icon

Dojčenie verzus nedojčenie

jokerka
22. máj 2016

Ahojte zienky, chcela by som sa s vami poradit, a "vypocut" so vase skusenosti a rady. Mam maleho, skoro 3 tyzdnoveho synceka. Uz od porodu mame problem s mm.. V nemocnici uz bol dokrmovany um lebo ja som mlieko nemala resp. Mala ale velmi malicko. Vela plakal a bol stale hladny aj ked som ho stale prikladala. Boli to velmi vycerpavajuce dni, kazda sestricka mi kazala inak... Nakoniec sme si zvykli kojit cez klobuciky no v poslednych dnoch je aj to katastrofa. Mlieka mam stale menej, on stale place ja som cim dalej tym viac nervozna a vystresovana, co tiez nepomaha. Vobec nespime.. Dnes sme na tom tak ze z 90% sme uz na um. Velmi ma trapi ze nemozem kojit tak ako ostatne zeny, citim sa ako na ... Mama, ktora nedokaze dat svojmu dietatu to co potrebuje. Najviac ked citam ako zeny odsudzuju vsetky nedojciace matky... To je fakt um tak neskutocne zla volba?

martina1993210
25. máj 2016

@barcelona94901 no ja som si tiež kupila klobúčiky až dvoje,som si myslela že maly sa pridajte skôr cez to ale vôbec ani to mi nepomohli... tak som odsavala a davala s fľaše.

mima283
25. máj 2016

@jokerka ja ti dám jednu dobrú radu. ani tu nabudúce nerieš takýto svoj problém, lebo vždy sa nájde niekto kto si proste nedá vysvetliť že to nešlo nech si robila čokoľvek a bude z teba robiť zlú krkavčiu mater 🙂 rob si podľa seba a nikoho sa tu na nič nepýtaj 🙂 a ja osobne som ešte nepočula o prípade, že by dieťa umrelo lebo bola na UM a nie na materskom, takže celé tieto diskusie mi niekedy prídu totálne odveci a nejde tu o nič iné len o to, aby tu žienky do seba navzájom vyrývali lebo oni to robia inak...

sardinka335
25. máj 2016

@mima283 uplne suhlasim - toto si ma kazda mama vyriešiť sama v sebe a vooobec ale vobec to neriešiť na verejnosti. Je to chyba, ktoru som zial aj ja urobila pri 1 dietati....,,všade som vyplakavala,, (to bol moj pripad, nehovorim ze to robi zakladatelka temy, ja som to robila) a teda ani utechy ani nejakej rady sa mi nedostalo. Proste aj keby mi mali bradavky od krvi a bolesti ,,zliezť,, tak aj tak som mala podla kazdeho kojit...no akurat som z toho mala nervy pocuchane.

Ked sa mi narodilo tretie dieta, dcera tak som vedela čo ma čaka ...a prva otazka snad 90% ludi čo som stretla nebolo ze ako sa mate, čo malička......ale bola ,,kojiš,,? MOja odpoved bola ,,kojim,,. 😀 😀 a všetci boli spokojny a viac sa nepytali....A čo som si uz urobila doma - to nikto nevidel a mna ani netrapilo.

mima283
25. máj 2016

@sardinka335 ááááánooooo to mám tak rada keď niekoho stretnem a miesto otázky ako sa máme, čo máme nové a podobne hneď "a kojíš?" samozrejme dúfam že ma autorka nepochopí zle je to jej vec že sa opýtala ja som to zo začiatku tiež furt robila, ale potom sa začali sypať odpovede ktoré mi priam brali chuť do života takže už sa tu nikoho na nič nepýtam :d sto ľudí sto chutí, takže sa proste všetci nezhodneme 🙂

maciatkolulu
25. máj 2016

@buckeye moje dieta nebolo v porodnici vobec prikrmovane a bola som po cisaraku a stacilo mu vsetko co som mu ja dala, prikladala som si ho k prsniku a on si cuckal a cucka doteraz 😀 nebolo ho treba nicim dokrmovat. V noci som porodila a na druhy den poobede som ho uz mala pri sebe...narocne, ale dalo sa, cez den som mala pri sebe stale niekoho a v noci sme spali spolu. A nebol vyhladovely, stacilo mu co som mu dala.

