Polročná dcérka ide do jasiel. Ako ste to zvládli vy?
Ahojte,som maminou polročnej dcérky a čochvíľa budem musieť ísť do práce a malá pojde do jaslí. Už teraz sa toho bojím,viem,že to nebude jednoduché,ale nemám na výber,skôr sa bojím toho ako to bude znášať malá.Je tu niekto,kto je na tom tak isto ako ja?
Ja mam pocit ze detom odlucenie od matky vadi menej ako matkam odlucenie od deti.
@seminkads no ja neviem tiež nie sme finančne natom najlepšie mm zarobi 500eur, ja mam RP 190eur, leasing na auto mame 150eru, ostatne učty dalšich 300eur takže sme fakt na doraz od kedy mame leasing ale uskromnime sa, malemu kupujem len tu z mk alebo z inych bazarov, sebe a manželovi na oblečenie nič,samozrejme pomaha aj svokra že kupi plienky alebo ine jogurty, mlieko a ine potraviny, takže neodsudzuj ine ženy ak su proti jasliam, som tiež toho nazoru že dieta do toho roku je velmi viazane na matku, vidim to na malom bude mat skoro dva a su niekedy take situacie že chce byt len so mnou, je to krasne aj ked niekedy namahave, a myslim si že je ešte o mnoho viac rodin čo žije horšie ako my a su s detičkami doma pretože je to pre nich do najdoležitejšie v ich živote
podla mna nie je nic zle na tom ked daju rodicia dieta do jasli, ved ked sme my boli deti vsetci sme boli v jasliach a prezili sme to bez akejkolvek citove a fyzickej ujmy. deti sa v jasliach toho vela naucia a hlavne dokazu chvilu existovat aj bez matky, co je trosku plus aj pre rodicov. No a co sa tyka financii tak moze kazdy hovorit co chce bez nich sa zit neda, ucty a stravu platit treba a aj si trosku uzit zivot a nie kazdy ma rodinu ktora moze financne vypomoct.
No takze mne mala sla do jasliciek ako 18 mesacna....ma rada deti, vela sa ku nim pytala, takze po tejto stranke je v jasliach spokojna. Ze bola kazdu chvilu na zacatku chora, je druha vec.....vela pravdy je teda na tom, ze casto budes vypadavat co ani tebe ani tvojmu zamestnavatelovi na pohode neprida...ja rozhodnutie dat malu do jasliciek nelutujem ale skor ako je vek rok a pol asi nie....a niektore tvrdenia tuna, ze nevieme co v jaslickach s detmi robia a ako sa s nim spravaju mi pridu kus mimo...zalezi od jasliciek samotných, takze hlavne tie si poriadne prever...
Počujte,čítala niektorá z vás názov témy :Polročná dcérka ide do jasiel. AKO STE TO ZVLÁDLI VY? Ja som nechcela vedieť názory žien, ktoré to nezažili,ale tých,ktoré si tým skutočne prešli. Koľké z vás, čo tu písali mali vyšší plat ako vaši muži,koľké z vás vychádzajú LTT alebo nevychádzajú finančne vôbec? Nie každý má možnosť využiť služby súkromnych opatrovateliek,alebo starých rodičov. Smutné je, že mamičky, čo si tým naozaj prešli mi radšej píšu do IP akoby sa tu s vami mali dohadovať. Čo by ste robili v prípade, že by ste bývali niekde v USA? Ostali by ste doma 3 roky?
@seminkads nikto sa nechce dohadovať. Ja som malú dala do jaslí ked mala 19 mesiacov, dovolím si tvrdiť, že skúsenosti mám, prešli sme tým a to čo som napísala, bolo všetko z praxe.
Mrzí ma, že máš pocit, že útočíme, iba radíme, čo všetko ťa stretne a rozhodnutie nie je ľahké.
Moja malá nebola dovtedy vôbec chorá a potom takmer stále popri iných zdravotných problémoch, nemám za sebou rodinu, ktorá by mi ju povarovala, lepila som to ako sa dalo a bolo to neskutočne ťažké. Ale s týmto rodič ráta. Napriek tomu, ked sa obhliadam za seba, ešte by som počkala. V jasliach sa dieťa naučí byť samostatné, čistotné (myslím nočník), ale je to skôr o tom, že nemá inú možnosť, ked sa chce najesť, musí to skúšať. Prečo mu však nedopriať komfort matkinej starostlivosti, zvlášť pri uvedomení si, že tieto chvíle sa nikdy nezopakujú a bude nám ľúto, ked nám deti budú mávať ráno a zase ráno...
