icon

Nastúpenie 1,5 ročného dieťaťa do škôlky, nie do jasiel

petrassvk
12. jan 2016

Ahojte mamky, sme v takej nestandartnej situacii a zaujimal by ma vas nazor. Ja aj manzel sme zamestnani a kedze u nas v okoli nie su ziadne jasle, vozime denne maleho (1,5 roka) do zariadenia v meste od nas 23km. Nie je to extra pohodlne ale zvykli sme si. Su to sukromne jasle, ozaj sa nam tam paci a malemu tiez, pi par tyzdnoch si zvykol aj on, vobec neplace a opatrovatelky ma rad. Pytala som sa v skolkach u nas ci beru aj mladsie deticky, vsade bola rovnaka odpoved ze az od 2 rokov, kedze zariadenie nemaju prispisobene podla zakona pre mladsie deti.Svokra prisla teraz s tym, ze ma znamosti a maleho teda vezmu do skolky blizko domu aj hned. Na jednej strane super, na druhej sa obavam. Som do konca tyzdna na sluzobke, nemozem sa tam ist pozriet a popytat tak mi to vrta v hlave. Ak podla zakona nie su prisposobeni malym detom, ako ho tam mozem dat? Skolkari chodia na vychadzky, ale ako pojde taky drobec, co si robi co chce? Co ho daju na voditko? Mozu spolu vychadzat deti nerovesnici? A co hracky, tiez su vekovo hranicene. Plienky vraj problem nie su. Som z toho vedla a svokra sa uz uraza, ze ju ztrapnim, ked teraz odmietnem. Rada by som usetrila tu kazdodennu cestu no za aku cenu? Kym sa dostanem k realnym odpovediam, viete sa so mnou podelit o skusenost, ci nazor, pripadne na co si dat pozor?

Strana
z2
jana_eyre
12. jan 2016

Deti nerovesnici spolu vychadzaju vyborne (priklad mam doma 😅)

ale ja by som to nemenila na vasom mieste je este malicky, ak si zvykol v jasiach, tak by som to tak uz nechala.. Ved aj ty pises ze to nie je pre vas zatazkavajuce, vsetko funguje, len to mate dalej.. Naco mu narusat jeho zvyky, take male dieta potrebuje okolo seba ludi, ktorych pozna a to uz pre neho osetrovatelky su.. Buduci rok to mozete zmenit, bude uz uplne iny.. Navyse pri velkom kolektive, co v skolke byva ny som sa o tak male dieta bala.. Ucitelka nema oci vsade..

6mia6
12. jan 2016

Ahoj mam doma skolaka ktory si presiel jaslami a podla mna vzhladom na vek nie je pre neho nic lepšie.
Mam aj skolkara v malej dedine kde pchaju ludia deti vo veku 1.5 roka a mne to teda vobec nie je po chuti.
Ano starsi tahaju mladsieho hore ale zaroven mladsi taha starsich dole.
Dokonca sa moj predskolak o tychto mladsich staral, nemam nic proti ked maju starsie deti nejaku zodpovednost ale odtial potial. Samozrejme ako pises, obliekanie, prechadzky, mozno papanie na vsetko este potrebuje asistenciu.
Myslim ze o pol roka moze byt situacia lepsia. Mozno sa zbavite aj plienok, bude samostatnejsi a treba ho k tomu postrkovat aby potom v skolke nemal taky skok.
U nas bola ovesana ucitelka s týmito jaslickarmi a nemala na nic ine cas.

trdelnik234
12. jan 2016

@petrassvk Ahoj, nedavaj ho tam. Podla toho, co si tu uviedla, to nebude dobry napad. Ak je maly v pohode v jaslickach, tak naco ho davat inam; len preto, aby to mal blizsie? A to si v tej skolke ako predstavuju? Kolko deti tam pripadne na jednu ucitelku? 15 alebo 20 a ze plienky nie su problem, sa mi tiez velmi nechce verit. Ze je svokra urazena,? Nevadi, nebude to prvy ani poslednykrat.

