Chcem učiť 6,5 mesačné dieťa po anglicky
Ahojte 🙂 mám 6 a pol mesačného synčeka a chcela by som ho začať učiť po anglicky. Ľudia mi radia, že mám na neho začať rozprávať čím skôr len po anglicky. Viem anglicky komunikovať bez problémov, len niesom native speaker predsa, tak mám celkom obavy, že aby som ho niečo nenaučila zle.. Myslíte, že to má cenu aj keď moja angličtina nieje úplne dokonalá ...? a ako by reagoval keby ma videl rozprávať s inými ľudmi slovensky? (bez čoho to prirodzene nejde). Má s tým niekto skúsenosti? Čo by ste mi odporúčali? Nejaké rady, triky..?
Veľmi by som chcela, aby vedel hovoriť už ako maličký aj anglicky... Ďakujem za odpovede
@bobulko to by ma zaujimalo, ci existuje taky clovek a ci je inak vo vsetko ostatnom priemerny...ak dieta jazyk neudrzuje, nie je mozne, aby si ho pamatalo dozivotne....a to by som chcela viiet, ako niekto udrzuje 7 jazykov....
mm rozpraval v detstve cesky (mama Ceska, zili na Slovensku), po 25r. sa prestahoval do Ciech a jeho cestina je teda tragicka...takze tolko k detom-spongiam....vsetko je to teoria, prax je niekde inde...
No a pri bilingvailnej vychove plati jedno zakladne pravidlo: jedna osoba = jeden jazyk
@luckahh tvoje dieťa by sa malo v prvom rade naučiť poriadne materinskú reč. Materinská sa volá preto materinská, že dieťa sa ju má naučiť od matky ! Kto naučí tvoje dieťa poriadne po slovensky, keď ty naň budeš rozprávať anglicky?
@jovanka81
@bajana no je mi jasne,ze pouzivat niektoru slabu anglictinu je problem. ale u dietata je dolezite,aby nabralo slovnu zasobu. a osobne podporujem anglictinu nielen to,co ja pouzivam,ale aj pri rozpravkach a filmoch. a trapit gramatikou v utlom veku je skoro,postupne sa to nauci.
kazde dieta je ine a vyzaduje si individualny pristup.
my sme sa pustili do tretieho jazyka,ale je jasne,ze to nerobim ja. ved lektorov na slovensku je vela.
teraz ma napadla tak zaujimavost zo skolky. pani riaditelka mi vycita,ze moje dieta neovlada poriadne slovencinu,ze pouziva zle osoby v slovesach. no vysvetli jej,ze pre dieta je blizsia anglictina pred slovencinou 😀
@bajana to sa douci. moj manzel je v tomto uplne skvely, stale dieta opravi a dava doraz,ze to aj zopakuje po nom. zavisi od spoluprace rodicov a okolia.
a netreba zabudat,ze moje dieta bolo od utleho veku v anglickej komunite. na slovensku este nie je ani polovicu svojho zivota 🙂
ak zena chce podporovat cudzi jazyk,moze,ale chce to pvne nervy a odhodlanie. v noci sa zobut vediet komunikovat po anglicky. nie kazdej to vyhovuje.
Ahoj, myslim si, ze skoda je nevyuzit to, ze male deti sa dokazu cudzi jazyk naucit prirodzenou cestou - nevedomky, nie ako ucenie na skole...Mna napr. velmi zaujala materska skolka Espania, pozerala som si niekolko videi na youtube ( myslim, ze je v Topolcanoch, Bratislave a etse niekde), posielam link -
https://www.youtube.com/watch?v=QidnRs1blXk- keby som mala taku moznost, urcite by som tam svoje dieta dala, byvame ale uplne inde... Je velky rozdiel, ked sa dieta narocne uci v skole slovicka a ked sa uci nevedomky prirodzene ani o tom nevie kuk este
https://www.youtube.com/watch?v=qAMtXRWa42Q@luckahh Podľa môjho názoru týmto svojmu synčekovi skôr ublížiš, než pomôžeš. Môžeš si myslieť, že hovoríš hocijako dobre po anglicky, no ako si povedala, nejsi native speaker. V konečnom dôsledku na nebo prenesieš minimálne nedokonalú výslovnosť a veľmi obmedzené vyjadrovanie, hlavne v angličtine, ale nakoniec aj v slovenčine, lebo predsa len ty budeš mať na vývoj jeho reči najväčší vplyv. A teraz ti rozprávam veci, ktoré mám prekonzultované s detskou psychologičkou, nakoľko ja som Slovenka, manžel Španiel a medzi sebou hovoríme anglicky. Dokonca sme odstránili angličtinu z našej konverzácie a ja hovorím s manželom po španielsky, aby nepochytila náš nedokonalý prízvuk. A to manžel žil 5 rokov v Oxforde.
