Aké informácie môže škôlka od rodiča vyžadovať?
Prosim vas, je rodic dietata podavajuci prihlasku do skolky povinny odpovedat na otazky nizsie? Vdaka za nazory

Škôlka môže akurát vyžadovať potvrdenie od lekára o zdravotnej spôsobilosti alebo ako sa to volá, žiadne podrobné údaje nie sú nutné.
@luccija ano, je to myslene tak, aby ucitelky vedeli o dietati co najviac informacii. Je to teda podla teba ok? Odpovedala by si na vsetky otazky?
Prečo by to nebolo "ok"? Podľa mňa tam žiadna nevhodná otázka nie je, dieťa bude v škôlke podstatnú časť dňa, čiže potrebujú vedieť o ňom aj viac informácií.
My sme síce nič také nedávali, ale absolútne by som nemala problém s tým, aby som takéto otázky zodpovedala
Vyplnala som minulý rok, ale teda nepozastavovala som sa nad ničím. Co konkretne ti nepride ok?
Áno,odpovedala by som na všetky otázky.Nie je tam nič osobné ani zvláštne.Neviem,čo sa nad tým pozastavujes
@januska12323 nemáš pravdu.Pracovala som v 2 škôlkach a mali sme podobne dotazníky.Dokonca aj obľúbené, neoblubene jedlá, či je zvyknuté byť s cudzou osobou, zvláštnosti atď....či potrebuje pomoc s dokrmenim
Autorka to je súkromná MŠ?nič sa mi nezdá tajné ani na hrane.
ved odpovedz na tie otazky, ktore sa ti zdaju dolezite, napriklad ak je dieta alergicke na ustipnutie vcelou je potrebne to vediet. pracujem na internate a je pre nas dobre vediet dopredu niektore veci, dotazniky pridu prazdne, potom ziak/ziacka odpadne a my sa dozvieme ze ma anorexiu/tetaniu/hocico ine a uziva toto alebo tamto a ked pride zachranka tak sa nas na tieto veci pytaju a my o nich netusime.
čo konkrétne vadí? budú sa ti starať o dieťa a nemajú mať informácie? dieťa im dáš, ale potrebné info už nie? 🙈
a co ti na tych otazkach vadi? vsak im zverujes dieta na 8 hodin do starostlivosti takze by to mali vediet. napr. aby sa nestalo ze dieta stipne vceka a dostane anafylakticky sok, ci pokosia travu a dieta opuchne... a ucitelky nebudu vediet co a ako
Nechápem čo riešiš, sú to úplne normálne otázky, čo za tým vidíš?
Ak ti niečo z toho prekáža, dieťa do MŠ chodiť predsa nemusí a predškolskú prípravu zvládneš ako HS aj sama. V podstate aj celú povinnú školskú dochádzku. Neuvádzaj im ani meno, bude pre nich dieťa XY. Nič také, čo by nemohli vedieť tam nie je.
@luccija ale povinné to nie je iba dobrovoľne, nie?
Právnik nie som, takže neviem posúdiť, či na to škôlka oprávnená je alebo nie, ale my sme to pri oboch deťoch vypĺňali aj v štátnej škôlke… Nevidím na tom nič zlé. Je fajn, o takých veciach škôlku informovať. Až na základe otázok som si uvedomila, o čom všetkom je dobré, aby škôlka vedela - jedna dcéra je ekzematička, druhá mala na chrbátiku hemangion, na ktorý museli dávať pozor (našťastie, už sa takmer celý vstrebal).
Myslím,že je to hlavne pre učiteľov,veď nemajú na starostlivosť iba 1 dieťa,ale dajme tomu 20, čiže základné údaje o dieťati,keby sa nedajbože nieco stalo,veď deti nevedia všetko vysvetliť...nevidím ani 1 nevhodnú otázku.
Veď aj,keď nastupujes do práce ideš napr. Na lekarsku prehliadku,psychotesty a pod.
@januska12323 nie je to povinné, ale nezatajuj niečo dôležité čo sa týka zdravia.Ci čoho sa bojíš tych samoobslužných činnosti?niekedy rodičia vypísali, ze dieťa vie všetko to sa berie s rezervou, ak sa nevie obuť, obliecť kludne to napíš.
Uplne normalne otazky o dietati. Mna skor zarazaju otazky na akej pozicii pracuju rodicia. Ci ziju spolu, ci su rozvedeni...
Okrem prvych 3 otazok, ktore netusim na co by skolke boli, sa mi to zda ok. Vsak pracuju s dietatom a mali by o nom co-to vediet. Je to pre dobro vsetkych zucastnenych.
