Ako odučiť dieťa spať na prsníku?
Ahojte, mame takyto problem, nase 3-tyzdenne babo nechce cez den dlhsie spat. Vzdy place a cmula si ruky ako keby malo hlad - dam ho na prsnik - vidno ze pije, po chvili vsak intenzita pitia klesa az malicky zaspi na prsniku. Z casu na cas si este pocucka a po chvili akoze spi - len co ho vsak prelozim do postielky alebo dam na postel a lahnem si k nemu - do 5 minut je hore a zase place ze chce jest. Takto to ide dookola cely den! niekedy nespi dlhsie ako hodinu skoro 10-12 hodin. Podvecer je uz asi tak unaveny a konecne nasyteny ze zaspi aj na 3-4 hodiny, v noci sa naje poriadne tak ako to ma byt a zase zaspi na 2-3 hodiny a nad ranom tiez. A potom, zhruba od 7-8 rano zacina zase cirkus - dookola chce jest, akonahle je na prsniku - spi, atd. Takto fungujeme uz asi tyzden, prve dva tyzdne to bolo v pohode - 2 hod. sme sa trapili kym sa napil ale potom 2-3 hod. v pohode spal. Az ked som zacala kojit v polohe poleziacky - zacali tieto problemy ( cca po dvoch dnoch kojenia poleziacky - mala som bolave bradavky a tato poloha mi najviac vyhovovala ). Teraz kojim posediacky - pouzivam masticku na bradavky takze uz nie su tak bolestive a mozem kojit aj v kresle. Vie mi niekto poradit co by som mala spravit aby sa nam ten rytmus aspon trosku upravil? Dik...
Nechcem vám tu do tejto rozbehnutej diskusie vstupovať ale nedá mi nereagovať. Ja som prvého syna dojčila 26 mesiacov na požiadanie. Bolo to už pred 12 rokmi kedy bolo v m´ode kojiť na 3 hodinové intervaly. Neviem či tých pediatrov osvietilo, keˇd im konečne doplo, že dieťa nie je nastavené na nejaký čas. Niekedy je unavenejšie a vytiahne si menej mliečka, takže cicík potrebuje skôr. Zaspával vždy pri dojčení a nikdy som s tým problém nemala. Dcérka je oveľa náročnejšia, takže prvé mesiace bola na prsníku skoro non-stop. Mávala brušné koliky a jediné pri čom sa ukludnila bol prsník. Nebolo to kvôli mlieku, ale kvôli mojej blízkosti. Nedokážem jednoducho odoprieť dieťaťu jedinú istotu, s ktorou bolo späté 9 mesiacov v brušku. Postupne sa krásne osamostatˇnuje a svojim záujmom o okolitý svet nepotrebuje prsník už tak často. Všetko ide akosi prirodzene a bez zbytočných stresov. Dojčiť ju budem dovtedy kým nám to bude obom vyhovovať, takže predpokladám že veľmi dlho. Neriešim seba, moje potreby nie sú prvoradé. Keˇd je spokojná, som aj ja! 😉 Dudlík obe moje deti odmietali a ja som im ho nikdy nenútila. Som presvedčená, že aj dudlík môže narobiť škody v dojčení.
@bubulka722 napisala si tak rozumnejsie to,o co som sa ja snazila,len dnes mi to moc nejde 😅
@estterka Kto chcel pochopil to čo si sa snažila povedať. Ja si toto krásne obdobie užívam presne tak ako ty. 😉
@ivica_v ahoj tak ja si myslim ze je to absolutne normalne ked tak male dieta tak casto kojis aj ja som kojila moju bola na cicku aj hodinu co tiez vecinu casu prespala mne doktorka poradila brnkat na ucho potiahnut za usko vyzliekat pocas kojenia jednoduch budit a v prvom rade nedavat kazdu hodinu pretoze za taky kratky cas dieta nestravi ma este nieco v zaludku zase sa malo napapa takze o chvilu bude zase chciet jest a prave s toho su koliky moja ich nemala....cumlik som nedavala mala ho nechcela a bala som sa ze nebude chciet cicok.....neboj upravi sa to moja sa do 3 mes kojila nonstop ako tvoja aj v noci a potom ako 3 mes dostala taky rezim ze spala celu noc od 9 do 8 rana bez zobudenia....potom v takom pol roku sa to pokazilo a budi sa a teraz ma rok a doslovne mi skace v noci po hlave pretoze vie ze len zamrnci a ja ju uz automaticky v polospanku berem k sebe na cicok 🙂 BABY OHLADOM TOHO KOJENIA SA UZ NEHADAJTE KAZDEHO JE TO OSOBNA VEC DO KEDY BUDE SVOJE DIETA KOJIT A CI MU DA NA POZIADANIE ALEBO NIE...
