icon

Dojčenie verzus nedojčenie

jokerka
22. máj 2016

Ahojte zienky, chcela by som sa s vami poradit, a "vypocut" so vase skusenosti a rady. Mam maleho, skoro 3 tyzdnoveho synceka. Uz od porodu mame problem s mm.. V nemocnici uz bol dokrmovany um lebo ja som mlieko nemala resp. Mala ale velmi malicko. Vela plakal a bol stale hladny aj ked som ho stale prikladala. Boli to velmi vycerpavajuce dni, kazda sestricka mi kazala inak... Nakoniec sme si zvykli kojit cez klobuciky no v poslednych dnoch je aj to katastrofa. Mlieka mam stale menej, on stale place ja som cim dalej tym viac nervozna a vystresovana, co tiez nepomaha. Vobec nespime.. Dnes sme na tom tak ze z 90% sme uz na um. Velmi ma trapi ze nemozem kojit tak ako ostatne zeny, citim sa ako na ... Mama, ktora nedokaze dat svojmu dietatu to co potrebuje. Najviac ked citam ako zeny odsudzuju vsetky nedojciace matky... To je fakt um tak neskutocne zla volba?

luba41
25. máj 2016

@jokerka prečo dávať novorodencovi glukozu, ked matka má kolostrum? a to stačí dieťaťu aj v kvapkách..prvé dni má byť dieťa stále na prsníku, ak teda chce..a mlieko sa tvorí podla jeho požiadaviek..mala si práve tolko mlieka, kolko tvoje dieťa potrebovalo..tam nejde ani o množstvo ktoré pije, ale o blízkosť matky..dieťa chcelo teba, prsníka nie glukozu..takže v porodnici celé zle..dieťa si vytahuje kolko potrebuje z prsníka, dokrmovaním mu len násilne roztiahli žalúdok..prestan pozereť späť a začni odznova konať ..dojčiť..ak sa ti chce..

alby2014
25. máj 2016

@luba41 So mnou lezela na izbe zienka, dieta malo asi 4 kila, mlieko mala az den, ked ju prepustali, to dieta prerevalo 3 dni, tak mi vysvetli ako mu stacilo kolostrum, ked revalo od hladu, revalo aj ekd ho mala na prsniku, kus cucal a potom plakal, lebo tam nemala nic, alebo par kvapiek...upokojil sa az na 4 den, ked jej nabehlo normalne mlieko.

lorela
25. máj 2016

@buckeye Ako môžu odporúčať laktačné costi? No jednoducho, nemajú ani páru o liekoch a ich účinkoch, pretože sú to baby s najrôznejším vzdelaním (ekonomickou školou, kozmetičky, poľnohospodárky, enviromentalistky) a s víkendovým kurzom v mamila, česť výnimkám so zdravotníckym vzdelaním.

luba41
25. máj 2016

@alby2014 nadopované liekmi z porodu?mala ho pri sebe od prvého momentu? spali spolu? nosila ho? robili mu odbery a brali ho bez nej na vyšetrenia?znervoznoval ju personal a blbe reči?bola v pohode alebo nervozna a "čakala" na mieko? atd..

alby2014
25. máj 2016

@luba41 nemala ziadne lieky pri porode, ani oxytocin, bonding, jasne, ze ho nosila, alebo ho mala na prse, a ano aj s nim zo zufalstva spala, maleho mala na porodnej sale ako ja dve hodiny na sebe a ked ju doniesli na izbu po hodine jej ho doniesli a kedze uz bola druhorodicka a nemala ziadne poporodne porananie a nic, sa pytali, ci ho chce mat stale a chcela...rodila som v sukromnej nemocnici, nikto nas neznervoznoval vsetci sa snazili pomahat. Jej maly mal standartne odbery ako moj...a moj jedol a spal a to bolo vsetko, co robil. Proste kazde dieta ine a zarucene rady nefunguju na 100%.

alby2014
25. máj 2016

@luba41 Inak by som chcela videit matku po porode, s dietatom, co place tri dni v kuse ako v pohode caka na mlieko, ako fakt.

luba41
25. máj 2016

@alby2014 ale princíp a dobrý základ pre dojčenie je vždy rovnaký..ano každé dieťa je iné, niektorému nevadí nič, niektoré dokáže rozhádzať maličkosť..aj len na chvílu odobratie od matky na vyšetrenia...príroda nastavila zrodenie človeka a fungovanie hned v prých chvílach inak, človek si to mení..

