icon

20 mesačný syn je nezvládnuteľný

lubenka131
20. feb 2013

baby ja neviem...asi si chcem len pokecat???poradit??kazdopadne som zufala "tyrana"zena vlastnym synom 😀 😀 ...ma pomaly 20 mesiacov ale jeho chovanie pripomina dospelaka...to uz neni mozne...trochen vam to opisem..stale mrnci,krici,je nervozny akonahle mu nieco nedam,nedovolim ma bije(aj ostatnych) stipe,kuse,trepe sa,hadze sa o zem,bucha si hlavu(po novom uz len decentne aby ho to nebolelo 😀 )ked mu nieco nejde spravit hned normalne dojde k stoliku a vsetko co na nom vidi pozhadzuje na zem a ked mu to nestaci dojde k linke a zacne otvarat a trieskat z dvierkami....vsetko nici...ja neviem jak sa da toto zvladnut alebo co s tym mam robit...starsia dcera (7r)toto nikdy nerobila....on je skratka taky maly harant acikrist 😖 😖

maminakatka
20. feb 2013

@lubenka131 ja ked ho necham v izbe pride a krici dalej ,znovu ho tam vratim a znovu vylezie ....a potom sa ide mojkat a neprejde minuta a zase rozbija auta ,hracky ,kocky .....

maminakatka
20. feb 2013

@hruska82 dakujem za povzbudive slova ,ja verim ,ze sa to polepsi a maly bude stastn a nebude vidiet ,len ako mamina je smutna a nervozna .a je v nebezpecnej krajine 😔

ria_zuzolova
20. feb 2013

@maminakatka jak ja Ti rozumiem! Aj ja som sa napočúvala rady, že veď ho daj do postele alebo do vedľajšej izby a nesmie odísť, kým sa neupokojí. Pri všetkej úcte k dobre mienenej rade - ak toto na niečie decko funguje, tak nevie, o čom sú nezvládnuteľné deti. (A to ani svoje nepovažujem za nezvládnuteľné 😅 len za náročné)

mariannan
20. feb 2013

ja mám len 11.mesačnú princeznú tak poradiť neviem ale práve čítam knihu Kevin Leman 5 dní, ktoré zmenia vaše dieťa...a tam opisuje podobné situácie..tak skúste prečítať a možno pomôže 🙂 radí : "povedať len raz, otočiť sa, odísť" ..vraj ak má dieťa napr. upratať treba mu to povedať raz a odísť..ak to nespraví tak mu nedať niečo na čo je zvyknuté a trvať na tom..nediskutovať ..

hruska82
20. feb 2013

@maminakatka Tusila som ☹ Snaz sa byt pozitivna!!! Venuj sa zatial malickemu...a kludne napis, ked ti je smutno a potrebujes sa vykecat!!!

maminakatka
20. feb 2013

@ria_zuzolova no u nas to nefunguje ,prinajlepsom nieco vyvedia ,kym je akoze "zatvoreny" ,len on vychadza von ,u nas nefunguje ani pevne objatie ,nic ...........pestunku mam nasledovanu ojoj,ale nezabralo veru nic 😅

maminakatka
20. feb 2013

@hruska82 dakujem a snazim sa mysliet pozitivne ,ale mne to uz nejde ......som priliz vycerpana asi ....idem ja do rise snov ,maly kasle ,je kusok nachladeny ,tak nech som pri nom .Dobru noc prajem a este raz dakujem

hruska82
20. feb 2013

@maminakatka Vobec nemas zaco!!! Oddychni si a davaj pozor na seba i na malickeho!!! Dobru nocku!

ria_zuzolova
20. feb 2013

@mariannan aj Lemanna poznám. Ha - nefunguje. Žiaden zázrak.
Teda nechcem, aby to vyzeralo ako útok na Teba, nie, ona je to dobrá rada. Ale proste sú výnimky, kde to nefunguje a zrovna moje dieťa! 😝 Prišla som, povedala, zakázala, nediskutovala... dnes už nemám čo zakázať. Proste toto môžeš u detí, ktorým toleruješ nejaký zlozvyk - sladkosti, telku a pod. Toto všetko sme už zakázali a zlepšenie žiadne. čo mám teraz zakázať? smiech? hranie? čítanie večer pred spaním? Jedlo??

