝😝😝, prisli sme tu vcera😝😝😝😝➡️ prisli sme SEM vcera, ideme SEM.

A idem " k obedu"...
Potom: kekse, kratase, drigovica...
A uzastny ..⛔️

@katrin21 ideme TAM, nie???

anonym_824cd9
17. jan 2026

@anonym_autor som z Banskej Bystrici, mám na ruke hodinku, pri radiátori, čurať, grcať, rupsak, kraťase….

anonym_b11f93
17. jan 2026

(nejaky) niejaky, nieaky, nijaky, niaky, daky, "keby ti povie", ....

raja007
17. jan 2026

Nechápem "tomu" + celkovo nárečovky ako "kavej", východniarčina. A všetky také tie stokrát opakované vaty a frázy, napr. "zamiesť pod koberec", "poznáte to". A tiež ženské skomoleniny: "doki", "tehu", obočko"...

prasiatko30
17. jan 2026

Nechtiky 🫣 a pri tom fotku umelych dlhych pazurov 😂😂😂

anonym_ddcf0c
17. jan 2026
@anonym_f57dfe

@spenat9 Moja zlatá, aj v regiónoch sú školy a vo všetkých učiteľky hovoria s deťmi v spisovnom jazyku. Dokonca v regiónoch sú dostupné aj médiá. A ak majú deti doma aspoň trochu vzdelaných rodičov, tak hovoria spisovne aj v domácnosti.
Dnes naozaj normálny, študujúci a pracujúci človek nehovorí nespisovne ani nárečím. Možno ešte tak rómovia, prípadne nejaké nižšie sociálne vrstvy, ktoré žijú len vo svojej komunite a región nikdy neopustia.

@anonym_f57dfe ty ozaj nerozumies.. vacsina deti v skole pri ucitelke automaticky prepina a rozprava spisovne, nasledne sa ale bavia so spoluziakmi a automaticky prepnu do narecia lebo tak hovoria aj spoluziaci.. ja mam pocit ze ty si narecie predstavujes ako roma co vykrikuje na plnu hubu svojim narecim ale si predstav ze narecim hovoria aj vzdelani, uspesni ludia, taktiez kopa basnikov, hercov (nie cielene ale obcas im proste ubehne) - ci aj to su primitivi?
A podla tejto tvojej logiky su aj polygloti primitivi a sedlaci

alienkami
17. jan 2026
@anonym_f57dfe

Mne celkovo prekážajú nárečia a nespisovné slová v ústnej a písomnej komunikácii. V prípade ľudí pod 70 rokov je to sedlačina a primitivizmus, že sa nedokázali naučiť ani spisovne vyjadrovať v materinskom jazyku.

@anonym_f57dfe mojim materinským jazykom je zemplínčina. Spisovný jazyk samozrejme ovládam, ale nevidím dôvod aby som v neformálnej komunikácii nepoužila nárečie - resp. narečový výraz, ktorý je významovo výstižnější. Nárečie nemusí byť príznakom primitivizmu.

lomidrevo888
17. jan 2026
@spenat9

@anonymw_f57dfe moja zlata.. predstav si ze ked vyrastas v urcitom regione, v ktorom sa hovori nejakym narecim a si tym obkolesena, doma, v skole, v praci tak si prirodzene osvojis tieto slova a automaticky ich pouzivas.. vacsina ludi ovlada spisovny jazyk pasivne - teda rozumeju, pisu, citaju - avsak v ustnej reci pouzivaju formu ktora je pre nich autenticka. A to je otazka zvyku, nie intelektu.
Ked je pre teba narecie primitivizmom tak potom aj prizvuk je asi dokaz hluposti. Ludia co vedia dva tri alebo viac jazykov a obcas sa im pletu slova su asi tiez sedlaci a primitivi.

Ja by som skor povedala ze primitivizmus je absencia jednoducheho myslenia - a to zjavne chyba tebe

@spenat9
Tak to absolútne odmietam.
Som z Nitry a hovorím čistou slovenčinou,známi a rod.z okolia Hlohovca a to je strašná hatlanina.
Nárečie možno tak do krčmy alebo na tržnicu...
Áno,jednoznačne to poukazuje na úroveň inteligencie...neviem si predstaviť,že by napr bank úradník komunikoval nárečím alebo prac.servisu...nárečie nech zostane tam kam patrí.

alienkami
17. jan 2026

Mňa naopak mrzí, že nárečia sa vytrácajú - stráca sa tým jazyková pestrosť. Je to naše kultúrne dedičstvo.

lomidrevo888
17. jan 2026
@katulkagajdos

@anonym_autor tehuľka- neznášam 😂 a potom keď niekto používa ide byt… v spojení ide byt teplo a pod.

