Ako trestáte deti, keď neposlúchajú?
Máme dcérku 4,5 roka má skúša si hranice čo môže a čo nie.
Častokrát neposlúcha, nevieme čo vymyslieť ako ju motivovať aby poslúchala? Prípadne keď je moc zlá aky trest použiť aby si uvedomila že robí niečo zle?
Viem je to ešte len dieťa, no niektoré situácie a činnosti s manželom chceme aby dodržala a poslúchala.
Dám príklad ideme na prechádzke a jasi sa behá aj po ceste nesleduje autá. Samozrejme skriknem na ňu že má si dávať pozor no nepočúva.
Alebo ma taky zlozvyk že všetko pcha do úst olizuje a hryzie plysakov paplón nás gauč proste všetko. Nevieme ako z toho ju oducit. Gauč máme opierku uplne mokrú a začína splesniet čo dcéra to stále olizuje.
Alebo vyšplhá sa na regál a ťahá to na seba, darmo poviem nech to nerobí že to spadne, nič nepočúva.
Všetko chytá myslím nebezpečné veci, do všetkého ide.
Ako ju naučiť poslúchať prípadne aký trest použiť?
@nafka0483 Viem len to ze u sunnitov existuje zákaz dať dieťaťu facku (po tvári, hlave).
Inak sa tam toto nerieši. V Koráne nie je prístup k deťom riešený, jedine iba čo sa týka povinnosti rodičov voči deťom a deti voči rodičom - napríklad:
..a povedz: „Pane môj, zahrň ich (rodičov) milosťou Svojou, tak ako mňa vychovávali, keď som bol malý“. (Korán, 17:23-24)
Pomáhajte si k úctivosti a bohabojnosti a nepomáhajte si k hriešnosti a prekročeniu miery.. (Korán 5:2)
@lenkakravcova Aha, to som netusila, myslela som ze aj spravanie k detom, vychova a pod. tam je. Dik za vysvetlenie.
Aj nasa ma 4 r. aj 3 mes. a tiez v poslesnom case rebeluje. Ja ju netrestam, na nu to vobec nefunguje. Ale so zvysenym hlasom stale upozornujem, dohovaram...ale keby sa mi hnala na cestu tak to uz by som ju drzala nasilu, tiez ma vo zvyku sa mi vysmykovat, ked ju drzim za ruku. Ked sa cosi udeje, tak vecer sa vzdy s nou o tom porozpravame. Ked je situacia uz moc vyhrotena, tak nakricim ( nie je to zrovna skvela metoda, ale niekedy sa s nou inak neda).
@vreckovka2 preco ste si cmulala prsty alebo palec. Moj syn ma 3roky v marci bude mat 4.a posledne 2 mesiace si pcha prsty do pusi. A teraz neviem ci preto, ze mame 9m dcerku a vidi to u nej tak opakuje alebo prečo.? A inak tiez si neviem s nim rady. Dam aj po ritke. A skôr kričím veľa. A potom plačem, ze som to nezvladla. Ale on vonku a tak pocuva. Len zrovna nieco chce a ja mu to nedam tak spusti plač aj 15min. Snažím sa mu to vysvetliť s kľudom. Ale po 15min takzvaneho provokacneho plaču mám uz aj ja toho dosť. Nakoniec bud vybuchnem alebo ho necham tak. A zrazu sa skludni sam a akoby sa nic nestalo. Je to este to obdobie vzdoru, ze na vrchole. Lrbo mnr to pridr, zr mega skúša co môže.
Stary dobry kut to vyriesil.tiekli sice slzy sliny aj sopel ale stala tam kym som nepovolila odchod.nastastie to obdobie dlho netrvalo a to.teda bola podstatne mladsia cca niekde do 3 rokov..
@kostickatina nechcem rorozberat, preco som si cmulala palec ja. bolo to sposobene rodinnym prostredim. Ale moze to byt aj tym, ze syn to vidi u dcerky, prirodzene na neho mate menej casu, moze byt z toho nervozny. Alebo len skratka vie, ze tym palcom, alebo zlym spravanim zaujme pozornost. A jemu je jedno, ze dostane pozornost vo forme kriku alebo bitky. On chce pozornost, hoci aj negativnu. Skusila by som si vyclenit na neho kazdy den cas aspon 15 minut. Byt len s nim a venovat sa len jemu. Hrat sa tak ako on chce. Nech riadi hru. Uplne by som eliminovala krik a capnutie po zadku. Nastavila hranice. Jasne, ze bude aj plakat a kricat. Je tazke ostat vtedy pokojny, ale ide to. Dat mu cas, byt pri nom. POkojne aj ticho. Ponuknut naruc. Casom sa to nauci. Este nema dovyvijany mozog. Ma na taketo hysaky narok. Aj ked je to tazke zvladat. Nemoze za to. Mozno sa chyti na tu naruc a pri kazdom hysaku potom pride, nech sa vyobjimat a skludni sa celkom rychlo. Chce to vsak cas.
Dieta netrestam a nebijem. Ked tak, tak skriknem a dcera reaguje. Od mala je vychovavana k zodpovednosti a empatii, 100x vysvetlim, co sa jej vsetko moze stat.a preco jej nieco zakazujem Bez racionalneho zdovodnenia nezakazujem. Ked chce nieco z policky na ktoru sa splha, tak jej to podam. Ked sa chce niekam vysplhat a je to nebezecne a nevie sa toho vzdat, dovolim jej vysplhat sa pod dozorom alebo ju zdvihnem, potom ju to uz nezaujma.

@tanyag Myslela som ze viera taketo veci tiez "upravuje" a ze ked je islam mierumilovne nabozenstvo, tak bitie deti, zien, atd zakazuje. A ze kto je veriaci tak sa tym "musi" riadit. Ale @lenkakravcova vysvetlila ze nevie ci to je nejak upravene a ze toto je jej osobna preferencia, akceptujem jej odpoved. Len ma to zaujimalo.