Problémy s dojčením novorodenca
Mam 11 dnoveho synceka a dojčenie je drina. Od zaciatku som dojcila syna cez klobuciky, lebo som mala doranane bradavky a pravu bradavku dosť plochu. Po prichode z porodnice som dostala zápal prsnikov s horuckami, liecim sa ATB. Prsniky sú plne mlieka, no mlieko nevyteka. Maly je prisaty aj hodinu, no stale hladny. Dakedy mi tecie aspon po kvapkach, potom sa maly rozculuje, lebo mu uz nic netecie. A najviac ma štve, ze hodinu sa trapim a aj tak hovno z toho a musim ho dokrmit. Hodinu kojim, hodina klud, hodinu kojim,... Uz som z toho dost zufala... Posledne 2 dni ale papa bez klobucikov, uz to dovolil Dr, kvôli zapalu som nemohla. Najviac mlieka mam rano a doobeda, potom zase malo tecie. Myslite si, ze ked doberiem ATB a zapal prejde, upravi sa to? Dakedy ma to uz ozaj nebavi, celé dni len umyvam bradavky pred a po kojeni a cele hodiny ss hrbim nad malym a zbytocne. Normalne som rada, ze v noci sa ako tak vyspim, kedze mu davam UM. Neviem si ani predstaviť absolvovat tuto torturu ešte aj v noci, to by uz bolo na kolaps.
@ankare myslím si že dobrých rád si tu dostala požehnane, je to drina, chce to čas a zosuladite sa. Celá ta situácia psychike moc nedodá a vnímam, že si z toho už celkom frustrovaná a ani sa ti nečudujem celý den sa točiť len okolo ,,cecku,, tak trošku mysli aj na seba, urob si niečím radosť, aj ked sa tešíš z malinkého, oddychuj kolko sa dá.
Ak ti mlieko nevyteka tak skus najprv prsník naštartovať odsavačkou, nahriať a mal by sa spustiť..mne davali v porodnici dokonca oxytocin do nosa aby ,,ten kamen,, povolil,čo to nešlo nijako spustiť, radšej by som išla znova rodiť ako tie bolesti.
Krpatu som musela dokrmovať lebo aj ked som mlieko mala na začiatku tak proste ona vysosla len 5 alebo 10ml a spala a spala na prsníku, takto sa fungovať naozaj nedalo. Baby maju pravdu s tym UM, ved skus v noci si dať maleho k sebe a len daj prsnik, podporí to tvorbu mlieka, kedže pišeš že ho máš ku večeru malo..ja by som tu noc kojenie nevynechavala lebo to mlieko potom nema dovod sa tvoriť, na odsavanie som leniva (v noci) takže som prikladala malu, ale tak u mna je to momentalne pase - mlieka už nemám tolko aby vysosla ,,svoju davku,, a vstávať aj pri flaške musím takže s tým spaním je to tiež také ,,mrchavé,, 3x musím nakrmiť tak či onak.
@ankare uff viem co je to mat zapal prsnikov celkovo 8 krat, ale vzdy bez ATB, AK nahodou opat chytis zapal kup si bielu kapustu daj do chladnicky naklep klepacom na maso a vloz do podprdy na bolave miesto a za dva Tri dni mas po zapale ale dolezite je stale prikladat aby dieta vytiahlo zapal a stimulovala sa ti laktacia lebo docasne sa moze znizit tym zapalom. A najviac podporuje tvorbu mlieka NOCNE KOJENIE medzi 22:00 - 5:00h vtedy je hladina prolaktynu najvyssia a tvori sa naiviac mlieka, dokonca niektory odbornici udavaju ze dieta pocas noci vypije podstatnu CAS celeho denne prijmu. Dieta si vytiahne kolko potrebuje Len prikladaj stale je to o tvojej hlave AK si povies ze mlieko mas budes ho mat 🙂
@ankare super ze si sa skontaktovala s laktacnou 🙂 mne sa odtrhali bradavky, tiez mi laktacna hodne pomohla a dojcila som dalej, zhoji sa ti vsetko, neboj sa 🙂 prvy mesiac su taketo problemy a potom ani nebudes vediet ze dojcis. stale prikladaj maleho, rozbehne sa ti to a bude ti same mlieko striekat. moj maly ma teraz 14 mes a prsniky miluje, teda mna s nimi. stoji to za to potrapit sa na zaciatku a zavolat si laktacnu poradkynu. este si kukni tu stranku co ti tu odporucali mamila.sk, je tam uplne vsetko o dojceni, vela babam ho zachranila. 🙂
@ankare ja som pri prvom babatku mala neskutocne doranane bradavky, satie bolo odkontrolovanae spravne, a nevedelo sa mi to zahojit aj ked som len odstriekavala mlieko. isla som ku koznej, zobrala mi ster z bradaviek a mala som tam stafilokoka tusim. povedala ze som si to asi este z nemocnice doniesla. dala mi atb mast, to mi hned zabralo a bradavky sa zazracne zahojili. ak by sa ti to nelepsilo skus mozno zajst za dr. drzim palce, vydrzte to!