luba41
25. máj 2016

@alby2014 ale mlieko má každá-kolostrum..je to zariadené tak, že dieťa musí s tým vydržať prvé dni..a dieťa vobec nemuselo plakať od hladu..už len pobyt v porodnici je stres ..

alby2014
25. máj 2016

@luba41 JA chapem, ze ho ma kazda, ale asi kazdemu babu nestaci. Si zober, kde sa kedysi rodili babatka 4 kilove, velmi malo, dnes mam pocit, ze skoro kazde druhe dieta ma plus minus vahu nad 3,5 kila ( dobra vyziva matky, tym myslim, uz netrpime hladom, tehotneske vitaminy..), cize naozaj im velmi skoro to kolsotrum stacit nebude a placu od hladu...moj laicky nazor. Matka je po porode dost rozhodena a fakt nepoznam ziadnu, ktora by v pohode prezila tri dni revajuce dieta na uvod ( a to necham bokom, ako vyzeraju anse nemocnice, kolko zien je na izbe etc...), cize priroda nieco nastavila, ale my sme sa evoluciou a technikou niekde posunuli....cize podla mna je normalny fakt, ze sa naozaj moze stat, ze dieta place v porodnici od hladu a matka fakt nema este mlieko a fakt kolostrum nemusi stacit.

alaguema
25. máj 2016

@jokerka si pod veľkým tlakom. Psychika má s tvorbou mlieka veľa spoločného. Ak to naozaj ešte chceš skúsiť, tak sa v prvom rade ukľudni, všetko je v poriadku, urob si pohodu, ľahni si s drobcom do postele aj na celý deň a prikladaj, prikladaj, prikladaj. Ak to nepôjde, prejdete na UM a aj tak to bude v pohode 🙂

luba41
25. máj 2016

@alby2014 prírodu neoklameš, ale nás dobehne ..takže akokolvek sa budeme tváriť a snažiť sa ju preonačiť, vráti nám to..rodili sa deti 4 aj 5 kilové aj v minulosti..a tie deti prežili aj na kolostre matky...

alby2014
25. máj 2016

@luba41 ako dejepisar, by som si dovolila o tom a celkovo detskej umrtnosti polemizovat, btw kniha Cervene vino, Kristine Habdzovej tam umreli pocas prvej svetovej dvojcata, lebo im pre front zrekvirovali kravu, urcite to bolo preto, ze ju nepotrebovala, ani jej mlieko, lebo 100% dojcila. 🙂

luba41
25. máj 2016

@alby2014 nebavili sme sa o umieraní detí..to je už storočná historia..porovnávať vojnové obdobie -kedy ludia boli podvýživení , choroby, vojna-stres..ale to kolostrum je len jedno a funguje u každej matky rovnako..aj u podvýživenej, aj chorej, aj počas vojny aj či má jedno alebo dve deti...určite matke nenapadlo hned po porode, že budeme dávať mlieko od kravy novorodencoom..
a kravy väčšinou nemali na priamu obživu, detom sa z mlieka väčšinou dostalo len oliznuť-všetko išlo na výrobu masla a pod, a potom na predaj, aby si zabezpečili potraviny na prežitie..príp niečo iné.. a neviem presne ako to bolo vo filme..

bebsi
25. máj 2016

poznam kopec dospelych v rodine ktore mamina nedojcila vobec a uz vobec nie pomaly do puberty a su z nich uplne normalni zdravi dozpeli ludia. aj ako deti boli zdravi. nie kazda zena musi byt super dokonala biomatka ktora sa riadi knizkami. ak to nejde tak sa nestresuj. to je teraz taky trend s tym dojcenim. ukrizujte ma :D ja som dojcila vela a dlho. ale islo mi to prirodzene. ak budes pokojna a spokojna aj dietatko to vyciti. ja si myslim ze to je viac ako mm.