eeffka
20. feb 2013

@maminakatka maly je znudeny a nevybehany,zasnem ze s nim chdis von obcas,take dieta potrebuje utahat. Mam taktiez 2 deti a isty cas som s nimi bola sama+ praca a prezila som to. Netreba sa lutovat a nechat sa terorizovat krpcom,lebo to ci to robi je kto z koho...

eeffka
20. feb 2013

@ria_zuzolova na kazdeho sa najde paka🙂, napr moja rada cita,alebo navstevy kamaratov... Neexistuje dieta co nema nejaku "slabostku"

ria_zuzolova
20. feb 2013

@maminakatka Dobrú noc.
Tú pestúnku som veľmi nesledovala, ale videla som tých "Najprísneších rodičov". Veď to s realitou nemá nič spoločné. To proste nerieš. Potrebuješ zariadiť, aby si si mohla z času na čas oddýchnuť a nebyť permanentne unavená a v strese. Aj za cenu toho, že malý bude za Tebou plakať. Ak môžeš, zožeň si niekoho, aby si pravidelne mohla mať 2 hodiny pre seba - raz do týždňa, povedzme. 🙂
Jaaj, ako dobre sa mi radí, ale ani sama (na) to nemám. 😀

ria_zuzolova
20. feb 2013

@eeffka Tak zas mám doma výnimku, čo potvrdzuje pravidlo. 😉 Teda s tou výhradou, že užitočné veci ako čítanie zakazovať nemienim, lebo ak by som to mala dodržať - tak sa to obráti proti mne. Lebo ja CHCEM aby moje dieťa čítalo. A akurát by som sa dostala do slepej uličky, ako si naznačila - nemá čo robiť, tak robí zle. Robí zle, zakážem ďalšiu aktivitu - a nudí sa ešte viac... a tak dookola...

mariannan
20. feb 2013

@ria_zuzolova ja som to pochopila tak, že tam nejde o to zakázať niečo dlhodobo ale nedať niečo v tej chvíli..napr. povedať, že ho - ju nebudeš krmiť lebo je na teba zlé...alebo nezaspievaš uspávanku na ktorú je zvyknúté..neviem, som len na začiatku knihy a nemám to na kom skúšať lebo naša princezná je ešte malá..možno o pár rokov mi kniha pomože..si budem mať čo búchať o hlavu, že som to nezačala skôr 😀

ria_zuzolova
20. feb 2013

@lubenka131 ešte som nedočítala všetko, ale kým zabudnem - daj si pozor na to, ako píšeš, aby si staršiu dcéru nezanedbávala pre malého. Bolesť prvorodenej (-ého) môže byť strašná! (Aj o tom píše ten Leman 😀 ) Skôr by som to riešila tak, aby malý pochopil, že ak sa chce hrať, musí sa pekne správať... že ho odmeníš za pekné správanie, nie za truc. Kým trucuje, venuj sa dcérke.

eeffka
20. feb 2013

@ria_zuzolova ved nech cita napr encyklopediu a pekne nahlas... Aspon sa nieco dozviete obaja,moja uz cita v 7 r knihy a vadi jej ze nemoze citat pribeh. Alebo ked sa nudi mame tu ponozkove pexeso... Prihlasila som ju na karate ,trener je stara skola co mi vyhovuje, s pierkom okolo nich nebeha. Treba ich ukolovat,ukolovat a ukolovat inak sa nuuuuudiiiii..... a potom robi somariny.
Neviem kolko maju tvoje deti ale ja som malu uz naucila pliest a to je nekonecny pribeh...

ria_zuzolova
20. feb 2013

@mariannan áno, dobre si to pochopila 🙂 Ale vtip je v tom, vydržať. Teda hlavne s vekom sa to potom predlžuje: Vybral si si, že neupraceš, tak si si vybral, že dnes nebude... (telka, koláč, uspávanka, čítanie...). No ale keď to opakuješ deň čo deň, skonštatuješ, že tvojmu dieťaťu je tá telka, koláč či uspávanka ukradnutá... tak musíš hľadať niečo ďalšie... a už sme vo výchove trestami...

ria_zuzolova
20. feb 2013

@eeffka Encklopédie sú jeho najobľúbenejšie, od 2 rokov, mal tú detskú. Ale čítať skutočne ešte nevie, má 5.