Každopádne je to na tebe, ako čítam už si rozhodnutá hovoriť na nebo len anglicky, no musím ti povedať, že robíš blbosť. Radšej sa prihlás na kurz detskej angličtiny. Super je metóda Hocus&Lotus. Kamoška takto začala s malým, 1,5 ročným synom, teraz má 2 a ja normálne nechápem Ján teraz kecá po anglicky. No ale to majú v rukách profesionálne lektorky, native speakers.
Držím palce, nech sa správne rozhodneš 😉
jasne, treba zacat s anglictinou (najlepsie s peknym vychodoeuropskym prizvukom) cim skor, inak cloveku utecie skvela kariera umyvaca riadov v londyne alebo praca v ba outsourcovanych callcentrach :D
ale uz ste to zameskali, dieta pocuje od 18 tyzdna tehotenstva, uz ste mali mat davno sluchatka na bruchu
Na radu nasej pediatricky nase deti rozpravaju s manzelom AJ (uci ich od narodenia)a so mou SJ. Snazime sa to dosledne dodrziavat. Manzel je slovak s vybornou anglictinou. Deti rozpravaju cca od 2,5 roka, pouzivaju oba jazyky bez problemu. Dokonca sa vedia spolu hrat v AJ, i s detmi z anglicky hovoriacej krajiny. Bez problemu vedia s kym z nas maju hovorit akym jazykom.
Urcite by som s dietatom nerozpravala anglicky alebo inou recou, pokial neovladate v danom jazyku slovicka typu: žiža, čeče, havo, kako, hamky, buvkat, dudinka...nie su to normalne slova ale pre dieta podstatne, lahke....stretla som raz mamu slovenku, ktora strasne chcela s dietatom hovorit anglicky a bola to katastofa. Sedeli v restauracii, asi 10m babo docahovalo pribor a mama v anglictine nanho: stop! To je moje! Nepocujes?! Stop! Nechytaj to! A nakoniec to nezvladla a po slovensky zacala: Nono, to nemozes chytat. Nono....dalej dieta zbadalo chladnicku co svietila, ja synovi hovorim normalne: oooo, aka ziza, je to studene, brr....ale ona dietatu po anglicky: toto je chladnicka, chladnicka robi nealkoholicke napoje chladnymi....vtedy som skoro odpadla! 10m dietatu hovorit anglicky taketo vety...radsej po slovesky ako takto...rec sa ma vyvijat a nie hned strohe surove slova.
@luckahh zijeme v irsku, ale rozpravame s detmi po slovensky. mali by to sice lahsie po nastupe do skoly, ale nevidim v tom ziadny zmysel. mohli by sme ich my s muzom ucit anglictinu od narodenia nonstop, ale ani za 3 roky by sa nenaucili tolko, ako za 2 mesiace v irskej skolke. proste si myslim, ze najlepsie sa naucia od native speaker. dcera rozprava krasne plynulo oboma jazykmi, prostredny syn tak 80%anglicky, 20% slovensky, aj ked rozumie slovensky vsetko (ma ale jednu diagnozu, vdaka ktorej ma problem s cudzimi jazykmi, a slovensky jazyk je prenho cudzi), no a pri najmladsom tvrdohlavo trvam na slovenskom jazyku. kym nepojde do skolky, tak nanho rozpravam vyslovene len po slovensky. aj tak mi uz splieta par slov po anglicky. ale pokial svoje dieta chces ucit sama, musis si vybrat len jeden jazyk. ak sa cudziemu jazyku nemas venovat velmi intenzivne, cize par hodin denne, tak to nema vyznam a na druhej strane, ak by si to aj takto spravila, tak musis ratat s tym, ze bilingualne deti vacsinou zacinaju rozpravat neskor, tak aby si tu potom nevypisovala, ze tvoje 3 rocne dieta este vobec nehovori. lebo z dvoch jazykov od jednej osoby bude mat dobry misung.
