icon

2-ročný syn nevie rozprávať

26. okt 2023

Ahojte mam 2-ročného syna ktorý nevie nič vyprávať ani ukazovať začal chodit 3mesiace pred 2rokmi nechce sa hrat s detmi dokonca ani so mnou ked mu kupim hracku nezaujma ho ta hracka ale napr kupim mu auto a zaujma ho na nom koleso alebo volant a len si to točí alebo dam mu krabicu vybera stade hracki a uklada zas naspáť nereaguje ani na meno keď mu niečo hovorim napr. dobes mi loptičku alebo ideme sa hrat nerozumie mi len keď mu poviem ideme papať mňam mňam tak mi odpovie len mňam mňam to je jedine čo vie povedať keď si pýta piť neukáže aspoň na fľašu ale začne pišťať už neviem čo mám robiť všetko začal robiť strašne neskoro aj sediet aj chodiť. Poraďte mi prosím ma niekto skúsenosti?? ;(

Strana
z3
lentilka
29. okt 2023

@eskop Už okolo 2 rokov sa pas dá diagnostikovať.

oblecenie99
29. okt 2023

Mňa by reč trápila najmenej.. keď sa tak zamyslím, môj "rozumel" naozaj skoro, a to bol vychovávaný dvojjazyčne... len si spomínam, že vedel "iba" sedieť, ale listoval v knižke a keď som sa mu hovorila, kde je psík, slniečko etc., tak ukazoval, pritom teda určite nebol z tých extra rýchlych detí.. tu by som skôr bola viacej na pozore, že ti v takom veku akoby nerozumel, nechápe... určite to začni riešiť, aj tebe sa uľaví, nenechaj sa ale odbiť. AK pediater to má na háku, tak musíš riešiť viac menej sama... neurológ, neviem či v takom veku psychológ..? Určite aj vyšetrenie sluchu. Najideálnejšie je skontaktovať Centrum včasnej intervencie.

miskafilipkovab
29. okt 2023

@kacena4 nas syn behal ako dábel v 11mesiacoch. Ma 4roky je maximakne športovo zdatný na svoj vek mozem porovnávať aj s5 6 ročnými chlapcami. A ma oneskorený vývoj reči.!! Mentálne v pohode a nie je autista. Neviem preco ľudia tabulkuju deti..
A aj moje druhe uuolne zdrave dieťa robi niektoré crty co autorka opisuje a zacal rozprávať od cca 1 rok aj pár mesiacov, je menej zdatny fyzicky ale je mega mudry a bavi ho ukladať všetky veci na kopu, nemôžem zanho spraviť veeeela veci ak to spravím musim to dat naspäť a on to spraví tak ako chcel,, ani jeden zo synov nie je tabuľkový! Mam autistov?

cucoriedkacucoriedka
29. okt 2023

@lentilka presne tak...len diagnózu uzatvoria neskôr..

miskafilipkovab
29. okt 2023

@isis234 jej u nas vo škôlke to isté. Proste chlapci sú chlapci. Maju svoj štýl.
My sme cely prvý mesiac aj pol. plakali celé večere a rána. Prišli sme na to ze ma jednu ucitelku rad a ona jeho najviac odvtedy sa tešíme lebo sa o otm rozprávame.
A nas skúša taktiež všeličo ale pocitanie jeden dva tri a varecha pomôže 😁 inac slovnú zasobu mame skvelu, logioedicka vysvetlila ze nemôžme učiť deti vsetko naraz. Bud mu pojde slovna zasoba alebi vyslovovanie slov, písmen. A u nas je to slovna zasoba. Učiteľka v škôlke mavla rukou nad tym, ze teraz je vela deti co nevie rozpravat poriadne.. 🙃

cucoriedkacucoriedka
29. okt 2023

@miskafilipkovab netabulkuju sa deti...každé dieťa je iné samozrejme ale tu sú stopercentne znaky poukazujúce na PAS a keď sa pred tým budú zatvárať oči je to veľmi veľká strata pre dieťa...a aj pre rodiča....a samozrejme je všade na svete určitá tabuľka resp tabuľky čo by to dieťa v Tom ktorom veku malo vedieť...ak nevie tak ako píšete ide o poruchu ktorá sa buď dobehne a vyrieši alebo nie..

miskafilipkovab
29. okt 2023

@cucoriedkacucoriedka ja som sa vyjadrila len ku konkrétnej situácií.

cucoriedkacucoriedka
30. okt 2023

@miskafilipkovab aj ja...práve že k pani ktorá tu dala príspevok..a ešte k tabuľkam...sú preto aby sa vedelo či je s dieťaťom všetko ok alebo nie a na základe aj tabuliek sa s ním pracuje.inak by išlo o zanedbanie zdravotnej starostlivosti

taktotedanie
30. okt 2023

@stvura ale tak co chcete riesit skor ? Chodenie? Individualne, rec? Individualne
To kazde dieta by sme hned zaskatulkovali

rachel36a
30. okt 2023

@taktotedanie pokial ma dieta znaky PAS tak to treba riešiť co najskor, nie čakať..uz 2 roky je dost neskoro...ja som so synom zacala chodit na terapie a k odbornikom uz v 10 mesiacoch a aj vdaka tomu a kazdodennej drine je na tom tak dobre, ze moze chodiť do beznej skoly