Ja Ti dobre rozumiem, ako to myslíš. Aj všetky tie rady ovládam. Aj psychológ aj pedopsychiater nám radia. Aj niekoľko terapií sme absolvovali... Ale proste niekedy to nejde a kto to nezažil, ten to nepochopí. Sama som tomu dlho neverila. A potom som čítala Dobsona a aj pár článkov v Mama a ja bolo na tú tému. Označenie "náročné dieťa" vyzerá ako výhovorka pre rodičov, ktorí výchovu nezvládli. Ale potom som zistila, že sa to stalo napr. aj detskému lekárovi s 3. dieťaťom v poradí. 2 deti vychovali s úsmevom, prišlo tretie - a boli bezmocní. Sám ten lekár napísal, že vtedy si uvedomil, aké to musí byť frustrujúce, ak je takéto dieťa prvorodené. Lebo on aspoň mohol jasne ukázať, že on vie deti vychovávať, len to tretie je iné. Ale ak je to najstaršie dieťa - matka len počúva rady a obvinenia, že je nedôsledná... iné rady a obvinenia, že začala s výchovou príliš neskoro... konštatovania, že keď ona bude pokojná, bude pokojné aj dieťa - ale nikto nepovie, ako ostať pokojná pri dieťati, ktoré je nepokojné bez jej viny...

nepoznám maminukatku ani ostatné, ale chcela som len napísať, že keď 2 maminky robia všetko tak isto, aj tak sa môže stať, že jedna bude mať dieťa anjelika a druhá bude dennodenne bojovať.

katy1979
20. feb 2013

@soldi super tip. Uz som si to pozrela kedze to mame tiez doma. Tak sa skusime poucit z toho videa. Lebo uz si pripadam ako verklik ze nesmie bit, nesmie provokovat, ze ked sa hra a neublizuje je krasny chlapec. Je to ako hadzanie hrachu o stenu.

koralinka
20. feb 2013

naša síce nie je zatial ,,nezvládnuteľna" ale tiež máva svoje huky a jedine čo ju dokáže ukludniť je niečim zaujať - cez den je to anjel ale večer teraz cez zimu ked sme doma sa nudí a teda piští vymysla zle robí a pod.

ale príklad - má teraz plastelínu novu mániu - tak jej poviem pod ideme modelovať v momente sa zasekne a už aj letí k svojmu stolu a sedí tam jak pečiatka kým ju to neprestane baviť

to mám štastie že huky máva len večer ked je doma už aj manžel a teda sa jej jeden venuje a ja si porobím čo treba a zas druhá vec je že tiež jej neviem vymyslať aktivity na každý den niečo nove by som potrebovala vykradnut dráčik 🙄

už nech je leto a z vonku pôjde rovno do vane a do postele

zigzag
20. feb 2013

@lubenka131 ja mam 20 mesacneho tiez, a vo vela robi to iste co tvoj, ale moj si da povedat, alebo sa snazim jeho pozornost odviest os neusteleho robenia neplechy na nieco uzitocne , ako ze otvor mi dvere do spajze, prines mi metlu a take veci co urobit vie, inac tiez,ked sa mu nedari nieco otvorit, alebo zalozit obrazok do albumu, tak tym zacne trieskat a mrmcat ,,, to patri k veku... vyrastu z toho,len treba kludne, aj ked to stoji vela sil..... 😉

maminakatka
21. feb 2013

@eeffka občas? Nepomylila si sa? Chodím vonku aj doobeda aj poobede, to asi nepatrilo mne 😉

maminakatka
21. feb 2013

@hruska82 ak svokrovci nie sú v práci berú mi ho na hodinku, dve tak raz do týždňa

berus222
21. feb 2013

aj nas 16 mesacny je taky. ked mu nieco nedovolim, pozrie kde v dosahu nieco ma a od jedu to hodi na zem alebo ide do kuchyne a zacne trieskat dvierkami na linke. starsiemu robi zle asi tak, ze si vyciha na moment nepozornosti, nieco mu zoberie alebo ho udrie, postipe a so strachom v ociach uteka ku mne pre ochranu.

