icon

Veľmi dobručké dvojročné dieťa

janickacrazy
31. okt 2013

Ahojte mamičky, moja sestra má 2ročného syna, ktorý je veľmi pokojný, dobručký, skoro vobec neplače, nezlostí sa, ale ani sa veľmi nesmeje, rozprávať vie trochu, ale skor si tak brble pod nos, veľmi zle mu rozumieť.....neviem, niekedy mi to pripadá až podozrivé, aký je pokojný, dokáže sa hrať s jednou hračkou aj 2 hodiny a nič nevyžaduje, keby mu nedala jesť, tak si nepýta, proste je taký nenáročný, až mi to je divné. Máte tiež niektorá také dieťa? Lebo moj syn má 3 roky, ale od narodenia je taký živý a aktívny, že ten sestrin sa mi pri nom zdá taký nejaký spomalený. Niekedy ma napadlo, či je mentálne v poriadku, zdá sa mi akoby vobec neprejavoval skoro žiadne emocie. Samozrejme nechcem robiť zbytočnú paniku, len by som chcela vedieť váš názor. Dakujem.

Strana
z3
zuuzika
31. okt 2013

ahoj ja nezvyknem porovnavat deti,kazde ma vlastnu individualitu, v prejavovani sa navonok zohrava rolu aj genetika. 2 rocne dieta je este dost male na robenie nejakych zaverov ohladne psychiky. Ale myslim ze toto by mala riesit matka...

betiska
31. okt 2013

ehm, autizmus? nie som odborník, ale... 😒

bubelko
31. okt 2013

@janickacrazy mam take dieta - dnes ma 6r, chodi do druhej triedy v skolke (zijeme v zahranici, neopakuje triedu 😉 ), vie si 4h po obede kreslit alebo citat knihu. ale vie aj behat na ihrisku s kamaratmi. ked mal 2r, na ihrisku som ho posadila do pieskoviska, ja som si sadla na lavicku s knihou alebo kecala s kamoskou, po 2hodinach som ho z pieskoviska vzala a isli sme domov.
rozpravat sice zacal skor - ako 18 mesacny. a kedze mam doma este mladsieho, ktory je zivy, vylezie vsade, tak mi popri tom starsom pripada ako neriadena strela.
pravidlo c.1. neporovnavat deti. kazde je ine. ak by nieco nebolo tak ako ma byt, predpokladam, ze sestra nie je hlupa, urcite by si to uz vsimla, a ak nie ona, tak otec dietata ci stari rodicia. taktiez by asi nieco zbadal pediater. pokial ho sestra netyra (co si nemyslim), tak ano su nenarocne deti, o ktorych clovek ani nevie 😉 len ich je asi menej ako tych ostatnych. nemusi byt za tym hned "diagnoza".

januliku
31. okt 2013

@janickacrazy U chlapca neobvykle, ale preco by nemal byt mentalne v poriadku ? Nechapem, len preto ze je tichsi a vie sa pekne hrat ? Mozno prave naopak je nadpriemerne inteligentny a nepotrebuje sa bachat o zem a nervacit ako ine deti.

libka1
31. okt 2013

kazde dieta je predsa ine 😅 ak by bol problem tak to nechaj na sestru, je to jej dieta predsa... ked uzna za vhodne bude to riesit. ale myslim ze v 2 rokoch na zaklade cohosi takehoto rozmyslat nad problemom dietata (este k tomu nie mojho) mi fakt pride divne... 😕

danim
31. okt 2013

@janickacrazy toto ma riesit mama dietata u svojho pediatra !!! ak sa JEJ cosi nezda... a nie ty na verejnom fore.. kde ti hned tresnu diagnozy ako vid prvy prispevok...
normalne ma tato tema nastvala... je kludny.. a co ? ked je akcne dieta je zle... lebo uz hyperaktivny.. ked je kludne zase zle... sa uvedomte zeny.. pozrite sa skor na povahy rodicov- dieta to dedi.. povahu , crty.. okrem ineho kazde dieta je individualna osobnost...
tebe by sa to pacilo.. keby ty si mala kludne pokojne dieta ( co radost zit ) a tvoja sestra by zakladala take temy na verejnom fore, kde dostane hned X hroznych diagnoz ??? a pritom je dieta len kludne ??? radsej sa staraj sama o seba...citaj, studuj.. ked mas tolko casu navyse !
zbytocne tu teraz budete robit z komara somara.. a sirit negativizmy, diagnozy.. stres a dokola... ako na celom MK