Ja som AJ študovala, a o tomto sme debatovali s viacerými učiteľmi. Presne ako tu už bolo spomenuté - pravidlo je: jeden rodič= jedna reč. Takže po prvé, tvoja angličtina musí byť na vynikajúcej úrovni, to znamená, nielen gramatika, ale aj odtienky reči- idiomy, slang, riekanky, básničky, plynulé ovládanie jazyka, po druhé, musela by si na neho hovoriť anglicky neustále, nie miešať AJ a SJ - toto je základné pravidlo bilingválnych detí. Áno, deti sú ako špongie a vedia nasať viac jazykov súčasne, ale opakujem pravidlo: jeden rodič jedna reč, nesmie sa to miešať. Napríklad u teba otec slovensky, ty anglicky. Ak to jedna osoba mieša, potom môžu nastať u dieťaťa problémy s vývojom reči. Áno, dá sa to - jeden náš profesor na univerzite na syna hovoril výlučne anglicky, takže malý hovoril plynule, ale to bol ozaj profík, on roky žil v anglicku, učí anglicky, robí výskum v angličtine. Ja si myslím, že mám dobrú úroveň angličtiny - vyštudovala som ju, bez problémov čítam romány v angličtine, hovorím plynule, ale úprimne myslím, že na toto by som nemala.
@bigsun1 Presne si to vystihla! Tu nejde len o gramatiku, ako som písala vyššie, ale presne aj o takéto odtienky reči, idiomy, detskú reč.... Mňa by zaujímalo, či zadávateľka témy ovláda po anglicky takúto detskú reč, lebo presne ako píšeš, nemôže na dieťa začať hovoriť dlhé vety síce s bezchybnou gramatikou, ale dieťa by aj tak nenapredovalo, pretože ono potrebuje, aby jeho vzory v okolí/ v reči boli vždy len o krok ďalej ako ono. Ako sa povie ciko, kako, nono, duda, cicik...
@luckahh ak neovladas anglictinu na 100% tak s nim prosim anglicky nehovor......ono dieta si v utlom veku krasne zafixuje vsetko co pocuje - aj tie chyby 🙂 a potom ich bude tazko napravat.......to ako ked pocujes hovorit cisteho zahoraka, ci vychoniara po slovensky - aj ked sa akokolvek snazi vzdy pocut nejake tie divne narecove slova, aj tie cisto slovenske maju svoj irecity prizvuk 🙂
pustaj mu rozpravky, dvd, hudbu, pesnicky, pustite si spolu miesto sprav na stv, BBC 🙂
@evening_star nie vsetky zdrobneliny,co sa pouzivaju na slovensku maju anglicku verziu. ale celkovo v niektorych veciach je anglictina lahsia. jedloslabicne slova, sklonovanie a podobne.
citat romany je dobre,este odporucam aj filmy v anglictine 🙂
My sme bilingvalna rodina, takze mozem poradit nieco z toho, co mam nastudovane. Najjednoduchsie je, ak sa s dietatom rozprava kazdy rodic inym jazykom, vtedy plati do 3-4 rokov strikna zasada: 1rodic=1jazyk. Dalej je mozne, aby ho druhy jazyk ucila ina osoba, napr. stary rodic, teta, ucitelka a pod. Ak ho vsak chces ucit druhy jazyk ty, ktora s nim primarne hovoris prvym jazykom, odporuca sa, aby dieta nebolo popletene, nasledovne. Vyucba druheho jazyka sa spoji s nejakou konrektnou cinnostou, napr. malovanie, modelovanie, vystrihovanie (urcite sa da vymysliet nejaka aktivita aj pre male babatka). V podstate hocico, ide len o to, aby sa to dieta pochopilo a vedelo oddelovat jazyky. Napr. moj syn v madarskej skolke, ma nemcinu a tam to ucitelka spojila s konkretnou plysovou hrackou, ktora vlastne vzdy s ucitelkou rozprava po nemecky. A este nieco z vyskumu: deti, ktore sa do 2 rokov aktivne stretnu s cudzim jazykom, maju schopnost sa tento jazyk v buducnosti ucit ovela rychlejsie a hlavne so spravnym prizvukom. Drzim palce 🙂
za mňa. poznám jedu babu čo hovorí na malého výlučne po anglicky. podľa mňa je to ok, aj keď to nie je úplne 100%. Ja osobne som sa jazyk naučila z telky. naši po revolúcii kúpili satelit a so setstrou sme pozerali nemecké rozprávky do umretia. 😀 😀 😀 Nasi si tak viac uvedomili ze vieme po nemecky ked som mala 5 a sli sme na dovolenku do rakuska a nemala som problem porozpravat s hocikym. Doteraz tu nemcinu v sebe mam, telku mozem pozerat, s rozpravanim je to horsie lebo som v zivote s nikym poriadne dlhsie nerozpravala, ale to mi nevadi. keby bolo treba da sa na tom zapracovat. Takze za mna ak mas chut a si odhodlana chod do toho. podla mna bude stacit ak sa s nim tak budes rozpravat tak do 5tich rokov. aj tak sa to na nas sype zovsadial a s nastupom do skoly duplom. ulahcis mu to cele. a co budes ty zle rozpravat tak to si opravite ked budete spolu pozerat anglicke rozpravky.
