icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

marcelatje
15. apr 2016

@mima4 som rada že sa zhodneme na tom že zmena zmýšľania sa celkom bežne môže pritrafiť každému.
Najmä ak sa reálne dostane do situácie o ktorej kedysi len teoretizoval.

mima4
15. apr 2016

@marcelatje pravdaze, zazit realnu skusensot, neznamena prist aj k prospesnemu nazoru 😉 to by sme nesmeli byt ludia...
Kazdopadne ja som zastankynou prirodzeného materstva, nie toho dnes "propagovaného" sektami ako mamilou a podobne....

lindy
15. apr 2016

Ahojte, ja som tandemove dojcenie praktizovala, aj pocas tehotenstva som dojcila. Mna to uplne vycerpalo, az tak, ze som skoncila v nemocnici.

alaguema
15. apr 2016

...mňa by len zaujímalo, čo v ženách vzbudzuje tie emócie pri téme kojenie 😀 Fakt mimo môj pochop. Keď kojím, tak kojím a či niekto kojí tiež, ma nezaujíma. To isté, ak sa tu vedľa baby bavia o uspávaní. Nenapadlo by mi rozčuľovať sa nad tým, že niekto svoje dieťa uspáva v šatke. A predsa to niekoho irituje. Zdravá strava detto 😀

marcelatje
15. apr 2016

@mima4 máš pravdu,niekomu pri kontakte s realitou prepne úplne 😀 😀 😀 😀 😀

michaelkanr
15. apr 2016

@marcelatje super si to vystihla🙂 ja si tiez priam klopem na celo ake som mala nazory pred dietatom. aj dojcenie starsich deti mi pripadalo divne, dokonca aj malych na verejnosti-bolo to pre mna nieco nezname, prsia som nedokazala vnimat inak ako šexualne. chvalabohu, ze som tieto svoje nazory nikdy nepustala do sveta🙂 na to ale treba mat trochu pokory 😝
mna na tejto dobe fascinuje ze dnes sa maju tolerovat veci ako potraty, pelesenie sa v manzelstvach kade tade, neonacisti v parlamente v zmysle-kazdy nech si robi ako chce, nestarat sa do toho, kazdy ma slobodu a bla bla. zaujimave je, ako potom dokazu tieto "tolerantne" zeny netolerovat napr dojcenie starsieho dietata. ked tolerujem, tak tolerujem uz vsetko, nieken to, co mi sebecky vyhovuje.

marcelatje
15. apr 2016

@michaelkanr mne pokora chýbala veľmi, netvrdím že teraz ju mám, ale učím sa 😅

michaelkanr
15. apr 2016

@marcelatje mne nikdy nechybala v tom, ze som ziadnej kamoske nekecala do vychovy ani jej nedavala nevyziadane rady. ked sa spytala na moj nazor, tak som ho povedala.
tiez sa nepokladam za neomylnu, len chcem robit svoje vlastne chyby, nie odkukane 😀 rada si precitam aj ine nazory, ale niektore hnusnosti co tu boli popisane-na tie aj skoda reagovat, to su dusevne plyny, ako vravi vilikovsky.

0silvia0
15. apr 2016

@marcelatje presne ako hovoríš, moja sestra teraz čaká prvé dieťa, má tridsať a niečo naštudované
a odpozorované z okolia a tiež také hlása do éteru, že ona si dieťa vychová, aby malého nemusela stále vláčiť, nenaučí si ho na ruky, zavedie režim atď. Tiež jej hovorím, nevieš si predstaviť, čo hormóny urobia so ženou, vravím jej, nespoznáš samu seba, premeníš sa na levicu brániacu si vlastného potomka, vzplanú v tebe city, ktoré si ešte nikdy nezažila, budeš sa správať ako si sa ešte nikdy nesprávala, ale toto si musí každá žena sama odžiť na vlastnej koži aby pochopila... potom teoretizovanie ženy, ktorá si týmto ešte neprešla pôsobí dosť smiešne...

0silvia0
15. apr 2016

@michaelkanr presne toto si aj ja hovorím, len žiadne nevyžiadané rady! Sama som to neznášala od starších žien, tak sa krotím a dám radu len ak som požiadaná. Minule som bola požiadaná a poradila, a bolo mi následne 5x poďakované a mamička veľmi šťastná, tak vtedy som sa fakt tešila 🙂

sardinka335
15. apr 2016

emocie vzbudzuje to odsudzovanie a extremizmus a klamlive informacie.....pretože debata sa zvhla az potom ako sem prišla osoba, ktora začala zeny označovat za hlupe, ochudobnene, pomaly s vyčitkami svedomia, vraj nekojace preto lebo videli v reklame flašu s UM a podobne drísty ako flaška nahradila matku atd...a ked tu jasne odzneli huposti na ktore som sa ohradila a to ze z kazdeho prsa ide mlieko jedno pre novorodenca a druhe pre neviem školkara atd...takze nebolo to primarne o tom ze kto koji a nekoji to asi naozaj kazdemu bolo viac menej jedno ale, k tomu sa pridružili tieto ,,podtemy,, a ohen bol velmi rýchlo na streche...

