icon

Dojčenie na verejnosti

sherynkamalinka
26. mar 2013

Zaujal ma tento clanok a aj samotny priamy prenos http://najmama.aktuality.sk/diskusia/232567/doj...
Co si o takomto "krmeni" myslite? Osobne proti dojceniu na verejnosti nemam nic ale podla mna nemusim vystavovat cecky verejnosti a tak si cez plece prehodim plienku. Ako ste to riesili vy? Boli ste rovnako odvazne ako pani mamina?

moon1979
27. mar 2013

@domak2 ako som písala, mne je to fakt jedno 🙂 ja mám zdravé dieťa za čo som šťastná a iné ma netrápi 🙂

zuzkat1
27. mar 2013

@domak2 suhlas... Mna tiez stve,ze vsade kam pozriem na mna vyskakuju prsia a na kazdej stanici sex,reklamy plne nahotiniek,casopisy plne...pomaly uz aj v rozpravke sex a ked matka dojci dieta tak sa kazdy ide zblaznit zd aka nehanebnica.

elen3
27. mar 2013

sa zda, ze niektore matky nepochopili o com je tato diskusia - nie o tom ci dojcit alebo nie ale o tom ci na verejnosti a AKO. tiez mi to tu zacina pripadat ako nejaka sekta kojiciek - hrdiniek vsade, vzdy a za kazdych okolnosti bez ohladu na druhych. niekto si totiz nevie alebo nechce uvedomit, ze zijeme v istej krajine, s istou kulturou, kde nie je zvykom chodenie nahych dospelych ludi po meste. a prave preto su nam vacsine obnazene intimne casti tela na verejnosti NEPRIJEMNE. to chapete? ako to, ze je plno matiek, ktore nakrmia dieta aj bez toho? potom sa nestazujte, ze na vas niekto "cumi", proste je zaskoceny, aj mna by zaskocilo, keby nejakemu muzovi padli dole gate a stal by tam len tak... 😨

zuzkat1
27. mar 2013

@elen3 ale Ved sa v lete ci na jar poobzeraj okolo seba... Vsade vystrihy po zem ...to je ok?

sashabb
27. mar 2013

@zuzkat1 podla mňa je rozdiel mať v lete výstrih a mať vonku obe holé! prsia 😕

canama
27. mar 2013

@elen3 ale bavime sa o tom ze sa zena odhali, lebo ide krmit svoje dieta.....ci predpoklada sa ze aj muz ide niekoho krmit, ked si stiahne dole gate??? 😀

zuzkat1
27. mar 2013

@sashabb preco by mala mat pri dojceni obe prsia hole?

maca_p
27. mar 2013

@bambulka814 ano, takto ma dennodenne a kazducku noc okupuje 😀 . niekedy je to neunosne, hlavne ked mam periodu, tak som z toho mierne nervoz a niekedy mu to jednoducho nedovolim 🙂

vejula
27. mar 2013

@canama no a navyše prsia niesu pohlavne organy, že ano, to je podla mna dosť velky rozdiel

sashabb
27. mar 2013

@zuzkat1 pretože ja diskusiu neotáčam stále na uplne niečo iné ako poniektoré dámy, ale beriem do úvahy prvý príspevok zakladateľky. Tam dotyčná z jedného prsníka kojila a druhy jej vyťahovalo dieťa, lebo sa s nim hralo!

Povedala by som, že žiadna matka nemá nič proti dojčeniu, ani nič proti dojčeniu na verejnosti ALE píše sa tu o tom, aby to bolo aspoň trochu "mimo" verejnosti. Aby sa trochu zakryli či otočili.
A porovnávať výstrihy v lete a kojenie je už uplne mimo 🤐

maca_p
27. mar 2013

@carodejnica samozrejme, ze ta nemozem chapat, pretoze toto vsetko, co uvadzas, je ako hon na carodejnice. kto nekoji, nie je dobra mama. ktora nekoji na poziadanie rovno pred kamerami nie je dobra mama... ale teraz si vedla, lebo ja som zastanca dojcenia, sama dojcim, uz druhe dieta, cize mam odkojene plne 3 roky. precitaj si vsetky moje prispevky. viem, aj co je prirodzene odstavenie, aj keedy sa dostavuje.

je mi jedno, kto ako dojci, kedy dojci a pred kym dojci.
ja to praktizujem decentne, nemam rada ked na mna niekto cumi a si predstav, moje dieta to tiez nema rado. ked nie je vhodna situacia, proste musi pockat, chape to, dostane nieco ine. POZOR! nehovorim o niekolko hodinovom odtrhnuti od ust, aby ma tu zas niekto neosocil.