@ivica_v tiez si myslim, ze tieto prve tyzdne je najhlavnejsie vydrzat a nezblaznit sa z toho, najlepsie s podporou doma (manzel, rodina..) to detickam niektorym az neskor dopne, ze su "na svete" ... ono to prejden, neboj...
a ked chces dojcit, tak to vydrzis z lasky k deitatku...ina vec by bola, ak nechces dojcit..vtedy si kazdy dovod najde, preco prestat... 😖
@stvura ja som si toho odzila s oboma detmi dost. po zdravotnej stranke od ekzemu az po operaciu. mam dvoch divochov, tiez sa nezatavim. prave presto som esterke pisala, ze jej nazory sa zmenia a druhe dieta moze mat brutalne narocne. proste nech si to tak neidealizuje. realita bude ina.
ze volakedy dojcili aj tandemovo viem, ale bolo to preto, ze mnoho krat pre deti nebola ina strava v dosahu. bola to z nudze cnost, rozhodne nie preto ze by to mamam vyhovovalo. tandemovej dojcenie ma prinos len v naozaj vynimocnych pripadoch. matky to dnes vo vela veciach prehnanaju, toto je jedna z nich. nie vsetko co bolo, je vhodne aj pre terajsiu dobu. a toto vhodne nie je, pokial starise dieta nema skutocne vazne zdravotne problemy. mlieko ma mat vzdy najmladsie dieta v rodine, jemu je prisposobene
jednoducho treba mat nejake pravidla, a po nejakkom veku dieta rozhodne nema v noci jest. v noci sa spi.
a co sa tyka kojenia skolkara, stojim si za tym ze to nie je ok.
vypoveda to o tom ze sa vsetko nasilu podvoluje dietatu, matka si ho priputava umelo. a este su na to aj pysne. znama sa vytesovala je jej 4 rocny syn si dal u nej mlieko " na stojaka".
dojcenie patri k malym detom, nie skolkarom.tka isto ku skoslkarovi nepatri dudel, plienky a pod. veci. po troch rokoch zivota uz ma mat toto zvladnute. ale naucit ho to mozu jedine rodicia.
Jeje. 🙂 Moja malá bude mať teraz 15 mesiacov a zaspáva na prsníku. Niekedy to už zlostí, lebo sa aj zahryzne. Ale hlavne nech drobčeka pri papaní nič neruší. Ja keď som dojčila, vždy niekto prišiel. Malá teraz nevie spokojne jesť. Všetko ju ruší.
@xlucia nasilu? ja neviem,tebe nebolo luto tvojho dietata,ked bolo zufale,lebo chcelo mlieko a ty si mu nedala? ako som napisala,tie deti sa dojceniu tesia a dieta sa ma odstavit same a byt na to hrde,ze sa odstavilo.
myslim si,ze za tym,ake mam dieta moze velmi vela to,ze sa mu prisposobujem..keby ju ukladam o siedmej do postielky a cakam,ze spi,keby jej nedam prsnik,ked ho potrebuje,praveze keby sa riadim tabulkami,bolo by to aj u nas ine a mala by nebola taka spokojna. takto vie,ze su jej potreby naplnane,nema dovod byt zla,uplakana atd. pocas noci si deti v jej veku produkuju mlieko na nasledujuci den,ked dieta citi blizkost mamy v spolocnej posteli,dojcenie si vyzaduje.je to uplne normalne.
@marcelka82 ved ani mne by nevadilo keby maly na prsniku aj zaspal, potom by som ho prelozila do postele a lahla som k nemu a on by spal dalej - lenze on spi len v kresle ked ho kojim - inac je do 5 mim. hore a zase chce jest - a takto fungujeme stale dookola od rana 7-8 hod rano az do vecera 19-20 hod.
