20 mesačná dcérka škriabe a hryzie všetkých okolo

lubka1981
26. júl 2012

máme o týžden 20m a striedajú sa nám dobré a "zlé" obdobia. na kamarátov na pieskovisku hocikedy zaútočí, uhryzne, uškrabne, štipne a aj vtedy ak nie je bitka o hračku. doma to isté, z ničoho nič... stretli ste sa s tým? ako to zmeniť???

anjelicek26
26. júl 2012

@lubka1981 - taketo male dieta nie je zle ani zakerne, skor si brani svoje veci.. co tomu predchadza? Preco skrabne, ustipne? Treba riesit vznikajuce konflikty, nenechat to eskalovat. My sme si tym presli s dcerkou, trvalo to okolo pol roka. Chcelo to vyhybat sa kolektivu, miesto skolky opatrovatelku a byt jej stale za zadkom a predchadzat konfliktom. Kamarat max. 1 naraz. Nepozicivat si hracky - a ani nepoziciavat inemu. Predijde sa opät vela konfliktov. Jej problemy na ihrisku riesis ty - nekavickovat, nevykecavat 😅 😅 😅 Nema co tlct ci stipat ine deti ;) Neboj prejde to. Aj u nas to odislo zo dna na den.. proste to uz nebolo nutne, naucila sa plynule rozpravat a problemy zmizli. A hlavu hore, nemas zle, ci cudne dieta, a ani ty nie si zla mama... niektore deti hryzu, niektore sacu, ine maminkuju, ine sa hadzu na zem.... deti sa nerodia dokonale... niektore veci sa musia naucit a z inych vyrast.

lubka1981
autor
27. júl 2012

@anjelicek26 ked tomu niečo predchádza, to chápem, napr. ked jej niekto vezme hračku alebo jej nedá pokoj a potom zaútočí, ale nechápem prečo to robí ked sa pekne hrajú a len zrazu 😠 😠 😠
a doma to isté. tak snád z toho rýchlo vyrastieme...

petkave
2. aug 2012

@lubka1981 kamoškina malá toto zrejme odkukala od svojej o mesiac staršej susedy. Dievčatá budú mať teraz na jeseň dva roky. Môj syn bude mať dva roky v nedeľu. A hoci je chlapec a najstarší z tejto trojice, bol obeťou a terčom hryzenia a útočenia od mladšieho z dievčatiek. Malá hrýzla bez príčiny, iba tak. Mám pocit, že chcela byť zaujímavá, vynucovala si pozornosť. Môj malý je nekonfliktný, takže, ak ho malá takto napadne, radšej odíde preč, bočí od nej. U kamoškinej malej to prerástlo tak ďaleko, že začala hrýzť aj samotných rodičov. Tak ju kamoška uhryzla tiež - samozrejme nie úplne silno, ale tak, aby to malá pocítila ako nepríjemný zážitok a veru, prestala s tým.

salome123
3. aug 2012

presne takyto isty problem mame aj my... s tym, ze ona hryzie a bije aj nas rodicov, uplne bez priciny. skusali sme uz kadeco, jedine co zabera je dat jej po ustach (nie silno) alebo capnut po ruke/zadku.

rubinka
3. aug 2012

@salome123 - dať po ústách? Sa mi asi sníva. Potom sa nediv ked vás bude biť 😕

salome123
3. aug 2012

@rubinka tak navrhni ty lepsie riesenie... skusali sme naozaj vsetko, nic nepomaha (ignorovanie, dohovaranie, aj sme sa akoze rozplakali ze nas to boli a podobne...)
ako by si sa citila ty, keby si videla ako tvoje dieta kope ine deti, alebo da facku starkej ktora sa s nou hra alebo kope do zvierat??!! navrhni nieco.... vysvetlovanie jednoducho nepomaha!!!! a toto jej spravanie prislo z nicoho nic, nikde ho neodpozorovala....

ked to nechame tak a budeme jej dookola omielat, ze sa to nesmie a no-no-no, hlavne ked to nezabera tak o par rokov zobere noz a doboda nas.

chcela by som vidiet teba ako by si sa zachovala, keby si videla, ako tvoje dieta pride ku psikovi a kopne mu do hlavy, tu ide aj o princip a hlavne bezspecnost dietata, pretoze ten pes moze zautocit naspat. su matky ktore daju dietatu po zadku za to, ze rozleje caj alebo rozbije pohar... to my nerobime, ale taketo agresivne spravanie predsa nemozme tolerovat.

senoble
3. aug 2012

@rubinka u nas na denom poriadku,kope, kuse ,bije,strka....napomínanie ,vysvetlovanie nefunguje....takze ked pokuse sestricku tak ho kusnem aj ja a opytam sa ho ci boli,slzickami v ociach prikyvne a ja len poviem tak nekus sestricku aj nu to boli,na par dni to funguje,niekedy na tyzdne,mesiac,ale vzdy sa k tomu vrati:(ked som vysvetlovala tak za 5min.bol dalsi kusanec a nemoze preca kusat sestricku:((do krvavých podlitin a velkych modrin vsetkych farieb) @anjelicek26,tu nemozme nechat na pieskovisku🙂....ked bije tak dostane aj on po paprci aby vedel ze to boli aj sestricku,ties s vetou boli to,aj sestricku to boli.....tu sa nejedna o bitku,silnu facku,bite dieta...tyranie a tak dalej,ale o upozornenie ze to boli,ze nesmie ublizovat lebo to boli!

