Má cumlík negatívny vplyv na kojenie?
Mate prosim niekto negativnu skusenost s pouzivanim cumlika a nasledne ovplyvnenim dojcenia? Nasa malinka ma mesiac, zo zaciatku som sa cumliku vyhybala, ale teraz ho pouzivame na zaspinkavanie a ukludnenie obcas. Dakujem!
@paula_1 @beton ked ja mam stale hlupy pocit ze ju zle nevhodne nosim.najlepsie sa mi nosi celom ku mne akoby v odgrgavacej polohe a to som citala ze nie je vhodne do 9mesiacov. ☹ tak ju nosim opretu chrbatikom o mna a drzim pod kolienkami. a druha ruka je okolo bruska.lenze ona sa naklana dopredu a tak ani nie je opreta.a ked si sadnem tak sa jusnazim zosunut aby este nesedela.viacmenej sa snazim nepodopierat jej zadocek,skor aby bola v klbicku.
@beton veru leti ten cas a presli sme si vselicim..vsak? 😉 strasne mi pomohli tieto riadky..a urcite z nich budem cerpat aj pri druhom tehu ked sa podari.
@callex to je najhorsie nosit deti tvarou od seba. ma neprirodzene vykrivenu chrbticu a nema si kam hlavku opriet. odgrgavacia poloha je ovela lepsia. to si kde pocula ze nie je? ach. tolko informacii je ze sa clovek z toho nevie vysomarit. ale predstav si napriklad africanov, indianov a neviem koho. oni vsetci svoje deti nosia rozne poprivazvane o telo, a zda sa ti ze by polovica tych ludi bola v dospelosti pokrivena? ani z daleka.... ja to doteraz nemam rada ak mi niekto syna zoberie a da ho tvarou od seba. vzdy ho vsetci museli mat tvarou k sebe.
tak isto ako nie je vhodne pre dieta ed sa narodi ho polozit na rovnu podlozu - postielka kocik. ked si predstavis ako bolo schulene v brusu a teraz sa musi vystriet....
kludne mi este napis ak ta nieco zaujima budem velmi rada.
kuk pekny album https://www.modrykonik.sk/fotoblog/emjee/clanok...
@callex ano, ta poloha, ktoru opisujes tvarou od seba sa dost odporuca, ale asi kvoli tomu, ze tam ma dietatko zaobleny chrbatik. to plati iba o noseni na rukach, v ziadnom pripade nie v nejakom nosici, ktory umoznuje dieta nosit tvarou od seba. tieto nosice su vzdy nespravne. vseobecne je vsak pre dieta ovela lepsie, ak je tvarou k tebe, lebo sa moze o teba zachytit pohladom, ak nieco potrebuje, nevie spracovat novy podnet a pod. ty ju nenosis asi v satke alebo nosici, kedze pises o odgrgavacej polohe... v satke alebo ergonosici mozes dieta na stojaka nosit odkedy mu to vyhovuje, spravidla od cca 3 mesiacov. dovtedy sa nosi v klbku v satke, ako si aj sama vypozorovala. ja ti velmi odporucam obstarat si niektory z ergonosicov (lahsie sa do nich pozapinas a zvladne aj chlap za 2-3 sekundy) a mozete sa nosit, kolko potrebujete. aj cely den...kolko tur a vyletov sme vdaka noseniu absolvovali. pri jednom dietati, ktore je nosene a dojcene v podstate vobec nemusis menit zivotny styl a mozes robit vsetko ako doteraz. konkretne znacky ergonosicov ak chces, tak pis IP. planujete surodenca ? :o))
@beton Ahoj. Precitala som celu tuto diskusiu lebo.tiez riesim dilemu. Moj pribeh je taky ze mam dcerku 7 tyzdnovu. Prvy mesiac bola na prsniku skoro stale, pila a potom dudlala, uspavala sa na nom aj hodinu. Cez den to bolo ale vacsinou tak ze hned po papani zaspala a spala 2-3hodinky, po nejakych 2-3 tyzdnoch uz bola po papani aj 20 minut hore a potom ked zacala mrncat, dala som znova prsnik, este popapala a zaspinkala na nom. Ale v noci cca od 23. hod mi uz spala len hodinku a potom po papani este pol hodinku a uz potom bola skoro nonstop na prsniku ale nespala. Proste mala otoceny rezim. Dudlik som jej ale doma nedavala. Mala ho do mesiaca celkovo par krat v aute a v kociku ked strasne revala. ale snad 5 krat.