@jolly84 však koľko jazykov ovládaš toľko krát si človekom. 🙂 Ale napríklad, ja som od malička vedela po nemecky. Bolo to super, lebo na nemčinu v škole som sa nikdy nemusela nič učiť a vždy som mala jednotky. 🙂 a mohla som sa venovať iným veciam ako drilovaniu der die das. 🙂 Však vedieť cudzí jazyk má len výhody. či nie?
@ladywitch26 to ze bilingualne deti rozpravaju neskor je len mytus ...ved kolke 3 rocne deti jednojazycne deti nerozpravaju ?
ja mam bilingualne dieta a v podstate rozprava od 2 rokov ...anglicky plynule , slovensky lamane - nevie sklonovat , casy a tak ale snazi sa a da sa jej v pohode rozumiet ...
pricom u nas sa rozprava - ja na nu slovensky , partner anglicky , ked sme spolu tak len anglicky vsetci ..
@katie555 nie je to ziadny mytus, mam to oficialne od psychologa. ak to tvoja zvladla bez problemov, v pohode, ale vacsina deti to v takej pohode nezvlada. a ano, vela 3r. deti nerozprava, ale ak nie su bilingualne a nevedia povedat absolutne nic, resp. ich slovna zasoba je tak do 5-10 slov, tak uz by som za tym hladala aj inu pricinu
@luckahh zijem v us a s detmi rozpravam len anj. Nikdy som si nevedela predstavit rozpravat inym ako s jazykom s vlastnymi detmi a rozpravam, este stale mi to nepride 100% prirodzene mam vystudovanu tu vs, zijem tu dlho., anj je rodny jazyk mojho muza a deti rozpravju anj v skole a tv, takze zly prizvuk po mne nemaju a dokonca opravia niekedy mna. Denne ma pocuju rozpravat po sk s rodicimi, surodencami... a na 70% sj rozumeju ked sa s nimi moji rodicia po sj rozpravaju ale ked ja nieco poviem po sk detom , tak sa smeju a odmietaju so mnou po sk rozpravat. Proste do konca zivota budeme komunikovat len anj. Ja si neviem predstavit zit na sk, a s detmi rozpravat len anj, a neskor s dospelymi detmi. Dieta je najlepsie ucit jeden rodny jazyk do 3r, kym nezacne rozpravat vety, potom mozes pridat druhy jazyk, a mozes aj tu anj, ale logopedicky radia len v urcity cas napr. cez den anj, ale ked pride otec z prace tak vsetci po slovensky. Alebo doma sk, na ihrisku anj, alebo v nejakej skolke anj, prip. nejaka osoba co dieta vidi par krat tyzdenne moze s dietatom rozpravat po anj. Jednoznacne ked dieta zacne tvorit vety po sk, az potom pridaj anj. Anj. aj tak nikdy rodnym jazykom tvojho dietata nebude. Anj. sa ale nauci plynule aj ked sa zacne ucit o par rokov.
@ladywitch26 mozes prosim ta napisat aku diagnozu (pripadne do IP)?. Ja mam podobny "problem" so svojim synom. Napriek tomu,z e som s nim od narodenia hovorila po slovensky nikdy sa po slovensky nenaucil hovorit (ma 7) Anglictinu nema ziadne problemy, sem tam nejake nezname slovo, ktore nechape, ale to je skor s tym, ze doma s nim hovorime po slovensky. Po slovensky vie pasivne povedala by som takmer na 100% ale povedat nepovie nic. Len slova, bud v zakladnom tvare, pripadne vysklonovane, ale zle pouzite, vyslovnost sice cista, ale problemy s dlhymi slovami napr. palacinka - pacinka, prazenica prazinka, az nedavno zvadol dlhe slovo ako rozpravka.... Zvycajne slovenske slovo vopcha do anglickej vety, suvislu slovensku vetu este nikdy nepovedal, tiez som rozmyslala, ci nema nejaku diagnozu, zvlast ked tu clovek cita o spongiach a pod., na mojho syna absolutne neplati a to som s nim bola do 3 rokov doma a fakt len slovencina odo mna a od muza, inteligencne je urcite v poriadku nema problem v skole, citanie, pisomny prejav ... vsetko ok, ale jednoducho slovencina nejde a nejde s anglinou nemal ziadne problemy ani vyslovnostou i ked rozpravat zacal az okolo 3 rokov.
