icon

3 týždňová dcérka stále spí, nedá sa budiť na papanie

lalia2
8. mar 2012

Ahojte. Prosím vás o radu, ak mi viete pomôcť. Máme doma takmer 3-týždňovú dcérku. Narodila sa v termíne, avšak s nízkou pôrodnou váhou 2600g. Okrem toho, že bola pár dní v inkubátore kvôli tomu, že si nevedela udržať teplotu, nemala žiadne iné známky nedonosenosti alebo problémy. Jediný problém je ten, že stále spinká, aj 6 hodín vkuse v noci, 5 hodín cez deň. Dr. mi ju kázala budiť na kojenie, lebo vraj nemôže mať také dlhé prestávky, nakoľko za týždeň pribrala len 50 g. No ja ju na to kojenie neviem zobudiť. Nech robím, čo robím, stále spí. Keď sa sama zobudí po tých 5 hodinách, tak len tak cucká, proste nepije poriadne, medzitým zaspí, zas pocucká len ako cumlík, potom dva glgy prehltne a tak. Toto robíme aj tri hodiny, myslela som si, že jej to teda stačí, ale nestačí, keďže nepriberá. V nemocnici ju naučili na fľašu, dnes som jej skúsila dať aj ja fľašu, aby som videla, koľko naraz vypije, no tú odmieta a z prsníka pije veľmi málo aj to po dlhých prestávkach. Neviem, čo mám robiť, som z toho zúfalá. Viete mi poradiť? Ďakujem

ajca123
9. mar 2012

@lalia2 nechcem ťa stratiť ale ja uz bola s malým v nemocnici so zapalom pľúc a nie je to prijemne ako ti dieťa trápia ked uz len sople ťahajú.
A ked tvojej dcerke budu dávať infuzie a zavedu katedru na jedlo....
Ty kde byvaš????
Teraz ti poradím treba ju budit každú hodinu, myslím to vážne nám to hovorila naša lekarka

seva
9. mar 2012

@lalia2 tie pocikane a pokakane plienocky si zapisuj, podla toho, co pises, ze kaka aj 6 krat denne, to je dobre! ako vyzera stolica? je vacsinou zltej farby, asi ako prazenica? cikat by mala aspon 6, a viac krat. ja by som ti odporucila nesledovat cas (kazde 3 hodiny), skus si ju prikladat co najcastejsie, a aspon 2 krat aj v noci. ak sa nezobudi tie 3 hodinky, pokus sa ju stimulaciou prebudit a nakrmit. a (aj ked viem, ze je to tazke), skus sa nestresovat a nesledovat kazdy krat kolko vypije. idealne by bolo prikladat ju, a davat jej pit z prsnika. odkontrolujes si to na tej stolici a pocikanych plienkach. daj jej cas, urcite sa rozpapa. a este - ak si nie si ista dobrym prisatim, resp. tym, ci vydatne pije, nakontaktuj sa na laktacnu poradkynu, co ti odporucila @strapco13. Dominika Senkova je lekarka a okrem ineho je to moja spoluziacka z gympla, (aj ja pochadzam z RK), urcite ti pomoze. Budem na vas mysliet, spravi sa to, neboj!

lalia2
autor
9. mar 2012

@ajca123 no dr. mi povedala, že stačí prísť v pondelok. no dnes som do nej dvakrá naliala po 45 ml mlieka. môjho ale z fľaše. jem normálne, no odvčera ani poriadne nie, čo mi nedchutí a nemám čas. mrchu mám. v nemocke som krvácala tri dni a až teraz zo tri dni dozadu som dostala taakú väčšiu... no ona v nemocnici schudla na 2430, keď sme odchádzali, mala 2610. to bolo minulý pondelok. no ale odvčera skoro nonstop spí, asi ani raz sa sama nezobudila. no možno sa nemala kedey, keďže som ju budila každé tri hodiny. každý dr. mi len hovorí treba ju budiť, ale či je normálne, aby spala skoro nonstop, to mi nik nepovie. dnes tých 45 ml vypila za 20 minút, viac menej jej to tieklo dole hrdlom a tiež pritom skoro spala. a po tých 20 minútach jju úplne odvalilo...

