Polročná dcérka ide do jasiel. Ako ste to zvládli vy?
Ahojte,som maminou polročnej dcérky a čochvíľa budem musieť ísť do práce a malá pojde do jaslí. Už teraz sa toho bojím,viem,že to nebude jednoduché,ale nemám na výber,skôr sa bojím toho ako to bude znášať malá.Je tu niekto,kto je na tom tak isto ako ja?
@seminkads ahoj..ja mam 7 mes. krpca a uz mesiac pracujem...nastastie to vieme zariadit tak ze chodim len parkrat do tyzdna na par hodin, pocas ktorych sa o maleho stara moja mama alebo manzel...a nechavam im odstriekane mlieko, lebo este stale kojim
jasle som nechcela a nastastie nemusela riesit...keby to vsak inak neslo tak by sme chvilku este pockali -asi do roka a pol....neviem...u nas je to tak ze prisla dobra ponuka a chceme tiez stavat...zatial to ma jednoznacne vyhody pre nas vsetkych - maly je spokojny ze nie je len so mnou, manzel s nim stravi viac casu, ja nie som frustrovana z toho ze som v kuse doma a cakam kedy pride manzel z prace ....
ak zijes v prostredi ktore neprospieva tebe, tak ani malej nemoze a casom to bude len horsie...ale tych 6 mesiacov snad este mozte pockat....ak nechcete tak potom to proste skus - daj si skusobny mesiac-dva ci si mala zvykne....ved aj na to si mamina aby si videla ci to zvladnete takto...
ja si myslim ze jasle predsa nemozu byt take strasne - co tam tie deticky mlatia? pardon...ale ked som citala od zaciatku tuto diskusiu tak som sa az zlakla ...
samozrejme, ze deti co chodia do jasiel su skor zrucnejsie...ved co im aj ine ostava, ked dostanu lyzicu do ruky a si porad, lebo pokial pride vychovavatelka k tebe, ma este dalsich 10 deti. nikdy by som tak mele dieta do jasiel nedala. vazne by som za tu vysoku cenu jasli, radsej riesila opatrovatelku alebo mamu na MD, ktora si potrebuje privyrobit.
tvrdit, ze tak male dieta potrebuje ist do kolektivu??? ved sa vie hrat samo a druhe deti ho tak nanajvys zaujimaju vtedy, ked mu vezmu hracku z ruky, alebo maju nieco fascinujucejsie nez ono...
Moja bude mať onedlho rok a v septembri idem do školy, tak som premýšľala nad jasličkami tiež. Ale nakoniec som sa rozhodla pre au-pairku. Dieťa je predsa len malé a s opatrovateľkou bude sama a bude mať jej plnú pozornosť, navyše moja má zníženú imunitu a v kolektíve by prežila max. deň 😒
Preto skús ešte porozmýšľať nad pestúnkou, ak máš tú možnosť a pre také malé dieťa to bude menší šok 😉
@koniarova keby som musela ist do prace tak ano. tak to robia aj ine matky a nie su to zle matky. nie vsetky matky maju moznost vyuzit full servis starych rodicov, alebo inu osobu one to one. ja som sla do prace po 37 tyzdnoch materskej, ale mala som vyhodu styrych rodicov. ak by nebola tato moznost, tak ano, dam dieta do jasiel. ak by bolo zdravotne sposobile, nechorlavelo by, tak by som ho tam ponechala. ak by sa u neho vyskytli zdravotne neduhy, zrejme (i ked financne nerada) by som musela poziadat o rodicak.