No ale presne po mesiaci mi prespala prvu noc(akoze tak ze 3 hod.spala a napapala a hned zas zaspala tak ako to predtym robila cez den). A cez den zacal nas problem. Bola 6umrnkana, tak som ju klasicky isla uspat na prsniku ale ona po par sekundach pustila bradavku a zacala byt nervozna, skusila som znova prilozim a po jednom glgu rev a tak dokola. Skusila som dat dudel co to spravi a s nim zaspala za hojdania v kresielku. Ale doma jej ho aj tak nechcem davat a skoro nedavam. Bojujeme striedavo so satkou a prsnikom aj ked jej.ho niekedy doslova vnucujem. Prilozim a ked sa rozjeduje tak ide do satky a ked sa zobudi tak rychlo na prsnik aby nieco zjedla. A tak podobne je to doteraz. Na prsniku sa mi uspi len v noci pocas papania alebo cez den len ozaj ked uz je vynervacena z neuspesnych pokusov o uspatie. Najhorsie je, ze sa nadojci jedine ked je cerstvo vyspata. Ked si ju skusim prilozit hodinku po papani, ci nie je hladna alebo sa nechce uspat lebo uz byva mrzuta, tak stale to iste, nacucne sa a s revom pusti, je nervozna, nemam ju ako teda ani nakrmit, aj ked sa mi spusti mlieko, citim ze jej ide ale po dvoch glgoch sa odpoji a reve. Proste to vyzera ze jej vadi ze jej tecie mlieko. Niekedy doslova zavrete oci akoby zaspavala glgne a spusti rev. Ale potom to nase dojcenie a uspanie su boj. Neviem sa s tym zmierit ze prsnik na nu nezabera ze sa s nim neukludni a neuspi. A kym si nepospi tak sa nenaje, len tych ozaj par glgov pri jedovani. Takze aj ked potrebujem niekam ist tak ju nemam ako nakrmit a ked napr. 2 hod. nejedla a nespala tak.idem s hladnym dietatom kym si niekde pospi.
Tak neviem ci uspavat s cumlikom alebo co robit. Dudlika sa bojim aby mi nezacala prsnik uplne odmietat ked uz sa na nom nevie teraz ukludnit ani uspat. Ale v kociku zaspi bud za revu alebo.s dudlikom a aj tak sa vacsinou casto budi. potom sa niekedy prispi a spi aj 2 hodiny ale to je tak 50:50. S dudlikom sa ududle a este pospi dalej skoro vzdy, dudlik skusam tyzden na kocikovanie. Do toho mesiaca som jej dudel nedavala do kocila skoro vobec,zaspala tam za par minutiek bez placu alebo s trochou revu. Ale to mala este ten obrateny rezim.a cez den.spavala dobre.
Neviem ci toto prezivame dojcensky strajk alebo o co.vlastne ide. Stale si v duchu prehravam kedy som jej dala dudlik a kedy zacala strajkovat a stale si nie som ista ci to mohol vyvolat dudlik. ozaj ho do zaciatku strajku mala len par krat v sedacke v aute a kociku. Ale zacala to robit po prvej dobrej prespatej noci.
Ale cez den ju mam velky problem.uspat. v satke zaspi ale prespi len 20 minut. A na rukach nezaspi vobec.
@gilmorka odpoviem ti aj ja, aj ked tvoja otazka smerovala k @beton. vyzera to u vas na dojcensky strajk, my si tym na striedacku prechadzame od cca 10. tyzdna az doteraz (maly ma 15 mesiacov). pricinou moze byt, ako pises, dudlik, ale aj nespravne prisatie dietatka, pokles tvorby mlieka alebo milion dalsich moznosti. je hrozne tazke takto radit a najlepsie by bolo, keby si kontaktovala laktacnu poradkynu z mamily, nech ti poradi na osobnom stretnuti. urcite malu uz neuspavaj s cumlom v ustach, nepomozes tym ani jej ani sebe. aj keby vas strajk nebol sposobeny cumlikom, urcite ho cumlik bude dalej len podporovat. ja som tiez v najhorsom mlieko odsala a podavala cez flasku, lebo sa mi nechcel prisat. vtedy stacilo, ze zacal cumlat a potom po par sekundach sa uz prisal aj na prsnik. laktacna mi to zakazala, lebo umely cumel nema byt nahradou za prsnik. ma sice pravdu (mne osobne sa bridia vsetky tieto nahrady, ktorymi sa snazime "oblbnut" nase deti), no nam sa to potom premietlo do toho, ze si maly v 6. mesiaci zacal pri zaspavani, alebo ked bol hladny, cmulat palec. vzdy som mu ho promtne vymenila za psnik, no s tym palcom bojujem doteraz a je to cim dalej tym narocnejsie ☹ . je mi jasne, ze je to moja chyba, lebo nie vzdy sa mi dalo hned reagovat na jeho potrebu, hlavne ak som musela niekam odbehnut a nechala ho s tatinkom. od decembra dojcim len pri zaspavani a v spanku, len "omylom" sa mi prisaje aj pri vedomi tak 1x mesacne. je to hrozne, no nad nami uz aj laktacna zlomila palicu. tymto nechcem pisat, ze je to bezradne, len to, ze treba bojovat a nedovolit dietatu najst si nahradu na cmulanie. ci uz das na svoje materinske instinkty (ktore ti ale same vravia, ze cumel nedavat), alebo sa poradis s odbornickou. a urcite stoji za to poradit sa s niekym, kto sa v tom vyzna a uvidi to na vlastne oci...