marcelatje
15. apr 2016

@0silvia0 tiez som bola presvedcana ze decko so mnou nebude predsa cvicit 😀 sestre zelam aby jej to vyslo 😀
Inak uz tiez poviem svoj nazor len ak sa niekto pyta

vejula
15. apr 2016

@sardinka335 zavadzaš, debata sa zvrhla omnoho skôr... Zakladatelka chcela skusenosti z tandemu, hned na prvej strane jej napísalo viacero žien, ktoré nielenže s tandemom nemaju žiadnu skusenosť ale o dojčení starších detí sa vyjadrovali velmi nevhodne... Vid. že žena uspokojuje dojčením staršieho dieťaťa samu seba, alebo že je to len rozmar decka, alebo o vygajdaných cickoch atd... Ta mamička o ktorej pišeš sa pripojila do diskusie omnoho neskôr, tak prosím bud objektívna. Ja napríklad absolutne nemam potrebu zapajať sa do diskusie o nejakej značke umelého mlieka, pokial mamička prosí u skusenosti s ním. A už vôbec nemam potrebu tam prisť a vykladať o tom aké je to umele mlieko fuj a ble a že čo su ta za matky atd... To by som dopadla, už vidím ako by som bola otitulovaná za fanatičku kojofilku atd. Vy ste spravili presne to isté tu. Prišli ste do temy, v ktorej mamička prosí o skusenosti žien s tandemom a začali ste tieto ženy titulovať teda krásne. Ako pedofilky exibicionistky atd. Zhadzovali a popierali význam dlhodobeho dojčenia v teme, ktorá o tom vôbec nemala pojednávať! Takže nie vy ste sa bránili, vy ste začali utočiť a hlavne DAVAŤ NEVYŽIADANE RADY o ktoré vas nikto neprosil. Premýšlam o čo vám vlastne išlo.

alchemilkazltozelena
15. apr 2016

@lindy ach boze to naozaj? :( tak to teda asi neodporucas..dufam ze uz si ok

ingelika78
15. apr 2016

@marcelatje Tento pripevok je cca doslova a do pismena opisany ako sa ja ZATIAL citim. Este aj ta zmienka o sestre a jej praktikach na mna plati. Akurat som si hovorila, citajuc si tuto temu a ine, ako a ci sa vsetko zmeni a ci vobec. Ale ja sa len snazim (zatial neuspesne) otehotniet. Fakt velmi zaujimave. dakujem za prispevok

sardinka335
15. apr 2016

@vejula Za prve na mna nepoužívaj ,,ton,, ze ,,vy ste,,.Ja osobne som nikoho nenazvala pedofilom, exhibicionistom ani čo to bolo ,,pokakanym,,. či akym...to ja beriem s velkou rezervou...to az potom ked prišla alicka tak uz sa zvrtla mela. Ved označ tých ktorý to konkretne povedali ked uz sa tu ideš ohanat objektivitou.
Zakladatelka vzbudila zaujem skor tým, ze sa pyta na niečo, ale piše ze syn je nervozny, taha na prazdno, ju to uz boli a je jej to neprijemne....tak mne tie odpovede na 1 strane prišli celkom logicke, ze ak je v takomto stave a ešte uvazuje do dojčení 2 deti je naozaj na zamyslenie. Ak by bola pevna v kramflekoch a bola si ista ze to chce, tak by nikto nemal potrebu jej povedat, ze to nemusi byt dobry napad a načo si teda ide komplikovat veci. Ostatne sa zvrtlo az potom ako tu zazneli rozne ,,pod temy,, a potom sa to uz rozvijalo dalej. Ale ved nikto tu nikoho nedrzi pri kompe snad s pištolou pri hlave...kto chcel, tak povedal a odišiel aj take nicky tu boli a kto nie tak tokal dalej...ako aky problém? Ja osobne nemám pocit, ze ,,niekomu o niečo išlo,, skor kazdy sa vyjadril k tomu čo povazoval sám za dolezite alebo za blbost na entu, ktora sa tu bola podana ako pravda...klamstva a fanatizmus - k tomu sa ja vyjadrim v teme v ktorej ja chcem, nech by bola aj o nesmrtelnosti chrusta.

