icon

Kojené vs nekojené deti - badáte nejaký rozdiel?

pribinacka
1. jún 2019

Ahojte maminky, snad skor tie, ktore vedia porovnat, najst nieco spolocne, rozdielne a pod. medzi detickami, ktore boli kojene uplne, alebo uplne nekojene. Badate na detoch velmi velky rozdiel kvoli tomu? Ako sa napr. spravaju, vyvijaju, napreduju, zdravotne..vidiet velke rozdiely? V com je ne/kojenie velmi dobre, veľmi zle?Dakujem 🙂

andrejka1974
2. jún 2019

najstarsi kojeny najdlhsie najcastejsie chori u ostatnych prikrmovany od 2 mesiacov sa lekarka smiala ze k nej chodim uz len na preventivky vobec chori neboli

suge
2. jún 2019

@pribinacka Vlastné deti nemám, ale môžem porovnať seba a sestru. Ja dojčená rok som bola každú chvíľu chorá, xkrát v nemocnici, astmatička, alergií celá fúra. Sestra dojčená max. tri mesiace, takmer nikdy chorá, bez astmy a alergiu akurát tak na penicilín.

ktochytavzite
2. jún 2019

@pribinacka ziaden,mat mlieko sa precenuje,haha.Moja 2r kojena do 2r nastupom do kolektivu 3mes kasel;)

kengurica
2. jún 2019

@ktochytavzite materské mlieko sa preceňuje?????? Drahé moje, keby pred 150 rokmi ujo Nestlé nevymyslel náhradu (alebo niekto iný), tak by ste fungovali ako ??? Viete koľko detí umrelo, lebo nemali výživu? ( Preto mávali matky bežne 5-7 deti).Platili by ste si dojky ??? (Asi by ich nebolo dosť a boli by moc drahé), alebo by ste ich kŕmili kravským? Kozím?
UM je kravské mlieko, ktoré má úplne iné zloženie ako materské, preto je upravované... Je to LEN náhrada. Každé mláďa cicavca pije v mláďacom veku mlieko svojej matky . (Jasné, videli sme ako fenka dojčí mačiatka , ale to sú rariky).
Takže preto sa PRECEŇUJE , a stále sa snažia výrobcovia UM priblížiť materskému????

sapetka
2. jún 2019

@kengurica myslim ze to bolo myslene ze aj tie matky ktore nekoja nemusia mat vycitky pretoze su tu kvalitne UM.

evittam
2. jún 2019

@kengurica Suhlas s
@sapetka
Si asi zle pochopila. Su zeny čo to az preháňaju-volam ich "kojofilky" -ano a bohužiaľ nemam krajšie slovo. Lebo ked to tu niekedy citam ako neexistuje nic lepsie ako MM este v 2 a viac rokoch dietata tak mi je zle. A to som dojcila. Ale kazdy extrém je zly.
Su tu matky co pri 2-3-4 rocnych deťoch vyplakavaju ako sa este nevyspali, dieta viac-menej nic ine nechce ako visiet na prsníku. To je akoze správne a normálne? Ked ma dieta mat uz riadnu stravu? Alebo potom tieco su na to pyšne ake su "nenahraditeľne"....
A nase babky a prababky-no ked nebolo mlieko mali kravy,kozy a také mlieko deti pili.😉 Urcite lepsie ako nechať dieta umriet od hladu, ci?

nika3136
2. jún 2019

To je nejaká chorá schizofrenička. Tu radila v diskusii ako zastaviť laktáciu. Hlavne že nekojila, lebo mlieko nikdy nemala.
Týmto som asi skončila nejakú väčšiu debatu o tejto rozpoltenej osobnosti.
@beky1813

evittam
2. jún 2019

@nika3136 No ona vo svojom veku uz vsade bola a všetko videla a všetko ma a na všetko ma ten správny nazor.😀😀😀

saskia_98
2. jún 2019

@nika3136 nemala som mlieko, mala som len kolostrum či jak sa to vola a silny zapal 😉

saskia_98
2. jún 2019

@evittam nemam spravny nazor, necham si aj poradiť ale určo si nenecham radiť od nejakej premotivovanej osoby čo ani neviem či ma dajake dieťa 🤔

beky1813
2. jún 2019

@nika3136 to je tak, ked si niekto nepamata, co pise. Zakladne pravidlo pri vymyslani je "pamataj si, co kde pises"

evittam
2. jún 2019

@saskia_98 To píšeš určite o sebe.