sisaha
9. mar 2012

@lalia2 tych 45 ml je pre take malinke babo akurat..hlavne, ze to vypila. Pokracuj dalej a v pondelok zbehni na tie krvne testy 😉 . Moja mala bola od narodenia slaby jedak a do 50 ml pila az do cca 3 mesiacov. Tiez po vypiti odpadla do spanku na min. 2 hodiny. Ak krv nepotvrdi nic, tak ju len poriadne sleduj a kontroluj vahu. Najlepsie ak ak si kupis svoju digitalnu. Drzim palce.

lalia2
autor
9. mar 2012

@seva no od dnes si už zapisujem aj tie plienky. veď ja som si myslela, že keď kaká a spí, tak jej nič nechýba. a predsa pila málo z prsníka. presne, žltá stolica, s malými hrudkami, ako praženica. cikať 6x za 24 hodín? to tiež bude. no ale ja už keď si ju prikladám, tak ona len cmúľa. a prisatá je podľa mňa dobre, lebo občas prehltne. celá bradavka aj s dvorcom v ústach. a tá poradkyňa je z RK? to by aj prišla ku mne alebo jej stačí zavolať? lebo ja už som ten prsník momentálne vzdala, lebo by fakt umrela od hladu. najväčší problém je teraz aj to spanie. no ak sa to nezlepší do zajtra, idem na pohotovosť....

sisaha
9. mar 2012

@lalia2 moja dcera robila to iste, bradavku cmulala, hrala sa s nou a nic nevypila. Ja som bola nutena do 5,5 mesiaca odsavat a davat jej to cez flasu. Mordovala som sa s tym, ale nic ine mi neostavalo. Nevedeli si s nou dat rady ani laktacne poradkyne..

lalia2
autor
9. mar 2012

@sisaha a z fľaše ti pila normálne? a ako ti spávala? lebo naša vyzerá tak, že teraz keď ju budím, tak trochu otvorí oči, vypitie fľaše trvá dvadsať minúť a za ten čas zaspí. tak neviem,č i je to normálne na trojtýždňové bábo...

lalia2
autor
9. mar 2012

@sisaha noa le takú dávku vypila len dnes nadránom a teraz pred hodinou. a presne, hneď odpadla abude spať až kým ju zas nezobudím. no ja už by som tiež len odsávala, hlavne nechc pije a priberá, ale kedy sa to zlepší a začne normálne aspoň piť? a občas sa aj prebudiť? ona aj v noci sa zobudí len raz po siedmych hodinách. dr. vravela, že to je veľa, najviac 4-5 hodín môže byť bez jedla za 24 hodín, keďže je taká malá...

ajca123
9. mar 2012

@lalia2 to je akurát tých 45ml ale musíš ju budit skôr...
Ja som tak stopovala malého aby nabral kg... A maly mi az z toho dokaličil bradavky,ale to nevadi hlavne že priberal...
Snaž sa aby si aj odgrgla,lebo ked nedaš mala si mysli že má plne bruško jedla ale je to vzduch čo nabrala počas papkani... A kúp si kvapky napr. Espumisan a pred každým kojeni jej daj 10kvapek. Aby potom nemala aj koliky.
My ti všetky rady poradime.
Ale snaž sa aj kojit bez toho aby pila z fľaše... A papaj a nesmieš sa stresovat lebo aj potom mliecko má inú chuť. A aj tým že si dostala mršku chuti mliecko inak...
Daj si čokoládu nebo niečo sladké aby aj tvoje mliecko bolo sladke. Bude jej chutit viac.... Mám to odskusane u všetkých troch deťoch 🙂 a aj si davaj pozor na koreniste jedla 🙂
Držime palceky

lalia2
autor
9. mar 2012

teraz som volala nejakej laktačnej poradkyni na bezplatnej info linke a vraj môže toľko spať, lebo je malá a že do 28 dní je to novorodenec a tí spia aj 20 hodín denne, takže to krmenie a kúpanie to vlastne vyplní, takž eje to v poriadku. a samozrejme budiť každé tri hodiny...

lalia2
autor
9. mar 2012

@ajca123 ďakujem. ste zlaté. no idem ju budiť kažé dve-tri hodiny. uvidím, ako bude piť. aj si ju prikladám,a by sa mi tvorilo, ale aj tak nepije. takže keby som jej to doslova nenaliala z tej fľaše, tak nepije už asi nič. neviem, zdá sa mi to horšie ako pred dvoma dňami a to som včera bola u dr. a všetko jej pvoedala. a ona vôbec negrgá ani nevracia. tie kvapky mám. ale nedávam. no keď zo trikrát viac plakala, masírovala som jej bruško pupíkom tiež na koliky a prestala...