vejula
15. apr 2016

@sardinka335 tyy tvrdíš, že sa mela strhla neskôr ja hovorim že nie. Boli sme zaškatulkované omnoho skôr! Hned na začiatku o pedofilii a vygajdaných ceckoch. Absolutne nevhodné a ano nevyžiadané. Ani sa nečudujem alicke, že sa tak nechala vytočiť a reagovala ako reagovala, ked si toto prečítala o matkach ktoré dojčia dlhšie ako by si niektoré z vás predstavovali. Tie ktoré nás dovtedy uražali a ponižovali sa razom hodili do role obete, do ktorých je neustále kopane. Fakt smiešne. TEraz sa ťa spýtam, ako by si zareagovala, keby som ja takto začala diskutovať v teme o umelom mlieku. Hm? Šak by ma hnali ani by som sa tam nestihla ohriať 😉 Keby som bola taká tvrda ako niektoré tu v tejto teme, tak by som to aj skusila aby si videla aké reakcie by to vyvolalo, by som bola pochovaná zaživa. Lenže toto ja nedokažem, nedokažem sa znížiť na takuto uroven a uražať ženy do ktorých ma nič.

sardinka335
15. apr 2016

@vejula ako by som ja reagovala v teme o UM? A čo ja viem? Podla situácie...ja si nikdy dopredu odpovede nepripravujem a ak sa k tomu niekto vyjadri normalne a bez toho aby onalepkoval zenu ze dava UM z pohodlnosti, koli reklame v Tv...a jej dieta bude minimálne retardovane tak nemam potrebu reagovat ani nikoho ,,vyhanat,, ani dojčiacu zenu v teme o UM, mozno aj ona ma nejaku rozumnnu skusenost s UM aj ked dojčí.....Ale ako nahle začne niekto tak ako som opisala tak mu napišem ,,libesbrif,,. ja opakujem ze ja osobne som nikoho nenazvala ,,kojofilom v vygajdanymi ceckami,,..dala som si tu namahu pozriet 1 stranu a bola to nyusika - tak tam smeruj svoj ponos...a o urovni ,,o tom potom,, niekto dokaze aj uhladene a slušne povedat blbost a dajme tomu zranit alebo dotknut sa niekoho..len je to tak zaobalene v rukavičkách ale pointa je stale ta ista. Takze vo vysledku sa ,,zniži,, na tu uroven obsahom toho čo povie - takze tiez to dokazeš, len si myslíš ze nie. Tak ked ty sa nečuduješ nejakej alicke, ze sa nechala vytočiť - neviem čím lebo sem prišla ako velka voda do maleho potoka, tak potom čo sa čuduješ nejakej nyusike čo sem prišla rovnakym štylom...tu si ani jedna strana nema čo vytykat - obe robia to iste a prave preto je to nikdy nekončiaca polemika....

vejula
15. apr 2016

@sardinka335 ja sa v prvom rade neznížim na uroven, že prídem dávať do temy, kde je otázka uplne o niečom inom nevyžiadane rady od veci. TEda ak sa mamička spýta na značku UM s tým, že poprosí o skusenosti s touto značkou pozitívne aj negatívne, tak tam neprídem ako velká voda a nezačnem poučovať o dojčení, ked sa na to nepýtala. Toto je ten rozdiel. Tu sa nikto nepýtal na to ako kto vníma ženy dojčiace staršie deti, či ženy dojčiace tandem, alebo ženy dojčiace na verejnosti. Nikoho to tu nezaujimalo. Základne otazky boli zhrunuté v bodoch v prvom príspevku. Napriek tomu hned na prvej steane tu boli fakt hnusné príspevky , ktoré sa vôbec netýkali toho čo sa zakladatelka pýtala. Nehovorím, že ty si to písala, ale kedže stále tvrdíš, že debata sa zvrhla až po príchode alicky, tak preto to adresujem tebe, lebo ja tvrdím, že to tak nebolo, alcika prišla omnoho neskôr a ano nyuske sa čudujem viac ako alicke, pretože ona s tým začala prvá. PRvé nevhodné a uražlive príspevky tu boli od žien, ktoré dlhodobé dojčenie odsudzuju.

