Tandemové dojčenie - za a proti
Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.
@marcelatje to fakt ty kojis 3,7 rocne dieta? fuuha, to mi pride uz poriadne cez.... nic v zlom, ale nezda sa mi to fakt normalne.. este do tych 2r, Ok, aj to je dlho, ale OK.. ale skoro do 4? no neviem....
Kojit 3 rocneho u doktorky...sila...akoby sa doma nemohol normalne najest a napit..ciste predvadzanie sa nic viac
@katrin21 ja som kojila do troch rokov a pripadalo mi to úúúúplne normálne. Každá máme normy niekde inde 😉 Syna som odstavila ako 1,5 ročného na "úžasnú" radu pediatričky, doteraz to ľutujem, že som nepočúvla moju intuíciu, ktorá mi hovorila: nerob to, neodstavuj. Blbá som bola... Odvtedy viem, že ženská intuícia je veľmi dôležitá a treba ju počúvať.
@0silvia0 preco to lutujes?
@alchemilkazltozelena lebo to nebolo prirodzené odstavenie. Keď som odstavovala dcéru v jej troch rokoch, prebiehalo to tak, že som jej povedala, už si veľká, už nebudeme piť ako bábätká, dobre? Ona povedala Dobre, zobrala na vedomie a boli sme odstavení. Syn to prežíval s plačom a vôbec o nebolo príjemné 😢 , pretože nebol na odstavenie psychicky pripravený...
@0silvia0 ale ved to prezil predsa a uz davno na to zabudol ziadnu traumu si mu do buducnosti nesposobila neboj sa..kazde neprirodzene odstavenie je s placom..myslis ze u nasej to bolo inak? V 20 mesiacoch..ale uz sme na to davno obe zabudli..uz ani neviem ze som kojila..
@alchemilkazltozelena ale ja mám z toho blbý pocit doteraz, ja som mlieko mala, nemusela som odstavovať, len kvôli tomu, že som bola sprostá a poslúchala lekárku. Preto mne osobne sú celkom sympatické maminy, ktoré idú podľa seba a nepočúvajú všeobecne nastavené normy a robia ako to samy cítia... vtedy som sa nemala s kým ani veľmi poradiť, každej matke, s ktorou som to konzultovala sa zdalo moje 1,5-ročné kojenie strašne dlhé, každá kojila oveľa menej :( a internet nebol až takou samozrejmosťou ako dnes...
@0silvia0 ved aj ja som mlieko mala ale vobec to nelutujem ze som odstavila..prave naopak..odvtedy konecne spime obe celu noc aj ja aj mala..druhe by som uz tak dlho nekojila..max.rok
michaelkanr ja som nikde nenapisala, ze v ničom nikdy nie su prospešný. To uz si si ty vydedukovala štýlom čo sa babe chcelo, to sa babe prisnilo. Ale mne je to viac menej šuma fuk. Napíšem ti to posledný raz lebo niekde v diskusii som to uz pisala, ale teda hladat v tejto spleti prispevkov,ze kde to je sa mi fakt nechce - ich uloha je (resp. by mala byť) pomahat zenám pri spravnom prisatí, technikách dojčenia, krmenia inak ako flašou napr. cievkou čo mam aj ja sama odskusane, rozne inštruktážne videá, kde si mamičky mozu pozrieť ako ,,to ma spravne vyzerat,, plus zoznam laktačných, na ktore sa da obratiť. To je ich uloha, a tam ich kompetencie aj maju končiť. Do kazdeho lekarskeho odboru sa nemaju čo miesať, nakolko nemaju prakticke ani teoreticke skusenosti s pacientmi toho ktoreho lekarskeho odvetvia. Zvlášť ak si mnohé informácie uplne odporuju, samozrejme Mamila sa prikloní k tej alterantive podporujucej kojenie aj keby dieta dostavalo v mlieku zvyšky liekov čo aj sami na stranke uvadzaju Preto mi vyjadrenia typu, a že ,,dojčenie pri laktačnej psychoze je velmi dolezite pre matku aj dieta,, pridu uz fanatické a mimo realitu. Ked ta zena vplyvom psychozy dietatu ublizi alebo sebe, tak neziskovka si ,,umyje ruky,, ze ved oni nič. Takže ja to hrotiť nijako nemusím - mamila to hrotí sama a podava veci čiernobielo. Ich nepisane heslo je ,,kojit za kazdých okolností, podmienok, chorob, stavov a okolností,,.
