icon

Aké sú šance na sekciu pri hrozbe ruptúry maternice?

lilly934
20. feb 2025

Zdravím, idem si pre radu alebo info. Po 8 rokoch tehu. Pri poslednej poradni pri mojom dr, odporučil sekciu (keďže prvý pôrod bol akútna sekcia) a toto tehu je drobec podľa vypoctov veľký čiže moze hroziť ruptura maternice. Otázka znie ak toto poviem v Košiciach na 2.poschodi dr daju ma automaticky na sekciu alebo ako? Termín mam 13.3 a zatiaľ ani na vyšetrenie koli epidural ma neposlal dr. Neviem ako to chodí preto táto otázka. Vopred vďaka

trgypadl
20. feb 2025

@krasneleto ze nemas zavadzat…, to ,ze jej to spomenul jej gyn neznamena,ze naozaj u nej hrozi ruptura,,,jej stav zhodnotia v nemocnici

krasneleto
21. feb 2025

@trgypadl tak mam za to, ze sa nebavime o hruskach a nedelnom obede ale o diagnoze, ktora vazne ohrozuje matku aj dieta mimochodom.... tak nezavadzam... bud jej gynekolog splieta diagnozy na pockanie, alebo podcenuje vaznost vysloveneho.... ruptura maternice aj bez plodu je vazna diagnoza

patta89
21. feb 2025

To, ze mala prvu sekciu Ti nezarucuje, aby si mala druhu - a po 8 rokoch, to je dlha doba...moja sestra mala prvu akutnu sekciu a po 16 mesiacoch isla rodit 2 dieta prirodzene....primar jej povedal, ze nie je dovod na sekciu (aj po takej kratkej dobe medzi porodmi), hoci prva bola akutna ...porod prebehol bez komplikacii

trgypadl
21. feb 2025

@krasneleto myslim,ze na posudenie su kompetentni v nemocnici,a nie laik na fore

krasneleto
21. feb 2025

@trgypadl takze jej gynekolog nie je dost kompetentny? ja naozaj byt nemusim, bohuzial riesim velmi podobny problem hroziacej ruptury maternice, hoc nie som tehotna, trosku mam za to, ze mam sajn...

trgypadl
21. feb 2025

@krasneleto ak nie je jazva naozaj oslabena ,tak v nemocnici nie je dovod na sekciu, a prepac osobne si myslim ,ze obvodny gyn moze napisat cokolvek ,ale konecne rozhdutie je na porodnikoch….aj ja mam sajn,☺️

trgypadl
21. feb 2025

@krasneleto takze mamicke nerob zbytocne nadeje,a nezavadzaj ju,konecne slovo maju v nemocnici

lilly934
autor
21. feb 2025

@trgypadl tak som si to vybavila, prednosta dal termin na sekciu , prístup lekárov na Slovensku je jedna báseň pokiaľ si človek neotvorí ústa a nepovie svoj názor

trgypadl
21. feb 2025

@lilly934 ahoj,a co Ti povedal prednosta?

lilly934
autor
21. feb 2025

@trgypadl ze môj dr nemál co tvrdiť nieco také ako ruptura maternice a ak áno ma prísť odrodit on bol kúsok múdry len som mu vysvetlila co ako vysetril ma a dal nám termín na 4.3 o 6tej ráno sa mam hlásiť

trgypadl
21. feb 2025

@lilly934 drzim palce nech dopadne vsetko ok

lilly934
autor
21. feb 2025

@trgypadl ďakujem pekne tak snáď áno

krasneleto
21. feb 2025

@trgypadl ty si daj pokoj s tymito radami... ako vidis- vybavila

rivini
21. feb 2025

@krasneleto pravdepodobnost ruptury maternice po sekcii, ktora bola vykonana pred 8 rokmi, je takmer rovnaka, ako ked rodi zena, ktora sekciu nemala. Cisarsky rez nie je automaticky dovodom k dalsiemu cisarskemu rezu, jedine ak je odstup medzi operaciami mensi ako rok, alebo bol dovodom prvej sekcie zuzeny porodny kanal. Epiduralka sa vsak po sekcii neodporuca z dovodu, ze zena pripadne komplikacie, ci bolesti jazvy pri porode nemusi citit.

krasneleto
21. feb 2025

@rivini on jej ale tvrdil, ze jej ta ruptura hrozi teraz... ano?