@kkl82 ahoj. dakujem za reakciu. ja som predvcerom skusila odsat a dat lyzickou ze ako bude reagovat a sice to trosku oblizovala ale nemala velky zaujem,. Podla mna reakcia hladneho dietata ked zaciti mlieko je ze zacne otvarat usta a plakat ked prestanem davat, nie? dala som jej asi 5 lyziciek ale len to omielala v ustach trosku. Tak snad hladna nebola. Mne to pripada ze ona nepyta jest ale place len ked chce spat, lebo aj ked sa mi ju podari dat na prsnik tak chvilku cuca, zatvara oci ze uz uz zaspat a zrazu sa rozplace, vacsinou ked sa pusti mlieko tak sa hned odpoji.
Dnes zatial reaguje na prsnik celkom dobre, ked jej tak nenapadne na rukach ponuknem pri hojdani alebo tak. Cuckala, trosku aj glgala. A potom prsnik pustila a ked som chcela dat znova tak len vyplazovala jazycek, oblizovala,aj sa usmievala. Proste asi nebola hladna. Ale ani neviem kedy sa vlastne napapa, len ked je moznost dam jej cucnut a to spravi par glgov a dost. Take normalne dojcenie mame len ked spi 3 hodinky v kociku alebo poobede ak sa mi ju podari uspat v posteli a krmim ju navecer tiez po 3 hodinkach cize je asi viac hladna. Aj ked aj to uz je kratsie ako byvalo. Ale vtedy mavam viac mlieka ked dlhsie vobec necucla a teda hej to asi rychlo natecie tak papa kratsie uz.
proste ked je ochotna trochu cucnut tak jej dam. Aj v noci uz tolko nepapa a aj ked ju budim po troch hodkach tak nema velky.zaujem niekedy. Ale zatial stale vcelku pekne pribera, neviem z coho.
Len ju krmim v inych polohach ako predtym, proste kedy a ako je ochotna. Len to prisatie je take vselijake aspon mam pocit, a nemozem zobrat prso a dat znova lebo sa bojim ze uz sa neprisaje. A drzim ju casto tak ze si ju ledva nejako nastelujem.
a obcas s mi zda akoby sa malej vracalo mlieck, tak vyplazuje jazyk skooro ako by papala tak ci aj preto sa vedome brani prsniku. Apon teraz posledne dni to pozorujem. Hlavme ked krmim v leze ale aj inokedy. Neviem. Ale casto som zufala lebo bez prsnika ju uspat je skoro nemozne. Na nu nosenie nezabera vobec.
@gilmorka citam, citam vratane poslednych prispevkov. je skoda, ze ta laktacna nechodi. skus sa skontaktovat s inou z blizkeho okolia. pripadne navrhi, ze prides za nou ty. urcite to treba vidiet. ten cumlik je pravdepodobny spustac. niekedy staci aj jedine pouzitie a dietatku sa zhorsi prisatie. tvorbu mliecka ti zachranuju pravdepodobne tie noci, ked sa vela dojcite. skus vyuzivat cez den fazu polospanku, polobdenia, tesne pred zobudenim. tak ako v noci, dietatko sa vtedy zvykne prisat spravne. pises, ze pribera dobre. takze asi prijme dostatok mliecka, najviac asi pocas noci a poobede, ako pises. na jednej strane je dobre, ze uz nemate vymeneny den a noc, lebo keby si toto mala absolvovat v noci, ako tie dni opisujes....tak to je asi na zblaznenie. na druhej strane sa ti z babatka vyklulo asi dost narocne dieta, ktore jednoducho cez den toho vela nepospi. nastastie sa tie fazy u deti ryhclo menia, takze uz o mesiac to moze byt celkom inak. robis to vyborne, ze ju nosis v satke. vidim, ze mas aj starsie dieta, takze asi ani velmi nemas na vyber :o)) sama vidis, ze toto je pomaha, upokoji ju to a aj si tam pospi. tak naco ju tlacit do kocika, ked jej vyhovuje satka? to bolo prve, co mi napadlo, ked som to citala. dietatku je prirodzenejsie sa nosit na mamkinej hrudi ako sa vozit daleko od znameho prostredia maminho tela. je to uplne normalne, ze kocik neznesie, takych deti je mnozstvo. takze pre toto sa netrap a tym hned odstranime aj dovod davat cumlik do kocika. kedze cez den nechce spinkat sama, len na tebe v satke, tak jej to umozni a tes sa, ze vecer a cez noc sa pekne na prsniku uspi. mam pocit, ze jej prekaza silny tok mlieka podla toho, co pises. skus si pri dojceni polozit celu dlan zhora na prsnik. tzm sa trosku pritlacia mlieckovody a tok by sa mal