icon

Ako trestáte deti, keď neposlúchajú?

1. apr 2023

Máme dcérku 4,5 roka má skúša si hranice čo môže a čo nie.
Častokrát neposlúcha, nevieme čo vymyslieť ako ju motivovať aby poslúchala? Prípadne keď je moc zlá aky trest použiť aby si uvedomila že robí niečo zle?
Viem je to ešte len dieťa, no niektoré situácie a činnosti s manželom chceme aby dodržala a poslúchala.
Dám príklad ideme na prechádzke a jasi sa behá aj po ceste nesleduje autá. Samozrejme skriknem na ňu že má si dávať pozor no nepočúva.
Alebo ma taky zlozvyk že všetko pcha do úst olizuje a hryzie plysakov paplón nás gauč proste všetko. Nevieme ako z toho ju oducit. Gauč máme opierku uplne mokrú a začína splesniet čo dcéra to stále olizuje.
Alebo vyšplhá sa na regál a ťahá to na seba, darmo poviem nech to nerobí že to spadne, nič nepočúva.
Všetko chytá myslím nebezpečné veci, do všetkého ide.
Ako ju naučiť poslúchať prípadne aký trest použiť?

mamamasama
1. apr 2023

@alexnina777 súhlasím.Tiež sledujem "Deti jsou taki lidi "a som rada. Mám úžasné deti. Šťastné a "vychované" a bez násilia, či kriku.

alexnina777
1. apr 2023

@mamamasama asi tak..smutné presmutné…😢

simona1306
1. apr 2023

@mamamasama ale preboha, ved ziadna tu svoje decko netyra ani nemlati .... a mozno iny sposob vsetky poznaju, no bohuzial nefunguje .... robit tu tyranky zo zien, ktore sa snazia iba urcit hranice svojim detom aby z nich nevyrastli nevychovane a rozmaznane decka co v pubertalnom veku budu skakat po hlave nie len rodicom ale aj ucitelom a inym autoritam ...

henta
1. apr 2023

Poviem vám, sestra vychováva štýlom,,bitka a krik je zlyhanie rodiča,, teda vysvetľuje aj 30x ... ten syn je tak strašný, drzý, bije iné deti. Verte,že niekedy ta výchovná by mu asi pomohlo,lebo vie,že veď maminka si pokeca a ide sa ďalej

akvi
1. apr 2023

@elizabet173 s dieťaťom v škôlke nie sú problémy možno aj preto, lebo má strach. Doma si vybíja aj frustráciu zo škôlky. A nie je vypočuté ani doma, ani nikde. Deti v tomto veku často nedokážu slovami pomenovať čo sa deje, ako sa cítia, má im v tom pomôcť dospelý. Ale čo čakať od dospelých, ktorý chcú dieťa trestať a dávať mu po zadku. Čakáme od detí, že sa budú správať "správne" a sami dospelí nezvládajú svoje emócie a často sa správajú otrasne a obzvlášť k vlastným deťom. Ak by sem niekto napísal, že manžel ma vyplieskal po zadku, lebo som pokazila večeru, tak 100% žien by ho označilo za násilné hovädo. Ale keď ide o dieťa, tak výchovná po zadku je cajk. Už sa konečne treba zbaviť týchto stereotypov a prestať ich považovať za normu a obhajovať takéto konanie. Je to neprijateľné voči komukoľvek, deti nevynímajúc.

akvi
1. apr 2023

@simona1306 dať po zadku je nezvladnuta emócia rodiča väčšinou na nezvladnutu emociu dieťaťa. Čo sa asi tak to dieťa naučilo? Že keď je v emócií, tak si má tresnut do druhého, lebo takto to vidí u rodiča. Rodič má svoje emócie zvládať. Dieťa sa to len učí a očakávať, že to bude vedieť, že sa bude ovládať, že okamxite prestane, je fakt scestné.

mamamasama
1. apr 2023

@simona1306 chces mi povedat, ze v skole tvoje dieta biju? Nie. Urcuju hranice. Dokonca bez kriku. Opakujem. Vase zlyhanie. Mozes sa tu snazit obhajovat kolko chces. Je mi luto kazdeho dietatka, na ktore vlastna matka dvihne ruku, lebo to inak nevie. Tvoje dieta nedokaze ovladat emocie, ty by si mala. Pre dieta ma byt mama bezpecim. Myslis si, ze bitkou ho nieco naucis? Jedine sa ta bude bat. Moje deti su naozaj uzasne, oblubene a bezproblemove. Pretoze od rodicov dostali vzdy len lasku, respekt a pochopenie. Skus sa trocha povzniesť cez svoje ego a pozri "Deti jsou taki lidi".

nafka0483
1. apr 2023

@henta Nie je spravne opakovat dookola a nic neurobit. Respektujuca vychova nie je o tom ze nie su hranice a ze dieta si robi co chce a rodic len medovym hlaskom opakuje nerob to.