@katulkagajdos
maďar zase " budem ísť"...🤣

bomba36
17. jan 2026

Ešte neznášam "čestné prehlásenie". Prehlásiť si môžeš trvalý pobyt, ak niečo potvrdzujemlš, je to vyhlásenie.
Ďalší patvar je "prezistím"
A čo ma úplne irituje tak "ďakovala" namiesto ďakujem
A dva miestne neduhy - keď niektorá napíše niečo odveci a niekto sa pýta, čo ste tým mysleli, napíše "čítaj s porozumením" alebo pridá ešte väčšiu kraviny a doplní "takže asi tak".

alienkami
17. jan 2026
@anonym_7cbe19

Mne nejdú cez uši niektoré slová ktoré pretláčajú jazykovedci ako správne. Viem že je to spisovné ale keď sa to v prirodzenej reči nepoužívalo keď som bola malá, tak mi je to proti srsti. Najhoršie je slovo dojčenie, to ma úplne striasa, ako keby sme boli nejaké kravy na dojenie 😆 Alebo vôdzka, posilňovňa, lízanka, prasací, ostatný použité v zmysle posledný... Druhá vec čo ma totálne irituje je ten nasilu rodovo neutrálny jazyk, napr študentstvo, odborníctvo a pod., len aby sa nepovedalo "študenti", "odborníci", lebo niektorí to paranoidne chápu že sa hovorí len o mužoch.

@anonym_7cbe19 jazykovedci jazyk netvoria - nie sú "jazykotvorci". Oni len sledujú ako sa jazyk v spoločnosti vyvíja a snažia sa v tom vytvoriť nejaký prehľad - nájsť a pomenovať pravidlá. Keď sa nespisovný výraz dostatočne udomácni a rozšíri, musia ho časom akceptovať a zaradiť medzi spisovné.

alienkami
17. jan 2026

Mne prekáža, že sa prestávajú používať zámena "čí, čia, čie" a nahrádzajú sa slovom "koho". Namiesto "čia je to vina?" vznikne "koho je to vina?" Je to všade. Aj v dabingu posledný 20-30 rokov.

lenka_vi1
17. jan 2026
@fajnova

Smer lekár 😅

@fajnova toto tiež neznášam..a potom zdrobneniny matiek...mali sme zemiačiky, cukinku a pod skvosty...

leidin
17. jan 2026

Ja nenavidim ako skoro nikto nedokaze pouzivat normalne keby. Furt je to same kebyze urobim, keby robim ty kks. KEBY SOM U/ROBIL! Odpadne vam huba asi.

miui
17. jan 2026

@anonym_autor TIRAMISA, odpadavam! Je to TIRAMISU!!!

leidin
17. jan 2026
@lomidrevo888

@spenat9
Som z Nitry a hovorím čistou slovenčinou,známi a rod.z okolia Hlohovca a to je strašná hatlanina.
Áno,jednoznačne to poukazuje na úroveň inteligencie...neviem si predstaviť,že by napr bank úradník komunikoval nárečím alebo prac.servisu...nárečie nech zostane tam kam patrí.

@lomidrevo888 vzdycky lepsie Hlohovec nez Bardéjóv. Oproti tomu je to spievanie.

alienkami
17. jan 2026
@lomidrevo888

@spenat9

@lomidrevo888 pracujem na úrade a s niektorými klientami hovorím nárečím. Je to skôr výnimka, ale niekedy to nárečie pomôže prelomiť ľady, uvoľniť/odľahčiť atmosféru.

lucopeda
17. jan 2026
@anonym_388a19

kraťase ked niekto povie tak sa mi nožik vo vrecku otvára😂

@anonym_388a19 podobne

zmrzlinka8
17. jan 2026
@anonym_d62cd6

@anonym_796342 prijali ma do vysokej školy, mám vyštudovanú vysokú školu

@anonym_d62cd6 prijali ma do vysokej školy? V živote som to nepočula. To skôr "prijali ma NA vysokú školu", nie?

zmrzlinka8
17. jan 2026
@anonym_b11f93

(nejaky) niejaky, nieaky, nijaky, niaky, daky, "keby ti povie", ....

@anonym_b11f93 tie varianty slova nejaký nechápem, kde sa vzali. Predtým s tým ľudia problém nemali, každý vedel napísať nejaký.
Tiež ma to vytáča.

janka54321
17. jan 2026

@anonym_autor ida cestou a ladnicka

littledaisy
17. jan 2026

Mne zas vadí, keď ľudia rozprávajú, že im vadí/ páči sa im atď takzvaná "VYCHODNIARČINA", pritom nič také neexistuje. Existujú iba nárečia - šarišské, zemplínske, abovské a pod ... Najviac mi prekáža, keď samotní východniari toto nevedia.... 🫨

iwesska
17. jan 2026

"Bola som pri lekarke" - a preco si nesla rovno k nej? Stacilo sa postavit vedla ambulancie? 🤔
"Som prechoreta" - No moja,keby si bola chora,aj ti poradim,ale s dg.prechoreta nemam skusenost😅
"Kde kupim zimusnu bundu"? - Asi tam,kde jarusnu,letusnu a jesenusnu😂

iwesska
17. jan 2026
@leidin

Ja nenavidim ako skoro nikto nedokaze pouzivat normalne keby. Furt je to same kebyze urobim, keby robim ty kks. KEBY SOM U/ROBIL! Odpadne vam huba asi.

@leidin Presne a aj verejne znami ludia si robia storky a povedia "Keby chcem, keby viem,keby mozem..."🤦‍♀️

lulupulu
17. jan 2026

Neznášam nárečie kde sa hovorí: "idem pri dome", normálne ma vytáča ako paragraf z toho

lulupulu
17. jan 2026

A áno, tiež aj anglické slovíčka, ja mam 24 ale nerozumiem tým výrazom absolútne 😂😂