spomalit. tiez by som vyskusala nejaku antigravitacnu polohu, tj. j po leziacky s dietatko na bruchu. v kazdom pripadne by bolo dobre skontrolovat prisatie. dietatko sa priklada spravne pravou rukou k lavemu prsniku tak, ze ho drzis medzi uskami. z jednej strany prsty, z druhej palec. hlavickou vies rukou otacat tak ako potrebujes. dietatko je k tebe otocnen bruskom, pupok a nostek musia byt v jednej priamke. zapasatim dietatko pritlacis medzi lopatkami o seba. mozes aj silno, hlavicka sa mu tak dostane do zaklonu a otvori velke usta. (predstav si, ked zaspis v aute opreta dozadu. taky isty efekt ma ten zaklon pri prsati babatka). v ustach drzi vacsiu cast dvorca, nielen bradavku. spodna pera musi byt vyhrnuta dovonku (vies stiahnut prstom uz pocas dojcenia). aj poloha sa da opravovat pocas dojcenia, vsetko toto, co som opisala vyssie, takze nemusis ju odpajat a znovu prisavat, to nema zmysel, len sa natrapite. urcite niet nad osobnu navigaciu. pripadne napis do mamily, koho by ti v okoli odporucali, ked tamta LP sa neozyva. cumlik urcite nedavaj. ten brani dietatku komunikovat s tebou efektivne ohladom dojcenia. robis vyborne, ze ju stale prikladas, upokojujes na prsniku. daj na svoje instinkty, ziadne nahrady prsnika este dojceniu, ani vztahu mamicky a dietatka nepomohli. si vnimava, sama si si uz vela veci odsledovala, tak sa len podla nich riad. dietatko da vediet, co potrebuje. moze byt aj taketo nevyspytatelne ako tvoje. ale to prejde a pride zas nieco nove. vyskusaj, co som ti pospisala, skus si to prisatie odsledovat a upravit aspon sama a ozvi sa, s cim si nevies rady...budeme pokracovat :o)) vela stastia zelam.
http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/spravn...
@gilmorka Ahoj, môj malý bol dojčený 18 mesiacov a cumlík mal od prvého mesiaca, krásne sa sním vždy ukludnil... ja v tom nevidím problém, to sú skôr také hypotetické úvahy, že bude odmietať prsník... ked bude bábo hladné, určite neodmietne 😉
@chovancova27 To, ze to u vas fungovalo, neznamena, ze to bude fungovat aj inde. Z jedneho pripadu pravidlo neurobis.
@ivanka.7 To určite nie🙂 len som napísala môj postreh🙂
@beton ahoj. Pred 1.5 tzydnom bola u nas ta laktacna poradkyna. Bola vecer o siestej, mala toho moc nepospala cey den a prave bola zobudena, tak bola aj ochotna sa na prsnik ako tak prisat. Ale bola unavena z celeho dna, tak bolo a nej vidno ze chce akurat spat a nie byt hore, bola dost uplakana.
Podla laktacnej poradkyne mam silny tok mliecka, lebo mala vo futbalovej polohe silno glgala a preto ze sa odpaja, lebo chce spat a mlieko jej vadi. Skusala jej aj streknut do pusy moje mliecko, skusala prst ako bude sat. Podla nej ze mala je prepapana, ze ma pekne faldiky, to by nemala kebyze hladuje a tak podobne. Vtedy mi este priberala asi 260 za tyzden. Hovorila som,ze nie je ochotna sa dojcit, a na to vravela ze si zrejme po tych troskach co ju stale skusam prikladat, vytiahne co potrebuje a viac nechce. A este ze sa malej vracia mliecko, lebo aj po papani bolo pocut take glganie.
Takze navstevu zhodnotila akoze je vsetko v poriadku, malu budit nemusim, pribera, takze mliecka je zrejme dost.
Na chvilku som sa upokojila, ale mala pribera stale menej, dalsi tyzden 240 g zhruba, a tento tyzden uz len asi 170 g. Ono sa to takto tazko vazi,lebo raz je napapana viac raz menej,takze tazko povedat prsne gramy.
Ale pyala sa ma aj na pocikane plienky a to ja v pamperskach proste neviem odhadnut. Ani v latkovkach sa to podla mna neda. Akoze cikat cika, ale ze by ich mala extra tazke sa neda povedat. Tak som proste spravila to,ze som ich dala za 24 hodin do jednej igelitky, spocitala ze ich je tam 7 co je v nich nacikane aj nakakane, odratala som teda vahu cistych pampersiek a vyslo mi,ze posledne dva dni mala cisty obsah v plienke za 24 hodin vzdy zhruba 530 g.