monikaparson
25. máj 2016

Dokonala, este k tomu biomatka, este aj cita a dojci, a riadi sa trendami, co tam potom, ze dieta sa dojcit chce a moze, hlavne ze je to IN. 😀 Zeny, zeny. Potom sa tu ideme divit, ze tie a tie sa navzajom odsudzuju. Toto mi niekto povedat asi s nim kaaamoska nebudem. Nasa mala plakala relativne dost. Stacila nejaka navsteva a uz to islo. Ako som ju zacala nosit v satke a teda spravila som to, lebo to bola nevyhnutnost a uz som nemohla dalej pocuvat ten jej plac sa to zlepsilo. Ona ani spat nemohla v moci, ak nam sem niekto prisiel, to mohli byt aj moji naj.kamarati a bola som pri nich stastna a vysmiata. Ale teda tie reci niektorych, videli ze decko je spokojne len pri mne, nestacilo. Ludom sa neda vyhoviet.

monikaparson
25. máj 2016

@lulistek jasne, to je hadam vsade. Mne doteraz hucia v hlave tie reci a to uz bude mat mala 2 roky. Nemam s tymi ludmi uz viac dobre vztahy, distancujem sa od nich. Naco si drzat takych ludi pri sebe.

buckeye
25. máj 2016

@luba41 no lenze tie deti umierali aj od hladu, prezivali z tohto hladiska panske deti, lebo si vedeli zabezpecit dojky-zeny, chudobne si to dovolit nemohli a ked sa zene mlieko nespustilo tak to colostrum nestaci, to je super na prvych par hodin, skus byt 3-4 dni o par kvapkach, ci vydrzis, a to dieta rastie potrebuje ziviny hned a kazdy den, nespokojnost da najavo placom, ked je hladne, je nespokojne a place, vtedy nebolo umele mlieko, davalo sa kravske (tych par ml rodinu nezrujinovalo) ale ked ju nemali, tak male bolo hladne, teraz mame UM tak treba tie deti trapit??

luba41
25. máj 2016

@buckeye stále o tom..zase chceme byť mudrejší ako príroda...ženy dokážu dojčiť, 99% žien je predurčených prírodou na dojčenie..zakladatelke také "prikrmovanie" zničilo celé dojčenie..ak je len "matka a dieťa", tak mlieka je presne tolko kolko dieťa potrebuje-vtedy plač nikdy nie je o tom, že je hladné..

buckeye
25. máj 2016

@luba41 lenze ked sa ti nespusti z akehokolvek dovodu hned tak co? Nechas ho trpiet hladom? 3 dni??

luba41
25. máj 2016

@buckeye stále píšeme o tom, že kolostrum v tých ml množstvách a neustály kontakt s matkou je pre dieťa tie prvé dni dostačujúce..aj to je mlieko..s niekolkonásobne vyššou nutričnou hodnotou ako mlieko, ktoré začne produkovať telo matky neskor...

sardinka335
25. máj 2016

@buckeye bud nechaju dieta vrieskat a nejako par dni pretrpia alebo skusia techniky prikrmovania cievkou či uz prstom alebo na prsniku - to sa v domacich podmienkach inak dá. Vonku si to neviem predstavit, ja som to skušala doma. Ja som kovana zastankyna volby a proti ,,kojo fanatizmu,, ale zase musim byt objektivna, a teda povedat, ze skoro 3 tyzdnove dieta to je strašne skoro povedat ze ,,nejde to,,. AKo nechcem sa nikoho dotknut samozrejme, ale to sa len všetko rozbieha, ešte stale je 600 nedelie a hormony su ,,rozbujačene,,. Ako nehovorim ze nechat dieta revat hladom, ale ak by som napr. ja kojit chcela tak to ešte nevzdam, skusim tu cievku, cez striekačku a ked to naozaj nepojde tak na to prdim. Nehovorim keby sa trapila 3 mesiace....ale toto je vazne kratučko. Ale samozrejem kazdy ma inak nastaveny prah toho čo znesie a kolko vydrží. Aj to uvodne kolostrum čo mu uz mamička dala je fajn, ak ma byt z toho celeho v nervoch a naozaj objektívne ma dieta hladne tak ho bude musiet dokrmit.