mabliss
12. jan 2016

Ja by som v prvom rade pozerala na pohodlie malého. Nemyslím tým cestovanie,to deťom nerobí problémy,ale to,ako sa cíti. Pochybujem o tom,že sa bude cítiť dobre medzi 3 a viacročnými deťmi. To je niečo úplne iné. Medzi rovesníkmi je jeden z mnohých, rovnaké záujmy,hračky. Vo "veľkej" škôlke bude (s prepáčením) outsider. Ten,čo zdržuje, nevie nič sám oproti ostatným "veľkým" deťom. Navyše,ak ide o štátne zariadenie,kde je 1 učiteľka na 15 deti,neviem si to predstaviť. Resp.viem a preto by som s tým nesúhlasila. Ale možno je to v danej škôlke inak,nechcem všetkých hádzať do 1 vreca. V každom prípade, aspon sa tam choďte pozrieť,porozprávať,ako by to malo vyzerať. Opýtajte sa napríklad aj na tie prechadzky, stravu,na všetko,čo Vás zaujíma. Aby ste mali istotu,že tam malému bude dobre. Od svokry je takáto aktivita sice pekná,ale je to Vaše dieťa a určite chcete pre neho len to najlepšie.

trdelnik234
12. jan 2016

@6mia6 Tak mozu zobrat alebo nie 1.5 rocne dietatko? Ci to len na dedinach tak byva? Potrebuju skolky na to specialne povolenie?

luciferkax
12. jan 2016

škôlky potrebujú povolenie mať deti aj mladšie ako tri roky.. u nás berú od dvoch a ešte som nikdy nepočula, aby šlo dieťatko mladšie...
Viem, že by to pre vás bolo pohodlnejšie, alep ozeraj aj na tvoje dieťatko, podla mna sa do takého kolektívu nezačlení, pôjdu na prechádzku nebude vládať, naši chodia veľa a dlho a už dvojročné mali problém...byť tebou, nerobím to

petrassvk
autor
12. jan 2016

Baby citate mi z duse :D oficialne skolky nemozu, ale nejako neoficialne po znamosti to ocividne ide. Dostaneme riadnu zmluvu, cize to nie je "na cierno" vtlacit dieta. Tym si teda beru velku davku zodpovednosti, ja im to pojdem pekne prizvukovat, ked sa vratim domov. Napriek vsetkym vyhodam - po znamosti- mam na pleci skriatka co mi sepka, ze to nedopadne dobre 🙂

lune
12. jan 2016

@petrassvk Nenahnevaj sa, ale mal by byt este s Tebou. Neda sa? Ved je este taky malicky... Nemozes si vybavit presun RD? Mas na to pravo.

trdelnik234
12. jan 2016

@petrassvk Pojdes to tam omrknut po sluzobke? Zisti si referencie aj od nejakych mamiciek, co tam maju deti. Vies, ono po znamosti to moze byt vselijake. Napriklad riaditelka skolky moze byt svokrina super kamoska, ale ako ucitelka nemusi byt uplne podla tvojich predstav. Dufam, ze chapes, co som tym chcela povedat. A este sa opytaj na denny spanok, ak ti maly este spava dopoludnia aj popoludni ( moja tak spavala do 22 mesiacov), ci mu vyjdu v ustrety v tomto. A este jedna vec, ak sa rozhodnes ho tam napriek vsetkym vyhradam dat, tak si vyclen dostatok casu na adaptaciu maleho na nove prostredie ( minimalne tyzden).

vladinka
12. jan 2016

@petrassvk ja by som na tvojom mieste so školkou určite ešte počkala...pokiaľ je malý v jasliach spokojný,nevidím dôvod na zmenu... Neviem, či by si porozumel so staršími deťmi v školke, bála by som sa, aby nebol outsider..Moj syn tiež chodil do jaslí, lebo som musela nastupit do práce a do školky som ho dala, keď mal dva a pol roka. Lebo sa mi zdalo, že je už je zrelý na škôlku...pretože v jasliach pribúdali mladšie deti ako bol on, začal sa maznať a dávať si palec do pusy atd...do školky ho zobrali keď mal dva a pol roka, bolo to tiež po známosti....takže ja by som na tvojom mieste so školkou určite ešte počkala aspoň rok...držím palce, aby si sa rozhodla správne a hlavne aby bol synček spokojný...

dejna20
12. jan 2016

Ja by som ho tam nedala. Kolko tam je deti? Ucitelka nie je chobotnica, ma len dve ruky. Prebali ho, ok ale ako dlho bude behat pokakany. Da mu najest, ale ked nebude cas par lyzic s ide sa. Hracky - mensie kusky nevklada este do ust? A tiez im nemoze robit stale zandara, kazdy kto si zmysli mu zobere hracku-bude frustrovany. V jaslickach je takemu drobcovi fajn