proste ma nebavi to vase vecne povysovanie, kto nekoji prave teraz, fcul, na poziadanie je horsia matka ako vy. a toto je moj posledny prispevok v tejto teme. ostatne uz len via IP.

a mam pocit, ze si dam opät niekolko mesacnu pauzu od MK 😉

zuzkat1
27. mar 2013

@sashabb ani by som nepovedala. Neraz mi rozum zastal ked som videla dievca-zenu oblecenu tak akoby na sebe nic ani nemala... Podla mna je to cele len o tom ze ona uz mala 2rocne dieta..keby mala mesacne babo tato tema by nevznikla

vejula
27. mar 2013

@maca_p ale kto sa povyšuje. Skôr by som povedala, že ide len o obhajobu, lebo to nie my tu pišeme ake je to fuuuuj dojčiť trojročne dieťa. Toto je hovorene nam. A je to dosť neprijemné, a primitivne. Ani v jednom prispevku dojčiacej ženy som nenašla žiadne odsudenie, zato v prispevkoch namierene proti dlhodobemu dojčeniu a nebodaj na verejnosti je ho tam teda dostatok

azbestica
27. mar 2013

tie zabery su ozaj odvazne....sama kojim a nie len doma, ale vsade tam kde dietatko zastihne hlad. Myslim ze 2 rocne dieta uz moze 10 min vydrzat (ved relacia sa uz koncila) aby mamka nemusela ukazat prsia priamo vo vysielani, pretoze z nich ozaj ukazala dost ...viac ako bolo nutne 😅 Jasne vsade je aj tak mnozstvo nahoty no napriek tomu ja by som vo vysielani nekojila alebo dobre tak mozno kojila ale urcite diskretnejsie 🙂 No chvalapanu zenska uz 18 mala a je svojpravna....

carodejnica
27. mar 2013

@maca_p
Prepáč nechápem a nemám čo riešiť cez IP ukáž mi jeden jediný príspevok kde som osočila nedojciacu ženu?! 😲
Sama pisem na prvej strane, že na verejnosti nedojcim, resp. dojcim minimálne, v mojich ostatných príspevkoch sa zamýšľam nad tým prečo v našej kultúre je dojcenie na verejnosti takmer tabu.

aadulik2110
27. mar 2013

včera som pozerala túto tému a dnes mi nedá, aby som sa nevyjadrila... pravdu povediac, keď som dopozerala obe videá bola som zdesená. Mne to pripadá akoby obe - mamička i dievčatko dajako nemali žiadny "hranice" - kojiť na verejnosti nie je podľa mňa nič zlé, ani nevkusné a podobné prívlastky aké ste tomu dali, ale som za to, že sa to dá aj decentnejšie spraviť - a malá má slobodu - príde - cucne - odíde a je jej jedno kde je a za akých okolností.... Sama dojčím, mám 10 mesačného syna. Dojčila som na požiadanie asi tak 10 dní (malý vždy jedol aj 30 min.... a keď si tak každú chvíľu vypýtal, tak sa poriadne nikam nedalo ísť.... ani na prechádzku.... veľa lavičiek v dedine nemáme a čo som sa mala zastaviť uprostred cesty a stáť tam 30 min s malým na rukách, čo vážil cez 4kg.... na odporúčanie pediatra sme sa naučili papať každé 3 hodiny, prikrmovať som začala, keď mal 6,5 mes. a postupne sme zredukovali mliečko na 3x denne... Malý vie, že mliečko dostane vtedy a vtedy a "nehrabe" sa mi vo výstrihu kedy mu napadne...

canama
27. mar 2013

@aadulik2110 nuz kam by si chcela chodit z 10 dnovym dietatom? teda predpokladam ze tych 10 dni bolo na zaciatku. to ze novorodenec pije 30 minut je uplne normalne, aj to ze si moze pytat castejsie ako raz za 3 hodiny. cim je starsie dieta tym sa cas jedenia skracuje a intervaly medzi jedenim predlzuju. ja som teda prveho pol roka dojcila na vonku minimalne a boli sme na jar a v lete vonku skoro cely den. proste som sa priblizne v case papania vratila domov, prebalila, nakojila, najedla som sa a znova von. k tej mamicke v telke, ano asi velmi male percento zien by sa tak zachovalo, dalo by sa povedat ze to hranicilo s exhibicionizmom, na druhej strane televizne vysielanie a casopisy su plne takzvanych celebrit a ich pomerne ubohych exhibitnych vystupeni, len na pipiny ktore nemaju co povedat su vsetci uz akosi zvyknuti. ja nemam telku, cize ked sa nahodou ocitnem niekde na navsteve kde je pustena a nachvilu za zadivam co tam davaju, poviem ti nadvihne ma viac ako pri tejto dojciacej mamicke. 🙂