Logicky mi to vychadza, ze ked tolko islo von a vo vnutri prirastok na vahe aj kebyze za den ma 30 g, tak do vnutra muselo ist maximalne 550 g za den. A to ona ma 5.5 kil, cize to ma tak 100 ml mlieka na 1 kg hmotnosti. A vsade sa uvadza ze aspon 140 g na 1 kg. Ja viem ze uz na to idem asi brutalne matematicky a sama sebe skodim, ale proste bojim sa o nu. Moze jej take mnozstvo mlieka stacit?
A ona sa po dojceni ked sa ju uz nesnazim prikladat, tak sa aj usmieva, vyzera spokojne. To ma matie. Akoby ona ani hladna nebola. V noci ju stale budim ale ledva zje z jedneho prsnika a max. na druhom pocucka a zaspi. Nerobi ani vela pauz v brade. Vidim ked som skusala odsavat,ze ked sa mi spusti mlieko, idu do odsavacky velke kvapky chvilu a potom sa to uz zabrzdi a uz len malicke kvapky kvapkaju. Takze to mliecko co tam je sa ozaj tak naraz spusti asi.
Ale prsniky sa menej nalievaju, predtym som citila ze su ako tak plne aspon ked ozaj dlho spala a teraz su len tak trosku.
Cize ale podla vahy tych plienok tam nie je o noc viac ako vypije, Mas skusenosti ze detom netreba tolko mliecka ako sa vsade pise? mne uz asi sibe :(
@gilmorka začni poslednou vetou, ešte sa nenaplnila, ale za chvílu asi môže 😉 veľa riešiš a hladáš problémy tam, kde nie sú...absolutne nesleduj, kolko spapá, stačí Ti prevážiť raz za mesiac a hmotnosť má malinká peknú...ak porovnávaš prírastky so starším synom- detičky nepriberajú rovnako / moje baby priberali menej ako chalan/ ...prikladaj, ponúkaj tak ako malinká chce..futbalová poloha je dobrá na vyťahanie mliečka...ak je malinká spokojná, nie je čo riešiť..v noci ju zbytočne nebuď, kludne nechaj spinkať...mäkké prsia sú úplne v poriadku ="ponuka sa prispôsobila dopytu"..odpovedala som síce za "beton" ale chcela som Ťa ukludniť 😉 ked Ti papá 8-10x denne, samozrejme si nemôže vyťahať každýkrát 140ml a v tom je princíp kojenia oproti fľaši iný, pretože vždy si vytiahne len toľko, koľko potrebuje..Ty tiež nie si každýkrát rovnako hladná a neješ rovnako...pozri si stránky http://www.mamila.sk/ alebo http://dojcenie.wordpress.com/ nájdeš kopu info..
@gilmorka ahoj moja, ja ta tiez chcem utesit, ze nemas co riesit. Dieta nepapa a nepribera rovnomerne ani stale.
Nema zmysel budit v noci, nema zmysel prikladat po hodine, ci nahodou nie je hladna a uz vobec nestresovat, ze nechce zaspat na prse. Ja som to brala tak, ze prso je hlavne na jedenie a nie na zaspavanie - ked tak nechce zaspavat, aspon neskor nebudes riesit dilemu "zaspi len na prsniku" - na tuto temu je tu tisic hororovych historiek, co sa toho baby nevedeli zbavit.
A takisto nema vobec ziadny vyznam vazit kazdy tyzden. My sme sa vazili len na poradni, to je dost casto.
Ak je mala spokojna, naje sa 5 az 8x denne, kazde 2 az 3 hodinky, tak je to uplne v poriadku, nenut jej viac.
Co sa tyka cumla, nam konkretne nic nepokazil, maly jedol kazde 2,5 az 3 hodky (v noci aj po 5 ci 7 hodinach, nebudila som) a cumel mal len na zaspavanie, ked zaspal, som mu ho vyberala. Priberal striedavo, v konecnom dosledku primerane a cumel mu kojenie nepokazil, ale mne zlepsil naladu, lebo rychlejsie zaspal 😀
A odporucam tiez jednu stranku: http://www.kojeni.net/databaze.php
@mabika
@luba41
Dakujem dievcata. Ale asi ste to uplne nepochopili. Stav je taky ze nekojim 10 x denne a mala neje aj 4 hodiny lebo dve hodky ju neviem uspat a potom dve hodky spi,
Mala odmieta ist na prsnik. Len po zobudeni sa ako tak napapa ale len kym neotvori dokoran oci a nepreberie sa. Potom uz sa odtahuje, ani pekne neotvori usta, Proste nema zaujem. Teraz jedla (od 9.00 )po 3 hodinach a zjedla podla vahy 50 g, co nemusi byt celkom presne, lebo sa meta,tak sa to jasne neda odvazit uplne presne,aj ked sa ju snazim ukludnit. O desiatej som si odsavala,odsala som 30 ml. A proste uz teraz nema zaujem papat ked je bdela. A kym ju znova neuspim a nezobudi sa,tak uz jest nebude Aj tri hodiny dalsie. Akonahle sa k nej blizi prsnik, reve.Posledne dva dni su dost o nicom.
