Kedy začne moje dieťa hovoriť?
Zdravím vás mamičky 🙂 Mám čoskoro 2 ročného syna ktorý stále nehovorí. Ako ste to mali vy? Takto je utáraný, tú svoju francuzštinu s hebrejčinou melie od rána do večera, no také tie základné veci ako MAMA povie minimálne.. 🙂 Je to v poriadku? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň 🌹
@michaelad97 rozumie keď mu niečo povieš? Napr daj mi loptičku, alebo keď máš pohárik, …. Dôležité je, aby dieťa rozumelo - to je pasívna reč.
@michaelad97 Moja 6 ročná dcérka začala hovoriť a. Okolo 3 roku života. Teraz Moja ďalšia bude mať v Januári 2 r. A rozpráva skoro všetko už.
@pribinak u nas inak ani toto - kedze to vzdy pocul ako pod vodou, tak samozrejme aj skomoleninam rozumel, takze podaj loptu - podal loptu... pre neho to bolo "normalne" vzdy tak pocul, bez zmeny... ale jasne chapem, co tym myslis, celkovy rozvoj vnimania.
@michaelad97 po 2 rokoch keď neuvidis posun, treba vyhľadať logopedicku. My sme tiež začali 2r 4m a veru bol najvyšší čas...
@michaelad97 to je super moja do 3r..len hmkala a ukazovala ako zakladne vedela. Mama baba atd clenov rodiny az ked nastúpila do MŠ od 2,5 ako tak zacala a po 3r. Sa jej usta nezastavia ;)
@anjelicek26 áno, ak nenastane napr do 2 a štvrť roka posun, treba určite skontrolovať uška
Moja 2r tiež ešte nerozpráva … rozumie vsetko, povie základne slova, mama,tata,…..atd.
A to je vsetko … nič viac … ale včera konečne maly posun “mama, mňam neee” (mama mňam neni )
To bola prvá jej veta… vždy jednoslovne….
Trosku prikladám tomu za chybu aj to, že sme 24h stále samé… ja som jej vždy rozumela bez slov …
Keď sme boli na prázdninách u mojich rodičov po týždni používala nové slova … takze tak … v januári budem kontaktovať lekárku ak nebude napredovať
Môj prostredný syn začal rozprávať v 3,5 roku. Ako píšeš - v 2 rokoch to boli skôr len skomolené slabiky, v 2,5 si vymyslel vlastnú reč, ale total že vlastnú. Slová sa ani omylom nepodobali, ale nebolo to náhodné generovanie, pretože ich normálne používal a ja so starším synom, čo sme s ním boli 24/7, sme mu normálne rozumeli. V 3,5 roku začal používať jednoduché slovenské slová a v 4 rokoch už aj vety. Momentálne má vyše 6, chodíme na logopédiu kvôli niektorým hláskam, ale teda ústa sa mu nezatvoria od rána do večera. Každé dieťa je iné, ja to vidím na svojich, najstarší hovoril plynulo v 2,5 roku, dokonca hneď aj r hovoril, najmladší začal plynule rozprávať v 1,5 roku, no reč nemá čistú ani teraz, v 4r. Ešte podotknem, že v 3r. sme so synom absolvovali vyšetrenia, ktoré ukázali, že je ok, logopedička nás nevzala, lebo nemala s čím pracovať, proste nevedel vôbec hovoriť. Nakoniec sme k nej začali chodiť až v 4,5 roku, to usúdila, že už sa s ním dá spolupracovať a má na čom stavať. A teraz - aby sa na ňu nevzlietla kritika - považujem to za správne rozhodnutie. Chodia k nej aj malé deti, ale ona proste videla, že tu z toho nič nebude, keď mu ukázala psa a on povedal apo, ukázala ocka a on povedal uo.
@nikpa vidis a u nas logo povedala,ze sa s nim nebude zapodievat skor,ako v 3,5r..ze dieta musi spolupracovat...
autorka...ak si rozumie a reaguje,tak je to normalne..syn sa rozrozpravala,az po 3r v skolke...a to mi este jedna ucitelak tam stihla povedat,ze je zaostaly🙄chodili sme aj na logo...neskor som uvazovala o odklade do skoly,co som,ale neurobila,lebo on velmi chcel ist do skoly...a dnes ma takmer 12r a uci sa na 1-2...pali mu to dobre,ma vybornu pamat...
@jarmila2010 od takej logo by som sa na päta otočila, taká nech učí 5-6 ročné deti vyslovovať R a podobe pretože nevie pracovať s nehovoriacimi deťmi ale to vám na nos vešať asi sama o sebe nebude. Potom su logo ktoré s takýmito deťmi vedia pracovať a autora potrebuje takú. My keď sme prišli so synom na prvú hodinu vedel povedať mama a hav a práca za stolom bola 0 bodov. Ale ona presne vedela ako a čo s ním má robiť, ako ho zaujat. Samozrejme väčšina práce bolo potom doma na mne ale bez nej by sme sa nepohli. Vtedy mi veľa ľudí hovorilo, má čas, v škôlke sa rozkeca ale nedalo mi to a nebanujem. Keby som to vtedy nechala tak, dnes by bol výrazne pozadu. Takže jedna matka nikdy nevie, či má jej dieťa naozaj ešte čas alebo sa niečo deje, čomu treba pomôcť. A keď to zanedbá, zbytočne dieťa stratí drahocenný čas. Ja som názoru, že radšej zbytočne ako neskoro. Ale každá nech si spraví podľa svojho svedomia.