6mia6
12. jan 2016

@trdelnik234 no to som sa nikdy nedozvedela. Vraj nemôžu ale na dedinách si robia co chcu. Tento rok to zakazali kvoli stsznostiam rodicov starsich deti

merrien
12. jan 2016

@petrassvk moja.u nas mam sukromnu skolku za domom. Dala som tak maleho 1 a 3/4r. Zatial sice len na doobediie ale tiez je to od 2rokoch a neviem si vynachvalit ... ked je to sukromne snazia sa prisposobit. A malinky je plienkovy a dudlikovy. A nazor ze ma byt s tebou..no ja davam maleho do skolky a som doma s dvojickami ale tam sa mi zahra a vela nauci. A velmi sa tam tesi kedze doma nema tolko aktivit. Neboj zvladne to🙂

mirkaaa80
12. jan 2016

Nedavat ho do skolky. Sa cudujem,ze si to vobec niekto dovoli zobrat na zodpovednost prjjat si tam tak male dietatko. Urcite nie!!! Co ak sa nieco stane? Nemaju tam nocniky, alebo pre neho bude spec.k dispozicii ucitelka ktora ho nakrmi, oblecie, bude strazit vonku....bude ho prebalovat...no to pochybujem ako poznam pani ucitelky. Ja by som urcite nemenila.

nyusika
12. jan 2016

Byt mamickou dietata v riadnom "skolkarskom" veku, asi sa pojdem stazovat !
Ako pardon, ale umiestnovanie takto malych deti je tam VZDY na ukor tych starsich...pretoze starostlivost o takto male deti zaberie omnoho viac casu a najma energie.

6mia6
12. jan 2016

@merrien sukromna skolka je asi inak prispôsobená.

6mia6
12. jan 2016

@nyusika hovoris mi z duše, presli sme si tym

nyusika
12. jan 2016

@6mia6 viacere tym presli 🙂
mne sa zda uplne ubohe toto robit...sukromna opatrovatelka za statne peniaze...

katrinka8
12. jan 2016

Tiež si myslím, že to nie je dobrý nápad. Veď napr. podľa mňa učiteľky majú čo robiť aj s tými 3-ročnými detičkami, ktoré sú prvý rok v škôlke, mnohé potrebujú ešte pomoc. A nemyslím si, že by dokázali prispôsobiť fungovanie 1,5-ročného dieťatka tým 3-ročným a opačne. Veď okrem bežnej obsluhy (obliekanie, papanie, vychádzky, spánok, čo ten maličký potrebuje celkovú asistenciu) je tu aj to, že 3-roční škôlkári sa už niečo učia, majú nejaké aktivity primerané veku, a to si nedokážem predstaviť, ako budú zlaďovať s takým drobčekom - to ako sa nebudú deti učiť? Alebo v tom čase sa 1 p. učiteľka bude venovať len tomu drobčekovi? A čo keď tam bude len 1 učiteľka? Plus tie plienky. Neviem, či sú o tom uzrozumené aj tie učiteľky, ktoré by ho eventuelne mali v triede. Stačí, že sa im nebude zdať prebaľovanie dieťatka, a máš problém. Ony zrejme nie sú povinné v škôlke toto riešiť.
Proste mne to pripadá od veci. Nedávala by som maličkého určite, pokiaľ by bolo iné riešenie (v bezvýchodiskovej situácii by som asi bola nútená, ale inak nie). Tvoja intuícia je správna 🙂

iwesska
12. jan 2016

V statnej skolke si ozaj taketo nieco neviem predstavit - pri tom pomere ucitel/pocet deti. Mam doma 1,5r. dieta aj 5r. a vidim co ta mala stvara, neviem si predstavit nechat ju samu medzi 3 a viac rocnymi detmi, navyse s plienkami. Maly jej castokrat nieco nemotorne vytrhne z ruky. Vacsina deti si ide za svojim a neriesi, ci je dieta mladsie a treba na neho opatrnejsie. Kolkokrat ho musime okriknut a to su spolu od malicka. Preto existuju aj jasle, ktore su pre tychto malych urcene. Nehovoriac o tom, ako budete trnom v oku mamickam, ktore maju 4r. deti a im ich pre nedostatok miesta nevezmu a uvidia tam vasho 1,5r. To je asi taky pomer, ako keby si dala dieta z prveho stupna ZS rovno na strednu, ze vsak si casom zvykne 😅

katrinka8
12. jan 2016

@petrassvk - ešte som našla toto: http://predskolskyatlas.sk/prijimanie-deti-na-p...
Takže vyzerá to tak, že to ani nie je v súlade zo zákonom.

