icon

Ako presadiť predčasné zaškolenie?

maestro
9. máj 2016

Môjmu 5-ročnému synovi by prospelo predčasné zaškolenie, t.j. škola o rok skôr (dôvody sú na dlho) a máme to už aj dohodnuté s jednou súkromnou školou, ale štátna psychologička si postavila hlavu, že ona ho do školy nepustí. Má na to paragraf v školskom zákone, takže jednoducho ignorovať ju nemôžem. Povedal som jej, že mi stačí podmienený súhlas pre domácu školu (partnerka je učiteľka ZŠ) s tým, že syn by potom nastúpil do 2. ročníka na súkromnú ZŠ s 10 deťmi v triede, ale ani to psychologičku neobmäkčilo. Dal som jej portfólio synových prác, ktoré ukazuje, že je v niektorých oblastiach o 1-2 roky popredu, ale ani to nezabralo. Jej argumenty sú odborne spochybniteľné (ba až absurdné), ale súd by trval príliš dlho (a šance sú, že súdneho znalca by robila jej kolegyňa).

Nástup do školy v bežnom termíne (v 6-tich rokoch) by synovi veľmi uškodil, tak mi to nedá spávať. Už ma napadlo aj to, že by sme sa presťahovali do Anglicka, kde sa chodí do školy od 5-tich rokov. Stále ale hľadám nejaké riešenie na Slovensku.

Chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti so štátnymi psychológmi (CPPPaP)? Aké mladé dieťa vám pustila psychologička do školy? Sú nejaké páky na štátnych psychológov? Sú vôbec pri rozhodovaní viazaní zákonom, záujmom dieťaťa a povinnosťou náležitej odbornej starostlivosti? Alebo majú voľnosť v rozhodovaní a nikto okrem ich nadriadených s nimi nepohne? Dá sa to obísť fiktívnym štúdiom v zahraničí? Aktuálne fyzické sťahovanie do zahraničia (napr. do Anglicka) beriem ako krajnú možnosť. Čo môžem urobiť pre to, aby som mal dieťa prijaté do ZŠ na Slovensku v 5-tich rokoch?

maestro
autor
10. máj 2016

@kape Aprogen je len jeden systém pre výučbu intelektovo nadaných detí a platia preň všetky nevýhody škôl pre nadané deti - nástup až o rok, lotéria vstupných testov a tlak na výkon. Teplickú poznám a bol som sa tam pozrieť. Je to normálna škola, len je tam 15 detí na triedu a učivo je posunuté o 6-12 mesiacov.

Mám informácie zo zákulisia škôl pre nadané deti a nepáči sa mi, čo počúvam a čo si o nich čítam. Sú tam selektované deti, ktoré rodičov "prekvapia", čiže sú proaktívne v učení. Učiteľom sa s nimi ľahko pracuje, pretože robia pokroky aj keby učiteľ zlyhal alebo zanedbal svoju prácu. Naopak cez prsty pozerajú na deti, ktoré boli vedené a výsledky majú vďaka kreatívnemu prístupu rodičov. Učitelia vedia, že s týmito deťmi sa viac narobia, ak majú udržať tempo.

Ja osobne neverím v nadanie. Rôzne deti benefitujú z rôznych metód učenia. Školy pre nadané deti si selektujú pre seba tie ľahšie deti, ktorým vyhovuje samostatná aktivita a klasické metódy učenia. Ak by sme tam dali dieťa, ktorému teraz prospievajú moderné metódy a to, že ho niekto vedie, je tam riziko, že by tam bez primeranej stimulácie márnil čas ako teraz v škôlke.

stefi_k
10. máj 2016

Rozmýšľam co ešte hľadáš na Slovensku ked je to tu celé zle?

kofa77
10. máj 2016

@maestro tak tu s tebou suhlasim, skoro na 100%. A fakt viem, co pisem.

