icon

Skoro trojročné dieťa nechce cikať do nočníka

jamelia
6. dec 2015

Ahojte, idem si k vam po radu, lebo uz neviem, ako na mojho syna. Vo februari bude mat 3 roky a pred troma tyzdnami sme zacali odplienkovavat cez den - cize plienku ma len na noc. Problem je ale v tom, ze za tie tri tyzdne vobec nepochopil, ze ma cikat do nocnika. Do wc uz duplom nechce. Ked sa mu to podarilo, chvalili sme, aj odmenu dali. Ale nic - ostatne vsetko urobi do trenirok. Aj sa ho pytam, ci mu treba cikat, povie nie, otocim sa a uz je pocikany. Dnes sa vycikal do nocnika asi raz za cely den, aj to som ho tam poslala. Neviem, ci este nema uplne vyvinuty ten zvierac, ale zda sa mi, ze casto cika - niekedy aj dvakrat za sebou. Aj podla toho, co pije. Ale zaujimave na tom je, ze ked je s nim niekto iny - napr. ocko, starka, babka, tak cika do nocnika. Ked sa mu dalo, starku dokonca poslal prec z izby, zatvoril dvere, vyzliekol sa sam, vycikal a potom jej povedal, ze uz moze prist ho obliect 🙂 Pri ockovi, ked bol cely den, tak doobeda cikal sam od seba do nocnika, poobede uz do trenirok. Pri mne viacmenej stale len do trenirok. Neviem, ci to robi naschval, alebo jednoducho zabuda na to, ze nema plienku, netusim. Rozmyslam uz aj nad tym, ze s nim pojdem za doktorkou, ci je vsetko ok. Skusali sme odplienkovat uz v lete, ale on proste stale chce tu plienku. Pri starsej dcere sme taky problem nemali, ta sa pytala, ked mala rok a pol. Takze teraz dookola len prezliekame, perieme, susime veci... Dcera ked sa pytala, tiez sa jej stala obcas nehoda, ale nerobila, to co on. Ako ste toto riesili vy? Velmi pekne dakujem za kazdu radu. Nechcem ho stresovat, ale niekedy uz mam toho dost. Neviem ako na neho.

Strana
z2
katkabg
6. dec 2015

No moja sa odplienkovala v 17 mesiacoch a zacala na nocnik.To si neviem predstavit take velke deti a este plienky,podla mna to treba trosku skorej zacat a nie pomaly v 4 rokov,no ale kazdeho ksobna vec.Ja som toho nazoru ze raz ked uz mu da ps prec tu plienku tak aj keby sa o zem hadzal jednoducho mu ju nedaj,pocika sa raz,dva krat trikrat....a takto dokola kym pochopi ze musi udrzat a ked treba nak ist na nocnik....fo je ako s dudlikom,raz dieta chces odnaucit tak ho vyhodis,povies ze psik spapal.Dieta par dni poplace a prejde homto a zabudne....ale keby si ho opat vytiahla a dal lebo reve,takto zisti ze revom si vydupe vsetko

milota164
6. dec 2015

aj mne sa to zda neskoro, my sme bez plienok od 1 a pol roka, nechapem ze ta to doteraz bavilo.Teraz len vela trpezlivosti.My sme sa odplienkovavali v lete, v zime to bude tazke.Ale aspon doma, proste nedat plienku a skusat nocnik, skusat a skusat a chvali a chvalit.

nanulik
6. dec 2015

náš sa odplienkoval ked mal 2r3m. a bolo to v zime. skušali sme to už aj v lete, ale nešlo to. asi na to nebol pripravený, tak som to netlačila. a potom zrazu raz v zime, podarilo sa mu do nočníka vycikať a už to bolo. ale na noc sme potom ešte dávali plienku

amima
6. dec 2015

@katkabg joj,moja,toto nie je o sikovnosti matky, ci dietata, ale o dovyvijani zvieraca. Sa mozes aj na hlavu postavit,skratka,ked to dieta nie je pripravene,tak nie je. Bohuzial,viem,o com hovorim,samej mi z takychto veci uz zasibavalo,hlavne z takychto vyrokov,lebo som si tym presla.Skratka,kazde dieta je ine,sikovne v niecom inom,jednemu ide lepsie to,inemu to. @jamelia skratka nahod plienku,predstieraj niekolko tyzdnov nezaujem a o take tri tyzdne az mesiac skus s tym znovu... A ak ta mozem upokojit,toto vobec nesuvisi s inteligenciou,ze by bol nejaky pozady,len bohuzial,maly /chlapci sa zvyknu pytat neskor/ skratka este nedozrel,resp.nedozrela jeho CNS. Mne takto nervy pilila svoka,ake to je strasne,hanbila som sa,nestastna som bola. Clovek tomu dietatu len zbytocne ublizi,ked to ide nasilu. A nevyriesis tym nic..skratka,daj si pohov, upokoj sa, a potom znovu v pohode skusaj...a nezabudni,ze raz to urcite pride,hoci v tvojich ociach a ociach tvojho okolia neskoro,ale pride... Raz to urcite poochopoi. Ja som bola uz aj u pediatricky a ta to vobec neriesila, vraj stale v norme. Sama vidis,ze u dcery to islo inak,ja mam presne rovnaku skusenost..je to len o tom dozreti. My sme cvicili Vojtovku,mame problemy aj s oromotorikou (trochu susle),grafomotorikou ( neskoro zacal kreslit) a ked si to vsetko davam teraz do suvisu,tak aj to cikanie bolo presne o tom istom. Ze vsetko orislo o cosi neskro u nas,hoci rozumovo je mozno o par rokov vpred. Skratka hlava pracuje rychlejsie ako telo... Vediet toto skor,nestreesovala by som tak