1mina
30. okt 2023

Tak podla mna je zbytocne polemizovat ci je to pas ci neni, znaky tam su, moze a nemusi byt ale hlavne je zacat to riesit. Mna sa nasa dr pytala uz od roka a pol najneskor stale ze ci mi rozumie (aj ked nerozprava ) ale musi rozumiet. Teraz mu taha uz na tri roky a stalr rozumie velmi slabo. Urcite treba Orl sa chodi prve na vylucenie poruchy sluchu - nas poslala dokonca 2 krat po nejakej dobe aby si bola naozaj ista ze fakt pocuje, dalej hned klinicku logopediu - kde by mi nikto nepovedal ze idem skoro, jedine ze treba cim skor riesit. A samozrejme aj neurologiu plus tie cakacky na neurologiu - my sme cakali pol roka. Co môžete spravit sama nakontaktujte CVI vo vasom okoli, byvaju tam super mile zienky, ktore vam pomozu so vsetkym, poradia, nasmeruju, v niektorych sa da chodit aj na nejake terapie. A uvidite kam vas posunu tieto vysetrenie. Len jedine co je najhorsie co aj mne kazdy povedal je v takomto pripade cakat ze sa to samo vyriesi. Ja som v jeho 2 rokoch tiez nato zatlacila, lebo som sa proste nedokazala uz necinne pozerat nato ako dvojrocne dieta nepovie ani slovo, nerozumie nic, a zasekol sa vo vyvoji kdesi hadam ani nie v roku. Teraz za 8 mesiacov logopedii, terapii, roznych cviceni aj na doma sa posunul a zacina aspon rozpravat, aj porozumenie uz neni take tragicke aj ked stale je dost zle. Inak motoricky bol vzdy sikovny.

taktotedanie
Autor odpoveď zmazal
putulka
30. okt 2023

@taktotedanie tak pokiaľ ste už na takej terapii bola, mohla by ste vedieť, že reč úzko súvisí s motorikou..Váš komentár vyznieva veľmi uštipačne. My sme tiež začali veľmi neskoro a to najmä vďaka pediatrovi a premúdrelým tetkám, čo poznajú tie zázračné deti čo v troch rokoch zrazu recitovali v škôlke a dovtedy vraj nerozprávali..

putulka
30. okt 2023

@miskafilipkovab A to čo pre zmenu robíte vy, je porovnávanie. Autorka iba popisuje svoje dieťa a možno je zúfalá z toho čo sa deje. Vy tu básnite o svojom synovi, čo je taaaaak veľmi popredu, čo jej ale určite nepomôže. Tu nejde o škatuľkovanie, diagnóza PAS alebo aj NKS sa nedáva len tak "z brucha" ale vždy to začína práve obavami rodiča, lebo on je s dieťaťom 24/7 a ani pediater to nevidí hneď.

taktotedanie
Autor odpoveď zmazal
rachel36a
30. okt 2023

@taktotedanie vidno, ze o detoch s dg PAS nic neviete...inak by ste si nemohla robit takto z tejto tazkej dg srandu...tieto deti zostávajú v motorike a preto nenastupuje ani porozumenie a s tym suvisiaca rec...neukazuju, chyba ocny kontakt a pod...a prave vcasnymi metodami sa im da pomoci aby napredovali

putulka
30. okt 2023

@taktotedanie ja som to myslela na príspevok kde je reč o 10mes dieťati

taktotedanie
Autor odpoveď zmazal
rachel36a
30. okt 2023

@taktotedanie uz neskorý nastup chodze je znak motorického zaostavania, z to mamicka nepise o vsetkom... k motorike patria aj dalsie veci ako to ako dieta sedi, uchop, a pod.....neukazovanie a pod...

thereisabear
30. okt 2023

@taktotedanie dá sa robiť terapia aj s 10m deťmi. Podporiť sociálny záujem, zlepšovať očný kontakt, reakciu na meno, záujem o hračky, podporiť komunikáciu (neverbálnu) a pod.

annm81
31. okt 2023

@cucoriedkacucoriedka Problém tabuliek je, že ich väčšina ľudí nevie čítať. Buď sa idú zrútiť, keď dieta na deň presne nesplní danú úlohu, alebo naopak tabuľky ignorujú a s vetou "každé dieťa je individuálne " pokazia dieťaťu možnosť včas korigovať nejakú poruchu.

Pritom tabuľky sú o tom, čo a kedy zvládne priemerné dieťa - niektoré trocha skôr, niektoré trochu neskôr. Sú ale aj nejaké limitné termíny, v ktorých ak dieťa nedosiahne danú schopnosť, treba začať s diagnostikou a preventívnou terapiou - zdravému dieťaťu to neublíži a chorému môže veľmi pomôcť. Ak pediater autorky príspevku ignoruje fakt, že dvojročné dieťa nerozumie, tak je úplne neschopný a pokazil dieťaťu štart do života, lebo matka sa spoliehala na jeho odbornosť a preto nič neriešila.

lacibo
31. okt 2023

Nas pediater pri preventivkach sa dost vypytoval na vyvin a vsetko zapisoval..mal na to specialny dotaznik..isiel podla neho..dokladne dieta vzdy prezeral..vsetko, co sa mu nezdalo, riesil..nas zlaty doktor..ked pocuvam o druhych

cucoriedkacucoriedka
1. nov 2023

@lacibo a takto by to malo byť

cucoriedkacucoriedka
1. nov 2023

@annm81 presne tak...úplne s vami súhlasím...písala som to aj v príspevku vyššie.je potrebné to riešiť

Strana
z3