icon

Ako zvládnuť plač na krúžku u dvojročnej dcéry?

26. nov 2023

Dcera bude mat v januari 2 roky, z mojho pohladu je sikovna, uz rozprava jednodyche vety, rada si doma cita, kresli, tancune, spirca, hovori basnicky. chodime na kruzok, je to uz stvrty semester, rovnake prostredie aj lektorka. Stale he aj cca rocnaky priebeh hodiny, pozdravime sa, basnicky si povieme, nejak jednodyche cviky hlava ranena, potom pesnicka, tancujeme, potom nejaka ajtivita napriklad kreslenie, potom zase pesnicka tancovanie, prekazkova draha pohyb a rozlucka. Vzdy tam chodila rada. Posledne 3-4 razy to cele preplace ja uz neviem co mam robit, ci ju mam nasilu tam s nou chodit. Je tam cca 10 deti v rovnakom veku. Nikto tam tam neplace len ona. Den vopred ju uz pripravujem ze tam ideme, ako tam bude super, ako tam budu ine deti, tesi sa, chce tam ist, cestou tam uteka, pomaly sa ani nevyzuje uz sedi prva na mieste. Potom zacne hodina, nieco nie je pidla jej predstav a uz je zle, plac, neda sa utisit, alebo chodi sama pocas hodiny po miestnosti, robi vsetko ostatne len nie to co vsetci. Nejde ku mne. Potom opacny extrem, je len pri mne nalepena ale ked sa napriklad hovori basnicka tak ju nesmiem hovorit, ked sa kresli nesmiem kreslit. Otvara dvere chce ist prec. Potom place ze sme odisli. Tak sa vratime a zase place ze asi nerobime to co ona chce ja uz neviem priznam sa ze jej nerozumiem uz. Ludia tam uz maju dvihnute obocie. Nechcem jej sposibovat nejaku traumu, len s detmi sa moc nestretavame, teraz v zime ani na ihrisko sa neda tak som ju chcela trochu aspon takto socializovat. Je to iba obdobie? Co mam spravit aby sa to zlepsilo? Alebo prestat tam chodit? Prosim poradte dakujem

jhalena
26. nov 2023

Mne sa zda, ze sa tam vystrieda velmi vela aktivit za kratky cas. Ja by som v jej veku volila uz specifickejsi kruzok na to,co ju aktualne bavi. Napriklad tanecny ak ju bavi tanec. U nas su napriklad velmi oblubene vytvarne dielnicky, kde su stanovistia s aktivitou a dieta si vyberie tu, ktora ju zaujme.

aliaray1
27. nov 2023

Ahoj, ja by som tiez zmenila aktivitu. Je uzasne, ze v 2r vie komunikovat. Vzdor je normalka a mozno zacalo obdobie, ze jej budu vadit aj absurdne veci a pre nas nezmysly (topanka je cervena, neni cista a potom ze naopak je cista, mrkva je uvarena a ked das surovu tak zas surova atd).

Aktivity pre batolata maju vyznam a nie su pre znudene ci premotivovane matky!
Nasa dcera 19mes. je nadpriemerne spolocenska od narodenia, vesele stastne dievcatko a v lete vonku sme videli, ze ma rada kolektiv a ine prostredie a aktivity. Od 1 r som s nou zacala chodit do materskeho centra kde som sa jej venovala a pozorovala ako sa hra a ako dobre jej robilo ine prostredie. Dodnes ma tam prakticky nepotrebuje a dojde za mnou uz len raz za cas. Ani v 19 mes.sice nemaluje alebo nerobi cosi kreativne vytrvalo (malovanie ani plasteliny) a uz vobec na povel, za to sa velmi rada hra v gulickovom bazene s loptickami, trampoline, kadejakymi novymi hrackami, zboznuje folklorne tanecky kde su hry a hracky prisposobene takto malym detickam. Maju slobodu, volnost, krasnu veselu folklornu hudbu a kazda mama sa venuje dietatku ak treba. Sme tam s nimi a tiez tancujeme, ideme im prikladom.
Nasu to tak tesi, ze po takejto hodine takmer vzdy dojde doma s novym napadom alebo milnikom.