@ivica_v inak,teraz mi napadlo,a nemozes proste s nim byt v kresle cez den? lebo ja ked si spomeniem,tak vo veku tvojho drobca som vacsinu dna sedela a ona mi spala na hrudniku,alebo na ocinovi tak bola.ja som si to strasne vychutnavala,citala som si pri tom,pozerala telku a tak. to su tak krasne chvilky,hned by som to vratila aspon na par dni 🙂 ked zaspala,tak som ju nedavla vacsinou prec. domacnost pri takom maůlom dietati je uplne vedlajsia,tieto momenty ti uz nikto nikdy nevrati 🙂 celkom to chapem,ze sa preberie,che byt s tebou,9 mesiacov ta citil a pocul tvoje srdiecko a ked nie je pri tebe,tak sa neciti bezpecne. trojtyzdnove babatko nema sajnu,ci je noc,den alebo kde je,jedine co potrebuje a vyzaduje,je tvoja blizkost. stale je jedno telo a jedna mysel s tebou.
@estterka nie nebolo mi luto. potrebovala som, aby zacal normalne jest. ked som prestala dojcit, tak par mesiacov nemal ziadne mlieko, lebo UM nechcel, a tak po 2-3 mesiacoch uz pil normalne. a predstav si, ze zdravotny stav sa mu vyrazne zlepsil, ukludnil sa, zacal normalne spavat, a zacal normalne jest.
@stvura prikazat sa to neda, postupne naucit ano. stojim si za svojim ze zdrave dieta uplne ale uplne najneskor po roku a pol nema v noci jest. to sa budi zo zvyku, nie z hladu.
@ivica_v kup si take kresielko, ktore sa aj same jemnucko hupe, ajje tam jemna melodia. a urcite skus dudel.aj viac krat. tvoja sa potrebuje upokojit a ty oddychnut. skus intervaly natiahnut, ak sa da najprv na raz za 15 min. postupne na pol hodinu. ona sa ukludni. urcite ju nekoj stale, niekedy staci len pritulut na upokojenie. urcite s drobcom nesed cely den v kresle, lebo prides o chrbat. aj o nervy. ja som takto par dni presedela ked bol mladsi chory, ked mal 11 dni a bolo to o nervy. hlavne podla moznosti ostan kludna, aby z teba babo necitilo nervozzitu. neda sa cele dni sediet v kresle a cakat. treba sa aj najest, aj na wecko aj dat oprat a to sa z kresla neda...
@ivica_v ja som mala presne to isté. Alex mi papala aj každých 15 minút. Dokonca boli veľké horúčavy. Fungovala som iba tak, že pred sebou na stole som mala krabicu mlieka a cereálne lupienky. Maličkú som mala na vankúši a iba sme striedali prsník až do večera. Večer to bolo kľudnejšie ale nie ideálne. Ešte aj teraz ju dojčím niekoľko krát na deň. Idú jej zúbky a to ju najviac ukľudňuje.
@xlucia :D prepac,ale neda sa mi uz nesmiat..ked povies,ze ti nebolo luto tvojho dietata,co trpelo tym,ze mu nedas prsnik..a odkladat dieta do hupacieho kresla..neprisla som o chrbat a ani mi nic nechybalo,vychutnavala som si svoje dieta cele dni,nechcela som sa ani pohnut od nej..trojtyzdenne dieta odkladat,lebo sa urcite ukludni v kresle :D ked jedine co potrebuje,je pritomnost mamy a prsnik..neuveritelne,ze vobec veris tomu,co pises.ze je to takto spravne pre dieta.lebo ty stale pises o tom,co je spravne pre teba..
@estterka prepacit ti nemam co, smej sa comu chces, este si prilis mlada a neskusena. moj starsi syn mal vazne zdravotne problemy, mal prisnu dietu a keby nezacal normalne jest, skonci v nemocnici. dlhodobo. kojit sa chcel aj ked som uz nemala mlieko, bola som vycerpana. takto do tyzdna zacal jest. ano kresielko je ok, ked potrebuje si nachystat jest, alebo ist na wecko, alebo sa prezliec. mala jej tam nebude plakat. prosim ta nemudruj mi do mojich rad. mam ich odskusane a pomohli mi. odstavenie syna som konzultovala smnohymi lekarmi, vypocula som si rozne nazory, ale rozhodnut som sa musela ja. a rozhodla som sa dobre. syn sa pozbieral a zacali sme konecne zit.