Sestra to nema pod kontrolou. Je to jedna strana extremu, ta druha je bitka.

Da sa to aj inak, len to chce trosku otvorit oci a vybocit zo zauzivaneho a skusit to. A ono sa to za kratky cas prejavi a dieta bude ako vymenene.

simona1306
1. apr 2023

@akvi vies co ,citala som tvoj velmi poucny komentar o tom ze by chlap vyplieskal zenu za pokazenu veceru a prepac, ale ked ti toto pride ako vhodne vybrana situacia k porovnavaniu tak nema zmysel sa stebou nijak dohadovat ...

akvi
1. apr 2023

@henta tvoja sestra robí niekde chybu. Nikto nás nenaučil ako vychovávať s rešpektom a tak je to bohužiaľ tá ťažšia cesta výchovy. Nie, jedna po zadku by fakt nepomohla.

alexnina777
1. apr 2023

@simona1306 rešpekt si cez strach nikdy žiaden dospelý nevybuduje..rešpekt musíme deťom najprv ukázať az potom ho možeme dostať..to dieťa volá po pozornosti , potrebje nasať emócie od nás dospelých, emocionálne dozrievaú deti aj do 8rokov..a keď si spojí rešpekt so strachom tak bez pocitu strachu už nikdy nebude reagovať..

akvi
1. apr 2023

@simona1306 ok, tvoja voľba, nemusíš reagovať.

simona1306
1. apr 2023

@mamamasama ja mam rocne dieta takze ti zatial nikto nebije ... ale teda neviem, ja svoju mamu milujem najviac na svete, nikdy som sa jej nebala a dovolim si tvrdit, ze zo mna vyrastol slusny a vychovany clovek, a predstav si, po zadku som dostala par krat . Neviem co tu pleties moje ego, to nema stym nic spolocne

nafka0483
1. apr 2023

@simona1306 Dieta je nieco menej? Tomu dat po zadku mozes ale manzelke nie?

Predstav si ze by si dostala na aute smyk - nebola si ma skole smyku, nevies ako auto reaguje, co sa deje. Zrazu dostanes smyk, auto nevies ovladat, si zaskocena, mozno v soku. Nevies ako reagovat a do toho ti spolujazdec da po zadku, nakrici ma tebe a vezme ti telefon a oblubenu kabelku.

Nabuduce ked dostanes smyk - budes uz vediet co robit? Nie. Budes vediet reagovat? Nie. Budes sa bat ze sa dostanes do smyku? Ano. Budes sa bat reakcie spolujazdca? Ano? Budes ma zaklade toho vediet smyku predist? Nie...

joannita
1. apr 2023

@mamamasama a prave preto si nedala nikdy po zadku. Lebo mas bezproblemove deti. Netusis ake je to problemove dieta, ktore takmer NONSTOP papuluje a neposlucha. Tiez som bola husta ked som nemala deti, ze som proti fyzickym trestom, ale keby si mala take dieta ake pisem, mala by si iny uhol pohladu.
Ano, je to asi moje zlyhanie mas pravdu (aby sme sa chapali, ziadna bitka, ale proste po zadku) lebo ja som dospela a mam sa vediet ovladat. Ale je to asi jedine co zafunguje.
NIC ine nefunguje. NIC. Ani psychologovia, ani studovanie a aplikovanie literatury aku tu niekto odporucil.
Ked mas bezproblemove dieta, nikdy to nepochopis. Asi ani ja by som nepochopila byt na tvojom mieste.