kofa77
10. máj 2016

Ale na nadanie ja osobne verim. A to je jedno, ci v sportovej, umeleckej alebo intelektjalnej rovine. Nadanie existuje😀

maciatkolulu
10. máj 2016

@maestro ako neverim, v kazdom state su staovene pravidla, ktore treba respektovat, podla mna mladsie dieta pokial nesplna zakonom stanovenu vekovu hranicu tam nema co robit, ved akoze co ked sa nejaky rodic rozhodne, ze naco dat dieta vobec v siestich, v siedmich rokoch do skoly, supnem ho tam 9rocneho 😉 . Su nejake pravidla, ktore treba dodrziavat a to predpokladam, ze v kazdom state a ked mas pocit, ze v nejakej inej republike, kralostve je to lepsie nech sa paci, hranice su otvorene. Psychologicka sa moze uprimne na vas vykslat a dat potvrdenie na skorsi nastup a ked tak neurobila asi vie preco.... A ucitelka v skole sa musi venovat viacerych detom, nie iba tym, ktorých rodicia si myslia, ze ich dieta by trpelo nastupom v 6tich rokoch do skoly, sorry, taku kravinu som este nepocula. 😀 Moje starsie deti chodili do waldorfu a vies co, ucilli sa pisat pisanym pismom az v druhom polroku DRUHEHO rocnika, dovtedy sa ucili pisat iba tlacenym pismom, ktore vela deti nevie, najma tlacene male pismo, ktore je urcite lahsie sa naucit a vies co? Nic nestratili, aleze absolutne nic, boli to deti, ktore sa v prvom rade hrali a uzivali si detstvo a vysledok, ziadne zaostale decka, jedno je na osemrocnej skole a druhe na strednej odbornej s maturitou. HMMM, asi som nieco pokakala, ked som ich nepchala skor do skoly a ziadne dieta sa v rocniku a vseobecne v skole nijako nenudili. Ale tak asi bolli nejako zaostale alebo co 😉

kofa77
10. máj 2016

A este, preoco si myslis, ze dieta, 5 rocny drobec, marni v skolke cas? Lebo na jednej strane pises, ze dieta napreduje vdaka modernym pedagogickym metodam, nie dril a tlak na vykon a na druhej strane, ze v skolke marni cas...
Je to dieta, uci sa,pozoruje inych, pozoruje vztahy... Keby uz nic ine, to je dolezite pre tak male dieta.

kofa77
10. máj 2016

Este napisem, ze moj syn je speci pripad, ako fakt, dokonca aj to blbe iq mu merali😀.ale keby bolo na nom, tak do skoly by nesiel ani v 7, molzno ani v 8 rokoch.😀 trcal by v skolke doteraz.

sova76
10. máj 2016

Citala som uz vcera prispevky v tomto fore a premyslala doteraz ci prispiet. Tak vam popisem vlastnu skusenost so synom. Ma Iq takmer 150, je clenom Mensy, chodi treti rok na gymnazium a prve pismena poznal v 2 rokoch. Nikto ho do nicoho netlacil, ale jednoducho ho nezaujimali obrazky ale pismenka. Nuz, odpovedali sme na jeho otazky... v 2,5 roku poznal malu aj velku abecedu a zacinal slabikovat. Dost vynechaval hranie, jednoducho ho hracky nebavili. V 4 - 5 rokoch krasne cital. Napriek tomu sme neriesili skorsi nastup do skoly, pretoze to dieta potrebuje dobehnut hrave obdobie. Kde mate istotu, ze dieta, ktore cita skor, aj rozumie textu, ktory precita? Hrave obdobie zacal dobiehat od 6 rokov, v skole sa sice nudil, ale mal velmi dobru ucitelku, ktora ho dokazala vytazit a zaujat. Na taketo dieta netreba zbytocne nakladat, treba aby sa socializovalo a prezilo v systeme... a to je len na vas ako mu s tym pomozete. Cesta skor do skoly nie je riesenim.

fra
10. máj 2016

@sardinka335 len k tej pomoci dieťaťa inemu dieťaťu ktoru odmietaš mi napadlo- byvala som fakt dobra v matike a veľa som ju vysvetľovala spolužiakom- na zakladnej aj na strednej- a musím povedať, že ma aj to vysvetľovanie veľmi posunulo- a to nemyslím v zmysle medzľudskych vzťahov (hoci možno aj to) ale práve v tej matematike- lebo v prípade, ked niekomu niečo vysvetľuješ, musíš sa na to pozerať z viacerych uhlov, rozmyšľať, ako by to ten človek čo najlepšie pochopil, občas "kapneš" na niečo čo si nečakala a otvaraju sa ti pred očami ine skutočnosti ... a aj ked si veci dovtedy rozumela, zrazu jej rozumieš hlbšie
.
pred časom som si robila učtovnicky kurz, ktorý viedla fakt veľmi dobrá lektorka- inak už niekoľko rokov aj audítorka- no a ona sa priznala, že skutočne do hlbky porozumela podvojnemu učtovnictvu až vtedy keď ho učila v tom kurze- nie ked skončila vysoku ekonomicku, nie keď študovala na audítorské skušky (hoci vtedy ho samozrejme vedela spolahlivo robiť)- ale až keď sa ho snažila vysvetliť v tomto smere nevzdelaným dospelým... takže by som vysvetlovanie veci slabším až tak nezaznávala....