co sa tyka staromodnych matiek(nemyslim teba osobne), aj tie su fajn 😀 len to na MK niekedy prehanaju slovickom NIKDY. ide o to, ze nie vsetky mamy mozu byt na RD, ci uz z osobnych, profesionalnych alebo financnych dovodov. osobne som teras na MD 😀
no neviem si predstavit ze by moja mala sedemesacna isla do jasli aby sa tam o nu starala cudzia zena...sak to dietatko si potom maminku ani neuzije najskor jasle potom skolka,skola...najkrajsie obdobie ked vyrasta treba byt s nou 🙂
@seminkads ja som malinkeho davala do jasliciek ked mal 12 mesiacov...popravde prvy tyzden bol tazky pre nas oboch, ale potom som videla ako sa to zlepsuje zo dna na den, placov pri odchadzani ubudalo, a aj ja som si viac uzila cas straveny s nim po jeho vyzdvihnuti z jasliciek. Ked si to tak vezmes aj my sme tak vyrastali, ze od pol roka nas davali do jasli a rodicov aspon ja osobne si velmi vazim. Proste ked nema clovek moznost, tak sa zariadi a isto to bude dobre. drzim palce
@seminkads nebude ani prve ani posledne polrocne babatko v jasliach. Kazda chceme pre male to najlepsie, a ked jej tam bude zle, budes hladat inu moznost (opatrovalka a pod). Ja zacinam po roku materskej pracovat zajtra a je mi z toho pekne zle. Ale tu mi matersku platili len 9mesiacov a posledne tri mesiace nedostavam absolutne nic. Chcela som len kvoli malemu. Jasli som sa bala, tak mame aupair. Ale kedze najlacnejsie je, ked byva u nas..obetujem sukromie a izbu...ale aspon viem, ze sa mu venuje v kuse. Situacii so svagrinou uplne rozumiem, takze sa ti necudujem. A este jedna vec.. ja a aj vsetky moje kamosky sme boli v jasliach od pol roka. S rodicmi mam perfektny vztah, este aj dnes si za mamou poplacem a denne sme na skype (byvame v UK). Nemam pocit, ze by to vo mne nechalo nejaku traumu. A dufam, ze ak uz niekto pracuje v jasliach, ma k detom pozitivny vztah a nenecha ich 'trpiet'.
ak je to otazka len toho, ze chcete stavat domcek, ale nieje to otazka prezitia, alebo nebodaj miesta v praci, urcite by som neupradnostnila tak male dietatko pred domom...ten mozete mat kedykolvek, ale toto obdobie ti nikto nevrati. A v tak malom veku je to hazard podla mna, dietatko ta potrebuje, ty si jeho mama a naozaj ak to nieje otazka prezitia, do prace by som nesla. Preco aspon rok nepockas? Ani si nevies predstavit ake je to hrozne v jasliach. Deticky tam v postielkach placu...nemaju na nich tolko casu ako ty :( Zvaz to este, kym sa rozhodnete definitivne. Dietatko je na 1 mieste, potom je vsetko ostatne. Budes sediet v novom dome a tvoje dieta ta ani neuvidi, stoji to za to? Neodsudzujem ta, neber to tak prosim....len si to treba dobre zvazit, aby si potom nelutovala.
môj malý bude mať 10 mesiacov a tiež uvažujem obzerať sa po nejakej práci. ja sa ale najviac asi obávam chorôb z kolektívu, nebude mi potom stále doma s chorobami? 😒 to by som nerada...
take male dieta by som ja osobne do jasli urcite nedavala, pridam sa k vacsine, pockala by som aspon do toho jedneho roka. Na druhej strane ak si ale pevne rozhodnuta, vobec sa jasli nemusis bat. Neviem preco tu zienky maju taky strasne negativny nazor na jasle, hororovych pribehov tu bolo naozaj dost. Ja osobne som dcerku dala do jasli ako 21-mesacnu a neviem si to vynachvalit. O dva tyzdne menime jasle za skolku a ja sa strasne bojim, ako to bude dcera zvladat. Skolka a jasle sa absolutne nedaju porovnat. Dcera chodi do statnych jasli, v triede ich je maximalne 15 deti a vychovavateľky min.3. Sú to jedny uzasne zeny, ktore tie deti miluju, akoby boli ich vlastne, nemaju absolutne problem deti vystiskat, vybozkavat. Kazdy den nosime domov dcerine prace (jmaluju, strihaju, robia z papiera rozne predmety - vzdy aktualne podla kalendara na nejaku temu). Na den deti mali cele ihrisko ozdobene balonmi, prisiel saso aj kuzelnik, mali trampolinu. Pocas hokejovych majstrovstiev vyfasovali do ruk hokejky, ucili sa povzbudzovat (heja, heja, heja slovensko). Jaslickova dcera je omnoho sikovnejsia ako skolkarska v jej veku, vie bez problemov strihat noznicami, lepit, malovat v ramci vytycenych hranic. Trufam si povedat, ze jaslickove obdobie je omnoho krajsie ako skolkarske a ucitelky, ktore sa o deti staraju ich bez rozdielu zboznuju. Prajem ti, aby ste to v pohode zvladli.