seva
9. mar 2012

@lalia2 Dominika nie je priamo z RK, ale byva v dedinke blizko RK (nechcem pisat verejne). ale myslim, ze ked je to taketo akutne, urcite by za tebou prisla bud ona, alebo by niekoho vyslala. zavolaj jej, za to nic nedas, urcite bude mat ochotu Ti pomoct. niet nad osobny kontakt. A ked si skusila zvysit tok mliecka (stlacenim prsnika, ked malinka pije), tak jej to mliecko zabiehalo ? Nema sopliky nahodou ? Teplotu ma OK ? Okrem toho, ze je spava, tak sa javi ako zdrave a spokojne babatko ? Skus tu Dominiku, a hlavne nestresuj. Na pohotovost by som bezala len ak nebude dost pocikanych plienok. A ozaj - ty papas dost?

lalia2
autor
9. mar 2012

@seva no včera som ani poriadne nejedla. ale ináč áno. jem dosť, aj mliečka mám. soplíky nemá, ale má akoby zapchatý noštek. také trošku chrčanie, hlavne keď pije. nezabiehalo, ona aj ťahala niekedy,niekedy prehltla, niekedy jej vystreklo mliečko z pusy, keď ťahala z prsníka. akoby nevedela prehltať poriadne. teplotu mala ok, aj keď tie digitálne teplomery merajú podľa mňa nepresne. mne sa zdá aj dosť silná, teda zdala do včera, keď sme ju kúpali, mm riadne chytila za prsty, až ich mala biele, aby sa jej nič nestalo. ani neplakávala veľa, keď som ju občas nechala len tak na gauči, tak si pozerkala... proste zlatá. uvidím, čo do zajtra, volala som teraz jednej poradkyni na bezplatnej poradni, že to spanie je normálne a treba ju budiť. no ale hovorím, z prsníka sa ona nenaje, keďže sa nenajedla ani doteraz a myslela som si, že áno. tak musím to skúšať tou fľašou. ja som bola spokojná, že sa kojíme a vidíš. poriadne sme sa nekojili. a z fľaše to aspoň nalejem do nej, pri prsníku spí ako zabitá...

ajca123
9. mar 2012

@lalia2 z fľaše jej to ide ľahšie ako z prsa ,pri tom si musi maknut :(
A bradavky máš akurát.? A čo klobuciky aj tie si skúšala???
A preco v porodke dávali z fľaše mliecko??? Vetsinou sa dáva zo striekacky aby sa deti potom pekne prisali na prsnik..

lalia2
autor
9. mar 2012

@ajca123 hej, aj mne vraveli, že ju krmia striekačkou, a videla som, že fľašou keď som im bola zaniesť mliečko. bola v inkubátore. nosili mi ju len kedy sa im chcelo. a keďže jej dávali fľašu, prsník nechcela. doma sme pili iba z prsníka. no nedostatočne. bradavky mám dobré, tou odsávačkou sa vyformovali, lebo som mala veľa mlieka od začiatku. aj klobúčiky som v nemocnici vyskúšala, ledva vysala vzduch a spala. mlieko ani nestihla. tie odmietam. ona si aj teraz po vypití z fľaše pýtala prsník, točila hlavičku a otvárala ústa. tak som jej dala. ale len sa baví... nepije z neho. alebo len občas hlt