Na ihriska chodime aj v zlom pocasi okrem lejaku, sme tam sice uplne same, ale blazni sa tam aj hodinu a skusa nove preliezky. Baby plavanie je super a taktiez velmi stimulujuce. Nie, nie je to pre mna oddych alebo vystrelok drzat a plavat tam s 14,5 kg babom, je to ale uzasne pre nu a miluje to, doslova sa tam rehoce.

Ja ta podporujem v aktivitach. Je lahke dat dietatu tv ci tablet, no ako mama beztelkovej domacnosti viem ake super je dieta stimulovat v tom co ma rado. Zmenila kocka nazor, zmenila by som aktivitu.

sense
27. nov 2023

Pozri ja som chodila s dcérou na "babyplavanir" keď mala rok a pol zrazu prestala "spoluprácovat" plakala, ja "nervy" resp skôr hlavu v smútku ako bolo dovtedy fajn.... Prestali sme chodiť, dieťa kľudne, ja kladná a ušetrené peniaze. Našli sme si iné aktivity

jumama
27. nov 2023

Podla mna sa tam mala tesi, ak by tam mohla robit co chce 🙂 Ale nechce cvicit. Sama si to takto popisala a tak to aj bude. Predstavujem si to napriklad tak, ze je to nejake materske centrum, kde su zaujimave hracky a ona by sa hrala rada volne, neorganizovane. Preskumavala, co tam je, vybrala si hracky kedy chce a ake chce.... Neda sa tam chodit iba tak ako do herne? Ze by sa tam pohrala takto?

Mne podobne robievala dcera, ze nechcela robit aktivity co vsetci, na baby cviceni utekala, preskumavala miestnost, ... dnes je uz pubiska a je to tvrdohlavy tvor na n-tu 🙂 Povaha sa jej nezmenila, neznasa organizovane veci, neznasa spolocne cvicenie, tancovanie, tabory boli vzdy za trest... Proste niekto ma taku povahu, ze to organizovanie nema rad 🙂

guudy
27. nov 2023

@autorka no takto. Premotivovana asi budes, kedze tvoje dieta ma 1r 10m a chodite na kruzok uz 4.(!) semester. Pises, ze ti ide o socializaciu vo vacsom kolektive. Priprava na skolku trvajuca 2 roky? Ked teda pocitame este cas do septembra. Dieta v tomto veku naozaj nepotrebuje velky kolektiv. Potrebuje mamu, ktora sa mu venuje a maly pocet blizkych rovesnikov. Nie, nepaci sa mi to a zjavne ani tvojej dcerke. :-/

janka_266
27. nov 2023

Tak začína mat vlastný názor, a zrejme ju to tam už po toľkokrát čase nebaví. Možno to bude mat aj keď bude staršia, každý rok inú krúžok ˇ(ja som tak mala tiež 😃) a zas môj maly tak plakal mesiac na plávaní, ale zas on robil, čo ostatní. Potom to zrazu z hodiny na hodinu utalo, a už tam chodí 2. Rok s radosťou😃

hederamonstera
27. nov 2023

Wau, skoro 2 rocna a recituje basnicky😳 to ako? Moj bude mat vo februari 2 roky a povie mama tato ne kde je tam😀😃

aurora33
27. nov 2023

Preco ju tak trápiš? A vlastne urcite aj ostatné matky.

jana_eyre_2
27. nov 2023

Deti sú deti, tie sa menia ako počasie - doslova každý mesiac sú iné.. jednoducho zo začiatku sa jej páčilo a teraz už nechce.. je malička krúžok nepotrebuje, radšej choďte na prechádzku a činnosti obmienajte.. nepotrebuje ešte neviem aké pravidelne činnosti s inými deťmi.. dajye si teraz pauzu a niekedy zájdite do nejakého interiérového ihriska kde sa s inými deťmi uvidí, aj tak ešte spoločne činnosti v tomto veku vykobavat dieťa nevie.. zase o pár mesiacov to bude inak a keď bude mať 5r tak skúste nejaký pevný krúžok.. nehľadala by som za tým nič hlbšie.. proste sa jej teraz nechce a dáva to najavo tak ako vie..

