Vysadenie doplnkov na podporu laktácie

fliacik
13. júl 2021

Ahojte, prosím o radu. Synček má dva a pol týždňa. Dojčenie sa nám v pôrodnici krásne rozbehlo, malý pekne papal a priberal. Pre silnú žltačku spôsobenú kefalhematómom nás však po dvoch dňoch doma opätovne hospitalizovali. V nemocnici som pár dní takmer vôbec nespala, do toho som prežila extrémne stresujúcu situáciu (rodinné záležitosti) a ešte v tú noc som dostala silný zápal prsníka a zimnicu. Z večera do rána mi mliečko takmer úplne odišlo, z postihnutého prsníka úplne, v zdravom ostalo ledva pár ml. Verila som, že doma sa upokojím a spolu to zvládneme. Malý bol na mne prisatý takmer nonstop, vkuse sa nosil v šatke, prisával sa aj každých 20 minút, ale ešte aj tá troška mliečka mi postupne odchádzala a bolo treba čoraz viac umelého mlieka na dokŕmenie. V zúfalstve som si nasadila senovku+benedikt 3x3, Ricinus communis 2x5, Lactil, Vineu, Caro, ajurvédsky čaj, zapražené polievky, čaje pre dojčiace matky...no efekt sa ani po pár dňoch nedostavil. Poledný pokus bolo zvýšenie dávky senovky a benediktu na 4x3 a Ricinusu na 3x5. Na druhý deň sa mliečko objavilo v požadovanom množstve, synček je konečne spokojný a mne sa neskutočne uľavilo. Problém je, že netuším, či mi zabrali bylinky alebo homeopatiká. Užívanie v tak vysokých dávkach začína byť neúnosné aj finančne, aj celý deň do seba hádžem kvantá toboliek, rada by som sa ich teda nejako postupne zbavila. Otázka je, ako dlho ponechať užívanie v súčasnej podobe, aby sa laktácia stabilizovala? Ako dlho sa môžu užívať homeopatiká, aby laktáciu, naopak, nezačali blokovať? Aký je najvhodnejší postup na zníženie dávky senovky a benediktu? Vopred veľmi pekne ďakujem za rady.

kristina2412
13. júl 2021

@fliacik napíš sem : https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/laktacn... ,myslím že pani ti kvalifikovane odpovie 😉

fliacik
autor
13. júl 2021

@kristina2412 Ďakujem za radu!

jasminka22
13. júl 2021

@fliacik Ahoj, ja Ti napisem z vlastnej skusenosti, nakolko som stale riesila, ze mam malo mlieka (aspon mne sa zdalo) a uzivala dlhodobo senovku, benedikt vo vysokych davkach ako pises, neskor som si dokupila moringu, tiez homeopatika ricinus communis, pila caje na kojenie, hroznovu stavu od matysaka lebo ta nema bublinky ako vinea. Laktacna poradkyna mi poradila vysadzat tabletky postupne a sledovat laktaciu. Lenze vzdy, ked som zacala s vysadzanim, tak tvorba mlieka trosku klesla alebo som si to nahovarala. Uzivala som tamto az do cca 5,5 mesiaca babatka, potom som s nou bola pre urcite crevne problemy hospitalizovana v nemocnici. Odtial som si domov doniesla crevnu virozu, 2 dni som nemohla nic jest a ani poriadne pit. Vitaminy som samozrejme vtedy nebrala. Malu som kojila, hoci mi bolo strasne zle, mala som aj teplotu. Mlieka bolo menej, ale akonahle som vyzdravela, zacala jest polievky a stravu, tak sa to zasa upravilo. Tabletky som uplne prestala brat zo dna na den, mala ma 10 m a stale ju dojcim. Crevne problemy babatka prestali, takze z casti to mozno sposobivali aj tabletky v mlieku (ale to neviem na isto). Akurat co stale pijem je caj na kojenie, mam rada uko caj na kojenie. Drzim palce nech sa dari a zbladnete to 😉

mlska19
15. júl 2021

Co sa tyka financnej stranky,odporucam prechof na vazene bylinky,ja som si objednala z www.biocare.sk senovku aj benedikt a vyslo ma to mnohonasobne lavnejsie ako tie tobolky,bylinky som si vazila.Ano,je to obcas ako jest seno,ale mne to zas tak nevadilo.Vysadza sa postupne,ak si zvyknuta na davku 4x3,tak 4x2,neskor 4x1,az uplne vysadis.Vzdy par dni vydrz na znizenej davke.Mne to fungovalo,dojcim vylucne dodnes (maly ma 5 mesiacov),bez senovky a benediktu som 3 mesiace.Homeopatika som neskusala,tam neviem poradit.

wawna
22. júl 2021

žiadne som nebrala, iba som po porode pila gravimilk

fliacik
autor
24. júl 2021

@mlska19 Ďakujem...a, prosím Ťa, Ty si senovku a benedikt užívala ako dlho? Po akej dobe užívania si začala znižovať dávku? Odhodlávam sa každý deň a vždy sa zľaknem ☹

mlska19
24. júl 2021

@fliacik Vysadzat som zacala,ked 2 tyzdne po sebe pribral cca 200 g.Vzdy po 3 dnoch som znizovala davku.

zuzana518
21. okt 2021

@jasminka22 dobrý deň, chcem sa opýtať na to podozrenie na črevné problémy bábätká pri bráni byliniek ... Môj syncekmma 5 týždňov a druhý týždeň beriem bylinky a veľmi sa mu zhoršilo trávenie, stále len plače pri a po jedení, nechce už ani to mlieko piť ... Veľmi mu chodí po crievkach a je veľmi nespokojný. Mám podozrenie či to nebude z tých byliniek ... Aké ste mali problémy vy?