ichbinich
9. mar 2012

@lalia2:
Na pohotovost urcite nemusis, kedze nema vpadnutu fontanelu, ma dost pocikanych a pokakanych plienok a ma slinky.
Je pravda, ze babatka maju zadudok velkosti asi ako ich pasticka. Teda malicky. Ked naraz vypije 30ml, tak to je zhruba objem zaludka. Ak tych 30 ml vypije viac-menej pravidelne kazde tri hodiny (napr.), tak je to v poriadku.
Ja som tiez musela odsavat a davala som z flasky, lebo nevedel pit. Mileka habadej, ale nepriberal. Potom na oducenie od flasky mu pomohol tento trik: dat mu z flasky iba polovicu davky. Aby zahnal prvy hlad. A potom prilozit, nech si docucka zvysok priamo. A pomohlo, flasu potom zacal z jedneho dna na druhy nenavidiet a mam silneho zavislaka 😉
Pri zaspavani na prsniku: vyzliect, masirovat chodidla a pod uskom na hranici tvare (tam, kde mame my dospeli dolne osmicky zuby). Tam pomasitrovat, to spusta saci reflex, to mojho prebralo a zase pil dalej. Inak, narodil sa tiez s 2850g a ostala som v nemocnici 10 dni, lebo nepriberal, iba si pocuckal tolko, aby dalej nechudol a bolo... Potom ako posledne vychodisko bolo odsavanie a flaska. Nabuduce by som uz flasku neriskovala, aj ked som ho od nej oducila. Brala by som cievku.
Pre teba: prestan si s tym cely den lamat hlavu. Ja viem, ze to zatazuje a ze chces len to najlesie pre tvoje babo, ale ked sa tym budes zaoberat cely den a IBA tym, tak ti to nepomoze, prave naopak. Uz robis viacero veci, skusas, co bude vyhovovat, je to dobre. Ked uz vie vypit tych 30ml, to je dobre.
Ty si lahni s nou do postele, oddychuj. Pekne v klude sa najedz. Ak ti ma kto prist navarit, upratat, zavolaj ich. Ziadne navstevy, aby si ty nieco chystala a musela pocuvat kadejake komentare. Nech ti pride mama/kamoska radsej pomoct napr. zavesit pradlo alebo tak. A nech ti donesu tvoje oblubene jedlo.
Stravuj sa pestro, dodrzuj pitny rezim. Mozes si dat caj pre kojace matky, a v klude si ho vychutnaj. Alebo si sprav kavicku alebo meltu a v klude si sadni k nej. Aby si mala aj chvilky pre seba.
Malicku si davaj k sebe a nos ju, kolko sa len da. Telesny priamy kontakt s matkou tiez podporuje rozvoj a vyvoj babatka. Urcite tym nic nepokazis.
Vie pit aj v spanku? Niektore babatka sa na jedenie ani nezobudia, ale najedia sa v spanku. Skus pripadne tu cievku, cez ktoru potecie malickej mliecko do ust po tvojej bradavke. Teda bude mat tvoju bradavku v ustach, ale bude jej tiect mliecko z flasky. Teda budes vediet, kolko vypila a zaroven ti bude stimulovat prsniky, aby si nestratila mliecko.
Nemusis ju vazit za kazdym jedlom. Aj dospeli jedia raz viac, raz menej. To je iba zvytocny stres. Raz za den, dva staci.
A lekarka ma pravdu, ze ak jej hmotnost neklesa, tak mozes preckat vikend. Horsie by bolo, keby chudla. Ked hmotnost stagnuje, nie je to take zle ako ked klesa.
Vsetko dobre!

seva
9. mar 2012

@lalia2 neboj sa, skusajte to s prskom dalej, urcite sa casom chyti. este je malinka, a kedze ty mas mliecka dost, bola by skoda to nechat. nic nie je stratene. sama pises, ze malinka si sem-tam aj cucne, skusajte to dalej. je dolezite pravidelne odsavat, aby si si zachovala tvorbu mliecka. zavolaj laktacnej, nech pride k vam domov skontrolovat dojcenie, mohla by ti aj poradit, ako sa postupne zbavit flase. cim skor, tym vacsia sanca na uspech. s tym dokrmovanim flasou v porodnici je to nehorazne. taku mam vzdy zlost, ked pocujem, ze si takto sestricky "ulahcuju" pracu. no hlavne, nech trochu priberiete. inak, nejak sa mi to nezda. urcite dobre vazila ta vaha, ked ste boli na prevazeni ? ak malinka pravidelne cika, ma zltu stolicu, ako pises aj 6 krat denne, nejde mi to do hlavy, ze by len tolko pribrala, od kedy vas prepustili z porodky.

sisaha
9. mar 2012

@lalia2 ano, z flase pila normalne, lebo jej to lahsie tieklo. Niekedy pila viacmenej v spanku, alebo polospanku. Laktacna ma pravdu, este je velmi malinka a preto vela spinka, ale na papanie treba budit. Po mesiaci bude aj viac bdiet a mozno sa ti aj viac rozpapa. Uvidis.