@alchemilkazltozelena mne to nevyspanie vôbec nevadilo, ja to neviem tak pragmaticky vnímať ako ty, moja chyba 😒
@0silvia0 pozeram ze ty mas uz velkeee deti a ja som myslela ze sa bavime teraz o cerstvom odstaveni...ako ta to moze trapit po 10 rokoch? To ma prekvapuje ved to hod za hlavu teraz maju deti snad ine problemy ako to ako dlho si ich kojila...
@0silvia0 absolutne si enmas co vycitat..prave naopak..mas odkojene az-az mozes byt spokojna so sebou nad mieru
@alchemilkazltozelena nezaoberám sa tým denne, ani nemám z toho psychickú traumu, ale keď čítam podobnú tému, tak sa mi to vyloví z pamäte, jasné, že už riešim niečo úplne iné, to máš pravdu. Ale si milá, ďakujem za upokojenie 🙂
@mojkamojka A vieš, že určité osoby majú aj na toto odpoveď? Vraj bez ohľadu na výživu matky (dokonca bez ohľadu na dlhodobú podvýživu matky) je jej materské mlieko výživné a obsahuje všetko, čo obsahovať má.
@katrin21 keby mi to niekto pred 3,7 rokmi povedal reagujem rovnako 😀.
dojčenie 3 ročného dieťaťa u pediatra isto nebude z dôvodu hladu,to je myslím každémujasné. Dojčenie však, ako som už písala, nieje len o krmení ale má mnoho iných aspektov. Napríklad jeden z nich je, že dojčením sa dieťatko ukludní a teda samotné dojčenie utlmuje bolesť. Nielen sanie na prsníku, ktoré je same o sebe upokojujuce, ale zistilo sa, že v materskom mlieku su látky, ktoré skutočne tu bolesť tlmia. Preto ak sa dieťa dojčí napr. po odbere krvi, či po výtere hrdla, nosa u pediatra, tak to nieje z hladu, ani kvôli predvádzaniu, ale práve kvôli upokojeniu dieťaťa po nepríjemnom vyšetrní či nejakom zákroku. To však mnohí nevidia a nerobím si iluzie, že pochopia, lebo ten kto nechce nepochopí, tu je márna akákolvek snaha.
Ale to je v poriadku, mna skôr len zaráža, prečo to tak niekomu dokaže ležať v žaludku. PRečo má niekto potrebu rýpať.... Len preto že je to podla neho už za... A za čím? Za jeho vlastnými predstavami o tom ako by to malo byť? To myslím, že už je problem dotyčnej osoby, že ma problem zmieriť sa s tým, že su ludia, ktorí si proste zvolili inu cestu. Ale verím že skôr či neskôr každý príde na to, že na našich predstavach svet nestojí, že to najlepšie čo môžme pre seba spraviť je prestať sa na druhých divať cez prsty a žiť slobodne bez predsudkov 🙂
@mojkamojka - no každá máme inú skúsenosť, to sa stáva 😉 Ja mám pediatričku len jednu, takže nemôžem porovnávať viac pediatrov z osobnej skúsenosti. Ale v mojom okolí som mala takéto ohlasy - bolo ich viac, vrátane brata, ktorý žije v Prahe, napr. - také isté doporučenie (pre mňa nezmyselné, pre brata a jeho rodinu, napr. OK - vzali si k srdcu, riadia sa tým).
