4 ročné nemá záujem učiť sa písmenká a počítať
Ahojte mamicky-oteckovia...
Mam dieta ktore bude mat v oktobri 4 roky...
Moj problem spociva v tom, ze ho chcem naucit ratat aspon do pat
a trosku pismenka... Nebavi ho to a ani sa na to nesustredi...
Ma radsej hracky...auta... Co mi poradite?
Dakujem za odpovede...
vôbec ho to ešťe podla mna nemusíš učiť,ja by som si stým hlavu nelámala.neviem ale unás to šlo tak prirodzene.vonku ked sme sa prechádzali počítali sme stromy domy,alebo kamienky.poznavali sme farby takou hravou formou,napr išla mačka aakej farby ?čierna atd.jeho to nebaví ale keby si šla na to takou formou tak si ani nebude uvedomovať,že ho niečo učíš.no ja som svoje deti neučila tyžden bol to prirodzeny vyvoj cca pol roka.astále sa učíme poznávaním,velmi ma to baví
@lenkaniky - pocitat ho naucia v skolke ako predskolaka. Ucit ho nieco mozes, ale co tak veci, co by ho bavili a zaujimali? Nasu malu zaujimaju krajiny, kto tam zije, co jedia, ako vyzeraju, pozerame fotky, rozpravame sa o tom, zaujima ju pocasie, preco su na oblohe oblaky, preco prsi, ako vznika duha, zaujimaju ju hluposti - preco spi korytnacka v zime v chladnicke, preco vcely robia med aj pre ludi a take veci.. aj to je vzdelanie, vedomosti, nielen pocitanie a pismenka.
@lenkaniky co mozes prenho urobit?Netlacit nanho.Ja milujem ked niekto nasilu pcha do dietata veci len aby vynikalo alebo sa vyrovnalo susedovim detom.Ja mam tiez skoro 4 rocnu ale ked vidim ze ju to nebavi tak do nej nehucim a bud na vec ideme formou hry alebo ked zlyha aj to tak to odlozim na dobu neurcitu.
To ja ta najvatšia chyba akej sa dopuštaju mami za porovnavaju svoje deti..aj ja som to kedysi robievala,ale naštastie ma to rychlo prešlo..ani jedno dieta nie je rovnake,hlavne je kazde niečim vynimočne 🙂
Ja len nechcem aby bolo nejake zaostale a aby sa mu potom
deticky nevysmievali.. To by som nezniesla... ☹
@lenkaniky neporovnavaj svoje dieta s inymi detmi. Su deti co v danom veku zvladnu viac ale su aj take co zvladaju omnoho menej ako tvoje dieta 😉
Urcite sa mu venujes, robis co vies, to ze v necelych 4 rokoch dava prednost hrackam je uplne normalne...existuju edukacne hracky popri ktorych sa dieta aj dost nauci v podstate nechtiac 😉 Ale nejak nasilu trenovat pocitanie a pismenka nema naozaj zmysel.
Napis co tvoje dietatko dokaze, urcite je toho viac ako poznavanie farieb 😉
Sam sa oblecie, vyzlecie, umyje, napapa, farby, hra sa sam, je samotar...
@lenkaniky ahoj, aj náš synček nemá rád, keď mu hovorím, aby mi narátal do 5😉...hneď ma odbije, že on nevie...ale keď mu poviem, aby mi zaspieval "1,2,3,4,5...spočítam si všetko hneď...", tak v pohode...dokonca si na prštekoch ukazuje tie číslovky...tiež som porovnávala (má staršiu sestričku...)...a asi porovnávať budem aj naďalej, lebo aspoň tak zistím, akí sú obaja rozdielni a v čom ...😉...nevadí mi to, len ma to niekedy donúti zamyslieť sa a skúsiť inú taktiku, keď sa "učíme"-skôr hráme- a poznávame veci...
@ivett1 Sem-tam sa opytam kolko ma prstekov na jednej rucicke...tak trafi a povie 5...
Potom sa ho opytam kolko ma rockov tak ukaze a povie, ze tri... len nevie ukazat a zaroven
povedat...A neter je ako maly genius... vsetko vie, vsetko pocula... Az mi to niekedy
poriadne lezie... 🙂
Kazde dieta to nebavi, moju malo to bavi az prilis a bojim sa ze sa bude potom v skole nudit. Od 2 rokov pozna celu abecedu, ratat do 20, farby kompletne este aj bleda ci tmava, tyrkysova a pod. Takmer vsetky znacky aut pozna, ale ona sa to naucila svojou zvedavostou, urcite by ma to nenapadlo ju ucit. Pytala sa co ju zaujimalo a ukladala si to do jej malej hlavicky. Takze netreba porovnavat a pockat kedy sam sa to nauci, este ma casuuuuuuuuu 🙂.