seva
9. mar 2012

@ichbinich uzasne, ze ste sa takto dokazali zbavit flasky. este som tuto radu nepocula, no dava zmysel. klobuk dole 🙂

lalia2
autor
9. mar 2012

@ichbinich pred chvíľou vypila 25 ml. ale budím ju každé dve hodinky, tak podľa mňa to je dosť. počkám do pondelka. akurát zaspala. mm doniesol hotové jedlo. trošku ma upokojilo, že teda z tej fľaše ako tak pije. teraz som vyskúšala iný cumeľ, takže teraz už akoby normálne pila. aj keď pomaly, ale pila. tak uvidím, čo v pondelok povie dr. možno sa to upraví. a potom skúsim tiež ten tvoj trik, aj teraz si ju prikladám, nech sa mi tvorí mlieko a ona je na prsníku taká spokojná. a tá cievka je čo? no uvidím, ak zosilnie, skúsim jej dávať ako ty len polovicu, zvyšok z prsníka. uvidíme, ale trošku som pokojnejšia, keďže dnes od piatej vypila dokopy 105 ml. to je veru dosť na to, ako papala doteraz. som zvedavá, čo bude do večera 🙂 hádam to nejako zvládneme. ale od rána som veru riadne stresovala. ďakujem vám všetkým za rady 🙂

lalia2
autor
9. mar 2012

@seva no veď práve, stolica je v každej plinke. ale vraj to môže byť u novorodenca. niekedy viac, niekedy len taký malý "prd" 🙂 neviem, či to nejako nestrávi alebo čo. veď mala stolicu, neplakala od hladu, tak som šla spokojná k dr. a tam taký šok...

bv_alexandra
9. mar 2012

@lalia2 laila je to podla mna od dr. nezodpovedné len tak na tel. radit. mala ti povedat aby ste sa prišli ukázat podla mna. 😒 pozrieť babatko, prevážit. ☹

lalia2
autor
9. mar 2012

@seva a to tam mali v inkubátore iba našu malú. ostatné deti boli na izbách s matkami. a aj to sa im nechcelo jej dávať striekačkou. alebo som mohla tam chodiť ja pravidelne. doniesli mi ju kedy chceli. mne piť nechcela, po hodine trápenia som im ju zaniesla naspäť, že si odsajem mlieko do 5 minút a donesiem im ho, nech ju dokrmia. ja prídem o 5 minút a sestrička vraví, že ju už nakrmili. samozrejme umelým a z fľaše. a keď som sa jednej sestričky pýtala, či by mi ukázala ako krmiť tou striekačkou, tak že nemá čas, lebo čakajú cisársky. no neviem, či by mi to musela vysvetľovať hodinu či čo. tak taká ochota.

lalia2
autor
9. mar 2012

@bv_alexandra no boli sme včera a volala som ráno o siedmej, lebo som nevedeela, či môžem prísť tak skoro. ráno do obedu má totiž choré deti, poradňa je od obedu až...

seva
9. mar 2012

@lalia2 jasne, u novorodencov moze byt v kazdej plienke. farba svedci o tom, ze malinka pila aj tzv. zadne mliecko, co je bohate na tuk, takze to sa javi ako v poriadku. taktiez cika normalne. naozaj sa nemohla stat chyba pri tom vazeni ?
@ichbinich ti napisala krasny prispevok, uplne suhlasim so vsetkym, co napisala.

seva
9. mar 2012

@lalia2 to si nevycitaj, bola si po sekcii, bola ich svata povinnost ti malinku nosit na dojcenie. tym skor, ze po CR sa laktacia rozbieha pomalsie. taktiez ti mali ukazat, ako sa da kojit poleziacky. jasne, ze malinka nebola hladna, ak jej hned pri prvom naznaku hladu supsli flasu s UM. to uz ani nehovorim o tom, ako to clovek potom znasa psychicky. nic si nevycitaj, super, ze sa vam podarilo nastartovat mliecko, skus to potom riesit ako @ichbinich, a postupne sa vratit k plnemu dojceniu. mliecko urcite neprechadza crievkami prilis rychlo, ak ma "prazenicovu" stolicu.

ichbinich
9. mar 2012

@seva: dakujem 🙂 No rozmyslala som, ze ako nanho. Hneval sa, ked bol moc hladny, hneval sa, ked mu mliecko slo moc rychlo, tak som si vymyslela tento trik. A vyslo to 🙂

@lalia2:
No super, ked kazde 2 hodinky vypije tych 25-30ml, to je pokrok! Aj si ju nadalej prikladaj, aj ked iba cucka naprazdno. Po prve ta bude citit a po druhe sa ti bude tvorit mliecko.

