Materské mliečko. Čo robiť, aby som ho mala viac?
Ahojte maminky,chcem sa vas opytat co robite preto aby ste mali stale dostatok mlieka? Mne to akosi vzdy do 3 mesiaca a potom uz je koniec a mliecko je fuč ☹ Pocula som ze vobec dieta nedavat flasu radsej pomocou hadicky mi to podavat,vola sa to ze laktacna pomocka, matre s tym niektora skusenost?
@anjelicek26 nehnevaj sa na @cigaretka5 ona to myslela v dobrom, proste ona patri tiez k jednej z mamiciek co robia vsetko preto aby mliecka mali a ked to raz nejde tak nejde a hotovo koli tomu este nie je ona na vine.Tak koli tomu to tak napisala, sak si vezmi ze kazdy kritizuje tie matky co nedojcia dlho, len niektore lebo sa im nechce ale niektore preto lebo sa im neda. ☹
@cigaretka5 tak keď som bola po sekcii,som si aj vravela,že je aj dobré,že Evička nie je so mnou,že by som to určite nezvládla ale každá jedna maminka,čo dieťatko dostala v čo najkratšej dobre na izbu,sa zotavovala oveľa rýchlejšie ako my,čo sme boli bez detí.....
@dianka3 nie som sice odbornik, mne sa "podarilo" kojit 4 mesiace a potom sa maly sam odstavil a mohla som sa aj na hlavu postavit ...urcite som tiez porobila vela chyb, ale co si tak spominam ked som okolo toho studovala mozne nemozne, tak cca okolo toho 3 mesiaca ,,mozno skor sa ta produkcia mliecka zmeni tusim podla potrieb babatka, nie je to uz tak riadene hormonami, aj prsia sa zmenia a moze sa ti zdat ze nemas mliecko nie su uz tvrde a tazke,,proste si zvyknu,,, ale ty mliecko mozes mat a dokonca nezalezi ani od toho co odsajes, lebo mnozstvo odsateho mlieka je uplne ine ako mnozstvo mlieka co si babo vytiahne to po prve a po druhe moze mat dietatko nejaky rastovy spurt, cize aktualna produkcia nestaci tak place a pyta si viac, tebe sa zda ze nemas, ale to je normalne, on place preto aby si ho prikladala viac a nasledne tym zvysila spotrebu ...ak to zvladnes skus vydrzat, ta laktacna hadicka asi nebude odveci, isto by som to uz teraz skusila skor ako flasu.. ak tuto krizu prekonas isto budes kojkat dlhooo predlhooo 😉
@dianka3 - neviem, podla mna nech si kazdy kritik najprv kusne do jazyka, moze sa dostat do rovnakej situacie. Osobne nepoznam zenu, co by sla do porodnice s tym - ja kojit nebudem ;)
@anjelicek26 a ked nie vzdy clovek popri svojich problemoch je vzdy v pohode, vies ked ma aj stresy doma tak co uz s tym? a hlavne ked nebyvate sami 😠 ja som v strese pomerne kazdy den,tak neviem ako skoncim,ale budem sa velmi snazit.A inac ked som mojho prveho drobceka krmila z flasky tak len z flasky avent pretoze ma tu najmensiu dierku a dieta si z nej musi tahat aby mu slo mliecko, nez pri tych flaskach z nemocnice co je tam dira jak hrom 😠 ze to dieta sa uz dusi ked to tak tecie.A ked som ho aj dokrmovala z z flasky avent vzdy mi pekne pil aj z prsnika
@anjelicek26 no ale ona to tak nemyslela ,ja ju chapem,lebo aj mna buzerovali zato ze kratko kojim a mala som toho dost. Ani ja taku zenu nepoznam ale prednedavnom sa maminky vo fore novembrovky rozpravali o jednej babe neviem jedna mamina tam kritizovala svooju sesternicu ze prestala kojit po necelom mesiaci lebo sa jej uz nechcelo kojit.A zevraj hlavnou pricinou tam boli cigarety a alkohol, ze radsej uprednostnila to nez krmenie dietata
@bamb27 dakujem ti moja za radu, ale sak som skusala odstriekavat a ledva som 70ml odstriekala zatial co on si vypil 100ml, a tie prsia uz fakt netvrdli a neboleli ako predtym a boli uz mensie a nie take plne mlieka, uz boli ako normal, ked som si ich aj chytila citila som ze tam nic nemam 😖
@dianka3 - tak hej ale uprednostnit cigarety a alkohol pred dietatom je uz trosku extrem ;) Podla mna sa väcsina mamin snazi. Ja som mavala zapaly prsnikov, pri malej sedem kusov a pri malom osem - potom sme to sekli a dostal od 8 mesiacov aj flasu - od roka uz len flasu - lebo to bolo zdravotne nezvladnutelne pri dvoch detoch mavat stale takmer 40 horucku, horuce prsniky, neschopna fungovat... dolezite je nielen zdrave dieta, ale aj zdrava a spokojna mama, nie vynervacena troska, co sa zufalo snazi vymodlit si do prs mlieko - kde proste nie je.