janifer
autor
15. apr 2016

@vejula @sardinka , ledva stiham citat celu temu, balim na dovolenku. zeny uz sa nevadte, ved nejde o zivot. Ano a @nyuska a @mima4 z 1.stranky to zacli hrotit, ale skoda pisat. Ked nema niekto deti a vyjadruje sa k teme dlhodobeho dojcenia, ze @mima4, tak neni o com. Mozno ked bude mat vlastne dieta nebodaj chlapca zavislaka na cecku, potom pochopi a bude dojcit ( ak mu teda nahodou nepichne do pusy flasku).
A este raz opakujem: ja sa tym neukajam, ani nic podobne. Proste zivot to priniesol a nechavam to plynut. Zatial mi dojcenie pomohlo v tom, ze sme 2.zimu bez antibiotik a prekonali sme vdaka tomu aj tyzdnovu hladovku v nemocnici! Kedy nas tie cecky fakt ze zachranili, deti co nejedli isli rovno na infuzku. A samozrejme vdaka dojceniu zaspavame. Myslim ze 1,5 rocne dieta na to ma stale pravo. BEZ DEBATY

mima4
15. apr 2016

@janifer

" ak mu teda nahodou nepichne do pusy flasku). "

a ked mu "pichem", čo sa stane???

budem horsie matka?

bude horsie dieta?

ci ma exkomunikuju zo sekty "mamila", ci cooo??

😀 😀 😀

zapka21
15. apr 2016

@mima4 Dam ti nevyziadanu, ale dobre mienenu radu - uz by si mohla prestat, kazdym prispevkom sa tu totalne strapnujes. Peace a howgh, ci ako sa to hovori 🙂

nyusika
15. apr 2016

@janifer prepac, ja som napisala iba to, ze sa mi nepaci DEMONSTRATIVNE dojcenie na verejnost, v zapati som vsak hned dodala, ze mi to je ale uuuplne jedno, kto kolko a kde koji.
nespochybnila som dolezitost dojcenia a ani nic podobne

to, ze sa mne nieco nepaci neznamena, ze je to zle, ze to nie je dobre a ani nic podobne.
snazila som sa diskutovat kludne, nikoho som nenapadala, akurat som napisala iny nazor, ako maju niektore zeny.

to je vsetko 🙂
treba sa naucit povzniest sa nad niektore slovne spojenia, ktore niektore utlocitnejsie povahy povazuju za osobnu urazku.
ano, pouzivan niekedy slovne spojenie "vyprdnut"dieta a podobne...ale tym nikoho neurazam, nemoze vas predsa urazit toto...akurat si o mne mozete povedat, ze som hulvat...co nie som, len sa nevyjadrujem vzdy ako kvecinka 😀

ja nekomentujem matersky plural, zdrobneniny vsade a podobne - pritom ma to irituje.
viem vsak, ze je to MOJ proble, ze sa mi to nepaci.

mima4
15. apr 2016

@zapka21

a poziadal ta niekto o radu?

vyjadruj sa k teme, nie k dehonestacii druhych ludi...

tak ako mas ty slobodu hovorit na danu problematiku svoje nazory, maju aj ini.... 😉 viem...socik ludi ucil niečo iné

zapka21
15. apr 2016

@mima4 ved pisem ze ti dam nevyziadanu radu, spamujes tu diskusnu temu zbytocnymi komentarmi, 🙂 k teme ktoru zalozila @janifer som sa vyjadrila z VLASTNEJ PREZITEJ skusenosti 🙂 Paaa

mima4
15. apr 2016

@zapka21 OK a tvoj problem je v com teda? 😀

marcelatje
15. apr 2016

@ingelika78 tak to si na tom ešte dobre ak sa vôbec zamýšľaš či sa niečo zmení. Ja som túto možnosť nepripúšťala resp. NIKDY by som neverila že sa všetko zmení až tak, že sa budem musieť zmeniť ja a to od piky. Musím však napísať že tú zmenu vnímam pozitívne. Učím sa pokore, trpezlivosti a komunikácii. Viac mi to dalo ako vzalo.
Držím ti palce aby si sa čoskoro mala kvôli komu stať lepšou 😵 😵 😵 😵

janifer
autor
15. apr 2016

@mima4 kludne pichni, mna do toho nic, zelam ti zdrave dieta.

janifer
autor
15. apr 2016

@nyusika Ok, tak demonstrativne dojcenie ti vadi, dobre v poriadku prepac. Ok zeny odchadzam dovolenkovat, nech tu o 2 tyzdne nie je dalsich 20 stran 🙂 Peace

mojkamojka
15. apr 2016

@vejula a tu si sa na co vyjadrovala? Tema je Co dat fararovi za krst. "no ono rovnako ako evolučnu teoriu cirkev prijala (nie všetci kresťania však v evoluciu veria) tak podla mna časom príjme napr. aj teoriu superstrun, ktorá je momentálne najpravdepodobnejšia, kedže ako jediná dokázala spojiť teoriu relativity a kvantovku. Táto teoria je však podmienená existenciou niekolkých dimenzii, čo je momentálne pre cirkev nemyslitelné. No ved čas ukaže emoticon." To len na margo toho, ze sa nevyjadrujes v temach, ktore sa ta viac menej netykaju.