rose1988
21. feb 2013

@lubenka131 To bude asi to obdobie vzdoru. My to tiez nemame az tak extremné, zatial. Moja dcera bude mat tiez 20 mesiacov teraz a mame podozrene na ADHD syndrom. Kedze je tiez do afektovaná, neposlušná a občas nezvladnuteľná išla som s nou ku psychologovi, nech mi vyvrati akekolvek psychické poruchy aby som si bola ista ze je v poriadku co robi a nesuvisi to z dajakou chorobou. Viem je to trocha ulietnute no ja som taka isla som a basta. Povedali mi ze je mudra je v poriadku ale je nadmerne motoricky nekludna ci daco take a tiez trocha nervoznejsie dieta a ze ma nabech na tu hyperatkivitu. Odporucila mi dajake knihy na ulahcenie výchovy. Co ja az tak neuznavam lebo kazde dieta je ine a potrebuje iný pristup. Priznam sa ze aj ked sa to nesmie no sem tam na nu zakricim ked uz inak neda a dostala uz aj po ritke. Boliet ju to nemohlo no padlo jej to zle. Dajak ju krotim musim lebo mi prerastie cez hlavu uz teraz je velmi prefikana. Teraz ti tu nechcem radit aby si nanho kricala alebo si ho bila urcite nie. Ja si myslim ze mas narocne dieta ktoré potrebuje vela vela vela pozornosti no kedze mas dve deti tak sa to neda a on si tu pozornost vydobija ako vie. Neviem ako poradit ja sama by som potrebovala radu. Pride teplo bude lepsie uvidis pojdete von a moze sa santit

fatima1972
Odpoveď bola odstránená
lubenka131
autor
21. feb 2013

@rose1988 ano presne tak cakam na jar leto aj ja uz ako sol mi to chyba....dnes doobeda bol ako anjelik lebo som s nim bola celu dobu,nevarila som(mam zo vcera)upratala som si vcera vecer,prat sme dali spolu,krb sme nachystali spolu takze zatial to prebehlo uspesne teraz spi a ked sa vyspi pojdem s nim pesi pre dceru do skoly...je to cca pol hodka tam a pol hodka napsat takze snad bude kludny...uvidime vecer napisem ked zaspi ako to prebehlo poobede ci z nervami alebo bez
@fatima1972
@maminakatka
@zigzag
@berus222
@ria_zuzolova
@katy1979
@koralinka
@mariannan
@hruska82

mata1001
21. feb 2013

@lubenka131 ahoj necitala som vsetky prispevky..no skusim ti poradit....
- myslim si ze by si s nim castejsie mala chodit na vzduch.vidim to na mojom synovi,v januari sme vobec neboli vonku(boli sme stale chorí) tak sme trcali doma a tak straaasne sa nudil a robil zle.
- skus varit a upratat ked zaspinka,alebo var kazdy druhy den a doobedie mozete byt vonku.a poobede nech ide s manzelom alebo babkou...
- ani ja nemam rada zimu ale kvoli malemu sa premozem a ideme aspon na chvilu...
- a k tym zubkom- moze byt ze je nervozny aj z toho,ze sa mu tlacia von.a vies ich pozriet tak ze si ho vezmes na ruky,rozblaznis ho,aby sa smial a prehnes ho smerom dolu.on ako sa bude smiat tak ty zatial nakuknes do pusinky...prajem vela stastia... 🙂

joannas
21. feb 2013

@lubenka131 daj mu dve na zadok tak chned bude poslušny 😉

hruska82
21. feb 2013

@lubenka131 Supeeer, tesim sa a drzim palceky!!! 🙂