sardinka335
10. máj 2016

@fra kde ja pišem ze pomoc odmietam? Pomoc je prirodzena sučast fungovania, pre mna to nie je nič špéci čo musim riešiť. Deti si maju pomahat a ten kto vie niečo lepšie moze pomoct druhemu, tu je to fakt jak u blbých - vytiahneš si z toho len čo ti trklo do očí.
Ja odmietam aby moje dieta bolo povazovane len za pomocníka, ktorý sa rozdava, ale jemu sa nikto navyše nevenuje lebo ved je šikovný a nepotrebuje to. Toto nie je rozvoj - to je jednostrane zatazenie dietata. Samozrejme ze aj mne v práci museli nejake veci ukazat, ze si pomahame a vysvetlíme - to ja nikde nezaznávam. Ja len tvrdím, ze to nema byt hlavna činnost dieťaťa aby bolo zabavene a ,neotravovalo,, svojimi poziadavkami.

valy
10. máj 2016

@dai ten pribeh Tvojho kamarata, co ziskal Nobelovu cenu a potom spachal samovrazdu v 27, je taky otazny. Na jednej strane dosiahol viac, ako vacsina za cely zivot. Lenze bol nestastny, ale ktovie, mozno by bol nestastny, aj keby chodil do skoly s priemernými detmi a viedol priemerny zivot.

sova76
10. máj 2016

@maestro Kazde dieta zdedi nejake predispozicie... to je jednoducho genetika. Nadanie existuje, len zalezi na prostredi, ktore dieta formuje. Je normalne, ze dric dokaze predbehnut nadane dieta... ale ber to tak, ze kazde z tych deti ma predpoklady na nieco ine. Jedno moze byt sice sikovne ci rychle, no druhe trpezlive, dusevne odolnejsie.

lilinka234
10. máj 2016

@sardinka335 No presne preto som sa Ťa pýtala či si učiteľka. Nie, ono to nemá fungovať tak, že dieťa supluje funkciu asistenta učiteľa. Dieťa, ktoré vedomosťami presahuje svojich spolužiakov často dostáva aj extra úlohy. Dorobí zadanie pre všetkých a ešte vypracuje niečo čo už konkrétne posúva jeho. Pomocník je len jednou z aktivít akými sa dá dieťa ďalej rozvíjať a zabaviť. Deti to obvykle robia veľmi radi.

sova76
10. máj 2016

Dieťa by nemalo byť ukrátené o hravé obdobie a malo by sa naučiť fungovať medzi rovesníkmi. Myslím, že psychologička len tak bezdôvodne neodmietla predčasné zaškolenie. Mala som spolužiačku, ktorá bola takto predčasne zaškolená, ale bola aj mimoriadne šikovná, zdatná, vysoká... Aj u syna v triede bolo takéto dievčatko. Na druhej strane mám kolegyňu, ktorá má obe deti narodené v lete a sú veľmi šikovné a predsa požiadala o odklad nástupu do školy. Deti vôbec nič nestratili. Obe boli na svoj vek fyzicky drobné... Myslím, že urobila veľmi dobre. Dcérka je akurát prváčka na základke a tým, že bola drobučká, tak až teraz vyzerá ako šesťročný prvák, napriek tomu, že sa narodila o rok skôr. Čiže nie je to len o duševnej stránke, ale aj o tej fyzickej... ako je vyvinutá motorika... Ako tu už ktosi spomínal waldorfskú školu, kde sa učia deti až v druhom ročníku písať písaným. Nič sa nedeje, tá motorika sa u dieťaťa práve vtedy dovyvíja...