Ono mna v nemecku kritizovali, ze na co po pol roku este kojim? Potom preboha ty este kojis rocne dieta? Preboha ved ma uz 1.5 roka, na co je to dobre, ved ma uz vsetky zuby, si ty normalna? No hruza, keby vedeli, ze sme kojili do 2.5 roka, tak ma uz oznacia za totalne divnu 😅 Vies ako iny kraj iny mrav.
@ani3012 ano to dobre poznam, ale neviem ako u vas ale tu v martine je presne to co pises ta iska kde su deti s nizkou pôrodnou hmotnostou a deti na kyslikoch v inkubatore.Deticky narodene predcasne pod 32 tt. ale potom tu mame este jedno kde su tiez deticky ktore su maju problem ci uz si nevedia udrzat teplotu alebo sa napilu plodovej vody abo tak.Proste mne sa obaja chlapci narodili v 36tt a nemala som ich pri sebe na izbe ako ostatne maminy, lebo si nevedeli udrzat telesnu teplotu, boli hypoglykemicky a museli byt este v inkubatore, a a boli tam aj deticky v postielkach,neviem proste neboli na iske tam kde ty co su na pristrojoch ale neboli ani primne je to zvlast odelenie pre deticky ktore maju problemi ,no neviem ako toto sa vola
@dianka3 no ved to sa ti snazim povedat,,, ze v tomto niekedy zdanie klame,,, po nejakom case ako napr. 3mesiace kojenia sa uz to mliecko tvori uplne inak,,, ty nemusis mat plne tvrde prsia a moze sa ti zdat ze su prazdne, v skutocnosti sa tam tvori mliecko podla potreby babatka, to znamena ze sa tvori aj pocas toho ako cucka.. len tolko..a ze nevzdavaj
@anjelicek26 no to sa len bavili maminy vtedy tak preto.ako vidis zalezi to aj od povahy ake je matka, ak je uz raz fajciarka ci alkoholicka a je jej jedno ci bude alebo nebude kojit, tak to uz je len na jej osobnosti a my s tym nic nespravime.No sak aj v irsku matka je na materskej len do pol roka , a to znamena ze uz koniec kojenia,dieta je uz velke a musi frcat na normalnej strave.Presne ako vravis iny kraj iny mrav co uz 😖
@dianka3 - no vo francuzku je materska kolko, tri mesiace? Ono mozeme na slovensko frflat kolko chceme, taky luxus moct ostat tri roky doma fakt nema kazdy.
@anjelicek26 no to hej,ale ak mas muza a ten dobru pracu tak ano, ale pokial nevychadzate financne co sa da robit? nez ukoncit matersku skor a ist do prace.Ale aspon toto je normalne ze hranica je 3 roky
@dianka3 zlatko, vela, vela tekutin a co najcastejsie prikladat... a ak to nepomoze, tak ti poradim: prestat sa trapit a prejst na UM. Utrapena a vystresovana matka je horsia volba nez podavat umele mlieko, ved na tom prezilo mnozstvo deticiek. Ja som z tych stastnejsich, dcerku som kojila 13 mesiacov, synceka este stale kojim uz vyse roka, tiez som mala krizu, ked bolo malo mlieka ale nastastie deticky prospievali, nechudli ako tvoje. 😉
@dianka3 ahojte, rada sa pridam, aj ked som uplne celu debatu necitala, ale laktacna pomocka ktoru spominas je fajn, mam to odskusane na dcerke (teraz ma 16 mes.), tiez ked bola laktacna kriza, pouzila som to, lebo ona patri medzi tzv. narocne deticky a bola skoro stale aj na rukach aj casto na prsniku a ked sa mi zdalo, ze ne,a toho mliecka kolko by asi potrebovala, tak som to pouzila. original pomocka je z firmy Medela a vola sa suplementor (alebo sa to da urobit z flasky a cez cumlik dat tenku hadicku a tu bud prilepit ku prsniku alebo pridrzat a babo saje prsnik, ale ide mu mliecko z flasky a nezvyka si na flasu), hodne sa vyuziva u nedonosenych deti, to je pravda, ale da sa vyuzit aj pri lakt. krize. Najucinnejsie je co najcastejsie