buckeye
25. máj 2016

@maciatkolulu ale ved to ine, ked ti mlieko ide, ale ked nejde tak, co spravi clovek, necha ho plakat 3-4 dni? Kym sa spusti? Jasme ze ked je dieta spokojne nebudem do neho tlacit um, ale toto ocividne nebolo

maciatkolulu
25. máj 2016

@buckeye ja len nerozumiem tomu, ze inde sa ako besne stazuju matky, ze im decko krmia kadecim a oni nechcu, potom sa zase stazuju, ze ho nenakrmia nicim.... 😀 niekedy tych zdravotakov lutujem, ale tak jednoznacne je kojenie to najprirodzenejsie. Ja som prvu nekojila, tiez som tvrdila, ze malo mlieka a hladna je a prd makovy 😀 druhu som uz kojila dva roky a bez problemov, vedela som, ze zacat odsavat je najhorsie a potom u len dat flasu a strata mlieka je ista, nikoho neodsudzujem za nekojenie, ci kojenie, ale podla mna sa tesit, ze babo spapa 70 a niekedy viac ml je az smiesne, ved to tecie, nemusi vyvijat skoro ziadnu namahu 😉 naozaj mam skusenosti aj s flasou aj s kojenim a viem, ze tvrdit hned na druhy den ja nemam mlieko je blbost, dieta aj mama su vystresovane, zvykaju si na nove zivoty, novu situaciu, jedno je uplakane, druhe spokojne, jedno je vacsi hlados, druhe spac, ved to tak je aj neskor, jedno decko na ihrisku vkuse jaci a chce mamu pri vsetkom a druhe sa hra same, treti je vodca, nemozno hned tvrdit, ze dieta je hladne, tiez som zastanca boja, lebo to mliecko je fakt top, myslim materske pre mimino a to, ze schudne dieta je predsa uuuuplne normalne. Znova opakujem, nikoho nodsudzujem, ale tiez mi pripada, ze autorka sa sama rozhodla pre nekojenie. Jasne, ze um nikoho nezabije 😉 , ale tak pre mna je to stopercente jednoduche(samozrejme, ze sme tiez mali na zaciatku trochu problemy, ale uz som bola prichystana bojovat a nie vzdat sa)lacne, vzdy pri sebe a ukludnovak pre nasupene, buchnute, chore, nevyspate, podrazdene dieta ten najlepsi