@lenkaniky a co tak nejake pesnicky alebo basnicky kde sa pocita a pritom s nim ukazovat na prstoch, alebo ked sa hra s atuami zratajte auticka atd...takato forma je pre deti prijatelna.
ja mam doma 2 dievcata a pravdpovediac, ja si uz vobec nepamatam co starsia dokazala vo veku mladsej. Jedine co si pamatam je ze bola ovela spolocenskejsia ako je teraz mladsia 😅
@lenkaniky chápem ťa🙂...tiež nemám rada, keď sa deti v rovnakom veku v rodine porovnávajú...my máme synovca, ktorý je tak starý ako dcérka ...a tiež mi liezlo na nervy, keď našu všetci v rodine obdivovali, aká je šikovná, čo už vie (má nadanie na básničky, pesničy a maľovanie...), lebo som videla, že hoci navonok sa jeho mama tvári, že jej to nevadí, tak ...nebolo to pre ňu ľahké...ale, rozdiely sa pomaličky strácajú a vedomostne v tých základných veciach sú na tom už rovnako🙂...chce to skrátka čas😉 ...a teraz, keď máme nášho šuhajka, si to uvedomujem ešte viac...on nemá rád kreslenie-tvorbu obrázkov, ale zasa dokáže vymaľovať obrázok podľa predlohy...(od čiary po čiaru🙂...toto našu dcérku nebavilo...)...treba si všímať a podporovať to, čo tie naše deti baví a pomaličky hraním ich "naviesť" na to, čo by sme ich ešte chceli naučiť🙂...možno nás "neprekuknú"...(aj keď o tom niekedy pochybujem, lebo ten náš mi hneď povie svoj názor na vec... 😀 )
Chodi do skolky, zo skolky ked pride tak je s babkou a pozera rozpravky a hra sa...
Ja som do 18 hod v robote a o 19 hod ide buvat.. Takze si ho moc neuzijem..
Cez vikend-sobota v robote a nedela... Upratovanie, pripravovanie veci do skolky,
kupanie... Takze moc casu na neho nemam, ak chcem byvat, jest, oblecenie... ☹
@lenkaniky Vôbec sa s tým netráp, ak o to nejaví záujem, tak načo... veď v škole sa toho do neho nahučia ešte dosť... Nechaj mu svje detstvo.
Malú som učila rátať tak že som jej ukazovala prsty a rátali sme spolu, tak sa naučila aj palec, ukazovák... farby na cukríkoch 😉 - no mne o to záujem javí, najradšej spieva... no keby nejavila, nasilu to nerobím.
Kamoškin chlapec keď šiel do škôlky nevedel ani poriadne rozprávať, skoro vôbec nehovoril, pred dvoma mesiacmi oslávil 5 narodeniny a ako sa neuveriteľne v tej škôlke zlepšil... dokonca aj vystupovať bol s pesničkou... a pri nástupe do škôlky v 3a pol roku nevedel fakt povedať nič len papať, mama a pod...
Každé dieťa ide svojím vlastným tempom... Ono do toho učenia ho budú nútiť dosť... Ak ho to chceš silou mocou predsa len naučiť, skúste rátať vonku autá... prípadne mu hovor aké je to auto značky... chalani sú na toto už v útlom veku borci, ale na silu isto nie... To je len tak že pozri sa čo moje dieťa dokáže.... ale inteligenciu uvidíš až neskôr... neboj teraz ho nechaj hrať hrať hrať... Možno bude fantastický šofér 😉
@ivett1 Ja mam pocit, ze ta moja neter vie toho viac nez ja...
Mojho syna okrem rozpravok, aut, blaznenia a chodenia von
nic nezaujma... Rozpravky su jeho kamarat... 🙂
Je moje prve dieta a som na neho sama... S babkou... :(
Tato nas nechcel uz ked sme boli v brusku... Chcel aby som isla
na potrat... Aby nemusel 18 rokov platit vyzivne... ☹
@lenkaniky Tak sa s nimi skúste zahrať, poschovávaj ich po byte... a teraz našli sme prvého hasiča, druhého policajta, tretieho vojaka... štvrtého... formou hry ktorá ho bude zaujímať ho môžeš naučiť, takisto farby. Veď tí panáčikovia sú aj farebný... ale opakujem fakt to nie je nejak nutné... Každý psyhológ by Ti povedal, že je podstatné aby bol najedený, oblečený, spokojný a nech sa len hrá hrá a hrá....... Idete tiež o týždeň do škôlky? Lebo ak hej po mesiaci budeš zírať... 😉 - ale to je tak že to robia aj iné deti, bude napodobňovať... z jeho hľadiska, no povedz načo mu je rátanie.. Keby sa hral s kamošom v jeho veku a rátajú spolu, tak ho to zaujme... 😉

@lenkaniky a preco ho to chces ucit? Ved bude mat iba 4 roky. Pokial same o to nejavi zaujem, tak ho nechaj. V skôlke sa k počítaniu v rámci výučby dostanú.