prikladat a striedat prsniky aj pri jednom dojceni (ako uz bolo pisane), ale ked nestaci tak sa to da aj takto. a vela tekutin a pripadne homeopatika a cajiky na zvysenie tvorby materskeho mlieka. Teraz mam skoro 2-mesac. chlapceka a zatial sme to nemuseli pouzit ale je na prsniku tiez casto, ked si vlastne pyta. A tiez je pravda co uz pisali, ze najlepsie je prikladat casto v noci. a tiez je pravda ze odsavackou tolko mliecka neodsajes ako by si vypilo babo. ale co je pri dojceni najdolezitejsie je - verit si ze dokazes svoje dietatko dojcit a ze nebudes nic ine potrebovat. Dojcenie zacina v hlave, ak si odhodlana dojcit, tak aj budes. 🙂 🙂 🙂 😉 😉 😉
@dianka3 Ahoj, ono to s cievkou ozaj funguje, ale bolo by dobré, keby si sa najprv poradila s poradkyňou. Ak sa mliečko stráca okolo tretieho mesiaca, určite to nie je z ničoho nič. Bolo by dobré čo najskôr pozrieť, ako bábo pije. Ak tam nie je všetko tak, ako by malo byť- poloha, prisaie, tak si nevytiahne dosť a následne sa ani nebude dosť tvoriť. Nestane sa to zo dňa na deň, ale postupne bude mliečka stále menej, až sa stratí úplne. Nemohlo ísť aj u Teba o toto? Mliečko sa takmer nikdy nestratí len tak, a ak áno, dá sa tvorba zase zvýšiť. Kŕmenie cievkou sa používa vtedy, keď je už mliečka málo a dokrm je potrebný spolu s riešením toho, PREČO je ho málo, sám o sebe nepomôže.
@dianka3 Ty si z martina? ja pracujem na novorodeneckom oddeleni, presne tam kde su tie deticky na pristrojoch na tej JIS-ke a mame tam naozaj aj velmi nezrele a moc zavcasu narodene deticky, tie su krmene najprv cez sondu (hadicku zavedenu do zaludka), potom sa ucia pit z flasky a potom sa prikladaju na prsnik a ucia sa dojcit a vela deticiek odchadza domov dojcenych, nie krmenych z flase, ale ak sa da, ak je to mozne, netreba dietatku ponukat flasu, 🙂 😉 🙂
AJ n ám sa to občas stalo, že bolo žalostne málo mlieka... Pomohol mi Sunar na skrinke - aby som mala istotu, že od hladu neurmie, ked nebudem maťa nai kvpaku - taká psychícka podpopra, ale nepoužila som ho ani raz, len kojila kojila kojila, celý den noc každú hodinu, veeeeeeeeeeľa pila a potom bolo mlieka až až.. stáva sa tohlavne okolo tretieho a šiesteho mesiaca 🙂 držím palce
@cillikat No ja som z turc,klacian a dobre to tam poznam na tej jiske mala som tam aj ja dceru narodenu v 24 tt ☹ tak som si tam riadne uzila.A ty si tam nova? alebo ako? 😕 inac ako sa vola to kde su deticky na 6-3 to neni iska ale tiez tam niesu zdrave deticky, ja neviemako sa to vola
@cillikat 🙂 dakujem za odpoved, cize pomaha to ano?a ako presne mam tu hadicku umiestnit? 😕 no dufam ze neskoncime ako predtym vies lebo moje prve dve deticky sa narodili vcasie v 36tt a tak boli na novorodeneckom,nieco podobne ako iska, no a tie sestricky tam mi nedovolili prikladat 😠 povedali ze dieta zbytocne silim a tak ho radsej oni krmili z flase.A ako som uz jednej mamine pisala, ze fakt ked som ich poprosila ze ci si ho mozem skusit prilozit pozreli namna jak na vraha a povedali ze nie, lebo je slaby a zbytocne ho unavim.A ked som si ho musela tajne prikladata ked ma uvideli, tak ma zprdli jak psa a hned mi ho zobrali z ruk zo slovaminetrapte ho chudaka, ved vydite ze nie je ako zdravy novorodenec a hned mu capli flasku do ust 😠 tak som sa nastvala ze som odisla aby som nieco sproste na nu nepovedala.

@ani3012 ANO ANO, TO DOBRE POZNAM, AJ MNE HROZILA SONDA LEBO MALY NECHCEL TAHAT ANI Z FLASKY