xevulax
25. máj 2016

Moje skusenosti: starsia dcerka- s kojenim boje uz od porodnice mlieko nabehlo pomaly ale nabehlo. Avsak nie vo velkom mnozstve. Dopovala som sa senovkou a benediktom samozrejme konzultovala laktacnu,mala sa vedela prisat dobre avsak prsnik odmietala. Pomedzi to sme chodili na skusky kojenia k mojej dr- vazili sme pred a po jedeni- vytiahla maximalne 20ml a revala od hladu. Ja som bojovala proti um velmi velmi dlho, zmagorena "pro kojacou mafiou"- kto nekoji je krkavcia mater. Uplne mi z toho svihalo tak sup odsavat. Odsavala som stylom ze hodinu!!!som odsavala jednu davku mliecka cca 80-100ml jedla 6-7x denne takze ano spravne 7 hodin denne som.odsavala ako sialena len aby mala materske mlieko. Ked zacala mat vyssi dopyt po mliecku cca 120-150ml nemala som sancu tolko odsat. Mala som az krce v bruchu z toho ze co budeme robit. Vydrzala som takto 4 mesiace,potom som davala 1x za den UM,a postupne castejsie. Nestacila som uz tolko odsat kolko potrebovala. (Mimochodom sama laktacna mi povedala ze u nas to nema zmysel trapit sa,maximalne mi doporucila krmit po cievke..). Den, kedy sme presli na UM bol.mojim.vykupenim. postupne som sa unormalnila aj po psychickej stranke a jednoducho som pochopila ze toto co sa v dnesnej dobe deje,ten tlak aby mamicky kojili za kazdu cenu je neskutocny. Az mi z toho bolo na grc,!nevravim ze sa ma clovek hned vzdat,ale ak to nejde tak to nejde a svet sa nezruti. Druhy porod- dvojicky. Doma som uz mala nachystane UM,v tehu mi nevysla ani kvapka kolostra ci mi bolo uplne divne. Po porode mlieko nikde,z prsnika mi vytiekli 3 kvapky a konecnaaaa dvojicky mi jacali od hladu,glukozu som im nie ze striekala do pusinky ony sa pricucli na striekacku a vytahali ju same ja som Ani piest nestlacala. Narodili sa mali 2, 5 kila. Ked mi jedna za 3 dni schudla pol.kila!!!! Tvarili sa ze to je ok,ja mlieko asi stale za tretou zatackou vlavo z prsnika stale 3 kvapky.... nasrata doslova ako pes,deti non stop placuce. Vecer prisla detska sestra s vytrestenymi ocami ze ma zapisany ubytok na vahe 500g v nadeji,ze je to omyl- nebol. Peknee krasne nam priniesla prikrm,dvojky sa najedli a konecne bolo ticho. Ja stastna ako pes,ze su konecne najedene a spokojne. Vdaka prikrmu.mali na dalsi den prirastok na vahhe a sli sme domov. Doma prve co som urobila bolo ze som im urobila kralovske flasky s Nutrilonom,najedli sa a pili. Mlieko mi nenabehlo takmer ziadne. Pokusala som sa prikladat ale vzdala som to,doma som mala este 15 mesacnu dcerku,nemohla som sa venovat iba bojovaniu aby boli dvojky kojene. Takze bez vycitiek papali UM. Ja som bola spokoj na a stastna a deti tak isto. Nemala som ziadne stavy uskosti ako pri starsej,do tyzdna som nemala ani kvapku mlieka- bez liekov a homeo... ten kto tu pisal ze prve dni dietatu staci par kvapiek kolostra- velky omyl! Zazit revuce dieta od hladu s prisernym skvrkanim v bruchu- hladne vysilene.... to boli jedny z najhorsich pocitov zufalstva a beznadeje co som zazila. Ako mi bolo deti luto... a zaroven brutalneho hnevu na odmietnutie podania prikrmu (ja som mama a ja rozhodnem co ako a kedy budem svojmu dietatu davat). Takze nieco na zaver. Mile mamicky.naucte sa neodsudzovat niekoho,kto nekoji (z akychkolvek dovodov), taktiez da naucte neodsudzovat mamicky,co koja aj do 3r.... je to kazdeho osobna vec a cudzich prd do toho.

monikaparson
25. máj 2016

@mima283 Mne už toto fakt nedá. Kde a kto tu píše, že zakladateľka alebo akákoľvek iná matka je krkavčia mater?
Vy už ste si to tak vsugerovali do hlavy tieto bludy, že to píšete ako keby to bola nejaká všeobecná pravda. Ak sa cítiš ako nedojčia matka krkavčou materou, tak niečo asi nie je v poriadku, ale načo to podsúvať aj zakladateľke témy? Nechápem, vážne nechápem. Stále tu idete písať a to teraz nemyslím konkrétne teba len reagujem na tvoj príspevok, aké sú nedojčiace matky príšernými ženami. Len mne to príde tak, že ani vy to potom nemáte úplne vysporiadané samé so sebou a hlavne vám nerobia dobre tie reči a práve tie treba vypustiť zo života. Nie, nekojím. A to prečo? Lebo som nechcela mať vyťahané prsia a pod. By ma zaujímalo kto a čo by na takéto niečo povedal. Mňa sa teraz stále pýtajú a ešte kojíš (malá bude mať 2 roky). Jasné, že stále kojím. A koniec debaty. Keď je dieťa malé všetci predpokladajú, že máš dojčiť. Keď to dieťa podrastie, už zasa predpokladajú, že dojčiť by si nemala, lebo ... no kto vie prečo. Zasa je to len o tom, čo komu vyhovuje a sú aj také, čo berú v potaz aj to, čo chce dieťa. 😀 To taký veľký chlapec a ešte sa dojčí, tí to podľa mňa schytávajú najviac. To, že okolo 30 ročného chlapa mama behá ako okolo nejaké malého sopláka, to nerieši nikto.