Kaslat na to ze sa na nom neuspi, ale proste ona odmieta papat. Ale sak vydrzim, kym bude ako tak priberat, a potom sa uvidi. Ale na psychiku je to hrozne.
@gilmorka jaj prepáč, nečítala som dozadu, tak už som pochopila, že prechádzate štrajkom...a laktačná nič nezistila? ja by som ten dudlík určite zrušila..stále možno trochu viac hľadáš vedu v kojení....nechaj tomu volný priebeh a prispôsob sa čo najviac maličkej / teda kolko sa Ti dá/.. my sme tiež prešli štrajkom, ale v 4,5 mes a trval asi 3 týždne...tak som sa prispôsobila malej...prikladala som ju ked sa zobúdzala a ked zaspávala...potom sa to odrazu napravilo...a nakoniec som zistilia, že aj ked sa mi zdalo, že málo za ten mesiac spapala, tak pribrala rovnako ako ked jedla "normálne"...čítala si protokol pre štrajk? http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pr... skús podla toho nejako... 😉
@luba41 praveze podla laktacnej je mala prepapana a ze nejde o strajk. Ona sa stale drzala videa co som jej posielala zo zaciatku strajku ked po zobudeni papala pekne. Ale som jej hovorila ze to uz nie je pravda to video. Jej sa podla faldikov a podla reakcie na streknutie mliecka a na cucanie prstu javila prepapana. A ze jej len vadi mliecko ked chce spat a ze sa jej vracia do pusinky zrejme. Dovtedy este priberala aj 270 g za tyzden tak podla toho ze mliecka je dost. Ale uz klesa s prirastkom a podla tej vahy plienok nema byt z coho prepapana a tym za malo saje sa mi uz tak nenalievaju prsia. Ale skusim teda este jeden tyzden a bez jej vazenia a kolko vypila a plienok, proste len prikladat ako sa bude dat. Ved zatial stale aj ked menej pribera. Len idu tepla tak aby.mala.dost tekutin.
Len nechapem napr. ked dieta niekomu nepribera to potom kolko za den vypije? dva deci?
@gilmorka som rada, ze sa vam osobne stretnutie s laktacnou nakoniec podarilo, lebo radsej raz vidiet ako stokrat pocut. podla toho, co pises, presne, ako napisali baby predo mnou. Mokrych plienok mate teda dost. Vsimaj si hlavne dieta, ak je spokojne, tak sa zbytocne netrap. Samozrejme, ze dieta nepribera tolko ako sa pise v tabulkach. Tie su robene podla deti na UM. Deti na UM priberaju podstatne viac, zial casto im to zostava az do dospelosti... Dojcene deti priberaju skor podla genetickej dispozicie rodicov. Zaroven si treba uvedomit, ze dieta extremne rychlo rastie zo zaciatku, postupne sa rast spomaluje. Do polroka zhruba zdvojnasobi svoju porodnu hmotnost, do roka strojnasobi. Urcite netreba vazit kazdy tyzen. Staci na poradni a neznepokojuj sa zbytocne.
Ano, stava sa to, ze dietatko sa chce len upokojit a stale mu ide mliecko, tak sa hneva.
Dieta si vypije za kratky cas to, co potrebuje, ak naozaj saje a ma pauzy v brade. to mu staci par minut. v noci naozaj netreba budit. spite pri sebe a ak bude potrebovat, tak si dojcenie vyziada. ak nie a nie je problem s prirastkami a pod. , tak noci neries. uvidis, ako bude. ak ma dieta cez den dost dojceni a dostatocny kontakt, tak si ho v noci nemusi dobiehat...tak sa z toho tes. a vobec neporovnavaj s odsavackou. dieta pije uplne inak, to podla odsavania nemas sancu zistit, ako mu mliecko ide. to je hormonalna zalezitost, ked je dieta prisate na prsniku, tak telo reaguje uplne inak ako ked odsavas ty. v pohodicke, rob veci intuitivne a uvdis, co bude. ked bude problem, budeme riesit :o))
drzte sa.