Baby, mne to mlieko vobec neodteka, chudak maly saje o dusu, dnes vyše hodiny bol prisaty, striedala som prsniky, stale nespokojny a hladny. Vobec sa neuspokojil, len sa pätil a pästicky v ustach. Ukamenujete ma, ale dala som UM, nemozem sa divat na kriciace hladne dieta. Budem ho prikladat, snazi sa odusu, ale nejde mu jednoducho. Odsavackou nevytiahnem tiez nic. Tok mlieka proste ziadny....
@ankare a skusala si to nahrievanie?????
bolo by asi vhod, ak by prišla nejaká laktačná poradkyňa a pozrela, príp. poradila či máš správnu techniku dojčenia... či je malý správne prisatý...
skúšala si nahrievanie červenou lampou? jedna známa mala problém, že jej mliečko nešlo, dostala radu použiť červenú lampu a masírovať a krásne sa jej pustilo 🙂 bola som pri tom
Presne tak!staci aj tepka sprcha,masaz prsnikov ale lampou to vzdy pusti mlieko az tak
Ze budes mat flaky na koseli.
@okataivana tak jej napríklad sprchou nič nevyšlo, ale tá lampa bola ako zázrak 🙂
@katuska2709 no mne pomohla tepla sprcha na zaciatok.potom v porodnici nam
Doniesli laktacne poradkyne lampu a stacilo nahriat po 3 min a uz to teda tieklooo.
@ankare nezabudnem na tah ktory spravila sestricka ktora mi neskutocne
Pomahala pri kojeni.vzala bradavku medzi prsty a potiahla.ale to sama neskusaj
Mne velmi pomohlo premasirovanie prsnikov,sprcha a lampa.
Malicky je este maly musis bojovat dalej!!!
Skus si sama prsnik mierne stlacit z ktorych zliaz ti tecie mliecko a. Tak prikladaj
Mimco
@ankare a este jedna rada.vzdy si udrzuj prsniky v teple.nesmies prechladnut ani byt v prievane
Aj sprchu som uz skusala, aj lampu som som mala od susedy, na chvilku kvapka, no nie tolko, aby bol syty. Ja tomu nerozumiem... Pocas teh. mi mledzivo riadne vytekalo, pyžamo furt flakate a teraz mlieko úplny opak. A ked odsavacka nic nevytiahne, co moze maly? Ak sa to nezlepsi, myslite si, ze mliecko sa postupne samo prestane tvorit? Ci zase mi hrozi zapal? Laktacka u mna bola, prisavam ho tak ako ona ukazala, tak som ho aj predtym prisavala. Tiez nerozumie tomu toku...
A v porodnici sa Ti ako darilo s dojčením?Mliečko bolo, či takýto problém nastal až s tým zápalom prsníka?A keď bola pri Tebe laktačná ,tak malý vytiahol nejaké mliečko?Ako Ti radili dievčatá , nahrievať, masírovať, odsávať a najmä si veriť !!! Určite sa to podarí,musí sa, po toľkom snažení 🙂 P.S. S tým vážením je to dobrý nápad, aspoň budeš vedieť, či malý niečo vytiahol, na druhej strane Ťa to môže aj stresovať, ale aspoň budeš vedieť či niečo popapá...