pehavcek
10. máj 2016

Ospravedlňujem sa ak sa mýlim ale čítala som celú túto diskusiu a mam dojem že autor príspevku sa jednoducho rozhodol že zo svojho dieťaťa výchova výnimočné dieťa. Myslím si že ste sa rozhodli že to jednoducho tak bude. určite ste sa v maximálnej miere venovali rozvoju jeho schopnosti a zdá sa mi že jednoducho idete za svojím cielom a nič iné nepripustate.ak psychologička rozhodla tak ako rozhodla s vysokou pravdepodobnosťou na to mala dôvod.bohuzial aj keby to mal byť len obyčajných dôvod v paragrafe.mozno sa skutočne pomýlila ale to my posúdiť nevieme.ja si myslím že nezaskolit nadané, chytré dieta je oveľa menšie zlo ako zaskolit dieťa ktoré na to nie je zrelé po všetkých potrebných stránkach.teda aj reč, emocionálna a sociálna zrelosť.mozeteho rozvíjať mimocasovymi aktivitami.rozhodnutie je len a len na vás. Ja by som len bola opatrná ci vase rozhodnutie je naozaj v prospech dieťaťa. Či nie ste premotivovaní práve vy a či nemáte na svoje dieťa (síce s dobrým úmyslom) prehnané nároky.ucte ho, rozvíjajte ale neprepínajte ho.detsvo je len jedno, je krátke a rýchlo ubehne.niekedy dobre mienený úmysel vypáli presne opačne a dieťa ktoré by si ešte mohlo užívať hranie napriek všetkým intelektuálnym predpokladom školu na celý život znenavidi lebo nebolo zrelé.vsimajte si či to aj vase dieťa skutocne chce a netlačte na pílu ak sa to jednoducho nedá.pozor aby to dieťa podvedome nevnímalo ako vlastne zlyhanie. Ja osobne vám držím palce,aby ste to vyriešili tak aby ste doma mali šikovné a usmiate dieta, na ktoré budete môcť byť hrdí 😀

meluela
10. máj 2016

kazdy rodic by si mal predstavit profesiu/soc status ktora sa mu velmi nepozdava a potom si predstavit ze jeho dieta je v dospelosti ten spevak/smetiar/poslanec a vsimnut si emocie ktore sa pri tom objavia ... a nepracovat na tom, aby bolo dieta dokonale (vacsinou to aj tak len uskodi), ale aby bolo stastne a aby ho rodic dokazal mat rad nech je v zivote akokolvek uspesne. je to tazke, ani mne to velmi nejde 😔

maestro
autor
10. máj 2016

Kde je problém v teste školskej zrelosti? Nikde, pokiaľ ho použijeme na potvrdenie školskej zrelosti, na čo bohato stačí. Tento test ale nie je postačujúci na vylúčenie školskej zrelosti. Prečo?

V prvom rade, toto nie je ten jednoduchý test, čo sa robí v škole, kde deti kreslia postavu, počítajú bodky a obkresľujú písmo. Tento test má cca 10 úloh, z ktorých každá má niekoľko podúloh. Test je skupinový - 10 detí a 2 psychologičky.

Tu je hneď prvý problém s testom: jeho dĺžka. Čo som mal možnosť vidieť, ešte aj nadaným deťom (druhákom) v škole striedajú aktivity po 10-15 minútach, aby sa neunavili. V CPPPaP trvá test školskej zrelosti pre 5-ročné deti 70 minút. Všetky úlohy sú na jedno kopyto, takže únava stúpa celý čas. Unavia sa všetky deti, niektoré viac, niektoré menej. Môj syn stratil väčšinu bodov v druhej polovici testu. Psychologička sama priznala, že bol vyčerpaný. Je to potom relevantný test?

Áno, deti sa musia vedieť sústrediť. A tu je možno koreň problému. Syn sa sústredí. Príliš. Na detaily, ktoré zaujímajú jeho a nie psychologičku. Zotrvá pri jednej úlohe nad rámec času, ktorý má pre tú úlohu vyhradený psychologička. A tak mu test trvá dlhšie než ostatným a únava má potom väčší vplyv.

Sústredenie je kameň úrazu aj z iného uhla pohľadu. Sú deti, ako napríklad to naše, ktoré sú vedené k tomu, aby sa sústredili na svoju prácu, a nie na to, čo kto okolo nich hovorí. Taký prístup máme aj my aj škôlka. Psychologičku to ale nezaujíma a píše si do poznámok, že syn ignoruje jej pokyny a nedáva pozor. Áno, bude to potrebovať v škole. Syn chápe, že každé miesto má svoje pravidlá a na tie školské by si zvykol tiež. Len na teste mu nikto nepovedal, ktoré pravidlá platia tam.