@beton dakuejm za odpoved, ale asi sme sa celkom nepochopili. Podla mna sa laktacna poradkzna velmi zmylila, alebo v tom case to vyzeralo z jej pohladu inak. Ale my sa cez den dojcime len minutký ked sa prebera, proste ak nevystihnem ten cas ze sa prebera, ale je uz prebrata, a cula, tak sa mi na prsnik vobec neprisaje. Hned ako sa ju snazim prilozit, zacne sa hnevat a place. Ak je taka rozospata, prisaje sa a par pauz spravi,viem si to odsledovat,ale teraz ich spravi tak 20 a a bud zaspava a netaha alebo otvori oci a dost,odpoji sa a ked chcem znova prilozit,tak rev. Aj som si vazila kolko asi tak vypije a to ozaj ze 30 ml napriklad,proste take male davky, aj po troch hodinach od predchadzajuceho maleho jedenia. Klesla mi produkcia za ten cas co toto robi, predtym si vypila viac lebo mlieko tieklo aspon vo vacsich davkach ked sa spustilo a aj na prsniku o nieco viac vydrzala ale uz sa nam to uplne vyhrotilo a odmieta uplne ked je cula.
Vcera sme isli z mesta, v aute si pospala a domov sme prisli ked uz bola cula a prsnik uplne bojkotovala.
Okrem toho su horucavy a nemoze ostat bez tekutin hodiny.
Som rozhodnuta odsavat a davat jej mlieko aspon tak, aj ked neviem ci jej bude stacit lebo sa mi ho uz tolko netvori. Ked pred dvoma tyzdnami som ju v noci nebudila a papala len dva krat, mala som prsia relativne plne a dopapavala ich este doobeda,teraz si aj rano po takej prespatej noci vytiahne par ml a koncime.Ja viem ze mliecko sa tvori aj priebezne, takze kebyze na prsniku vydrzi a snazi sa, este by jej nieco islo,ale ja ju tam neudrzim.
Alebo ak sa rano preberie,papa az po dalsom spanku. Cize napr. od stvrtej papa az o pol 9. A aj to len chvilku. Nie je ochotna na tom prsniku ostat dlhsie, inak by mozno aj vytiahla.Ked som si teraz par krat odsala, citim ze mi prsia tak hreju, ze sa tvori mliecko.Ked to nechavam len na dojcenie, nehreju vobec. Vcera som si odsala ako som citala na webe ze aj medzi dojceniami sa moze a po hodine sa potom mala dojcila a vypila 10 ml. A uz som ju na prsnik nedostala. Cize ak si po dojceni odsajem aby sa mi zvysila produkcia, ona si vypije este menej. Nevazila by som ju keby papala ako kedysi, alebo keby robi 4 minuty intenzivne pauzy v brade aspon vacsinu dojceni,ale mi take uz nemame. Ozaj maximalne minutka vacsinou.
To ze jej plienky maju 500 g svedci o tom,ze tolko aj v prebehu 24 hodin spapa a pritom by mala papat aspon 700-800. Aj ked jasne ze kazde dieta papa inak, ale toto je podla mna riadne malo.
Sama neviem co robit, ci odsavat,alebo to nechat tak a skusit ju vyhladovat trosku, ci by jedla viac. Ale ak nebudem odsavat,pojde to este nizsie.
Kebyze vidis tu reakciu. Ona dostane stikavku a ja jej nemozem dat ani zapit mliecko ako kedysi aby jej presla :(
Taketo dojcenie je na psychiku nieco hrozne, nikde nemozem ist lebo sa mi nenaje vobec, v meste minule dala par glgov a aute a vybavene. Ale ozaj tychto poslednych par dni je to uz uplne vyhrotene.
ahoj, no to popisujes to, co sme aj my mali. Musim ti trochu oponovat vo vete, ze kedze ma plienka 500 g, takze tolko vypila.Nie, vyluceny mnozstvo mocu je menje, ako to, co vypiujes, lebo tekutiny telo potrebuje na metabolismus, organizmus sa poti, dycha a tym padom vypisame aj my menej, ako vypijeme, alebo prijemem tekutin. Myslim, ze my sme si uz pisali. Poznam to od malehom, boli fazy horsie a fazy lepsie, ale tahalo sa to dlho..
U nas zabral domperidon az v konecnom dosledku , vtedy sa mlieko zvysilo a on viacej vypil. Nemala si na zaciatku nadprodukciu? lebo to je caste, ked sa tvorba potom ustali, etickam ten tok mlieka nestaci..
Moj maly si to az teraz rozmyslel, ma 15 mes. a konecne sa vypyta na prsnik aj sam, inak mi pijaval tiez len ked bol prispaty.