maciatkolulu
25. máj 2016

@monikaparson no presne moja rec, najpr a kojis a potom a este kojis? 😀 Aj u nas, tiez ma nebavi obhajovat vkuse, ze hhhheeeejjjjj stale si cucne a co? Ved to je moje telo, moja domacnost, moja rodina a robim to co vyhovuje mne a mojej rodine. Basta. Ked nekojis, ok, tvoja vec, nestaram sa, kamoska zbali vodu do termosky, mlieko a fici, neriesim, preco vlastne sa nesnazila viac, jej vec, jej dieta. A uz vobec nejdem porovnavat ako ktore dieta vyzera a kolko zje, sice si pomyslim svoje, ked niekto povie, ze slabe mlieko, malo mlieka, vytahaju sa mi prsia 😉 , ale tak zase druha strana si moze mysliet, ze co takeho velkaca este kojim, ale neriesime to nahlas.... s tymi, s kt. si mam co povedat sa kamaratim neriesime kto co dava jest, kolko koji, ci pouziva ´bavlene plienky, ci saatkuje, ci ma rad bose nozky atd. Proste sa kamaratime a zijeme svoje zivoty

monikaparson
25. máj 2016

Čím viac to tu čítam, tým viac si uvedomujem, že nie každá žena má na to kojiť. Ja, keď si vezmem, čím sme my prešli, to bolo peklo, 3 mesiace deň, čo deň, neskutočná bolesť. Každý deň som si vravela, ak budem kojiť aspoň do pol roka, bude to zázrak a hej, nakoniec bol, lebo stále kojím, ale môj, náš, lebo sme to vydržali. A hej, ono toto všetko začína už v nemocnici, kde tá podpora ozaj nie je a potom sa to už vezie. Ja som denne mala pocit, že je hladná, že nič nepije, že mám málo mlieka, že mám mlieka veľa a stále dokolečka-dokola, bolo to na mašľu. Do toho sa pridali koliky a pod., väčšina to pozná. A nie, nie každá žena má na to, to vydržať. Niekedy ozaj stačia blbé reči okolia. Ja im hovorím vycucavačky energie a sebavedomia. Ja som si pripadala ako totálne neschopná, nech som robila čokoľvek stále bolo čosi na figu. Daj jej cumeľ, budeš mať pokoj. Áno, presne to som chcela, mať pokoj. Daj jej fľašu, nechaj ju porevať si v kočíku, ona zaspí a prečo ju nedáš do kočárika a stále ju nosíš. A to by som tu bola do rána a furt je to o tom istom. Ja som sa zaťala, chcela som, dokázala som to, vydržala som to. A nie, nemyslím si, že som super matka. Ale dokázala som sama sebe, že môžem mať všetko, ak to budem veľmi chcieť a to bolo pre mňa viac ako čokoľvek iné. Čiže áno, všetko to začína od nás, od toho ako sa nastavíme. Koľkokrát som to chcela vzdať, dať ten cumeľ, dať tú fľašku, ale čo ja viem, akosi som nemohla. Neviem to vysvetliť.
Nechápem to večne odsudzovanie jeden druhého. Ono si treba uvedomiť, že sa nedá všetkým vyhovieť. Treba vyhovieť sebe a všetko bude dobré. Lebo ak ja som na prášky, som si istá, že aj to deco bude stále plakať a pod.

mima283
25. máj 2016

@monikaparson ale ved klud zena pisala som nieco konkretne o niekom? Krkacia mater konkretne apomenuta nebola ale ide o to ze sa vzdy najde niekto kto bude pisat ze sa to da ked sa chce ale ono to tak nie je a ak mi niekto bude tvrdit opak mile rada mu porozpravam ako sme sa snazili aj s laktacnou a prd z toho. Ja som tu ani nikoho konkretne nemenovala tak nechapem na co sa nemozes divat. Chcela rada? Tak som jej dala radu. Neviem ci si si nevsimla ako sa tu niektore komentare uberajz ale nie su veru vsetky slnieckovo vysmiate 😊

mima283
25. máj 2016

@monikaparson ja som vysporiadana s tym ako to je, len som jej napisala ze je zbytocne to tu rozoberat lebo sa vzdy najde niekro kto jej pokazi naladu a bude z nwj robit zlu lebo "nechce kojit"