Ja netvrdím, že strava nie je dôlžitá - hovorila som to konkétne na margo tej konzumácie mäsa 4x do týždňa (že napr. takéto doporučenie si nemusí každý "zobrať za svoje"), ale myslela som to skôr všeobecne, čo sa doporučení týka, nie konkétne na stravu dojčiacej (alebo by som povedala všeobecne každej) ženy 😉 Domnievam sa, že správna a vyvážená strava je dôležitá - za každých okolností. K niečomu takému proste nepotrebujem ani doporučenie WHO a ani nikoho iného 😉
@lorela - no aj podvýživené matky dokážu deti dojčiť výživným mliekom - telo totižto dokáže vyprodukovať mlieko na mieru dieťaťa, aj za cenu toho, že oslabí telo matky, aj za cenu toho, že matke zoberie všetky živiny (takže áno, aj pre toto je dôležité pre matku, aby mala kvalitnú a zdravú stravu). Mimochodom, vedeli ste, že deti narodené podvýživeným a dlhodobo hladujúcim ženám v koncentračnom tábore, boli dojčené? Zhodou okolností som čítala skutočný príbeh 3 žien z takouto skúsenosťou (nešlo, samozrejme, o dojčenie, ale o deťoch narodených v Mauthausene).
Ale to je jedno, sme už off topic riadne. S tandemom to nič nemá.
@katrinka8 a vidis ja doporucenie WHO nepotrebujem nielen v strave, ale ani v tom kolko dieta dojcit. A co sa tyka pediatrov nielenze som take odporucanie nikdy nedostala, ale z logiky veci mi ani nepripada spravne, takze by som sa s nim neriadila. Ked uznam za vhodne, ze moje dieta potrebuje pit mlieko (nepijeme kravske mlieko) a vie ho stravit (po roku), tak nevidim dovod davat kravske mlieko umele ak dieta papa normalnu vyvazenu stravu. Tie vitaminy v UM viem nahradit aj inak a prirodnejsie. Ak ma niekto pediatra, ktory sa necha uplacat farma firmami a propaguje takuto do neba volajucu sprostost a rodic ho pocuvne...nuz hold...A opakujem nie som prosti UM ako primarnej vyzive ak sa z akychkolvek dovodov nedojci.
@katrinka8 som vedela, ze tema koncentracnych taborov pride 😀 😀 Nesklamala si 😀 Btw mama nech aj skolabuje hlavne, ze decko je dojcene... no parada
@mojkamojka - veď to je v poriadku 😉 Nie každý potrebuje doporučenia, len sa tu niekto pýtal, resp. dával dotaz, že prečo by malo by dojčené tak veľké dieťa (prišlo mi to ako dotaz v zmysle, že je to čudné) - tak som podala ako argument, že napr. aj preto, že takto to doporučuje WHO a nie je to nič čudné (že to za čudné nepovažuje ani WHO, ktorá sa primárne venuje zdraviu).
To mlieko matky z koncentraku pripadne podvýzivenej afričanky je ofarbena biela voda s chybajucimi zivinami, zelezom atd....na prezitie moze stačiť, na spravny vyvoj ťažko. Ale tak samozrejme vzdy lepšie ako nič, ako umrieť od hladu - to uznavam.
Hmm, vzhladom na neludske podmienky v koncentrakoch, matky nemali inu moznost ako svoje deti dojcit. Asi tazko by dostali od nacistov extra pridely mlieka, ked vieme, ze pes pozival vyssie postavenie v spolocnosti v tej dobe ako Zid ci Cigan. V chudobnych krajinach je problem sa dostat k mlieku a k nezavadnej vode potrebnej na zarobenie umeleho mlieka...pre zivot deti je dojcenie casto otazkou zivota a smrti.

@katrinka8 ja som vystriedala vela pediatriciek, aj inych odbornych lekaro/lekarok a teda ani od jednej som nepocula, ze ked prestanem dojcit do 3 rokov mam dava UM. A takuto info nedostali ani moje kamosky. Dokonca moj a dcerin alergolog odporucaju, ze kravske mlieko ani netreba (ci uz UM alebo krabicove). Samozrejme ina situacia je pri malinkych detoch a novorodencoch, ktore este nemaju tuhu stravu a su vylucne na mlieku. Pokial maminka nedojci, je UM jedina volba. A etse k tomuto co pises: "prečo by si človek nemohol z doporučenia vybrať to, čo mu vyhovuje? Je to len doporučenie, nie nariadenie", lebo v pripade zlej vyzivy mamicky, nemoze byt ani mlieko kvalitne. Ja som napriklad bola z dovodu silnych alergii po porode nutena byt takmer vylucne na ryzi, zemiakoch, kuracom mäse a ryzovych chleboch. Trvalo to rok...To mlieko fakt muselo mat brutalne vyzivove hodnoty...