Toľko môj názor
@seminkads vela stastia tebe a nech to Natalka znasa co najlepsie- ja si myslim, ze ak by si bola zla mamina, tak nad tym neuvazujes, ci to je pre nu dobre alebo nie, ale ju tam jednoducho das a hotovo 😉 kazdy ma svoje skusenosti a svoje nazory, ale ako by sme NAOZAJ reagovali vieme povedat, az ked si tou situaciou prejdeme na vlastnej kozi...
Niekde na inom vlakne som raz citala prispevok od jednej mamicky, ktora povedala ze je zbytocne sa tu na fore nieco pytat lebo tu chodia len same SUPERMATKY. A ak sa niecim vymykas: dojcenie, nocne spanie, skory navrat do prace tak sa na teba strhne kritika.
@seminkads
ahoj , ja som v kanade, a prave som musela dat vypoved kvoly tomu ze to neni je materska......
a jasla je taka draha, ze sami vobec potom neoplatilo robit.... zial......
sme vypocitali ze ked dieta bude v jasli a ja robit a po vyplateny vsetkeho mi ostane 200$ takze
radsej budeme skromne, ale s dietatom doma......
@tatata a vieš, že mala pravdu. O čom by bol svet, keby každá z nás bez problémov kojila od prvého dňa až do minimálne troch rokov,bola by sním doma čo najdlhšie a popritom by sa jej dom celý leskol,muž príde večer domov,teplá večera na stole a žena usmiata,večer lahnú a zobudia sa ráno s úsmevom na tvári. Načo by tu bol potom MK? už aj olutovala tuto temu,ale čo uz,nech si supermatky ziju svoj zivot,a ked neikomu kupi svokra plienky a jogurty,moze byt len rad,aj ja by som bola,mne max hodia pred nos sek s nedoplatkom za vodu.....
@seminkads nech si kazdy hovori co chce ja ti drzim palce a zelam aby sa malej v jasliach darilo. Urcite nie si zla matka tak nemaj vycitky, len ty sama vies ake to naozaj je.
PS: sa ti cudujem ze si s tou svojou svokrou a svagrinou vydrzala az doteraz 😀 , ja by som to asi nezvladla.
@seminkads tu nejde o to, ze ostatne su sepermatky...mozno tak nanajvys 5 matiek v tejto teme dalo svoje dieta do jasli od 6mesiacov...takze netusime ako sa to zvlada a tie ktore tak urobili, ti neodpisu, lebo su zanepraznene, nakolko cez den chodia do prace a potom sa venuju svojmu dietatu. je normalne, ze zeny-matky chcu ostat co najdlhsie s dietatom doma, hlavne ak je ich prve a chcene, ved to dieta vyrastie a uz nas bude mat na haku, potom by sme sa chceli polubkat, ale uz nebudeme mat s kym
inac aj psychologovia odporucaju ak odist od dietata tak do toho pol roka ako sa to praktizuje na zapade (nakolko tam je max. 3mes. materska), lebo obdobie od 8mes. do neviem ktoreho(preto to nepisem aby som neddristala) je pre dieta prim. separacna prichadza v 8mom mesiaci, u mojho bola katastrofalna 😀.
a to, ze zeny na zapade podla neviem akych priskumom neriese takto odchod do prace ako my, ubohe postkomunisticke matky, bude asi tym, ze im nic ine neostava, kedze si dobre rozmyslia, ci vypoved alebo dieta.
mne tiez nekupuje mama (svokru nemam) plienky, nakolko nato este mam, ale ak by som nemala tak mi pomoze a takisto aj svokor...tu ide o charakter daneho cloveka. a ze tvoja je je..., zato nemozem. lebo tak male dieta ako mate vy, isto nevypusti tolko kubikov kolko ona aj so svojou podarenou dcerenkou. ale to je zasa na vydiskutovani si. a ak prispievam do domacnosti, tak by mi svagrina mohl avyliezt na hrb, alebo by som jej uz taku machla, zeby sa liecila.