@lubka1981 ked ublizuje tak zobrat z ihriska,a povedat ze tam nemozte byt ked.....mozte odist🙂
....ked bola dcerka mala tak k nam prisiel chlapcek a pokusal ju s dodatkom ta preliezka je moja!!!!!toto deti nesmu robit!!!

rubinka
3. aug 2012

@salome123 - ja som reagovala na to konkrétne že na ústa tak ked už to nejde tak po zadku ale po ústach to sa mi zdá prehnané.

salome123
3. aug 2012

@rubinka to capnutie na usta je reakcia na uhryznutie aby vedela, ze to sa s ustami nerobi.... navyse ju to neboli, je to len take letme capnutie aby vedela, ze spravila nieco zle. nemyslim si, ze bude mat z toho traumu na cely zivot.

rubinka
3. aug 2012

@salome123 - nuž rob ako myslíš, ja by som dieťatu na ústa určite nedávala a to mám tiež dosť náročné dieťa. Tým ju určite nenaučíš že vás nemá hrýzť keby to tak bolo tak vás nehryzie aj naďalej, nemyslíš?

senoble
3. aug 2012

@rubinka nie nieje to prehnane,teda nas certik na capnutie po zadocku ani nezareaguje!!!!mas vlastne dieta co ublizuje?ozalezi od povahy dietata!!!nasej malej stacilo par krat vysvetlit(este nikdy nedostala bitku,capnutie alebo nieco ine) a bolo po probleme ale certik je ina LIGA.
@salome123 sme na tom ronako,dostane sladkost od svokrovcov pekne sa vie pozdravit pekne podakuje a za odmenu po ceste kopne dedka:(:(

senoble
3. aug 2012

@rubinka a kde je ta rada od teba????len tu utocis a vyrývaš!!!

rubinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rubinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
senoble
3. aug 2012

@rubinka ok aj tak sme to skusali,ja ho nebijem ked ublizuje mne,alebo nam dospelim,chytim mu ruku aa poviem skaredim hlasom ze nesmie!ale nefunguje to na sestricku ktorej stasne ublizoval,a ja ich nemam jak drzat oddelene,sestricku dokazal za den aj tricat krat pokusat,hadzal jej kocky do hlavy buchol hrackarskym kladivom po hlave(velky typel jej narastol),isiel okolo nej a drcol do nej....on vyuzival chvilky kedy som sa nepozerala a proste ju chytil a kusal,mala sa nestihla ani spametat,a kedze mu nechcela ublizit tak vzdy na mna len kricala,stale som na blizku,v jednej miestnosti a aj tak sa mu to vzdy podarilo....on ublizuje druhemu a nemoze to byt bez nasledkov a ver ze to pomohlo... drobec uz cely den nekuse,stane sa ale nie na dennom poriadku.vies si predstavit ako sa citila dcerka ked jej stale ublizoval.....skor pre nu to bola trauma....a ked ju zas pokuse tak ho pokusem aj ja,aby dobre vedel ako jej ublizuje!!nemozes dietatu robit to co nechces aby robio inym-len on ublizuje mi mu to nerobime,on len dostal vysvetlene a vyskusane ze to boli(a nekusem ho do krvy ako on)

salome123
3. aug 2012

@senoble
@rubinka no je to o tom, ze ak to robi nam dospelym tak tam je priestor na neustale vysvetlovanie a debaty, ale ak to robi inym detom alebo zvieratam, tak tam sa musi razne zakrocit, lebo je to neakceptovalne

rubinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
salome123
3. aug 2012

@rubinka ved jasne ze j u odtiahnem od deti, hadam nenecham aby ich moje dieta mlatilo, ale nema to ziadny efekt... ona si najde inu zaujimavu cinnost, takze to pre nu nie je ziadny trest.

rubinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
salome123
3. aug 2012

@rubinka podla takej logiky by sme nemali chodit medzi deti vobec

rubinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
senoble
3. aug 2012

@rubinka ked necitas tak preco reagujes?🙂🙂je tu debata a ja som sa zapojila,s rovnakym problemom,ciastocne vyriesenym.A to mam podla tvojej rady odist od dcerky,aby ju nebil?aj ked ho zobem do inej miestnosty,tak mu to je jedno a dcerka ktorej ublil tam ma za trest ostat sama?