monikaparson
25. máj 2016

@mima283 to už len ty vieš a jasné, že vždy bude niekto, niečo tvrdiť, s tým sa hold nedá nič robiť. Ja tiež budem tvrdiť to a ono a nepočítam s tým, že všetci so mnou budú súhlasiť. Ale keby hej, by som si hádam aj pekne mohla žiť. 😀

monikaparson
25. máj 2016

@mima283 a ja napr. vôbec nemám pocit, že by nechcela kojiť, skôr mám pocit, že si prechádza tým, čím väčšina žien, len asi nebola najšťastnejšia voľba riešiť to tu, nooo. Nezávidím jej tie pocity, lebo asi ani ona sama nevie, čo chce. U mňa sa to menilo stále.

mima283
25. máj 2016

@monikaparson preto tie uvodzovky. Ja som tiez chcela a nic nepomohlo a doteraz pocuvam ze je to moja vec ze som nechcela kojit. Nie kazdy ai to da vysvetlit ze je proste nejaky problem a nejde to

monikaparson
25. máj 2016

@mima283 všetci vedia všetko 😀 s tým sa treba len zmieriť. Ja som tiež mávala taký a onaký názor, ale už to neriešim. Ja nemám rada, keď si mňa furt ktosi prehadzuje, lebo to a ono, tak sa snažím to ja nerobiť iným.

lienkaam16
25. máj 2016

Ja som kojila malého takmer do roka, a určite by som aj dlhšie len začal strašne hrýzť a to fakt až do krvi... tak sme museli pomaly prestať. To či dieťa kojit alebo nie, tak to nie je len o tom či žena chce, alebo nie. Niekedy to proste nejde. Ja neodsudzujem nikoho je to vec názoru. Ja som chcela maleho dojčiť a našťastie ja som tú možnosť aj mala. A teraz viem aké to bolo pohodlné hlavne v noci ;) a čo sa týka poprsia no jasné že nie sú ako predtým. Ale som šťastná mamina zdravého chlapčeka. A push up podprdy existujú.

bjeremiasova
3. jún 2016

@jokerka nie je!jasne ze je naj mm ale preboha nebude ani prvy ani posledny co vyrastie na Sunare 😜...si predstav zeny spred 150 rokmi...ked nemali mm co detom asi davali...a uz aj nasi rodicia byrastali na um...neber to tak tragicky psychika tiez robi svoje.a zeny co to odsudzuju?su hlupe...nech si vravia co chcu vyser sa na nich.kamoska pocas tehu mala vela mlieka a ked sa jej maly narodil nemala ani kvapku....a moze za to?....nie...hlavne aby sa napapal...a ked bude mat 3-4 mesiace kludne mu daj ochutnat mrkvicku so zemiaky take neosolene 😌inak deti co su len na mm su vacsinou chuducke..neboj nie si jedina co nekoji 💝

kindervajicko
3. jún 2016

@bjeremiasova 3-4 mesiace a ochutnat mrkvu a zemiaky? A kvoli comu? A ze deti na mm su chuducke?? Asi si v zivote nevidela kojene dieta, tak sa radsej ani nestaraj do tejto temy.

bjeremiasova
3. jún 2016

@kindervajicko 😜... Nepisala som Ti nic ... Tak sa laskavo Ty nevyjadruj do toho do coho Ta nic pusinka.... Skus sa poinformovat trosku viac o detoch a mne daj laskavo pokoj(ak si mudra prosim uz mi neodpisuj.dik)

chovancova27
3. jún 2016

@jokerka Mne išlo dojčenie našťastie prirodzene, prvý je kojený 18 mes, druhý má teraz 13. Nosím v šatke, uznávam kontaktné rodičovstvo... ale určite neodsudzujem niekoho kvôli tomu, či dojčí, alebo nedojčí🙂) odsudzovať sa má pre iné veci, ak vôbec... z toho si nič nerob. Aj dojčiace žienky sa cítia odsudzované ked vytiahnu prso na ulici🙂 niektoré sa v tom až vyžívajú pretŕčať sa kojace, ja sama to neznášam že "ja dojčím, všetci sa po.erte". Dojčenie je puto medzi matkou a dieťatkom. Pre mňa sú to veľmi krásne chvíle a ak máš chuť, čas, priestor a možnosti, určite skús zabojovať. Ak nie, vybavená vec, netráp sa tým, nerieš, nepočúvaj hlúpe reči, tie vypustí len hlupák s ktorým si nemáš čo povedať. Držím palce🙂