sardinka335
12. jan 2016

Ja mam pocit ze zakladatelka hovorí o sukromnej školke, resp. nejakej ,,opatrovni,, ale nie o obyčajnej štátnej školke kedze uvadza ze ,,plienky nie su problém,, .....do sukromnej zvyčajne zoberu aj čerta ďábla lebo z toho maju prachy.....normalne štatna školka 1,5 ročne dieťa nezoberie a ešte k tomu plienkovane.

6mia6
12. jan 2016

@sardinka335 no mozno nam este napise lebo ze su jasle sukromne pise. O skolke zatial nie. Samozrejme ak je sukromna veci sa menia a ako pises beru "všetko"

sardinka335
12. jan 2016

Dotyčna ma v tom bud evidentne hokej alebo nezadala jasne udaje - Školský zakon jasne hovorí,že na predprimárne vzdelávanie v materských školách sa prijíma spravidla dieťa od troch do šiestich rokov jeho veku; výnimočne možno prijať dieťa od dvoch rokov veku. Deti mladšie ako tri roky môžu byť do materskej školy prijaté vtedy, ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne a iné potrebné podmienky.
Čize vynimočne od 2 rokov a ak tak musia byť na to podmienky a milí rodičia to znamena ze to bude na ukor ostatných detí lebo riaditelka dalšiu ,,silu,, koli jednemu dieťaťu platiť nebude...hodi to na plecia učitelke...ale to neverim ze je ani mozne a pochybujem ze riaditelka by si koli jednemu dieťaťu ,,srala do vlastneho hniezda,,.

timea7
12. jan 2016

@petrassvk do štátnej materskej školy ti dieťa do dvoch rokov nevezmú. Ani po známosti. Ak ide o súkromnú materskú školu, nemusí to byť materská škola, ale zariadenie, ktoré nie ej zaradené do siete škôl. A tam by so dieťa dala len po dôkladnej obhliadke, rozhovoroch s rodičmi ktorí tam majú deti. Ak si zariadenie nemôžeš pozrieť, v žiadnom prípade si ho tam nedávaj. Dôležitejšia je hádam pohoda dieťaťa a nie to, či sa svokra urazí. A nechápem, prečo ho chceš brať z jasieľ, kde je spokojný, vzdialenosť nie je argumentom, ako píšeš, zvykli ste si a nebude tam chodiť do desať rokov.

nyusika
12. jan 2016

@timea7
@sardinka335

ale ved @petrassvk pise, zeto svokra "vybavila po znamosti"...preto som ja napisala, ze by som sa oficialne stazovala, mat dieta v tej triede.
tu si uz kazdy fakt robi, co chce ??

sardinka335
12. jan 2016

@nyusika v štátnej školke jej to podla mna nevybaví, ale ja sa nejdem hadať lebo dnes je mozné kade čo, ale neverím tomu ze by tak male dieťa zobrali do štatnej MŠ.

6mia6
12. jan 2016

@nyusika bohužiaľ áno

nyusika
12. jan 2016

@sardinka335 zial, aj nastp pocas skolskeho roka deti pod tri roky je bezny...staci, ze rodicia (priklad) prispeju na novy nabytok...:(

trdelnik234
12. jan 2016

@sardinka335 Mne sa to zda tiez priam az neuveritelne, ked citam, ze mamicky po RD nemozu do prace, lebo v mieste bydliska im deti nezoberu do skolky ( myslim 3 rocne) a potom sa dozviem, ze inde uz aj mensie ako 2 rocne v pohode beru po znamostiach. To by asi viaceri uvitali, platit statnu skolku namiesto sukromnej opatrovatelky ci jasliciek. Budem sa opakovat, ale nie je to dobre riesenie pre nikoho.

Strana
z2