janickacrazy
autor
31. okt 2013

@bubelko Tak si ma trochu ukludnila, ja viem, že deti sa nemajú porovnávať, lenže aj ostatní ľudia si všimli, že je taký, nielen ja. Sestra to vobec nerieši, ona je spokojná, že je taký dobrý a jej manžel nie je veľmi inteligentný a navyše aj dosť pije, takže ten by si nevšimol ani keby traktory padali. Doktorka, ku ktorej chodí sestra je taká o ničom, že tá by si nevšimla ani závažnú diagnozu, mám s nou svoju osobnú skúsenosť, ale to by bolo na dlhé debaty. Len dúfam, že ozaj je to len povaha a nič iné v tom nebude.

libka1
31. okt 2013

@janickacrazy sestra neriesi, manzel je nie velmi inteligenty, doktorka je o nicom... este ze maju teba 🙄

maslenka47
31. okt 2013

@janickacrazy kazdy sme nejaky. Tvoje dieta je aktivne, synovec taky nie je. To este neznamena, ze kazdemu, co vybocuje z "normalu", treba hned pirpisovat nejaku diagnozu.

Osobne si ale myslim, ze tvojmu synovcovi chybaju podnety zo strany okolia (rodicov) a preto je taky utiahnuty a vystaci si sam so sebou. Co v podstate aj chapem, lebo nie kazdy rodic ma trpezlivost cely den do dietata hustit "pozri sa tu je macicka a macicka robi mnau", "ukaz kde mas nostek" a pod.. , hlavne ked sa mu zda, ze dieta o aktivitu velmi nejavi zaujem. V tom pripade by mu pravdepodobne pomohlo zacat navstevovat detsky kolektiv (jasle, detske kutiky pre deti v jeho veku a pod.. ), kde by mohol postupne od inych deti odpozorovat, ako sa hraju, a ze su na svete aj ine veci ako jeho hracka. Samozrejme aj to nie je zo dna na den a chce to cas.

bubelko
31. okt 2013

@janickacrazy ak to nie je povahou, tak sa to v priebehu najblizsieho roka urcite vykrystalizuje natolko, ze si to naozaj vsimnete a budete si toho vedomi a nebudu to len dohady. potom mozete sestru taktne upozornit alebo upriamit na nejasnosti, ale nie takto 😉

eeffka
31. okt 2013

@danim
@janickacrazy

sak jej tolko nenakladaj 🙂 ja som mala taku prvu dceru, ked mala asi 1,5roka sa dokazala 1,5hodiny hrat s palickami do usi, vysypala poharik a po jednej ich tam ukladala, ked ich mala ulozene vysypala ... tak trosku ma z toho oblievalo, tiez som uz mala vsakovake diagnozy nastudovane, ale potom zacala na 19mesiacov rozpravat vety a doteraz sa jej usta nezavreli...

teraz mam druhe dieta "motormys", kkso ta sa nezastavi odkedy oci otvori, kym ich nezavre a aj vo sne sa este trepe... takze kebyze ich mam vymenene tak tiez diagnostikujem vselico 😀

anjelicek26
31. okt 2013

@janickacrazy - aj ja mam taky kludny, spokojny, neplacuci, dobre spiaci, idealny exemplar doma. Z väcsiny ludi hovori zavist, ako to, ze by on mal nejaky problem 😀 Hodinu-dve sa s vlacikmi ci autickami ci legom vedel prehrat uz ako rocny. Ma vyse tri roky a hovori na urovni 4 rocneho, logicky uvazuje a motoricky je popredu, tolko zaver trojrocnej prehliadky. V skolke je ako ryba vo vode a ma kopu kamaratov. Len ma inu povahu. Nemusi mat kazdy doma naspeedovane tornado 😀

janickacrazy
autor
31. okt 2013

@danim nemusíš na mna hned útočiť, chcela som sa len opýtať, či má niektorá mamička tiež také dieťa, lebo ja som také fakt ešte nevidela....práveže ked sa pozriem na povahy rodičov obaja sú nerváci a dosť sa hádajú, tak preto sa mi zdá, že malý je podozrivo kludný....ved ja netrvdím, že má nejakú diagnozu, len som mala onho trochu obavy, či je všetko ok