chovancova27
3. jún 2016

@kindervajicko
@bjeremiasova zaujala ma vaša "konverzácia" 🙂) môj prvý syn sa narodil ako 3950 g a 55 cm. V momente ako vyliezol z bruška, prestal priberať, priberal pár 100g za mesiac. Bol len kojený a je pravda že bol "chudý". Ale chudý ako chudý. on je doteraz veľmi štíhlej postavy, má 5 rokov a je sam sval a šľacha. Druhým syn mal pri pôrode 4030g a krásne priberá doteraz, má 1 rok. Tiež len kojený. Deti na UM priberajú viac ako deti na MM, lebo UM je vyrobené z kravského mlieka. Kravské mlieko je určené pre teliatka, aby rýchlo rástli. Preto sú deti na UM väčšie a priberajú rýchlejšie. Deti na MM priberajú väčšinou normálne. A sorry nedalo mi nenapísať🙂 už som ticho🙂

bjeremiasova
3. jún 2016

@chovancova27 mne nevadi ak niekto sa zapoji.ale neznasam ak je niekto moc mudry a nezdvorili...ale tak to uz kto ako bol vychovany...potom uz aj ja vyskocim.ano jasne ze su tucnucky na um...a mimochodom som tam napisala ze vacsina...som sklamana ako sem nieco napisem z dobrym umyslom a potom sa do mna bezdovodne navazaju.mlada mamina si aj tak precita rady a sama zvazi co uzna za vhodne ci nevhodne a co vyskusa...dakujem za prispevok

buckeye
3. jún 2016

@chovancova27 UM sa sice vyraba z kravskeho, ale je upravovane, pretoze kravske je menej sladke a moc bielkovinove, co um byt nesmie, um je upravovane tak, aby sa co najviac zhodovalo s mm

chovancova27
3. jún 2016

@buckeye súhlasím, jasné že sú tam nejaké úpravy.

kindervajicko
3. jún 2016

@bjeremiasova samozrejme, ze deti na UM priberaju rychlejsie, ale nenazvala by som ich tucnuckymi a kojene chuduckymi, tolko asi k zdvorilosti. A rada typu v troch mesiacoch mu daj mrkvu a zemiak, je asi tak cenna rada ako si Ty sama, moja 😘

monikaparson
3. jún 2016

S príkrmami sa má začínať v 4 mesiacoch, ak je dieťa na UM, ak je na MM, tak v pol roku, ale to už skôr záleží od dieťaťa a teda nekombinuje sa to, to len tak na okraj.
Malá sa len dojčila a teda tá bola ako mišelinka, aj keď Dr. stále nezapadala do tabuliek a to vlastne ani teraz. Potom len zahlásila, ale veď nevyzerá, že jej niečo chýba. Nie, nechýbalo. 😀 Ja mám ledva 160 cm, chlap o niečo viac a naši rodičia, starí rodičia to isté. Ono veľa záleží aj na genetike, čo sa priberanie týka. Naša bude mať dva roky a nosí 86 veľkosť, takže je to ozaj drobec, ale veľkú hlavu si z toho nerobím.

uhnakova
3. jún 2016

@xevulax zazila som nieco podobne, len teda druhe dietatko mam jedno, nie dve naraz.

bjeremiasova
3. jún 2016

@kindervajicko co ty zas mas za problem ?😁daj mi pokoj ... Nepochopila si ze ma nedokazes urazit ani nasrat? ... Je mi ta uprimne luto.kto si vobec ze mi sem take nieco pises? A ja som pisala uplne inej babenke tak co sa vobec do toho montujes? Daj pokoj si fakt otravna.(nebudem reagovat na tvoje sproste vety lebo si neni kompetentna...a nie ze sa tu s tebou mienim dohadovat)😜som rada ze nemam v okoli cloveka ako ty.prajem krasny vikend.