nafka0483
1. apr 2023

@joannita A mozno ma bezproblemove dieta prave vdaka tomu pristupu 🙂

alexnina777
1. apr 2023

@simona1306 tak si predstav , ze tento poučný komentár od @akvl je výborné prirovnanie, aj ked samozrejme nemusíš súhlasiť, je to najlepšie ako sa to dá predstaviť si to, ako to vníma to dieťa..ale tam sme asi mimo toho ako si to ochotná vnímať..nech sa páči tu to vnímajú rovnako…

joannita
1. apr 2023

@nafka0483 tiez som mala taky pristup ako ona a mam problemove dieta.

simona1306
1. apr 2023

@nafka0483 dostanem smyk, nepredvidam, ze ho mozem dostat, proste ho dostanem, a budem sa snazit zvladnut situaciu najlepsie , ako viem .... dieta pol roka olizuje gauc .... olizuje ho, aj napriek tomu, ze mama mu x krat povedala, ze to robit nema, ze sa tym gauc znici , a este sa to dieta na tom dobre zabava ..... vnimas ten rozdiel toho tvojho uzasneho prikladu?

mamamasama
1. apr 2023

@joannita moje deti su bezproblemove vdaka REŠPEKTU

akvi
1. apr 2023

@joannita ja mám veľmi špeciálne dieťa a zmeniť prístup z "tradičného" na rešpektujúci bola životná nutnosť, lebo by som si inak hodila mašľu. Považujem to za najťažšiu a zároveň najlepšiu lekciu, akú som v živote dostala. Moje dieťa je už dospelé a môžem si gratulovať, že sme sa nezrutili, ale začali študovať a meniť prístup. A je to úžasný mladý človek, na ktorého sme hrdí.

joannita
1. apr 2023

@mamamasama ja mam problemove dieta napriek RESPEKTU

mamamasama
1. apr 2023

@joannita už len to, ze napises, ze mas problemove dieta. 😮😮😮 Dieta nemoze byt problemove. Dieta moze mat problem. A ty ako matka mu mas pomoct. Zistit pricinu. Pracovat s nim.

joannita
1. apr 2023

@mamamasama boze nechytaj za slovicka prosimta 🤦‍♀️Myslim ze vsetky chapu o co ide.

elizita
1. apr 2023

@nafka0483 ako nič v zlom,ale porovnavas tu neporovnateľne.. ja ti tvoj spôsob chápania výchovy neberiem,len skús dať nejaké normalne porovnanie.. nie,decko čo provokuje so ženskou čo nabúra v šmyku 🤦

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
1. apr 2023

@nafka0483 islam s tým nemá nič spoločné - netuším ako to tam kto vníma v akomkoľvek smere z tých cca 70tich. Trest - bitku - v prípade nebezpečných situácií považujem ja ako konkrétna samostatná osoba za vhodné riešenie, ak toto riešenie zabráni dieťaťu zasamovrazdit sa napr spadnucou policou, behanim po ceste atď atď..

joannita
1. apr 2023

@mamamasama citaj co pisem. Psyxhologovia, literatura a jej aplkovanie. Specialni pedagog a mrte dalsieho. Ver mi, ze s nim pracujem a venujem sa mu. To si mozes byt ista

akvi
1. apr 2023

@elizabet173 respektujuca výchova naozaj nie je o vysvetľovaní do nemoty. Samozrejme že dieťa svojim správaním niečo sleduje. Ale 4 ročné určite nemá v úmysle vytáčať matku a robiť "zle". Komunikuje tým niečo a úlohou dospelého je prečítať to a reagovať. Kým bude len vrieskať alebo do nemoty opakovať nerob to, prestaň a pod. slová, tak to naozaj fungovať nebude.

elizita
1. apr 2023

@autorka na 4,5r má fakt nejaké čudné správanie.. moja mladšia má 4r a je to riadny zaberak s ňou.. v podstate minimálne pol dňa prereve, má veľmi vybudovaný tzv samonasieraci syndróm.. ale už máva aj krajšie dní 🙂 jedine,čo ako tak zaberá,je dodržiavanie toho čím sa hrozim.. "nestavaj sa na tú hojdačku,lebo toto toto a ešte raz a odchádzame" a naozaj odídeme.. áno,a potom pol hodinu reve ako túr.. ešte raz vysvetľujem prečo sme odišli, poreve si,niekedy sa dokonca príde ospravedlniť . nejaké tresty,že nebude rozprávka,to nemá zmysel,to si ešte nedá do súvisu s tým,že je to následok nejakého správania..