@katie555 to, ze biligvalne deti rozpravaju neskor nie je ziaden mytus, ale fakt. Ak to u vas neplatilo ide skor o vynimku z pravidla.
k teme: Co sa tyka bilingvalnosti, este som nestretla dieta, ktore by bolo plynule v 2, 3 jazyoch, vzdy je jeden dominantnejsi, ostatne slabsie, s prizvukom ... Ucit dieta cudzi jazyk v takom malom veku je podla mna uplne zbytocne, ak nejde o materinsky jazyk ucitela (matky, ci otca) Zly prizvuk, zlu gramatiku, zlu skladbu vety bude mat dieta cas naucit sa ovela neskor. To, ze niektori ludia su absolutne nesebakriticki a este aj hluchi je jedna vec, ale ucit to vlastne dieta? na co je to dobre.
Dodnes si pamatam, co nam hovorila ucitelka anglictiny, cim lepsie budete jazyk ovladat, tym viac si budete vedomi, kolko toho neviete. Najvacsi hrdinovia su ti, co maju zakladne znalosti a ti sa citia potom aj na taketo pokusy s vlastym dietatom
PO vlastnych skusenostiach by som odporucila druhy jazyk az ked je zvladnuty ten prvy. Dcera sa zacala ucit anglicky az ked mala 5 rokov. Slovencina jej ostala na OK urovni, zvlada beznu komunkaciu, i ked prizvuk ma, anglictinu ma perfektnu, bez prizvuku a nikto ani len netusi, ze sa narodila v inej krajine, ale je to hlavne tym, ze som nikdy nebazirovala na pouzivani slovenciny a postupne presla k anglictine aj v komunikacii doma. Mam kopec kamaratiek, ktore decka drvili doma rodnu rec a ostal im zly prizvuk v anglictine a to aj u deti, ktore sa tu narodili. Pre mna trapas, dieta ma v prvom rade ovladat jazyk krajiny, v ktorej zije, ostatne jazyky su bonusy.
@luckahh
@durikovajana ak neviete perfektne a 100% po anglicky, beriete svojim detom sancu, aby sa tu rec tak naucili. Fixujete im svoje chyby, ktore v danej reci robite. Vsetci psychologovia, aj knihy o vychove poukazuju na to, ze nie je dobre hovorit s detmi inou ako materinskou recou. Ale je to samozrejme na vasom rozhodnuti. 🙂
Treba detom co najcastejsie pustat rozpravky, pesnicky, riekanky v cudzom jazyku ( kludne aj vo viacerych ) a na nich sa to nalepi. Ked sa zacnu realne ucit, pojde im to ovela rychlejsie. 😉
My zijeme napriklad v DE, ale s detmi sa od narodenia rozpravame po slovensky, kedze sme obaja slovaci.
@alexanotbad suhlas. zijem v irsku uz pomaly 10rokov, jazyk ovladam perfektne, aj ked mam prizvuk. podla miestnych vraj skotsky, co sa smejem, lebo v zivote som v skotsku nebola 😀 ale ani ma nenapadlo ucit deti po anglicky. doma rozpravame slovensky, mimo domu anglicky, kedze su tam ostatni. decka maju miestny prizvuk, naucili sa v skole a od kamaratov.
@sisaka diagnoza autistic spectrum disorder, severe speech delay, sensory processing disorder, pathological demand avoidance syndrome. toto by si si uz davno vsimla, ak by mal rovnake problemy. moj syn do 4narodenin nerozpraval.
skor skus mrknut na dyslexiu, dyslaliu, atd

@bobulko to je mozne ved deti su neskutocne.bystre...ale to dieta asi na ucenie potrebuje aj recovy vzor???? Tak to mi uz vhodnejsie pride mu pustat anglictinu z dvd a cd ako hovorit nan naucenou anglictinou 😉😉😉