jasne, že si obhajujete jasle (školka to je ina vec od tých 3-4 rokov sa tvori cit a zmysel pre spoločnosť iných detí u dietatka) ale strčiť deti do jaslí, hm..... ked nie je iná možnosť, tak to aspon nebudem obhajovat a tváriť sa ako je skvelé ked si mimino odstrčím od seba... ale kto by si na seba kydal, že? majte sa primerane vasim schopnostiam
Ja len tolko, ze v UK je platena materska dovolenka len 39 tyzdnov a aj ked narok na matersku dovolenku je 52 tyzdnov, vacsina mamiciek je spat v praci aspon na ciastocny uvazok od tych 6-7 mesiacov babatka. Takze si myslim, ze zvladnut sa to da - vela uspechov prajem. A pre pokoj v rodine do buducnosti by som to asi urobila aj ja..
Mam kamosku, ktora zije v FR - materska je tam 2 mesiace a potom nejaky prispevok, kazdopadne vacsina mamiciek ide spat do prace po 2 mesiacoch. Deti potom daju opatrovatelke, o jaslickach neviem presne od akeho veku su tam. Kamoska ma tri deti, vsetky boli vychovavane u opatrovatelky, ktora ma doma vzdy este dalsie 2- 3 deti. Citovu traumu na nich nevidim. Su strasne sikovne a inteligetne ( mozno by boli aj keby zostali u mamy ..neviem) . Maju vysoko rozvinute schopnosti vzhladom na cas traveny s rovesnikmi alebo starsimi detmi u opatrovatelky. K rodicom maju deti vyborny vztah. Cudzich ludi sa neboja. Chore nebyvaju, placlive a precitlivene tiez nie su. Od 2 rokoch chodia to jasliciek alebo skolky. Vsetkym tam pripada uplne normalne ze matka ide pracovat po 2 mesiacoch. Slovenske tri roky im pripadaju neuveritelne a nechapu ci sa tie zeny doma nenudia alebo nezdemetneju. Nehovorim, ze v zahranici je vsetko lepsie ako na SK. Len davam priklad z FR, ktore je civilizovana krajina s velkou porodnostou v EU ( druha najvyssia v EU po Irsku ) . Na zaklade tychto skusenosti si nemyslim ze 6 mesacne dieta dat do jasiel mu sposobi nejaku traumu, ak mu to naozaj nebude vyhovovat tak treba hladat opatrovatelku.
@tatata
@chechnyan dakujem za odpovede,uz sme si nasli jaslicky,stav maju max 12 deti a je tam 5 uciteliek,alebo ako by som ich nazvala,cize sa mi to zda akurat,a mala tam pojde az od oktobra,kedy uz bude mat 8mesiacom,a navyse tam bude len 2-3krat tyzdenne,zvysok bude doma s tatinom 🙂 takze som rada
a pre tie ktorym sa to nepaci:mne sa to tiez nepaci,ze s nou nemozem ostat dlhsie doma,ale nie kazdy muz ma taky plat,aby dokazal uzivit rodinu ...
Super, to je idealne riesenie. 2- 3 krat do tyzdna v jaslickach, potom s tatinom a nakoniec s Tebou a Ty tiez prides v praci na ine myslienky a nie len na prebalovanie a kasicky. 🙂
@seminkads chápem tú situáciu...sama som v nej bola...ale kedže viem porovnať stav pred a po, zdá sa mi, že by mala mamina byť trpezlivejšia
spomínala si aj nezhody so svokrou...tak tie by už vonkoncom nemali byť dôvodom na odchod od dieťaťa.