@ivica_v precitala som si tvoj problem, ostatnu diskusiu nie, takze sa mozno budem aj opakovat a to co napisem tu uz odznelo ... ja som mala velke problemy s dojcenima moj krpce tiez ... uz v porodnici sa nevedel dobre prisat a po par cucnutiach spal, neskor zacal prsnik odmietat, kedze som mala minimum mlieka ... ja som to riesila odsavanim, ale to bolo narocne na cas, pretoze moj krpec spaval prve tyzdne len na mne, ja som sedela a on mi spal na hrudi, neskor som si ho prelozila do horizontalnej polohy na ruky a tak som s nim sedela pokial potreboval spat, ked som ho polozila do postielky, tak sa zobudil .... neskor som to vyriesila babysatkou - od 4.tyzdna bol noseny aj doma aj vonku, spaval krasne ... dodnes mi sam nezaspi, len na rukach ... su take typy deti, s tym nic neurobis, len mu musis vyjst v ustrety, mat ho na prsniku, ked chce ... ja som si mlieko odsavala a striedala to s dojcenim necele 2 mesiace, mliecko mi ale rapidne ubudalo a krpec na prsniku zuril
@zuzanockamt 😉 🙂
@ivica_v aj ja som to mala podobne. Zo zaciatku sme kojili len v sede a ked zaspal tak som ho opatrne ukladala do postele ale aj tak sa zobudil. Dokonca aj v noci som kojila v sede a to sa mi budil aj 3krat a papal po pol hodke :-/ ba niekedy aj dlhsie. Po case som bola taka unavena ze som si k nemu lahla a dala mu prsnik. Sice to bolelo a maly sa nevedel ani tak prisat ale bola som natolko unavena, ze som tu bolest neriesila. A zaspal aj tak. Potom mi laktacna ukazala polohu na dojcenie v lahu (poloha hlavicky,moja poloha...ono sa to nezda ale pre mna to bola hotova veda 😀). V noci som to zacala praktizovat. A wuala po case sme sa to naucili. Mozno by bolo fajn poradit s laktacnou o polohach na osobnom stretnuti. Teraz mi sem tam pre zmenu odmietne prsnik po sediacky :-/. Tak ho zoberiem do postele a tam cely nateseny viska radostou, ze ma papanicko priamo v posteli. No nedoprajem taky luxus mojmu chrobacikovi ? Tvoje zlaticko ta teraz neustale potrebuje citit. Ja ti len prajem vela trpezlivosti. To, cim prave prechadzas je velmi, velmi narocne obdobie. Tak este raz vela sil prajem.
@estterka na teba reagujem posledny raz. kedze nad tvojou velmi velmi slusne povedane "naivitou" sa mi zastavuje rozum.
myslim ze keby ta tvoja organizacia propagovala cokolvek, doslova aj volovinu, pojdes za tym bez rozmyslu.
takze ti to vysvetlilm posledny raz. mama a dieta su dve rozdielne osoby. mama je pre dieta najdolezitejsi clovek na svete. preto potrebuje aj fungovat a nezrutit sa. hlavne v tak malom veku je absolutne nezastupitelna.
dietatu sa nic nestane, ani neostane nijako psychicky zrutene, ak ho da na par minut do kresle, kym sa osprchuje, alebo ide na wecko. v sprche ho drzat nemoze, na zachode je to tiez pohodlnejsie bez dietata v naruci. aj rychlejsie. kresielko je ok v tom ze dieta je malicko polohovane, takze ja v pripade refluxu to vyhovuje. hudba a hojdanie ho upokoji. a je prenosneeeeee. takze je vzdy pri mema aj ked nie priamo na nej.
ako dieta rastie, postupne SA PRISPOSOBUJE na nas zivot. nie je normalne sa uplne totalne podriadit dietatu. matka sa potrebuje najest a aj ostatne veci porobit. niektorym chodia manzelia domov tak neskoro,ze nemaju ako pomoc alebo mamu prestriedat, tak sa treba zariadit tak, ako to podla situacie ide. a rady laktacnych poradkyn tiez treba brat s rezervou.
hlavne ak ma poradkyna tolko rokov ako ty, a len jedno dieta, takze svoju pozornost nemusi delit. a hlavne podla tvojich parametrov este nekojis dlhodobo, kedze jednej mamine si tu tvrdila ze ak akoji 13 mesiacov to nie je dlhodobo. cudujem sa , ako hodnotis nieco comu nerozumies a nezazila si. som zvedava co sa stane, ak sa tvoje dieta tiez odstavi nejak po roku a nedonutis ho nakojit sa....co potom ? uz budes zla matka?? uz si nesplnila kodex co sa odporuca.... co potom . zruti sa ti svet?