monhla
31. okt 2013

Neporovnávaj ! ! ! Moja mama sa ma pred týždňom spýtala, či je malinká v poriadku, lebo už mala 1 rok a EŠTE nerozpráva vo vetách .... len preto, že moja prvorodená hovorila v necelom roku 2-slovné vety a v 1,5 roku aj 4-slovné.
Tak som jej povedala, že normálna je tá mladšie. Staršie je extrém sama o sebe 😀 😀 😀

danim
31. okt 2013

@eeffka vidis.. sama si potvrdila, ze sa nic nedialo, dieta malo len kludnu povahu.. dtto kludne aj v tomto pripade. ok, nech to riesi- ale svoje dieta.

monhla
31. okt 2013

@januliku Brat má také dievčatko - vždy mu ju závidím 🙂

danim
31. okt 2013

@janickacrazy tak by som si na tvojom mieste tu nasla, vyhladala podobne povahy.. precitala podobne diskusie.. a nie hned znackovat dieta diaznozami.. len preto, ze ty mas dieta akcne. mozno mu chybaju len podnety- ako pise baba vyssie.. co ti to pomoze, ak ti tu zeny napisu, ze je nejak chore ?? napr ? ako neviem ake odpovede ocakavas, a ako ich "zuzitkujes"

horana
31. okt 2013

Podla toho popisu to este nic neznamena, skratka len dobre dieta, v dnesnej hyperaktivnej dobe vycnieva ako rarita.

Je ale uz samo o sebe trochu diagnoza hladat na vsetkom diagnozy a porovnavat. A ked len "z dobreho umyslu" starostlivej maminy. Ale tak dospely, hlavne matky, uz maju narok byt taky bez toho aby sme toto nutkave chovanie posielali ku psychologovi. Co ja by som aj 😠 , tymto typom to prerasta aj do inych oblasti a sami to na sebe nevidia...vekom sa to obvykle horsi... 😝

Deti si svoje miesto na slnku za minimalnu "odlsinost" od okolia musia vybojovat.

janickacrazy
autor
31. okt 2013

@maslenka47 Myslím, že máš pravdu, on má nedostatok podnetov, lebo sestra sa mu veľmi nevenuje a jej manžel už vobec nie, sestra chodí už do práce, malý chodil aj do jaslí, lenže bol stále chorý, tak ho musela odhlásiť. Sestra s ním nechodí ani na ihrisko, nieto ešte do detského kútika, v živote tam to dieťa nebolo. No vieš, mne je to len ľúto, možno by bol iný, keby sa mu mal kto venovať.

danim
31. okt 2013

@janickacrazy ja poznam viac kludnych deti, vratane mojich 🙂 tym chcem povedat, ze kludne deti existuju 😉 nie vsetky su tornada... vekom sa to pomeni, vzdor, skolka.. vek 2 r je taky ziadny este na taketo uvahy, zavery..

monyccka
31. okt 2013

@janickacrazy ci je chlapec mentalne v poriadku cez internet nevyriesis. Cely uvodny prispevok vyznieva ako zavistliva a hlupa urazka sestrinho dietata. To ze tvoje dieta zlosti, beha a vyzaduje pozornost neznamena, ze to musia robit vseyky.a naopak. Ak je sestrine dietatko vporiadku, rozpravat zacina, o hracky prejavuje zaujem, kedze sa hra a nie je nervak ani pojasenec, neznamena to, ze je nieco zle. KAZDE DIETA JE INE! Zeny, zapamatajte si to..neporovnavajte na zaklade povahovych vlastnosti, to predsa nic nehovori o mentalnkm zdravi....

janickacrazy
autor
31. okt 2013

Chcela som počuť len názor mamičiek, či také deti vobec existujú, lebo v mojom okolí sú všetky skor nezbedy okrem toho sestrinho, tak čo je na tom také strašné? Neviem prečo musíte niektoré hned na mna útočiť, ved som sa len opýtala na názor iných. 😝

monyccka
31. okt 2013

@janickacrazy a co sa tyka podnetov, ich nedostatok sa prejavuje inak ako pokojom dieta. Je apaticky? Nezucastneny? Nereaguje? Nepozna hracky? Nevidel farbicku, kocku, auto? Ak by vsetky deti, ktore neboli v detskom kutiku mali byt mentalne nie v poriadku, tak chudak nasa generacia, ked detske kutiky neboli a od pol roka sme boli v jasliach..po 6 kuskov na jednu tetu..istotne sa nam nenormalne venovali a jonstop nam niecim kyvkali pred ocami...