meluela
6. dec 2015

@amima mas pravdu, to clovek pochopi az ked to zazije ... tiez by som vela veci neverila a kritizovala ine matky v oblasti plienok,stravy,vychovy ... teraz uz viem viac 😉 A najviac sa mi osvedcila vyckavacia taktika, vacsina problemov tohto typu zvykne zmiznut sama od seba alebo len s malou dopomocou ked na to pride ten spravny cas

pribinak
6. dec 2015

@amima nechcem sa dotahovat, ale citaj pozorne, toto nie je o jeho zvieraci, ved pri babke ci otcovi sa pekne vycika
toto je o jeho manipulacii s mamkou, mudi skusit inu taktiku

cicimotinka
6. dec 2015

@timea7 vytrvalosť a dôslednosť je fajn, pokiaľ dieťa aspoň minimálne spolupracuje... pokiaľ hneď na začiatku chytí hysák, ktorý trvá niekoľko hodín a súčasne niekoľko mesiacov, zrejme to nie je o dôslednosti, ale skôr o nejakom probléme dieťaťa... skúšali sme všeličo, nič nezabralo... v lete som sa snažila nechať ho bez plienky, čo teda absolútne nešlo... to boli revy a revy, nekonečné hodiny... tak som to po cca 4 mesiacoch vzdala... dennodenný rev, stresy, začal mať stres už pri samotnom prebaľovaní, takže z toho bolo viac škody ako osohu

timea7
6. dec 2015

@cicimotinka prepáč, pokiaľ dieťa nie je po akejkoľvek stránke celkom v poriadku, tak to mení situáciu. V tom prípade by som odplienkovanie nechala na budúce leto. Ja som písala o deťoch zdravých, ktoré nemajú žiadny blok.

cicimotinka
6. dec 2015

@timea7 ale veď on je podľa všetkých úplne zdravý... len to proste nejde... toto je jediná vec, kedy sa s ním proste nedá... všetko ostatné je ok, so všetkým spolupracuje... tu proste nie... ☹

jolly84
6. dec 2015

@katkabg nesúhlasím, začala som v 2 rokoch, nič, cez deň bez plienky a nehôd od 2 a pol. Má 3 aj niečo a na spánok stale plienka 🙂

timea7
6. dec 2015

@jamelia tvrdohlavý bude do tej miery, do akej mu to budeš tolerovať. Sorry, ale mám pocit, že stále dookola hľadáš pre neho nejaké ospravedlnenie, nehnevaj sa, ale veľmi neverím tomu, že by bolo pre neho zábavné po každom pocikaní sa si mokré veci vyzliecť a suché obliecť. Desať a viac krát denne, sedem dní v týždni....do súkromnej škôlky by ti ho zobrali aj s plienkou.

timea7
6. dec 2015

@cicimotinka ak je úplne zdravý a nezažil v súvislosti s chodením na WC alebo nočník žiadnu traumu, tak by som sa jeho jedmi nedala vydierať. Bohužiaľ niekedy stačí, ak dieťa začuje aj nevinnú poznámku, alebo totálnu hlúposť, napr. vo filme, ktorá ho máta dlhý čas. Počula som o dieťati, ktoré nechcelo za svet chodiť na WC, lebo mu starší súrodenec povedal, že z neho vylezie had 😠 😠 . Možno sa naozaj niečoho bojí, daj tomu mesiac pauzu, nestresuj seba aj jeho cez Vianoce a potom začni znovu. Držím palce.

dana_l
6. dec 2015

@jamelia mame styri deti. prve dve dievcence boli odplienkovane pri roku a nieco. nase mladsie dvojicky nechceli si sadnut na zachod alebo nocnik az do 3 a pol roka. ked som ich tam dala, tak proste nic neurobili. a teraz v lete som im prestala davat plienky, posielali sme ich na nocnik/zachod a naucili sa. viem ze matka, ktora mala "normalne" dieta to nevie pochopit. ani ja som nechapala ze vo veku 2 rokov mali nase plienky, vo veku troch rokov este stale mali plienky a az ked mali tri a pol roka tak sa nam ich podarilo plienok zbavit. proste na to neboli pripravene. obe. vydrz. ono sa to upravi. ale navsteva doktora nie je za zahodenie. pracovala som s chlapcom ktoremu zistili ked mal 5 rokov, ze nema este poriadne vyvinute neurologicke spojenia s mocovym mechurom. dostal potom tabletky aby sa to nejako poriesilo.