evittam
2. jún 2019

@beky1813 Asi tak.😀😀

saskia_98
2. jún 2019

@beky1813 akoze wat ? Mam jedno ci napisem mlieko alebo kolostrum u mna je to to iste v podstate...

beky1813
2. jún 2019

@saskia_98 nechapes, nevadi. Mozno neskor pochopíš

evittam
2. jún 2019

@beky1813 Myslis ci dufas?😀😉

kengurica
2. jún 2019

@evittam no veď jasné, možno to vyznelo veľmi prehnane.... Neodsudzujem ženy, ktoré nemôžu dojčiť, alebo sa rozhodnú dojčiť len toho pol roka .... Ale mám problém porozumieť ženám, ktoré sa rozhodnú nedojcit vôbec, aj keď môžu. Ale veď nemusím rozumieť všetkému.... Ja sa nepovažujem za "kojofilku", kojila som do 2r., deti mám vďaka Bohu zdravé, bez alergií, bez intolerancií, šikovné, vzťahy máme super. Ale možno by také boli aj keby som im dávala UM. Jasné, že vývoj UM napreduje, snažia sa tam pridávať prospešné látky. Výčitky určite nikto mať nemusí, veď každý snáď koná podľa svojho najlepšieho uváženia. Ja len k tomu toľko, že ak MÁM MOJE, tak mu ho dám. A ak ho nemám, tak riešim náhradu. Ale nedám mu náhradu ak mám ORIGINÁL.

beky1813
2. jún 2019

@kengurica aj moja kamarátka si dala mlieko zastavit uz v nemocnici. Pri prvej jej dojcenie narobilo tolko zdravotnych problemov, ze pri druhom to riskovať nechcela. Neodsudzuj, ked nevies dovody

majka99999
2. jún 2019

Prve nekojene, ovela zdravsie, zatial nema alergiu, maly kojeny stale chory, odhalena alergia na roztoce, odvtedy ako berie lieky, tak uz sa celkom da. Motoricky vyvoj skoro uplne totozny, zacali chodit ako 13-mesacni. Kojeny rozpraval ovela skor ako nekojeny, ale je mladsi, zvycajne su tieto deticky o trosku sikovnejsie v rozpravani. Ale teda 1,5-rocne dieta mi spievalo pesnicky, kym jeho brat ledva mama a tata vedel povedat. Zase ale ten kojeny suslal este v 3 rokoch, ale pekne sa mu rec vycistila, este cakam na R, starsi vedel ako 5-rocny. Inac oni su uplne rozdielni, vyzorovo obaja na inu stranu rodiny, uplne ine povahy, starsi je taky matematicky typ, maly je velmi empaticky. Velky by cely den bicykloval a hral futbal, maly sa rad hra v piesku a pecie mi kolaciky este aj teraz.

kengurica
2. jún 2019

@beky1813 ale veď som sa vyjadrila, že keď nemôžu, tak nemá zmysel niečo siliť....nie každému to ide ako po masle....

beky1813
2. jún 2019

@kengurica ale ona by mlieko mala,, v tom problem nebol

kengurica
2. jún 2019

@beky1813 no ale si písala, že mala pri prvom zdravotné problémy ... Ja tie veci chápem, možno by som tiež tak "nevyskakovala", keby h mňa všetko neprebiehalo tak relatívne hladko ..... Obe deti som rodila cisárskym , ale mlieko sa rozbehlo v pohode. Tak ma ani nenapadlo nedojcit.... Známa mala bábo, ktoré nevládalo sať, a odsávačka si mliečko a kŕmila ho pomocou cievky (mlieko v striekačke, tenká hadička k bradavke a bábo cická z oboch naraz, a ide mu viac). Ja sama neviem, či by som to dala takýmto spôsobom. Druhé bábo kojila bez problémov. Mne len robí problém pochopiť ženy, ktoré problém nemajú, majú mlieko, bábo ťahá, všetko by fičalo eňo-ňuňo, ale .....len nechce.

ktochytavzite
2. jún 2019

@kengurica jasne,ved ja som tiez odchovana na kravskom a som zdrava a bez alergii a intolerancii,jasne mat mlieko sa precenuje,nieje take zazracne ako o nom pise manila.A kedysi predsa tiez boli ludia odchovani na keavskom a koziom.Tk nvm co tu spominas te deti mrelu od hladu.