autor
27. nov 2023

Ale mi niektore nakladate 😥 tak videla som ze je sikovna chcela som su rozvijat, myslim ze 45 minut za tyzden nie je ziadne trapenie. Ano teraz to uz prehodnotim na ine aktivity, zrejme sa jej tam prestalo pacit a budem to respektovat. Dakujem ostatnym za podnetne ine uhly pohladu a detaily ako to mate vy a co sa moze diat, vela mi to dalo.

janka_266
27. nov 2023

Ja by som hľadala radšej pohybové aktivity. Na recitovanie básničiek bude mat kopu času v škôlke a škole 😃

autor
27. nov 2023

@hederamonstera tak postupne sa naucila ako to spolu upakujeme pri roznych cinnostich ale vacsinou su to ozaj jednoduche basnicky a dopovie koniec vety ked zacnem. Alebo ja poviem prsi prsi a ona povie len sa leje. Dnes rano povedala napriklad : babka doniesla banan, toto je ponozka, kolko sniežiku, klop ktop kto je tam, atd. Vie povedat svoje meno aj priezvisko,

autor
27. nov 2023

@janka_266 su tam aj pohybove aktivity, aj preliezkova draha pokazde ina a minule uz ani to nechcela robit

mamickalisticka
27. nov 2023

@janage dieťa vo veku skoro dva roky ťažko vie vyjadriť pocity slovami. Takže vzletné otázky k dieťaťu asi ťažko 🤐

letfenixa
27. nov 2023

@hederamonstera Ale veď to nemôžeš porovnávať. Nás syn skôr rozprával ako chodil. A to mu aj zostalo. Preňho je ideálny šport šach. Miluje vedecký krúžok, 2 hodiny tam sú mu malo.

cezpat
27. nov 2023

Môj v tom veku tiež podobná situácia. Chodila som s ním na také cvičenia, z ničoho nič, odreval celú hodinu, chcel ísť preč, išli sme. Na druhý krát to isté, tretíkrát to isté. Jediná aktivita ho bavila.
Lektorka tiež povedala, že občas sa nájde dieťa, konkrétne môjho ostatné aktivity začali nudiť, prestali baviť a čakal len na záver ( na záver bola prekážková dráha).
Tak som tam s ním prestala chodiť, dali sme pauzu. Skúsili ešte raz, to isté, prestala som s ním chodiť.
Našla som herňu s dráhou a interiérovým ihriskom pre mini deti, a tam sa vyšalí.

guudy
27. nov 2023

@autorka 45 min maju problem sa sustredit (a drzat sa pokynov) aj 6-7 rocni prvaci v skole. Nejde ani tak o aktivitu raz do tyzdna, ale to, ze je organizovana. To su privysoke naroky na ani nie 2 rocne dieta.
Moje starsie zacalo jednoduche vety hovorit az v 2,5 roku. Mladsie v 2 rokoch. A obaja su nadani (chodil/chodi) do skoly pre nadane deti. V case ked boli mali, kruzky poriadne neexistovali, baby plavanie bol dost nadstandard. So starsim sme ani nechodili. Ale chodili sme vela na ihriska, vylety. Vela sme sa hrali, napr spolocenske hry. A aj rozpravky pozerali. Ale nemali tablet, pretoze v tom case este neboli ani smartphony a tablety😂😂😂.

ladybaby3
27. nov 2023

Netreba také malé dieťa vláčiť po krúžkoch, načo...radsej ihrisko, centrum kde sa voľne hrá....nič nezmeska keď ďalšie 2-3roky nebude chodiť na žiadny krúžok🙂

kp7333
27. nov 2023

Prve dieta som tiez vlacila po herniach a kruzkoch, pri druhom som to stopla. Casom som totiz prisla na to, ze to detom nic nedava. Je to len o tahani penazi z vreciek premotivovanych matiek. 45 min sa nedokaze sustredit ani prvacik, nie to este deti v batolacom veku.

anna777115
27. nov 2023

To, nemá nič spoločného s krúžkom. Podľa mňa, je to obyčajný detský vzdor. Skúša hranice, čo môže a čo nie.