cicimotinka
6. dec 2015

@timea7 už to s prestávkami riešime rok... uvidíme, ako to bude pokračovať... teraz sme si vzali kocúrika z útulku, chodí na záchodík, tak Artur skúma, čo a ako... tak mu vysvetľujem a ukazujem, tak to možno pomôže... ale ďakujem

timea7
6. dec 2015

@cicimotinka to je super nápad! Urobili ste pre kocúrika krásnu vec, že ste si ho zobrali, verím, že sa vám to vráti v tom, že sa to v synovi zlomí.

jamelia
autor
7. dec 2015

@amima
@dana_l tiez som si povedala, ze ho nebudem stresovat, ked nam to v lete neslo a nechala som mu este cas, len uz sa mi to zdalo dlho 🙂 ked si ich porovnam s dcerou - ona bola take polienko, s nou sme aj vojtovku cvicili, bola taka neohybna,stresovala vela, ale usta sa jej zasa nezatvorili - teraz uz aj ten pohyb sa zlepsil. Syn bol zasa take vrtidielko oproti nej, ked bol malicky, stale v pohybe. Ale rozumu ma tiez dost - vselico ho napadne 🙂 tak dufam, ze aj toto nejako doriesime.

zuzanaf
22. dec 2015

Nečítala som predošlé komenty, poradím len to, čo zabralo u nás-my sme išli vonku ocikávať mravčekov 😵

zuzanaf
22. dec 2015

@jamelia Ale teda bolo to v lete 😅

jamelia
autor
22. dec 2015

@zuzanaf dakujem za radu. No zatial skusame, ze pod, ideme cikat. Dam ho na nocnik, aj ked sa mu prave cikat neda, len, aby si zvykol.Tak aj tych nehod je trochu menej. Ale aj tak to este nie je ono. Dufam, ze do februara to bude este lepsie. 🙂 pekne Vianoce prajem 🙂

luccki
29. aug 2018

Podla mna je to tiez neskoro. Vkazdom pripade, so starsim som zacinala s nocnikom ked zacal sediet ale to je podla mna hlupost, to len maloktore dieta v tom velu dokaze. Aj som to vzdala a znova zacala v lete ked uz uplne jasne rozumel vo od neho chcem. Trvalo tyzden kym sa naucil. Plienku som uz potom nedala. Prislo este obdobie vzdoru ked uz vedel normal cikat do zachoda a pocikaval sa hocikde ale plienku som nedala. Musel si yo sam utriet, prezliect,aj ho prestalo bavit vzdorovat

amima
29. aug 2018

@jamelia presla som si tym, ale ver, moze to byt oneskorene dozrievanie nervovej sustavy, u nas sa to potvrdilo, vela veci by som mozno robila inac, len som vystresovala dieta, seba, proste psycho. Mali sme slipov, teplakov na mraky, aby som stihala prezliekat. Navsteva lekara nie je na zahodenie, aby si sa uistila, ze nie je problem s mechurom, prechladnutie a pod. Ale s tym zvieracom to proste moze byt + obdobie vzdoru k tomu, sialena kombinacia... mne z toho dobre zahrabavalo, ti poviem. Inak, stale ma problem s tym, ked sa smeje a pod..., ze mu ujde. A to ma uz 8 rokov... Drzim palce, pevne nervy

lenkatomaskova
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
29. aug 2018

@lenkatomaskova
Téma je stará 3roky. Ja predpokladám, že dieťa je úspešne odplienkované.

lenkatomaskova
29. aug 2018

@yoxinka nevsimla som si vymazala som ale aj ini pisali na tento prispevok aj im si pisala?

yoxinka
29. aug 2018

@lenkatomaskova
Nie len tebe, lebo si bola posledná a ja vždy pozriem dátum témy a videla som, že je to staré a tvoj, iné som nepozerala. Ak sa ťa to dotklo, prepáč, nebolo to v zlom.

lenkatomaskova
30. aug 2018

@yoxinka nie nie nedtklo v pohode 😉

corola
24. jún 2019

@amima ahoj, prosim ta, ako sa zistuje nedozretost nervovej sustavy v spojeni s pocikavanim? Moja ma za chvilu 3 a uz 4 mesiace doma nedavam plienku, ale ked neposadim ju ja na nocnik, tak sa nevypyta cikat, vsetko mame postate. A nevadi jej ani chodit v mokrom. Mne to vadi, lebo si s tym sadne na gauc a na koberec. Som z toho uz zufala.

Strana
z2