aadulik2110
27. mar 2013

@canama trošku sme sa nepochopili.... úplne súhlasím s tým, čo si napísala....a k tomu môjmu.... malý mi spával len vonku.... vnútri nechcel spať od samého začiatku.... vždy som prechádzky riešila tak, že sme boli vonku, keď mal papať... tak 15 min pred tým som už bola doma, napapal sa a išli sme opäť von. Mne skôr išlo o to, že niekedy je fakt náročné nájsť nejaké miesto na verejnosti, kde by bol kľud pre mamičku a bábätko.... a zároveň, keď sa maličké ani nie mesačné bábätko vie naučiť, že dostane mliečko vtedy a vtedy.... tak prečo 2 ročné dievčatko by nemala mať určité hranice.... veď také dieťatko je už chápavé a keď maminka vysvetlí.... tak by to mohlo fungovať... či sa mýlim?

carodejnica
28. mar 2013

@briketa
Samozrejme, že sme iná kultúra a inak vnímame veci, o ničom inom ani nehovorím. Sama na verejnosti nedojčím, respektíve dojčím minimálne, a hanbím sa (lenže ja sa hanbím aj na kúpalisku) a tiež ma pohľad na odhalený prsník privádza do pomykova. 🙂

Neviem, či si čítala moje príspevky ale nič iné nerobím len sa snažím pochopiť a vysvetliť sebe a možno aj tým, čo čítajú s porozumením, takéto správanie dojčiaceho sa dieťatka a jej matky.
Tá pani z videa, ja ju nepoznám, ale pochopila som, že je vydatá za Kubánca, takže predpokladám, že tam nejakú dobu žila, možno jej radila svokra, ako má dojčiť, ja neviem, ale Kuba je tiež hispánska krajina, nie?

Ja som rada, že žijem kde žijem, a myslím si, že aj tie ženy ktoré žijú v chudobe, by tak žiť nechceli a chceli by žiť inak.

Dojčenie je však staré ako ľudstvo samé a vnášanie "civilizovaných" umelých zásahov do dojčenia spôsobuje problémy s dojčením, ktoré matky v "civilizovanom" svete majú. Spoznávanie a pochopenie dojčenia v kultúrach blízkych prírode , kde nie sú umelé zásahy pomáha pochopiť dojčenie a dojčiť matkám bez problémov. 99% svojho evolučného vývoja sme prežili v jaskyniach, tak mnohé veci proste fungujú vtedy, keď ideme pekne podľa prírody.

A presne, briketa s tebou súhlasím, bezohľaduplnosť typická pre Slovensko, akonáhle sa objaví niekto, kto je iný ako my, tak sa ho nesnažíme pochopiť, ale ukameňovať... 😖 😖

Naozaj nerobím hon na čarodejnice, ani nechcem dehonestovať nedojčiace mamy, ani sa nepovyšujem nad niekoho neviem, ak niekto našiel tieto veci v mojich príspevkoch, tak sa ospravedlňujem, ale chyba nie je v mojom vysielači.

reanda
29. mar 2013

@aadulik2110
" a zároveň, keď sa maličké ani nie mesačné bábätko vie naučiť, že dostane mliečko vtedy a vtedy.... tak prečo 2 ročné dievčatko by nemala mať určité hranice.... veď také dieťatko je už chápavé a keď maminka vysvetlí.... tak by to mohlo fungovať... či sa mýlim?"

ak dojcis dieta na poziadanie, tak ho neucis, kedy mlieko dostane, ale das mu ho vtedy, ked si poziada.. a u starsieho dietata je to zlozitejsie, ako u babatka, lebo babatko, okrem toho, ze place, sa inak dozadovat nebude..
malo zien ale dojci na poziadanie(a este k tomu starsie dieta), preto tomu nerozumeju a nevedia si to predstavit.. a deti dojcene normalne, ktore sa chovaju normalne, su povazovane za nevychovane = zle

eveenka
29. mar 2013

@sherynkamalinka podla mojho nazoru by sme my dojciace matky mali dojcit svoje dieta na akomkolvek mieste, v nakupnom stredisku, v parku na lavicke v kostole ci hocikde inde, ved to nie je poburujece pre Boha, je to ta najkrajsia vec v zivote matky a dojcenim na verejnosti sa predsa dostava dojcenie do popredia a robime tym podporu dojcenia....a ten kto to kritizuje moze len zavidiet tak nadherne spojenie matky a dietata. Ved ako dlho si to budeme vychutnavat 1, 2, 3 roky??? Zlomok v celom zivote nasho potomka, tak preco si to do sytosti neuzit? Za dojcenie na verejnosti by sa ziadna matka nemala hanbit!!!