buckeye
25. máj 2016

@luba41 vidis a nie vsetkym staci, si precitaj este tsz co ti pisala
@alby2014

jokerka
autor
25. máj 2016

@luba41 mij maly par dni po prichode z nemocnice este schudol.. V nemocnici mi prikladali maleho k prsnikom odbornicky na kojenie. Mal som totalne zapalene a krvave bradavky no napriek tomu som sa stale smazila dojcit.. Maly vkuse plakal. Nie nevedela som byt kludna a zrelaxovana. Neda sa to.. Neviem co mi prikrmovanie znicilo ale viem ze moje dieta nebolo hladne. A to bolo pre mna dolezite aby on bol spokojny. Teraz ma 3 tyzdne a nema problem vypit niekedy aj 120 na jeden hlt preto viem ze mu ziadne moje biedne kvapky nestacili. Este aj tu glukozu hltal ako keby islo o zivot.. Nie som dokonala matka a toez sa len ucim no vacsiu vahu pre mna ma spokojne dieta ako za kazdu cenu vytahovat prsnik a bit sa do hrude aka som super lebo dojcim svoje dieta. Ano trapi ma ze je to takto, rada by som svoje dieta plne kojila bez problemov ale neda sa mi a nenecham ho trpiet.

buckeye
25. máj 2016

@sardinka335 no ved to je jasne, ja nie som zastanca UM, som za skusanie rozbehnutia kojenia, len ked to nejde avje ho malo nez sa spusti dat um a postupne um uberat

dai
25. máj 2016

@luba41 jojoj🙂 tvoje vyjadrenia... ach... opaet niekto kto nemal problem a podla seba sudi inych... mas kopu pripadov kedy matky svoje deti nevedia kojit, kedy deti nevedia sat , ked zeny si nevedia mlieko odstriekat , deti ci zena maju zdravotne problemy etc. ...
osobne nerozumiem tymto bohorovnym vyjadreniam:-/

sardinka335
25. máj 2016

@dai ja lubu na druhej strane chapem - je laktačna poradkyna tak čo ma ine hovorit?
ved ako v dobrom to myslím 🙂 🙂 🙂 🙂
A opakujem, ja som,, kovana anti kojo,, a nechcem sa dotknut nikoho ale tu uz mam pocit ze mamička si len chce potvrdit tu flašu...mam to zažite, aj v sebe davno vysporiadane, skor som uprimna, neodsudzujem.

luba41
25. máj 2016

@jokerka ale ved rovno si mala napísať, že dojčiť nebudeš..neviem, či si chcela len potvrdiť, že robíš dobre..to si mala písať hned na začiatku, lebo potom som nepochopila načo si vobec písala úvodný príspevok..nikto by ta o dojčení nepresviedčal..tvoje rozhodnutie..ale pre dojčenie sa dá urobiť aj viac, nie len písať že som chcela..atd..ale nešlo...
už len na vysvetlenia-krvavé bradavky si mala, lebo dieťa bolo nesprávne prisaté, tým pádom dieťa si nevedelo vytiahnuť poriadne...poďakuj tým odborníčkam, asi to nebudú odborníčky na dojčenie..hocičo dieťaťu nalejú flašou do pusy-stečie do neho bez väčšej námahy a v hocijakom množstve..

luba41
25. máj 2016

@dai píše tu o nejakom zdravotnom probleme? o nedonosenom dieťati, odlúčenom od matky? aj matky sa naučia dojčiť, aj dieťa sa vie naučiť sať / ked pre nejakú príčinu sa prisatie pokazilo/,

ewisam
25. máj 2016

@jokerka Vobec niesi zla matka! Urob ako ti vyhovuje... Na tvojom mieste by som neprestavala skusat, ale ked vidis, ze drobec ma malo, kludne mu zarob, no a co... radsej mat spokojne najedene dieta 🙂 Ja som dojcila dlho, lebo som leniva 😀 nechcelo sa mi v noci vstavat, len som vystrcila co bolo treba, hlados sa napapal a spali sme dalej. Pri mladsom, ale som porusila vsetky doteraz platne teorie, ze kojene dieta do pol roka nic ine len MM nepotrebuje...Bol smadny dala som mu vodu, sice nepriberal a nepribera ani dnes tabulkovo, ale pekne sa napapa, zje viac ako ja 🙂 a stale je drobny, nuz ma byt po kom, takze neriesim...

luba41
25. máj 2016

@dai a nie som laktačná poradkyna...sama som si prešla problemami pri dojčení, ale takisto som si ich dokázala sama vyriešiť a pokračovať v dojčení.. a pokračovala som len preto, že som sa nelutovala a niečo pre to urobila..