Rodičia sú vykázaní z miestnosti pred začiatkom testu a deti zostávajú samé, čo je pre ne stresujúce. Jedno dievčatko to nevydržalo a s plačom sa vrátila k mame. Môj syn to vydržal, ale mohlo to mať dopad na výsledky testu. Áno, v škole sú tiež bez rodičov. Ale je rozdiel medzi učiteľkou, ktorú vidia deti každý deň, a psychologičkou, ktorú vidia prvý raz a ešte na neznámom mieste.

Mnohé deti dnes majú prístup k veľmi kvalitným predškolským pomôckam doma aj v škôlke. Napríklad tie knižky, z ktorých sa učil syn čítať, sú veľmi zábavné, farebné a pútavé, ale pritom pedagogicky korektné. Poskytujú deťom vnútornú motiváciu. A to ani nehovorím o hmatateľných pomôckach. V CPPPaP o dôležitosti vnútornej motivácie a viac-zmyslovej stimulácie vedia tiež a tak dajú deťom čiernobiele zošity prefotené v nízkej kvalite, v ktorých deti nájdu škaredé a nudné ilustrácie (ruka s odseknutým prstom, tvár bez oka). Do ruky dostávajú sivú ceruzku. Ako keby cieľom bolo preťažiť schopnosť vedome sa sústrediť a potom merať, ktoré dieťa koľko vydrží. Áno, škola nie je vždy farebná a zábavná. Ale 70 minút čírej nudy nie je fér. To sa dnes nerobí ani na tých najchudobnejších štátnych školách.

Jedna z úloh bola typu "nájdi 10 rozdielov". Syn podobnú úlohu pred pár mesiacmi riešil a našiel väčšinu rozdielov. Na teste nenašiel skoro žiadne. Neviem, kde bol problém, lebo som tam nebol, ale ak dieťa podáva tak zásadne rozdielny výkon na teste a mimo testu, tak s testom niečo nie je v poriadku.

Syn sa ma pýtal, prečo tam ideme. Tak mu hovorím po pravde, že sa ideme psychologičky spýtať, či môže ísť do školy. Ak spraví v teste všetko správne, psychologička nám to dovolí. To som asi nemal hovoriť. Syn jednu vec spravil zle, uvedomil si to, zakryl ju rukou pred psychologičkou a odmietol jej chybu ukázať. Doma to nikdy nespravil (a chýb robí more, veď tak sa učíme) a pokiaľ viem ani v škôlke nie, ale psychologička nevie, čo sa deje doma, a značí si emocionálnu nezrelosť s dvoma výkričníkmi (takto sa v CPPPaP robí komplexné hodnotenie).

Kedysi, keď som čítal niečo o analytickom videní, som sa syna pýtal cestou do škôlky, z čoho sa skladá auto. Aj po naliehaní mi stále hovoril, že nevie. Tak mu hovorím, že z kolies, svetiel, nárazníka, atď. Večer sa ho pýtam, z čoho sa skladá ovečka na jeho paplóne. A on mi hovorí, že z očí, úst, chvosta, ... Ako málo stačí, aby deti pochopili otázku. No a to je ďalší problém testu. Otázka, ktorá môže dospelému znieť jednoznačne, nemusí byť pre dieťa vôbec jasná. Ktoré detaily sú relevantné a ktoré nie? Deti sa učia vnímať tie správne detaily. Nie automaticky, ale tak, že ich niekto na tie detaily upozorní alebo sú tie detaily pre dieťa užitočné. A učia sa to ľahko. Keď dieťa na teste narazí na otázku, ktorú mu predtým nikto nedával (napr. čo je na tomto obrázku zle?), môže to vyzerať, že nevie odpoveď a pritom dieťa len nechápe otázku. A na teste sa už nedá spýtať, ako postupovať. Doma alebo v škole je to príležitosť na učenie. Na teste sú to stratené body.

Už som spomínal, že tieto testy považujem za lotériu. Okrem toho, že sú tam vopred neznáme, z nášho uhla pohľadu náhodné úlohy, vplývajú na test aj náhodné okolnosti. My sme napríklad boli pozvaní na test hneď na druhý deň po úvodnom telefonáte. Na poslednú chvíľu sme menili harmonogram a syn prišiel nevyspatý. To ho tiež stálo body a skoršiu únavu.