eveenka
29. mar 2013

@azbestica ale ved dieta nevie kedy je koniec relacie...podla mna je to take prirodzene ako je prirodzene rozpravanie alebo hocico ine...ved nezijeme v 15 storoci a ved aj v africkych kmenoch chodia hore bez a dojcia deti na poziadanie...preco by sme nemohli aj my tu a teraz??? Len preto ze to tu nie je zauzivane? Ved so vsetkym sa musi raz zacat...mne osobne sa to pacilo a nech si beru priklad tie mamy ktore dali prednost flaske s UM ako dojceniu!!!

meiwe
29. mar 2013

Sama so zazila maminu a jej 3 rocnu dceru v cakarni u lekara, mala sa dozadovala prsnika, splhala sa na mamu, dokonca sa stavala na stolicku, revala , trhala z nej tricko, pani si sadla mala sa pricucla my s byvalim sme kukali ako pucy, samozrejme mala vybrala aj druhy prsnik s ktorym sa hrala, no neprislo mi to niake divne, praveze som ju obdivovala, tak dlho dojcit. 😅

anjelicek26
29. mar 2013

Preluskala som 9 stran a teda nazory na to su fakt rozne, obe deti som dojcila dlhooo, a to aj pocas dna vlastne bez obmedzenia, ale od roka len doma... rocne dieta ked si tu radime o prikrmoch moze zjest a vypit v podstate vsetko, prehanam, ale je proste uz na normalnej strave a skutocne na to materske mlieko nie je VYLUCNE odkazane mimo domu. Preto by to maminka, co nema sancu dojcit mimo domu v sukromi, mala riesit normalnym jedlom a nie prsnikom... mne samej to prijde cudne, vonku by som v takom veku uz nekojila, ked boli babatka mi to bolo suma fuk a kojila som vsade...

eveenka
29. mar 2013

@carodejnica tak ty si to uplne vystihla 🙂 nejak tak som to aj ja myslela 🙂

amouramour
29. mar 2013

@eveenka ale na svete su aj ini ludia, ktorych treba respektovat tiez;)je vzdy mozno najst kludne miesto, sposob...je to o tolerancii, kt. nie vsetci bohuzial maju...vela veci je prirodzenych a nerobime ich na verejnosti

eveenka
29. mar 2013

@soldi napadla ma suvisla otazka ked ti to bolo neprijemne...ty si bola alebo nebola dojcena a ak ano ako dlho? Ja som nebola bohuzial a este predtym ako sa mi narodila dcera som to nie ze odsudzovala, ale pomyslela som si boze sak nech sa ide kdesi schovat...a az teraz som to pochopil ked kojim ze ziadne schovavanie ved je to absolutne prirodzene nech sa pozru nech si beru priklad a kto nechce nech sa nepozera a neodsudzuje a neposudzuje ked take nezazil!!!!

lylkatomaskova
29. mar 2013

Tak ja neviem vlastne ja si myslím že ak sa chce a miminko je hladne keď sa niekam ide na dlhšie stále sa to dá zariadiť tak aby mamina nemusela vyťahovať prsia pred ľudmi.Su možnosti odsatia si MLIEčKA AK NIE TAK NáJSŤ VHODNE MIESTO TO SA Dá STALE ZA PAR MINUT A trrochu sa aspoň skryť .Dojčenie nieje hanba .Malo by sa tak podľa mňa maximalne do roka potom su tie deti veľke ako tu jedna mamina spomínala je to už len zlozvyk

soldi
29. mar 2013

@eveenka ja som bola kojena niekolko mesiacov, neviem presne kolko a svojho syna som kojila, kym sa sam neodstavil.
to vsak nic nemeni na tom, ze pre mna to je len naplnanie potreby a nevidim za tym nic krasne, uzasne, etericke, vynimocne, atd...
a vobec nechapem, preco sa to tak riesi a preco su matky, ktore nekoja odsudzovane.

eveenka
29. mar 2013

@mirkave aj s tym absolutne suhlasim, pan kameraman to mal zobrat z ineho uhlu a bolo by z toho decentne dojcenie...