@ankare no ale na pracu s odsavackou sa musis obrnit riadnou davkou trpezlivosti!nepojde ti hned mlieko!ja ked som pri synovi odsavala to sme kupovali odsavacku lebo pri dcere som nepitrebovala.a musim ti povedat ze dokym mi zacalo ist mlieko tak to trvalo pekne dlho.ked maleho uspis vezmi odsavacku a pracuj!musis aj s odsavackou kamaratit a prist tomu na koren
Aj ked ta ruka boli!
Maly potrebuje 20ml to nie je vela tak sa zatni a skus!uvidis pojde to!
Pri tvorbe mlieka je nutne aby bol odber .ked odpije tak pak sa tvori
@ankare a s tym vazenim to zvaz.ja by som to nerobila.v nemocke ako prvorodicka mi to urobili.a riadne ma to streslo!potrebujes sa v hlave nastavit ze budes dojcit i napriek kadejakym prekazkam.pojde to ver mi!
A dcera nepribrala ani deko!nasli sme si cestu k sebe a dojcila som 30m
Od začiatku to vytekalo tazko. Hotova som z toho vsetkeho. Na nom vidno, ci dost zje. Ak ano, je ako v narkoze a spokojny, ked nie, reve a pcha si pästicky do úst.
A prsníky máš naliate?Veď to musíš mať riadne hrče a bolesti, keď Ti nič neodteká, nemyslí na to, že sa mliečko prestane tvoriť, to sa nestane zo dňa na deň...A keby Ti dali ampulku oxytocínu do nosa na ambulancii, ja som ju tiež dostala, keď som bola na pohotovosti v porodnici so zápalom prsníka, len aby sa to nejako spustilo, keď to nejde nijakým spǒsobom...Ešte volaj laktačnej, alebo skús aj do porodnice, či by Ti neporadili,lebo tu už neviem, čo by som Ti poradila...
@ankare a v porodnici ti slo?ja som prikladala prikladala a tiez syn reval a furt som chodila pytat
Prikrm.musis skusit styl odsavacky odsavat a odsavat.mlieko ti hned kvapkat nebude.m sis vytvorit riadny podtlak.
A odsavat doktm ta ruky nebudu boliet.ked uvidis ze ti kvapka mliecko budes motivovana odsavat dalej!hlavu hore!!!!
Nie su velmi tvrde. Oxytocin mi raz pichli, nezabral. Den po injekcii som si par ml odsala a to bolo vsetko...
@ankare masirovat obklady teple studene.pozrela si tie vlozky do podprdy z aventu?
A hlavne stale prikladaj odsavaj aby si mala nejaky odber lebo aby si nemala dalsi zapal.boze pamatam si ako to boli ked ti prsia navru a mas hrcky.vyskusaj tu lampu este raz ale skus bahrievanie dlhsie a castejsie.
Ešte som teraz vyčítala na babywebe, že na uvoľnenie oxytocínu dobre pôsobí masáž chrbta v oblasti krku a ramien, tak nech Ťa niekto dobre vymasíruje 🙂 a najmä oddych a snažiť sa byť v pohode čo najviac..,
Sledujem to tu ,,jedným unaveným okom,, lebo krpata na mne spí/nespí.....nechcem nikoho uraziť, dotknuť sa, ale v prvom rade si ujasni či kojiť vobec chceš...lebo samé ako to nejde, netečie 🙂 čo može byt aj objektívne pravda samozrejme nechcem krivdit.
Proste ako nahle daš flašu s Nutrilonom tak dieťa je spokojne a tortura s kojenim je už len ,,na cajlu,,. Ako ja ta vobec nesudim len skor chapem...ja mam 3 týždnovu takže viem zhruba ake to je, ale už nestresujem...ide to tak to ide a nejde to tak to nejde. Hlavne klud, pokoj a ,,nohy v teple,,...dieťa potrebuje spokojnu matku, vyrovnanu, podla možnosti oddychnutu a nie vynervačenu trosku, ktorá rieši len krmenie a radosť z dieťatka jej uniká.

@ankare je normalne, ze ta to este boli, ked sa date obaja dokopy, ty zdravotne a maly sa zdokonali v sati, prejde to samo. Cisty lanolin je vyborna vec, urcite si to kup, da sa aj cez internet z lekarne. Natieraj co najcastejsie, hoji a pomaha aj proti bolesti. Babo mozes kojit aj ked to mas natrete.