Takto by som mohol ešte chvíľu pokračovať. Ak by som tam bol s nimi počas testu, určite by som narazil na viac problémov s takýmto testom.

Pre tieto dôvody preferujem hodnotenie na základe vzorky prác dieťaťa (kresby, fotografie, zoznam "absolvovaných" aktivít a projektov, zoznam zvládnutých zručností). Vzorka prác sa berie z učenia, nie z testu. Je priamym dôkazom, že dieťa sa vie učiť, zatiaľčo test je nepriamy dôkaz. Vzorka je z dlhého obdobia, takže na ňu nevplývajú náhodné okolnosti ako na test. Vzorka sa berie z ustáleného prostredia, kde už bola dosiahnutá funkčná spolupráca s dieťaťom, kým test má potenciál diskriminovať deti, ktorým z akéhokoľvek dôvodu "nesadne" test alebo psychologička. Rovnako test diskriminuje deti s atypickou prípravou, kým vzorka prác atypickú prípravu toleruje. Vzorka prác odzrkadľuje štruktúrou záujmy dieťaťa a jeho silné stránky, ktoré test úplne ignoruje.

Z toho, čo som popísal, je tiež jasné, že hodnotenie "emocionálnej a sociálnej zrelosti" je veľmi povrchné a odzrkadľuje viac vedľajšie účinky testu než skutočnú povahu dieťaťa.

maestro
autor
10. máj 2016

Možno som na psychologičky z CPPPaP tvrdý, ale ten test je fakt absurdný nezmysel. To je ťažké povedať diplomaticky.

kofa77
10. máj 2016

Maestro, z tychto dovidov ja uz syna na ziadne testovanie nedam... MeraLi mu iq a ako cerstvo 6 rocny ho robil v jeden den, bo!i sme tam od 8 do 12... Ja na to nemozem ani mysliet, lebo takeho nerva chytim, sama sebe nadavam, ze sme tam isli 😣 .

saurian
10. máj 2016

@maestro k tomu testu.... po precitani tvojej prezentaciu testu som nadobudla ze bol "hrozny"... ale - z mojho pohladu - aj syn, hoci kvoli odkladu, a tiez mal test, ktory pozostaval z viacerych oblasti, podoblasti... bol podrobnejsi a komplexnejsi ako prvotne posudenie deti napr priamo na zapise do skoly...
pises - ze tam nemohli byt rodicia - ale to je ok, prave taketo situacie mozu ukazat, ci je dieta na skolu zrele, ci je schopne socialne, emocne,... nielen znalostami ci specifickymi skolskymi zrucnostami.
mne povedali, ze test je robeny tak, aby sa "stihol" za 60 min, ale vacsinou mnohe deti potrebuju viac, a oni sa snazia ten cas im dat, ale aj to nieco o detoch vypoveda...
tiez pises, ze syn sa "sustredi na detail" - ok, v poriadku, ale dieta ktore ma ist do skoly uz je naucene nielen sa sustredit na ulohu, ale aj vnimat okolie natolko, aby ho na jednej strane nevyrusovalo, a na druhej strane diferencovalo comu z prostredia ma pozornost venovat (teda napr pedagogovi, psychologovi...) ... proste a v skratke - tieto testy su standardizovane, podstupuje ich x deti kvoli urceniu skolskej zrucnosti (nielen inteligencie a vedomosti, ale aj ci je pripravene socialne, emocne...), ci uz kvoli odkladu alebo predcasnemu zaskoleniu... vrtas sa v tom kusok po kusku a stale viac veci pises, a teda je vysoko pravdepodobne ze existuju, ze syn nie je pripraveny do skoly. ospravedlnujes jeho vykon, mozno slabsi ako si myslis ze by dal, unavou ci inymi okolnostami...
to, ze dieta ma projekty, vykresy.... ok, ale v skole musi pracovat vtedy, ked sa zada uloha, ked je nevyspaty.... aspon tak nase skolstvo funguje.
to ako keby som povedala o mojom mladsom synovi cca pred 2r - poznal vsetky pismenka, cisla, po anglicky napocital do 100, poznal vsetky tvary, farby, aj po SK aj po ANG, ako 2,5 r si pisal/vyhladaval videa na youtube, dnes vie po ANG vsetky planety, mesiace v roku, dni v tyzdni, ale pozna napr aj vsetkych americkych prezidentov... WAW! nie waw, pretoze su veci ktore jeho rovesnici ovladaju a on nie, bohuzial. proste - moj nazor - po precitani si tvojich prispevkov - pravdepodobne viac tlacis na pilu ty, ale - ak si neni spokojni/resp nestotoznujes sa s nazorom psychologicky, chod inej psychologicke, nej mu tie testy spravi, a pockaj si na vysledok. a podla toho sa zariad.
mmch - ja osobne som pozitivne naklonena alternativnym skolam, v urcitych pripadoch aj domacemu vzdelavaniu, ale ked sa robi rozumne a dokazeme dietatu zabezpecit dostatocny kontakt s rovesnikmi.
drzim palce nech vsetko dopadne dobre k prospechu maleho.
mmch - nezachytila som - na aku skolu pojde v 2r? dik.