@kandelabra Napríklad informácia o prekonanom úraze hlavy je dôležitá. Najmä ak má dieťa po ňom následky.
Alebo úrazy pohybového aparátu, tiež môžu byť obmedzenia.
@beata_k
presne tak! Nevidím opodstatnenie informácie, ci je otec riaditeľ banky alebo robotnik na stavbe! To je skôr také diskriminačné. Rovnako blbe otázky mi dala v dotazníku hebame (dula). Ked som sa pytala aký súvis to ma s mojim tehotenstvom
tak te koli ataristike. Cheli vediet akw socialne vratvy vyuzivaju tieto sluzby.,
@beata_k informácia či spolu rodičia žijú je veľmi dôležitá! zvlášť, ak sa rodičia o dieťa škriepia. Stalo sa mi, že pre dieťa prišiel otec. O 10minút na to prišla matka a urobila scénu, ako som si dovolila dať dieťa otcovi bez jej vedomia a vyhrážala sa mi políciou! krvi by sa vo mne nedorezal, nevedela som, čo sa deje. Nik ma neinformoval o tom, že už spolu nežijú a že sa rozvádzajú, že je tam nejaké fyzické násilie..
Autorka ak nechceš, otázky ignoruj. Ale zváž, či tým dieťaťu pomôžeš (ochrániš svoje súkromie) alebo naopak uškodíš. Nakoľko je samostatné a aké je jeho správanie zistia učiteľky čoskoro samé. Ale info o liekoch a zdravotných ťažkostiach či emocionálnom prežívaní by som ocenila. Ide o tvoje dieťa. Nie o vaše tajomstvá.
U nás takýto dotazník nežiadajú, akurát len potvrdenie od lekára o zdravotnom stave, ale nemala by som problém to vypísať. Už som vypisovala aj dotazník ktorý bol podrobnejší ( školská zrelosť ).
@beata_k no v dotazníku vždy uvádzam iba osoby mimo zákonných zástupcov. A rodičia sú zákonný zástupcovia obaja. U nás sa dokladuje aj komu je dieťa zverené prípadne úprava stretávania presne pre tieto účely.
@beata_k píšeš mi to tak, ako keby som o tom nevedela. Splnomocnenie na výber dieťaťa zo škôlky dávajú rodičia napr. na starých rodičov, súrodencov, atď. Nie na seba navzájom. Rodičia spolu v septembri žili. Situácia sa odohrala na jar a nik ma o nej neinformoval. Naviac, zákonnému zástupcovi nemám dôvod dieťa nedať. Ani v situácii, ktorú som spomenula, som nebola oprávnená dieťa otcovi nedať - nemal žiadny zákaz priblíženia k dieťaťu a keďže ešte neboli rozvedení a nemali upravený styk s dieťaťom, nebol dôvod dieťa mu nedať. Na druhej strane chápem matkine obavy, neskôr mi situáciu opísala, minimálne by som jej telefonovala a snažila sa otca zdržať.
@matullienka
Ja som v dvoch roznych skolkach uvadzala moje meno, muzove a pripadne dalsie osoby, ktore su poverene prevziat dieta.
@nikaeli Aj keby sa rozviedli neviem kedy, tak nikoho to toho nic s kym ja zije a ako zijem. Ci s muzom, ci frajerom, ci s ex este stale.
Ludom uz hrabe. Ludia velebia socik, kde taketo veci museli pravidelne vyplnat, skola ani neinformovala, ze ich deti budu ockovane a podobne. Teraz je demokracia a vsetci robia tajnosti s kazdym hovnom. Trochu pouvazuj, ci ucitelka bude vynasat tieto tajnosti zidom, Sorosovi, alebo tretim mocnostiam. 🙄
@beata_k je to hlúposť čo píšeš, tieto veci sa oznamujú presne pre tieto prípady. Učiteľky určite nezaujíma s kým žiješ a ako žiješ. To je tvoja vec jediné čo ich zaujíma komu môžu dať dieťa. Takže pokiaľ nedonesieš papier, že mužovi nesmú alebo len každú parnu stredu tak mu ho môžu dať vždy a ty sa môžeš postaviť aj na hlavu
@matullienka A presne preto vyplnas papier kto moze dieta prevziat. Preto ma nik nepresvedci o neopodstatnenosti otazky ako zijem v domacnosti.

Nemusíš odpovedať, ale myslím si, že to je pre dobro dieťaťa.S čím máš problém?