simca06022011
27. nov 2023

@hederamonstera moja dvojročná basnicky detské v kľude dala... 2,5rocna aj v angličtine. Sú rôzne deti. Chodiť začala až v 15m, aj to kadejaké, ale rozprávala skoro a vela, postavila male puzzle v 1,5roku... A vtedy išla aj do Jasiel a nemala problem ( asi preto ze najskôr sa tam veľmi neohriala :D). Problém robila na aktivitách sem tam ak tam bol rodič aj ako staršia. Aj prvý deň v jasliach rev bol len kým ma videla, zasla som za roh triedy a prestala ako by utal, a ešte aj z okna mi kyvadla s učiteľkoua, dalsi den nic... čiže toľko k deťom :D fakt je každé iné...
Myslím ze moja by ani teraz na tanečnej nespolupracovala, keby som tam s nou bola :D

@kp7333 presne toto si aj ja myslím, o tom tahani penazi z matiek... bežnými aktivitami sa dieťa naučí všetko čo potrebujete. Svojim tempom.

lienka.7
27. nov 2023

@autorka sorry, ale 2 ročnú vlacit po kruzkoch? A 45 min.? Vsak to dieta toľko ani nevydrzi. Nič v zlom, ale nevies jej urobiť ty program? Dat jej voľnosť nech si beha a robí čo chce a nie sedi v kruhu? Zbytocne ťahanie peňazí, keď sa ty chces socializovat, chod na nechty alebo kadernícke, ale neskrýval ti za dieta.
Úprimne, nechcela by som byť tvojou dcérou, o par rokov každý deň nejaký krúžok bude mat, lebo ty to tak chces, žiadny čas pre seba ...

aurora33
27. nov 2023

@kp7333 presne, absolútne suhlasim.

hederamonstera
27. nov 2023

@letfenixa ja viem ze nemozem ale aj tak je to take, ze mi napadne, ze ci robim nieco zle😑

@autorka Moj komentar vobec nebol v negativnom zmysle, skor to bolo ze wau, aka je sikovna❤️
Ja ta chvalim ze sa jej tak venujes, tiez nechapem preco ti tu tak nakladaju

autor
27. nov 2023

@lienka.7 velmi sa vo mne mylis ale nemam silu ani cas sa obhajovat

betulinka1
27. nov 2023

@janage tiez si myslim, ze je to len o tom, ze si vydobíja svoje. @autorka, ked uz idem von, ze odchádzame, tak dnu sa isto nevratim. Inak ju neunaucis, ze ta nemoze cvicit.

autor
27. nov 2023

@hederamonstera ani som to negativne nezobrala, dakujem ❤️

simca06022011
27. nov 2023

@hederamonstera nerobis nic zle, dcera mala rovesnicky, sikovne a aj teraz su sikovne, a napr. jej najlepsia kamoska do 3r nehovorila takmer vobec.. do skolky isla cca 3,5r a bola taka, trosku rozhovorena by som povedala. Prehrali sa tak ci tak, aj bez reci :D

simca06022011
27. nov 2023

Zase nemusite tu autorku zhejtovat, dnes sa prezentuju kruzky a plavanie apod pre deti ako pomaly nutnost, a rodicia chcu detom najlepsie = robia presne to, co im okolie ukazuje ako super pre dieta... nechsi kazdy vyskusa, co povazuje za vhodne.
TIez si myslim, ze dieta proste zacalo vymyslat a skusat... chce ist, nechce ist a potom uz vlasnte nevie co chce.Aj keby neviem co robili, najde si dovod byt nespokojna :D kazdy pozname, ako dokaze zla farba poharika, pokazit niekomu cely den :DD

guudy
27. nov 2023

@simca06022011 pred par dnami tu bola podobna tema o kruzkoch pre 2 rocne…pisala som tam, ze je obrovsky tlak na rodicov, aby deti chodili na vsetky mozne krizky, najlepsie rovno z porodnice…je tazke tomu odolat. Ale tak jasne, vyskusat je ok, ale je vhodne zapojit aj mozog, ci to ma naozaj vyznam, alebo je to len tahanie penazi od rodicov… 🙂