mircalla
10. máj 2016

@pehavcek vynikajuco napisane

kofa77
10. máj 2016

Aj ja som zastancom domacej skoly, vzdy zalezi od dietata, niektore by trpeli, ine by boli stastne. Ale dieta , hoc aj ake sikovne, nemusi byt pripravene na skolu. Vsetko ma svoj cas.
Rodic objektivny nie je, aj keby sa ako snazil, preto je tam nejaka institucia.to,ze testy su take onake, ak by pripraveny bol, ak by ozaj exceloval a aj socialzacne by bol pripraveny, myslim, ze by ho odporucila. Nebol by prvy ani posledny. Osobne by som sa v tom nevrtala, ale vy ste super namotivovani rodicia- nic v zlom, ktori koli svojmu presvedceniu aj do Uk isli, toto fakt nechapem😀.

dai
10. máj 2016

@sardinka335 kvoli comu potom nemoze dieta robit co chce? je to take tazke vytvorit v skole napr. citaci kutik, alebo nieco podobne ? ( pisem to preto lebo nase deti to maju - taky kutik kde su rozne knizky, omalavanky, maju tam koberec na zemi - je totou kniznicou oddelene od triedy ) - v momente ako ma dieta spravene svoju pracu moze sa presunut do kutika a venovat sa svojim zaujmom... u nas v triede je 16 deti a funguje tento model perfektne - moja mala rada cita a mnohokrat za den/dva precita aj celu knihu v skole, alebo vytvori nejake origami zvieratko...
neviem... nemam rada tento pristup ako sa veci nedaju - podla mna je teraz minimum tried naozaj s vysokym poctom deti ako sme my kedysi boli - vaecsinou je tam do tych 20 deti - podla mna s troskou kreativity a otvorenosti dokaze ucitel vytvorit prostredie motivujuce vsetky deti - aj tie slabsie ( pre nich su u nas na skole raz za tyzden doucovacie hodiny kde dobiehaju ucivo ), aj pre tie silnejsie tymi inymi osnovami plus kreativnymi kutikmi ... detto normalne deti a aj cele triedy ( u nas deti za dobre spravanie, nejake kolektivne uspechy a pod. dostavaju farebne gulky do pohara - na nom su take hranice vyznacene a ked dosiahnu urcitu hranicu mozu sa dohodnut ci si chcu zato vybrat odmenu alebo sporit na vyssiu - samozrejme za kazdu vyssiu su aj vyssie odmeny ( nic financne - vacsinou je to napr. prechadzka do parku namiesto hodiny, vylet niekde v meste, ziadne domace cely tyzden a pod. ... )