Sama sa rozhoduješ, my iba vyjadrujeme svoje názory a možno skúsenosti
Tiez som dlho zvazovala co robit, vlastne stale zvazujem... Zatial je plan taky ze ak mi povolia v praci ako slubovali - 3 dni z domu a dva z roboty, zacali by sme od roka pricom na tie dva dni by sme zobrali opatrovatelku... Je pravda ze to nie je lahke, zase na druhej strane v USA chodia mamicky do prace po 6tich tyzdnoch, v UK myslim (nie som si 100% ista) po troch mes, v podstate z okolitych statov mame vyhodu 3 roky hlavne my a CR s tym, ze oni musia uz pri odchode na MD nahlasovat kedy sa planuju vratit - my si mozeme rozmysliet pocas tych troch rokov. Urcite to ma vyhody a nevyhody, ak sa da, ja na tvojom mieste by som mozno este do roka pockala ;) drzim palce
@seminkads Nechcem Ťa zbytočne strašiť, ani odrádzať, ale ak idete dom stavať iba z hypotéky, robíte veľkú chybu. My sme dokončili dom pred 5-timi rokmi, tak viem o čo hovorím. Ale mali sme našetrné nejaké peniažky ale veľmi podstatnú časť peňazí zafinancovali naši rodičia /teda aj manželoví/.A to sme mali 3 úvery. A aj tak sme stále nebývali. Hrubá stavba bola síce postavené, ale do domu nebolo čo dať. 😒 Tak aby si nakoniec aj tak neostala dlhé roky u svokry a dom bude len rozostavaný. Samozrejme, to je len moja skúsenosť. Želám, nech čoskoro bývate v novom. Z bytom je to už iné. Kúpiš a relatívne skoro bývaš sama.
@seminkads trpezlivejšia v tom, že dom nebude tento rok, ale napr. na budúci
Vidím však, že si už pevne rozhodnutá. Snad nebudeš ľutovať, ked tvoje dieťa bude 2xmesačne choré a ty nebudeš vedieť kam skôr, či ťa pustia z práce, kto bude s ním, ked sa zmení jeho správanie, bude plačlivý, nervozny a ty sa budeš pýtať prečo...
Prečo v tomto prípade bude znamenať tichý nesúhlas a možno výkrik, že mu veľmi chýbaš
@seminkads ja by som ju do roka nedala, kvoli bakteriam, chorobam, kt. sa medzi detmi siria a imunitnemu systemu, kt. dostane zabrat ked pride do kolektivu. Mozno ze budes viac s nou na OCR ako ona bude v jasliach, skor by som jej nasla opatrovatelku a pod. 😉 Over si aj pedagogov, kt. tam pracujuju a vhodnu stravu pre dietata, aby mu zase nedavali vsetko to, co si nezelas. Najdolezitejsia je strava, hygiena, cistota zariadenia a velkost kolektivu a k tomu kvalifikovani pedagogovia. Tolko moj nazor a skusenosti 😉
Je to vsetko len o slovenskom tradicionalizme: dole uvadzam vysledky nedavneho prieskumu na tuto temu:
V očiach verejnosti na Slovensku je rola matky po narodení dieťaťa ešte vždy tradičná v pravom zmysle slova.
Polovica respondentov od matiek očakáva, že budú s dieťaťom doma do veku jedného až troch rokov dieťaťa. 42 % respondentov sa prikláňa k tomu, aby matka zostala s dieťaťom doma do 3 rokov jeho veku. Ostatná – takmer rovnaká časť – respondentov (39 %) vyjadrila názor, že matka by mala ostať s dieťaťom doma ešte dlhšie ako 3 roky; z toho variant 6 a viac rokov veku dieťaťa uprednostnilo až 16 % respondentov. Najmenší počet – približne 2 % respondentov pripúšťa variant, ktorý je bežnejší pre západnú Európu, alebo severnú Ameriku ako pre matky, od ktorej sa očakáva, že ostane s dieťaťom doma do jedného roka života.

myslim si, ze slovenske zeny su rozmaznane a viac zavisle od deti, ako deti od matiek. co by ste robili, ak by neexistoval institut rodicovskej dovolenky ako v inych statoch?
@seminkads neboj sa to vyskusat. jaslickove deti skor rozpravaju, odplienkovavaju sa, su prisposobivejsie, samostatnejsie.