trgypadl
21. feb 2025

@krasneleto ☺️pozri to je v poriadku,ze vybavila. Ale dovod na dalsiu sekciu proste nebol,ci sa Ti to paci alebo nie.
Ak si myslis,ze sc je vyhra ,tak zi dalej v tom sne,sc je operacny vykon,operacny vykon sa vykonava na zaklade nejakej indikacie,nie ze si pacient povie ze chce,ja myslim na komfort matky a dietata po porode

lilly934
autor
21. feb 2025

@trgypadl určite som sama od seba nechcela sekciu iba som isla za dr niečím co povedal môj gynekológ...teraz všetky ženy co ideme sekciu sme podavky? Klasika ...som ticho

lilly934
autor
Autor odpoveď zmazal
rivini
21. feb 2025

@krasneleto ak by si mala „up to date“ informacie, tak by si vedela, ze pravdepodobnost ruptury maternice po predoslej sekcii je asi tak 0,002 percenta. Navyse, jazvu vie kazdy lekar krasne skontrolovat na ultrazvuku a po osmich rokoch su komplikacie porovnatelne so zenou, ktora sekciu nemala. Zatial co riziko endometriozy, zrastov, diastazy, poranenia criev ci mocoveho mechura sa pohybuje medzi 4-10% pri druhej sekcii. Rovnako je po druhej sekcii riziko poklesu panvoveho dna, previs, nezavinutie maternice omnoho vyssie. Najvyssie riziko po sekcii je teda dalsia samotna sekcia. Lekari v porodniciach to vedia a preto nie su az taki nadseni z druhych cisarakov, hlavne ak ide o odstup 8 rokov. Uprimne, tam uz nema velmi co „rupnut“ a o kvalitach obvodneho gynekologa by som teda riadne pochybovala. A o rupture maternice bez tehotenstva som teda este nepocula-z coho by akoze mala prasknut, ked v nej nie je plod a nie je teda natiahnuta?

trgypadl
21. feb 2025

@lilly934 napisala som niekde,ze si padavka?tak ma prosim neociernuj,si dospela zena zodpovedna za svoje rozhodnutia,este som Ti napisala nech vsetko dobre dopadne

lilly934
autor
21. feb 2025

@trgypadl nie priamo iba pisem ze ja som sekciu nechcela ale nechám si radšej poradiť od odborníkov...žiaľ zlyhala komunikácia ak rodička nieco povie pri dr a ten váš vníma ze čiastočne

trgypadl
21. feb 2025

@lilly934 Ani medzi riadkami

lilly934
autor
21. feb 2025

@trgypadl tak potom beriem späť

rivini
21. feb 2025

@lilly934 ale ved v nemocnici ti povedali, ze riziko ruptury nevidia. Tak nechapem nejak…

krasneleto
21. feb 2025

@trgypadl ty si ale trochu mimo... keby nemala dovod a ide do nemocnice, kde nema nikoho vybaveneho , tak ma sekciu na poziadanie z rozmaru chces tvrdit? a co je teba aj do toho , kto ako rodi.. sama pisala, ze sekciu nechcela.... a prepac mam sekciu za sebou, nie z rozmaru, tak ma nemusis poučovať ani o sekcii, ani o rupture ani o ziadnom dostupnom zakroku , mam ich vsetky absolvovane ver mi...
@rivini vidis... este vela nevies... ale som nesmierne rada, ze vies viac ako gynekolog

trgypadl
21. feb 2025

@krasneleto hlavne ,ze Ty vies vsetko☺️pre mna si laik a tot vsio

krasneleto
21. feb 2025

@trgypadl a ty si erudovany odbornik na MK, ktory vie viac ako jej gynekolog, tak to si ma pobavila... tlieskam ti

trgypadl
21. feb 2025

@krasneleto prepac som z odboru,dalej Ti nic vysvetlovat nemusim… niektori ludia by sa mali starat do veci do ktorych sa rozumeju,ktore vystudovali atd,nie do vsetko,vsade som bol,vsetko viem,lebo som podstupil sc a podobne

krasneleto
21. feb 2025

@trgypadl tak to ti gratulujem, ked prezentujes tieto bludy ako odbornik...

trgypadl
21. feb 2025

@krasneleto neviem ,kde som napisala blud,ale nevadi,ale chapem pre laika to bludy zrejme budu