dai
10. máj 2016

@maestro podla toho co si napisal tvoj syn definitivne nie je pripraveny na skolu - na statnu ani sukromnu... ak tak tak naozaj len na ucenie s maminou - nezvlada veci ktore by podla mna mal zvladat 5 rocny predskolak, nieto dieta zrele do kolektivu kde musi respektovat urcite pravidla, kde je hodnotene a musi sa vediet vyrovnat urcitemu stresu, musi vediet aj pod nim pracovat etc. .... moj syna ma 4 roky, nie je ziaden genius, chodime od narodenia k psychologicke kedze je predcasniatko - tieto testy v nepritomnosti mamy mu robia od 2och rokov kazdy rok a teda vysledky ma vyrazne lepsie ako tvoje dieta...
osobne fakt nerozumiem preco ho do tej skoly tlacis - nevyzera ze by bol nejak specialne nadany ( co nie je nic zle, vaecsina ludi neni a velakrat dosahuju pracou lepsie vysledky ako tie nadane... ) - preco ho radsej nemotivujes aby sa dokazal adaptabilne koncentrovat, neucis ho aj discipline ( ano je to velmi potrebna vlastnost nato aby raz dosahoval urcite vysledky - pisem aj o discipline voci sebe samemu ), pokial nechces aby zil ako nejaky pustovnik na samotke u lesa tak sa musi naucit aj respektovat pravidla, ak chce ist proti nim tak odargumentovat dost hlasno dovody etc. ...
@valy ten pribeh otazny nie je... neviem kolko naozaj genialnych ludi poznas - ja teda tym ze som chodila prave do tych specialnych skol tak ich par poznam... asi 2ja ziju normalny zivot - hlavne vdaka svojim rodicom ktori sa koncentrovali na ich socializaciu a nedovolili im urychlit proces dospievania - ano, aj sa nudili v skole ale boli s normalnymi ludmi a to im pomohlo najst si miesto v normalnom svete - exceluju v svojich pracovnych odboroch ale ziju normalny zivot...
okrem tohto jedneho mam este 3och dalsich genialnych ( menzovych ) byvalych spoluziakov - vsetko stratene existencie☹nerozumeju svet a svet nerozumie im - vlastne su taki autisti...

moni73
10. máj 2016

@maestro prepáč, ale pôsobíš na mňa akoby si sa práve zobudil a zistil: hups, toto nie je ideálny svet? Jednoducho nie je. Na tvojho syna bude mať vplyv milión vonkajších a vnútorných vplyvov a jeho výkony budú určite aj horšie aj lepšie.
Nevidím ale dôvod na hnev, keďže ste rozhodnutí vzdelávať ho prvý ročník doma a až potom nastúpiť do skoly. O rok teda zistíš, či to stačí na druhý ročník alebo nastúpi klasicky.
Viaceré sa ta pýtame na školu... Montessori, waldorf? Viaceré sme tu z nášho školstva sklamane a hľadáme alternatívu. Tak prezraď, prosím.

alaguema
10. máj 2016

@maestro ty si sa rozhodol, že tie testy sú apriori úplne zlé a nie si schopný prijať žiadny rozumný argument. To, že x iných detí vo veku toho tvojho, tie testy zvládne hravo ti nič nehovorí? Ten test "nesadne" deťom, ktoré nie sú na zvládnutie testu a školy pripravené. Teda aj tvoj syn. A mimochodom, pri tom tlaku, ktorý tvoj syn od teba podvedome vníma, sa ani nečudujem, že ich nezvládol. O čom svedčí aj tá epizóda so zakrytím textu rukou. Dieťa bolo zrejme pod veľkým emočným tlakom, psychologička to vyhodnotila správne. Ona nemá riešiť, čo dieťa (ne) robí v domácom prostredí, ale čo robí mimo neho v prostredí a podmienkach podobných škole. Tvoje nekonečné úvahy a traktáty o úplnej nepoužiteľnosti psychologičiek a testov, sú len mlátením prázdnej slamy. Navyše, začínam mať dojem, že tvoje dieťa si vytvára celkom slušný základ pre budúce stresy z nenaplnenia tvojich očakávaní.

sova76
10. máj 2016

@alaguema Som rada, že sa tu viacerí zhodneme. Dieťa má dozrieť, a to v prostredí preň vhodnom.

sova76
10. máj 2016

@maestro Skutočne by som to nebrala ako tragédiu. Dieťa nie je na kľúčik a hlavne vôbec nie je správne, keď sa stáva obeťou prehnaných ambícií svojich rodičov. Lebo to, čo čítam, žiaľ, nič iné nie je. Nechajte ho dýchať, nechajte ho užiť si detstvo...

edita56
Autor odpoveď zmazal
sova76
10. máj 2016

@kofa77 Nášho syna tiež testovali v 5. rokoch a zvládol to. Odmala vieme, že má veľmi vysoké IQ. Dávali sme ho testovať preto, lebo mal iné záujmy a ťažšie sa včleňoval do kolektívu.