janickacrazy
autor
31. okt 2013

@monyccka To mi je ľúto, že to tak vyznelo, tak som to nemyslela. Viem, že každé dieťa je iné, ale tak ked sa človeku niečo nezdá, tak sa hádam može aspon opýtať na názor iných alebo nie?

moni244
31. okt 2013

@janickacrazy môj brat bol z tých kľudných, tichých detí, to my sestry sme boli skôr živé striebra a nemá žiadnu diagnózu, len je inteligentný. A tvoj synovec je preto možno aj taký kľudný, lebo doma je dusno, tak sa radšej stiahne a bude sa potichu hrať

monyccka
31. okt 2013

@janickacrazy pises, ze sa ti ssstrin zda spomaleny a zvazujes, ci je mentalne v poriadku. Tak neprekrucaj, nepytala si sa len na to, ci su take deti aj inde. Rovno si to dietatko dourazala.

janickacrazy
autor
31. okt 2013

@monyccka nebudem sa tu s tebou hádať o slovíčka, je pravda, že vačšinou posobí malý nezúčastnene, ked sa ho opýtam kto je toto a ukážem na jeho mamu tak sa pozerá a nič nepovie, nereaguje, ked sa ho niečo opýtam, vačšinou nič nepovie, proste sa mi to zdá zvláštne to je celé

zahradka76
31. okt 2013

@janickacrazy je mi z Teba zle. Tvoja sestra vie, ze si tu zalozila temu o jej synovi?

danim
31. okt 2013

@janickacrazy poznam viac takych deti, nepovedia inemu nic.. len mame- doma. nie je na tom nic INE divne.. neries. Pozri sa okolo seba na dospelych- kolko roznych povah poznas... dtto aj deti su rozne osobnosti.

bubelko
31. okt 2013

@janickacrazy skusila si to nadhodit sestre? ci si vsimla, ze maly menej rozrpava ako deti v jeho veku (nehovor ako tvoj - ale vseobecne), alebo ze nereaguje na nieco, na co by podla teba mal? je chvalyhodne, ze sa zaujimas o synovca, ale tvoj uvodny prispevok tak skutocne nevyznel. skor znel ako porovnanie a cakanie odpovede v style - ano je zaostaly... niekedy staci inak naformulovat vetu s tym istym obsahom a cela diskusia potom dopadne a bezi inak 😉

svetlanka111
31. okt 2013

Akoze mam dost..chudina tvoja sestra,asi by sa velmi nepotesila keby videla ze jej dietatko preberas na fore s inymi ludmi.ale jej si asi svoj nazor nepovedala ze? Nechapem ze v dnesnej dobe ludia vidia za vsetkym mentalne postihnutie...to snad nie je pravda.co snad niekt vydal knihu ze ako vyzera normalne dieta a ked je niekto mimo uz je mentalne postihnuty???no mozno tvoja sestra si mysli zase o tvojom synovi,ked je taky aktivny ze ma ADHD.no chuda vasa mama,jeden mentalne zaostaly, druhy vnuk ADHD....vazne sa zamysli na svojou diskusiou a ked mas strach o svojho synovca tak to najprv preber s nou..ale na to asi odvahu nemas ze?alebo najprv mu tu zistis diagnozu a potom prides sa sestrou uz s verdiktom a postupmi liecenia??? Vies ja mam dieta,straaaaaaasne jedovite,placlive,aktivne az az, moj brat ma pravy opak,nieco ako tvoj synovec.ked su spolu je to ohen a voda,ale nikdy by ma nenapadlo ze jeho dieta je zaostale...skor si hovorim, ze by som chcela take druhe dietatko a ze je stastna mamicka ze si moz porobit v domacnosti bez toho aby jej niekto visel za zadkom,a potom sa mu moze venovat....a ked pises ze setra sa mu nevenuje co keby si im navrhla ze niekam pojdete spolu vsetci styria?a to ze musel ist do jasliciek v dnesnej dobe bohuzial normalna vec....

@betiska no predpokladam ze ten autizmus ziskal z ockovania ze?

Strana
z3