Aj ked iba hotove donesene jedlo, ale aspon si sa najedla. Teraz, ked si kludnejsia, ze tak dobre pije, tak si skus trosku oddychnut, hlavne nieco ine ako si lamat hlavu jedenim a nejedenim dcerky... Aspon na chvilku 😉

Ale teraz je fakt najdolezitejsie, aby pekne pila a pomalicky priberala. Ked sa ti zda, ze ten druhy cumel je este lepsi, ze lepsie pije, ostan pri nom, aspon napr. v noci, ked je unavne cakat na to, kym sa poriadne napije z prsnika. Ja som tiez prve noci davala flasku a pokusala sa kojit iba cez den, ked som mala klud a pohodu. Uprostred noci som chcela, aby sa maly napil a aby sme zase spali dalej. Az ked vedel pekne pit cez den, zacala som kojit aj cez noc. Kazdy si musi najst, co mu vyhovuje.

Tu je ta cievka: http://dojcenie.wordpress.com/som-zufala/musim-... Je myslim od firmy Medela, mali by ju mat v lekarni. Ale laktacna poradkyna ti urcite vie poradit viac, ja som tu cvievku nemala, iba som o nej citala. Zavolaj si, ona ti bude vediet povedat, kde ju zozenies a ako ju spravne pouzijes.
Inak, vrele ti odporucam precitat si vsetko na tej stranke!

Vsetko dobre!

lalia2
autor
10. mar 2012

@ajca123
@ichbinich
@seva
@bv_alexandra
@sisaha
ahojte baby. veľmi pekne vám všetkým ďakujem za rady a váš čas. takže dcérku som len raz v noci nechala spať štyri hodiny vkuse, ináč ju krmim každé tri hodiny a potom ju priložím ešte k prsníku, aby sa mi tvorilo mliečko a ona je taká spokojnejšia pri mne. aj sama otvára ústočká, aby som ju priložila. veľa síce z neho nepopije, ale nevadí. a dnes je už oveľa čulejšia, aj sa sama občas zobudila, ale prevažne na krmenie ju budím a každé tri hodiny vypije od tých 30-50 ml, dokonca sa jej podarilo aj 60ml vypiť naraz. tak som spokojná, aj keď je to z fľaše, ale aspoň už papá. Tak som zvedavá, koľko bude vážiť v pondelok.
Ja som bola po cisárskom, mliečko sa mi začalo tvoriť už na druhý deň, to kolostrum. na tretí ráno ma previezli z jisky na normálnu izbud, takže tam mi malú mohli nosiť stále. a na štvrtý deň som ja už normálne chodila, aj keď to bolelo, ale fungovať som už mohla normálne. no im sa asi nechcelo. takže to, že nevedela a doteraz nevie poriadne papať z prsníka, je určite ich vina. týždeň bola u nich a jeden deň u mňa na izbe a už sme šli domov. im tam pribrala, tak dovidenia. im bolo jedno, akým spôsobom, že do nej pchali UM, aj keď ja som im nosila do chladničky moje. no ale nejdem sa nad tým už rozčuľovať.
Tak ešte raz ďakujem, ste zlaté... Pekný deň

ajca123
10. mar 2012

@lalia2 no super 🙂 tešíme sa.. Ono je to aj veľa o tom aby si ty bola kľudna a vyrovnana ked budes prikladat malu k prsku... Babetka potrebuju vycitit teba a hlavne to že si vyrovnana a kľudna..
Len tak ďalej a prikladaj si ju pekne k prsu a uvidis že o pár týždňov bude papkat od teba....
Super že vypila 60ml
Držime palceky a daj vedieť ako sa Vám dari

lalia2
autor
10. mar 2012

ale aj tak to nie je také pitie, ako by malo byť. má určite problém s prehltaním alebo satím. poviem dr. v pondelok.