takze co ti tu kto popise, by som neriesila, ale kedze si dala taku otazku, znamena, ze s tym nie si 100% stotoznena, ak by si bola, tak by sa v nich uz mala daaaavno hrala
ahojte, moja mala isla do jasiel od 1,5 roka a nelutujem. neni v sukromnych, a nemam pocit zeby sa jej nevenovali. naucila sa vela veci a uz vobec sa mi nezda, ze by nejak trpela. Ved nedavam malu prec na tyzden... doma sa jej venujem. ma to vyhody aj nevyhody. mala sa vobec neboji druhych deti, je spolocenska a zvyknuta na kolektiv. do prace som ist musela, aby som o nu neprisla. robim na 3 smeny, ked som v praci je s nou manzel. a choroby? tymi si musi prejst kazde dieta, ci uz v jaslach alebo v skolke. Niektore deti nie su chore, niektore su.. to si nevyberes, jasne je to komplikovane s marodkami, z prace ta nebudu ochotny pustat, treba s tym pocitat. Ale ja som spokojna, jasne ze doma je lepsie, ale neni to najhorsie. Neviem ako je to s takymi malickymi detmi, u nas beru do jasli az od roka. A nikdy sa nestalo, zeby mala bola neprebalena, alebo hladna. Zvykla si rychlo, ale dala som jej dost casu na adaptaciu. A vidim hlavne cez vikendy, ako jej chyba kolektiv- je jedinacik.
@seminkads ahoj. ja som v rovnakej situacii. malinka ma 10 mesiacov a od sept by mala zacat chodit do jasliciek. ja by som mala na jesen nastupit do prace. chcem len ciastocny uvazok na zaciatok, ale nic nie je potvrdene a iste. malinka by mala ist do mini jasli. jedna pani na max 3 deti. kazdopadne dcerka je prioritou - tak prisposobujem vsetko co sa da tomu, aby sme minimalizovali pripadne stresy. i ked urcite budu.
@vandavanda Pridám sem aj ten článok. Je veľmi zaujímavý. Ale samozrejme, každá z nás si spraví vlastný úsudok.
http://baby-web.topky.sk/Clanky/a2755-Je-dobre-...
@seminkads nevieš prečo utočiš na mna ja som na tebe neutočila len som ti napisala svoj nazor a to že svokra nam pomaha je jej dobra vola, ja to od nej nepytal praveže mi je to po každe blbe pretože by potrebuje ona ine veci ale da radšej malemu ako sebe lenže o tom je laska..... ja netvrdim že som supermatka nie som nou lebo to by som nikdy nemohla dat malemu po zadku alebo po nom niekedy zvyšit hlas ale to asi ty nikdy nepochopis lebo maš svoj nazor a nazor druhych ak maju trošku iny tak ta nezaujima a ani ho nerešpektuješ ja sa tu už fakt nebudem k ničomu vyjadrovat lebo niektore tu zavidite aj nos medzi očami
môj malý chodil do jasličiek ked mal 2 roky dovtedy bol s opatrovateľkou (kamoškou) ale ľutujem že som ho nedala do jasličiek skôr, veľa sa tam naučil aj od plinočiek odúčali aj papať sám, veľa pesničiek a básničiek bol tam spokojný🙂 nikomu to neublížilo a malý bol v kolektíve detičiek rovnakého veku, pozoznamovala som sa tam s rodičmi a učteľky-zdravotné sestry si veľmi obľúbil.
môj syn bude mať rok ked sa ho chystám dať do jaslí, pravdu povediac, som rada že tam ide...bude medzi deťmi v jeho blízkom veku, naučí sa tam plno vecí čo by som možno ja nezvládla, a hlavne viem, že tam bude o neho postarané...malého dávam do jaslí preto, lebo nám už peniažky pochybujú....naše nemalé príjmy nestačia na veľké výdavky....pravda je, že naše dnešné príjmy sa pohybujú okolo 900 eur a výdavky sú okolo 650 eur a to je tak, že nakupujem len potraviny a oblečenie pre malého, ja si kupim dve tričká za cenu jedného z TESCA a ak mm prinesie lepšiu výplatu tak aj niečo lepšejšie...na dovolenku sme si museli vybrať z knižky, ale poviem že nelutujem a aj tam som sa presvedčila že jasle sú pre malého to naj...pretože tam boli s nami známi čo majú 21 mesačného syna, ktorý má opatrovateľku a ten je taký, že sa nášho malého bál, ked je veľa detí okolo neho tak odíde a ak náhodou sa k nemu niekto priblíži tak zmrzne na kamen a ani sa nepohne, aj keby ho strčili na zem tak sa nechá...a to je problém toho že je len opatrovateľka a žiadny iný kolektív detí v jeho veku...
malý ide od oktobra do jaslí, tak potom napíšem ako som spokojná... 😉
ešte chcem napísať že malý vôbec nebol chorý, tam nevzali dieťa s chorobou tým znížili riziko chytenia choroby.tiež pred tým ako som dala malého do jasličiek mi všetci hovorili ako bude chorý.... ale opak je pravdou bol zdravý, ziskal určitu imunitu v kolektíve bol ja som bola spokojná s jasličkami nadmieru.

@tatata mňa by napr.veľmi zaujímalo, keby mohli takýto prieskum robiť deti 😕