senoble
3. aug 2012

@salome123 mam napad pojdeme spolu na ihrisko a budu si sebe rovní ,cely dokusaný a mozno im to dojde 😀 😀 😀 (myslela som to zo srandy,nenechala by som ho kusat)

rubinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
senoble
3. aug 2012

@rubinka chcela som sa zastat,ale ano mas pravdu ked sa da pred problemom odist a tym ho vyriesit tak je to lepsie riesenie nez tapnutie a ine.....
prepac,skocila si mi do rany na vykecanie sa....hupsss 😀 😝 😀

ella_joy
4. aug 2012

Ahojte baby,takaj u nas je tato tema aktualna maly ma 16m, je ako med..ale niekedy proste z nicoho nic zacne robit zlobu..na ihrisku sa pekne hra, a potom sa zacne zahanat s hrackami tak, ze niekomu sa vacsinou ujde ☹ alebo berie hracky a ked to chcu naspat, samozrejme soti alebo zdrapi a stipne. Nie vzdy, ale stava sa to..niekedy, ked zas jemu niekto capne,tak ho nebranim, on ani neplace a vacsinou ani nevrati, ked nie je iniciatorom, a funguje dalej bez potreby vratit to...ale stve ma ked on zacne besniet, najma s inymi detmi na ihrisku..a to ze "pritankuje" aj nam doma, alebo streli babke, ani nehovorim..vidim,ze to nie je zo zlosti,skor on ma take divoke emocie,mi to pride, ze od radosti nevie akoby zaujal este viac..najviac ublizuje sestrinej dcere, ktora je od neho o rok a pol starsia..ked ju vidi, len by ju stiskal a bozkal, je uplne namakko z nej, a potom jej chodi za zadkom, a stipe a ju jedinu zatial pokusal..neviem, ci ma pocit pri nej,ze je silny a ona sa ho boji a o to viac ho to hecuje alebo co..nastupuje za mesiac do jasli, tak sa trochu obavam..
Skusili sme to vratit, stipnut spat, po zadku ci po rucke..a on to berie skor ako vyzvu, najma od nas, ze pokracuje..a dohovaranie?? 😀 to je uplne mimo, co mu navysvetlujem, nevie poriadne rozpravat, nechape suvislosti az tak daleko..kua na mna, a ide po svojom, alebo sa mi hodi o zem, alebo otpci chrbtom..alebo este horsie, zacne takym medovym hlaskom vysvetlovat,preco to urobil...ked ho zoberiem prec, neberie to ako nasledok toho,ze niekomu urobil zlobu..najde si nieco ine. Jedine co zaberie ako tak niekedy,ze urobime ze placame a sme smutni, ked nam urobi zle..to je mu luto, a zacne plakat a akoby sa ospravedlnovat, a ked to prejde a on sa skludni, zas to spravi...ked zacnu plakat deti, tiez place,ale potom sa spamata a ide po svojich...rada si precitam, co ste skusili vy, ci pomohlo, ci nie..a ci sa to vekom alebo napr. skolkou ci jaslami zlepsilo..my cakame dalsie babatko, o to sa nebojim, na malinkate deti reaguje vyborne, skor ochranarsky, hladka a mojka ich..akoby to skusal skor na vacsie deti, silnejsich jednoducho

monka_m
4. aug 2012

Ahojte, my máme ten istý problém, mali sme to cca pred rokom, prestalo to a teraz sa nám to prinavrátilo, ale on štípe len nás rodičov a len mňa kúše, už mám samé modriny po rukách. Nič nezabehá, ani dohováranie, ani trest, keď ho štipnem späť, tak to berie ako hru, že kto posledný štipne. Neviem, mne to príde že tak prejavuje svoje emócie, s ktorými sa nevie vysporiadať a tiež aj náklonnosť. Zatiaľ to na druhé deti neskúšal, tak pevne verím, že ani nebude 😒

vanessm
4. aug 2012

@salome123 Capnutie po ústach je akože výchovná metóda k čomu? Trestáte ho za to, že ubližuje druhým a v mu robíte persne to, za čo jeho trestáte. Deti nevedia ešte spracovávať emócie a tak ak ho niečo nahnevá, tak buchne, ale prejde to určite skôr, ak mu ako rodičia budete dobrým príkladom, t.z. vysvetľovať, príp. ihneď odísť z ihriska.

lubka1981
autor
9. aug 2012

@salome123 nám nepomôže ani to, ešte nastrčí druhú ruku nech jej capnem aj po tej 😢 😢 😢 😢

lubka1981
autor
9. aug 2012

@senoble no snažím sa aj tak robiť ako píšeš, sme na pieskovisku 15min a ideme domov. ale čo doma? myslím ked sa pekne hráme a zrazu hryz, alebo škrabne. aj teraz vyzerám ako po havárke. ale už sa to hádam od septembra napraví, vyberieme dáke aktivity- tanec, kreslenie alebo niečo čo ju viac zamestná, tak hádam sa to upokojí...