beky1813
2. jún 2019

@kengurica ona mlieko mala, tvorilo sa jej bez problémov, mala ss jej v pohode prisala. Len neustále zapaly, rapidne chudnutie jej znechutili cele dojcenir a viac dojčiť uz nechcela

evittam
2. jún 2019

@kengurica Tak nechce-kazda mame na niečo nejaký dôvod. Ale su zeny co to nedokazu pochopit a budú len to svoje....(nepisem o tebe). Mne tu uz bolo napisane,ze som zla matka a nic neviem o dojceni lebo som dojcila len do cca 10.mesiacov (do kedy chceli deti) a to len preto lebo podla niektorých sa dieta same nemôže odstaviť v 10.mesiacoch.😀😀😀😉 A a vlastne ja som na vine, ze som dojcila len tak krátko lebo ja som detom nedala.
No proste su tu ženy čo im fakt ci uz mlieko alebo materstvo riadne "udiera na mozog". Povýšili dojcenie a bytie matkou na neviem co-3 roky nikde neboli, nic ine nerobia len sa starajú o dieta lebo ked nevisi na prsníku tak ma separacnu uzkost alebo vrieska niekde v kute lebo chcelo modrú loptičku a ma červenú a matka zhana tu modrú,....a dalsie 3-4 roky to bude robit znovu lebo caka dalsie....

evittam
2. jún 2019

@kengurica Inak ja zase nechápem zeny co neustale maju potrebu pchat deťom prsník -napriklad ja som dieta nadojcila a hotovo a pri dcerke som mala menej mliecka tak som čiastočne dokrmovala-lebo proste nevidela som dovod ak po dojceni revala jej furt dávať prazdny prsník ked revala od hladu. To je k comu dobré?! (Ano, ano pre matky o ktorých pisem-stimulacia-ale aj ta je na prd ak dieta je hladne). Dieťa ak aj nakoniec zaspí napr na hodinu ci pol tak len od unavy a zase hlad..... Správny vyvoj dieťaťa záleží velmi aj od potrebného spanku a nie o boji ze kazdu pol hodinu reve od hladu lebo aj keď na tom prse visi tak to je prázdne. Ale matka je spokojna lebo ved dava dieťaťu co treba....

misinka0611
2. jún 2019

Zaujímavá otázka. Napredovanie a chorľavost nezáleží od mlieka, ale od ix iných veci, tak neviem či by ti moj opis syna pomohol :D

evittam
2. jún 2019

@misinka0611 Zatial podla mna najlepšia odpoveď.😉

julianadrx
2. jún 2019

Kojenie má veľmi veľa výhod, je o tom celá rada odborných článkov a kníh, vyjadrím sa ako mama kojených detí .... sú kludnejšie, spokojnejšie, nemusíš chystať mliečko, máš ho nonstop pri sebe v dokonalej teplote, nemusíš vyvárať flašky, cumlíky, v noci budiť partnera, ktorý musí ísť do práce... keď sa udrie alebo ho niečo bolí, je to prvá pomoc. Viem, že každé dieťa ľúbi svoju matku ale tá blizkosť s kojeným dieťatkom je úžasná, neporovnateľná s nekojeným... ste preň stredobod vesmíru... Kojenie je zázrak, nejde o šikovnosť, kto prvý chodí či sedí, to je blbosť... Ja som vďaka kojeniu schudla z pôvodnej váhy ešte 10 kg čo som privítala ... Nevýhoda pre niektoré maminky (pre mna nie), nedalo sa mi odsávať takže som bola nonstop po ruke a brala si deti všade 1 rok. už keď dostávali príkrm mohla som si odbehnúť aj bez nich.

malasandrika
2. jún 2019

@kengurica ja bez hanby napíšem, že ak budem mať druhé dieťa, budem dojčiť, ak vôbec, max rok. Dojčila som 2 roky a stačilo. Nevyspatá, unavená, zdravotný stav mizerný, neznášala som manželove dotyky, chuť na sex nula bodov, pleť ako pubertiačka, vlasy mi nonstop vypadávali, môj život začal až po odstavení. Spätne nerozumiem, prečo som nasilu dojčila tak dlho.