@nikpa neviem,ci otocila...neskor nas poslala na vysetrenia..aj na orl,ci dobre pocuje...logopedicka neskor aj pre predskolakov robila prazdninovy tyzdenny tabor...R naskocilo cez prazdniny pred 1.rocnikom...ako pisem skor,syn vsetko krasne dobehol
@michaelad97 ja mám 2 roky 3 mesiace malú a nerozpráva ani prd (hoci biologicky je 2 roky a mesiac). Neriešila som to (hoci komentár od anjelicek26 má práve trochu vydesil)… Vie tri slová, rozumie ale všetkému, sama si reční zvuky čo nedávajú zmysel, ,,číta” si knižky. Podľa našej pediatričky má na všetko čas.
@nikpa a ja som cele konzultovala aj s pediatricky,neurologického...nenašli žiadny zásadný problém,prečo nerozpráva...proste sú aj deti,kt dozrievajú neskôr...boli sme aj 2x u psychogicky...z mojej vlastnej iniciatívy a tá nám dosť pomohla..naučila ma,ako s ním pracovať,aby sa mu obidve hemisfery mozgu začali dobre fungovať...
Môj syn do 3 rokov ukazoval a pistal, povedal daj, mama, bum, cici 🙂 od 3 rokov spustil a už neprestal 🙂 suvisle čítal v 4 rokoch v škôlke...veľa sme čítali a rozprávali, ale dodnes netuším ako sa naučil sám čítať 🙂 1. a 2. ročník v škole sa nudil, tlačili ma psychológovia do toho, aby chodil do nadanej školy (vzdialena od nás 50 km),...teraz je prvák na 8-rocnom gymnáziu
Takže autorka: 2 -rocny má čas, veľa čítajte, komunikujte
@jarmila2010 ty si to ďalej riešila aj keď nie priamo u logo. Psychológ a neurológ keď sa vyjadria, že dieťa je v poriadku tak tomu by som samozrejme verila aj ja. Mala som na mysli, dieťa ktoré nerozpráva aby sa rodičia zaujímali o to, či je v poriadku, či začnú u neurológa, psychológa, logopeda, je jedno. Každý takýto odborník by mal vedieť zhodnotit vývoj dieťaťa a odporučiť či sú potrebné ďalšie vyšetrenia.
Môj syn začal hovoriť a opakovať slová až keď mal dva roky a pol. Dovtedy vedel štyri slová: mama, baba, tata a dede. Dokonca vtedy nevedel zopakovať ani zvuky zvierat. Zo dňa na deň sa to zmenilo.
Ono si treba uvedomit, ze voda za bubienkom je v 80% pripadov docasny stav a ako dieta rastie a vyvija sa, uska rastu a casom sa to uvolni aj same... preto potom zacnu rozpravat "normalne", len s velkym oneskorenim... ale ono je to pre dieta strasna brzda nevediet komunikovat a frustrujuce... strateny cas.
Ak ma porozumenie, tak je to v poriadku. Do 3 rokov ma este cas
@michaelad97 môj začal hovorit ako 3 ročný. Všetci tvrdia, že je to v poriadku, aj keď podľa mňa nie je
Vela deti rozprava neskor, okolo 3r, pri nastupe do skolky atd... Moja kvakala skoro, ale kopec kamaratok sme mali ktore nie... Len mama, hmm sem, hmm tam.
Ked tak sa treba poradiť s pediatrickou, nasa to sledovala. Mne zase mala kecala hneď a vela ale chodit sa jej nechcelo...
Takto musim dodať baby - že je veľmi rozumný. Ukážem mu, všetko chápe. Dokonca už nejak pol roka mi poutiera aj stôl, teraz zase zistil čo je detská metla, takže zase zameta😁 Je velmi rozumné dieťa, len nerozpráva 🤷♀️
@michaelad97 pokial ti rozumie tak je to dobre, ak by ti nerozumel bolo by to horsie je proste lenivsi zial su deti ako moja co do 2 rokov rozpravali a potom prestali ale ona mi nerozumela velmi ani predtim ma detsky autizmus

Tak pokial ste boli dat vysetrit odborne sluch, tak ano... u nas toto bolo este v 2,5 roku sama hatlanina, syn takmer nepocul, medzi 2,5-3 rokmi sa rozrozpraval (naucil sa odcitat s pier) a teda hovoril cisto a jasne, operovali ho az ako 3,5 rocneho... on to proste tak pocul, ako rozpraval...jedno ucho bolo uplne hluche, druhe mal na 40%... takze tak no, cakat mozes, ale aspon toto vylucit... staci akykolvek mierny zapal usi, a uz ma dieta vodu za bubienlkom a pocuje vsetko ako pod vodou...nepodcenovat to...