Kazde dieta inak pije rozdielne mnozstvo mlieka, a mlieko kazdej zeny ma inu vyzivovu hodnotu, cize moze byt , ze pije menej a ze staci kaloricky. Ale podla toho, co pises, mate naozaj strajk. Ja by som skusila este inu laktcacnu, popripade aj mailovo, kedze tato vam uz asi prisatie a dojcenie skontrolovala.
never modernym reciam 😉 ..cumlik nema negativny vplyv...syna som kojila rok a pol a cumlik mal
@gilmorka
inak, co sa tyka odsavania, ja som si tiez odsavala a teraz si tiez este tak raz dva krat za den odsajem, je to psychiuka, kto neprezil strajk nevie, stale sa bojim, ze mi klesne mlieko a ze maly nebude zasa pit, ja by som povedala asi to, ze 500 g nie je malo, aj ja som vazievala plienky obcas a tiez sme tak niekedy mali a to pil aj ine tekutiny a bol starsi. Nevaz nic najlepsie, len ta to vystresuje, a ani malu pred a po jedeni nevaz, to ta tiez vystresuje...a nesnaz sa kalkulovat a ratat, to ta tiez vystresuje, proste skus dojcit v hladina alfa, ked nie je plne pri vedomi, daj ju k sebe do postele, ked este neni, aby ta v noci citila a aby bola ochotna sa dojcit, nocne dojcenie mliecko zvysuje a skusk kontakt koza na kozu, to u nas zaberalo.
dufam, zesa neopakujem, nemam cas citat od zaciatku, citala som posl. dva prispevky.
@gilmorka tak ja si nedovolim radit ti,lebo co som tak sama odsledovala na molom malom...lebo nie kazda rada od skusenych mamicik na mojho maleho platila 🙂
uz som si casto zufala a nakoniec to dala na moj pocit
takze moj sa tiez rad mojkal a zaspaval najradsej na prsniku...uz to bolo niekedy tazke,lebo ho iba zmolil a uz ma zacinali boliet bradavky...kupila som cumlik-nejaky taky,kt.sa vraj podobal prsniku(podla mna sa nepodobal 😀 -ale bol tak zvlastne tvarovany)
ked som si bola viac menej ista,ze hladny byt nemoze...skusala som mu dat cumlik,aby sa nim trocha upokojil....aj to pomahalo,aj nie...jednoducho mal obdobie,kedy som ho musela nosit,hladkat,musel ma vidiet..atd....a aj upokojovanie na prsniku k tomu zrejme patrilo....takze som cumlik davala,iba naozaj ked uz som potrebavala oddych pre bradavky...ale mal ho asi tak mesiac a nieco...potom nejako z toho vysiel...napapal sa...mojkali sme sa inak....no a ked bol nervozny...nosila som ho,hojdala,ukazovala hracky..atd...takze si na cumlik velmi nezvykol,nejako ho ani nemal rad dlho v puse...hoci mamicky mi hovorili,ze dieta mam mat cumlik v puse stale 😀 -no podla mna hlupost
ale este sme sa k cumliku vratili na par dni,ked mu sli prve zubky...nechcel hryzatka..hryzol svoj cumlik,kt.potom raz niekde vyplul-ked sedel v kociari a uz som ho ani nenasla,takze tak sme documlikovali 😀
neviem,vyskusaj...iba ty sama zistis,co a ako so svojim dietatom.
vies,to je ako z kojenim a pitim s flase-zvykne si na flasu,nebudes kojit....no ja som bola nutena skoro mesiac krmit Bebou...mlieko som si odsavala,aby som o neho neprisla....a aj ked sme sa asi tri dni potrapili a papal zo zaciatku aj moje,aj umele,postupne sme opat presli na plne kojenie....
u nás cumlík nemá na kojenie žiadny vplyv.. dcérka ho má od narodenia, a stále sa kojíme (takmer 13 mesiacov)

@callex pokial nie si na drogach, alkohole a pod., tak mozes byt uplne pokojna. rodicovsky instinkt funguje spolahlivo a ani jeden z vas dieta urcite neprivali ani nic podobne. ak vam to vsak naozaj nevyhovuje, tak aj to je riesenie, co pises. ja som tak robila so starsim a bolo to ok.
nosenie je pre dieta omnoho prospesnejsie. pri noseni dieta taktiez posilnuje rozne svalove partie, okrem toho je krasne nasiroko a prostrednictvom teba si vybija energiu. nosene dieta zije zivot dospeleho, uci sa, vsetko pozoruje a tak to ma byt. ona si vypyta, ked nadide jej cas, ze sa bude chciet cvicit v polohe na brusku, ze ju zaujme hrazdicka a pod. no skor ju zaujmu varechy, misky, hrnce ako hrazdicka s vecami, ktore nikoho nevidi pouzivat. deti malokedy bavia hracky, je to len biznis pre obchodnikov. lebo dieta sa ovela dlhsie a radsej zabavi s realnymi vecami. takze nemaj obavy, ked sa aj na hrazdicku vykasle.....je to uuuplne normalne a prirodzene. uz sa blizite k polroku...ale to leti. tesim sa z vas :o))