@ivica_v ou a zabudla som satkovanie alebo nosenie babatka v nosici je fakt super.Ja mam napr. manduku v ktorej mozem dojcit v strede pesej zony. A najlepsie je zacat ked je mimi malinke aby si chrbat zvykol neskor na pribudajucu vahu. Nosenie je dobre aj na produkciu mliecka. A potom je fakt dobry aj mobil s internetom 😀 ked ides dojcit po leziacky mozes zatial browsovat po modrom konikovi 😉 a davat prispevky ako ja teraz.
@xlucia som stastna,ze to vidim inak,ze si naplno vychutnavam svoje dieta,ktore ma vo mne stopercentnu istotu,ze ho nikdy nepodrazim..ze nemam podtrebu ju odkladat a ze najvacsi relax je pre mna ona. s naivitou ani vekom to nic nema. ako som pisala,nemam ziadnu rodinu pri sebe,co by mi pomohla a mam take uzasne obdobie zivota momentalne,zvladam to perfektne,pretoze sa citim perfektne 🙂 a nepropagujem ziadnu organizaciu,nie som ani poradkyna,propagujem len materinsky prirodeny cit,ktory je bohuzial v dnesnej dobe umelo potlacany. som velmi stastna a spokojna,ze ja ho neptlacam. a nie je vobec normalne,ze matke je ukradnute,ked dieta trpi,ako to bolo ukradnute tebe. ozvem sa ti,ze ani do troch rokov sa moje dieta neodstavi,pretoze dojcim ekologicky. 13 mesiacov je predcasne odstavenie 😉
@xlucia podla mna matka a dieta su neoddelitelni, najmä, kym je babo este fakt malinke ... do toho polroka urcite ... ja som svojho krpca nedavala ani nikomu strazit, ked mal asi 4 mesiace som si odskocila ku kadernicke, ale inak bol len so mnou, nenechala som ho ani s manzelom sameho ... az teraz posledne mozno 2 mesiace dovolim MM, aby ho zobral ku svokrovcom aj bezo mna ... do 6 - 7.mesiaca bol intenzivne noseny, dokonca bol niekolkokrat aj so mnou na WC-ku v satke, kym bol malinky, kocik takmer nepoznal, postielku nepozna doteraz, spal v nej parkrat a aj to nie celu noc, spava len s nami v posteli ... podla mna musi byt zena nastavena tymto sposobom uz od zaciatku, ze bude dietatu prirodzene naplnat jeho potreby, ak to raz v sebe nema, tak bohuzial ... a ja nedojcim, takze to nie je o dojceni alebo nedojceni, je to o mysleni a dieta nam to vrati ... no mas pravdu, nic hrozne sa mu nestane teraz, ked ho odlozime, to sa prejavi az o par rokov neskor ☹
@zuzanockamt pockaj,este aj ty budes oznacenu za priliz mladu a neskusenu a naivnu 😀
@estterka za tu mladu sa neurazim 😀 ... cca polroka pred 30-kou mi to aj dobre padne 😀

@kamilka22 praveze nedojcim od rana do vecera,ale ak sa nemylim,autorka temy ma ani nie mesacne babatko a to sa moze potrebovat dojcit vela. v noci dojcim casto,zatial mi to neprekaza a cez den si nepyta az tak casto,v poslednej dobe. le nie cele dni,nikdy som nesledovala cas,ked si vypytala dostala.do toho pol roka sa dojcila intenzivne,a nastastie u nas prsnik funguje vzdy,zatial.vacsinou mamicky,co maju druhe dieta skoro po prvom,co poznam,a satkuju intenzivne a dojcia to zvladaju bez problemov. nebudem sa teraz stresovat dopredu,ze prave u nas by to malo byt inak. clovek nikdy nevie,mozno sa mi ani nepodari mat druhe dieta.