Ako presadiť predčasné zaškolenie?
Môjmu 5-ročnému synovi by prospelo predčasné zaškolenie, t.j. škola o rok skôr (dôvody sú na dlho) a máme to už aj dohodnuté s jednou súkromnou školou, ale štátna psychologička si postavila hlavu, že ona ho do školy nepustí. Má na to paragraf v školskom zákone, takže jednoducho ignorovať ju nemôžem. Povedal som jej, že mi stačí podmienený súhlas pre domácu školu (partnerka je učiteľka ZŠ) s tým, že syn by potom nastúpil do 2. ročníka na súkromnú ZŠ s 10 deťmi v triede, ale ani to psychologičku neobmäkčilo. Dal som jej portfólio synových prác, ktoré ukazuje, že je v niektorých oblastiach o 1-2 roky popredu, ale ani to nezabralo. Jej argumenty sú odborne spochybniteľné (ba až absurdné), ale súd by trval príliš dlho (a šance sú, že súdneho znalca by robila jej kolegyňa).
Nástup do školy v bežnom termíne (v 6-tich rokoch) by synovi veľmi uškodil, tak mi to nedá spávať. Už ma napadlo aj to, že by sme sa presťahovali do Anglicka, kde sa chodí do školy od 5-tich rokov. Stále ale hľadám nejaké riešenie na Slovensku.
Chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti so štátnymi psychológmi (CPPPaP)? Aké mladé dieťa vám pustila psychologička do školy? Sú nejaké páky na štátnych psychológov? Sú vôbec pri rozhodovaní viazaní zákonom, záujmom dieťaťa a povinnosťou náležitej odbornej starostlivosti? Alebo majú voľnosť v rozhodovaní a nikto okrem ich nadriadených s nimi nepohne? Dá sa to obísť fiktívnym štúdiom v zahraničí? Aktuálne fyzické sťahovanie do zahraničia (napr. do Anglicka) beriem ako krajnú možnosť. Čo môžem urobiť pre to, aby som mal dieťa prijaté do ZŠ na Slovensku v 5-tich rokoch?
@maestro nevkladaj mi do pismen slova,ktore som nikde nenapisala
Mam rada ludi,ako ty.
Len ony maju pravdu. Prekrutia vsetko vo svoj prospech. Vsetci im chcu zle a vsetci su nepriatelia,len ja som svätost sama...
Nikde nepisem,ze chcem rozhodovat o tvojom dietati.
A prepac. Ak sa ti moje slova zdaju plne nenavisti (😀)...znova to vypoveda len o tebe...
Proste nezahrala som ti na strunu,tak som triedny nepriatel plny nenavisti 😀
Nevadi...poznam takych ludi ako ty,s tymto postojom...
Zamysli sa nad sebou...vacsina diskutujucich ta vnima podobne,ako ja😉
ad nasilie- no, ok, ja som chodila na 3 zakla. a jednu strednu a nedovolili si to.
inak maestro v 3/2015 pisal, ze syn ma 2,5 roka, teraz teda 3,5 , cize je presvedceny, ze synovi skodi skolka a skola v necelých 4 rokoch by mu prospela? cize do 2. rocnika by isiel ako 5 rocny???
@kvetulienka253 len pre presnost. z kontextu - je tu doslovne napisane - v socializme si ucitel nedovolil polozit ruku na dieta (nie ze v minulosti)
ty pises - v minulosti, co su v tvojom pripade 90-te roky a viac - kedze mas 30 rokov (to uz bola trosku ina uplne ina doba, nie socik). nechcem vyzniet ako obhajovatel sociku, to vobec nie
@mircalla ale pisem, ze ucitelku sme mali socikovsku. To nevadi. Niektori zazili, niektori nie. Ja som rada, ze na sebe som to nikdy nezazila
ja som vyrastala v socilaizme, ci co to sme tu budovali, cize ZS od 1983 do 1990.
a v treide boli vselijaki, na druhej strane sikana bola, nie ze nie, cize tam mohol ma skusneosti, neviem, ako je to myslene.
zas gulagy zo skol nerobme
@kvetulienka253 no bolo to uplne ine - prisne, dost vela obmedzeni atd
na druhej strane ucitelia mali respekt, ziaci si skoro nic nedovolili (ked tak vynimocne), nebolo to take, ze dieta dostane opravnene pokarhanie a rodic si ide najat pravneho zastupcu ci vynadat ucitelovi
kopec veci dobrych nebolo, ale nasilie to urcite nie je
@mircalla myslis, ze sa ta ucitelka zmenila v spravani, ked ucila v 1988 alebo v 1990? No neviem. Aj dnes vela zavisi na ucitelovi. Za ten cas, co som ucila, mi ziaden pravny zastupca po kabinete nebehal. Ale to len tak na odlahcenie 🙂 Nazor na zakladatela aj predcasne zaskolenie mame rovnaky, tak nemusime dalej rozvijat
@maestro na prvej strane si vo svojom jednom príspevku napísal vetu: "Len sa na svet treba pozerať zo správneho uhla."
A to je to, čo Ty nechceš vidieť a nepripustíš. Jediný správny pohľad je ten Tvoj. Tebe keby všetky ženy tu napísali, problém si Ty, Tvoje vyhranené názory, tak nepripustíš, že majú čo i len zrnko pravdy - ale majú sa konštruktívne vyjadrovať k téme.
Ty sa vôbec nezamýšľaš nad sebou a dopadom Tvojho správania na okolie a dieťa. Mne Tvoje správanie príde násilné. Vychádzam z jogovej filozofie, kde prvým morálno etickým princípom je princíp neubližovania. Ty konáš v záujme seba hlavne, nie svojho syna.
Ale Ty si typ človeka, okolo ktorého sa tieto reči odrážajú a vôbec si ich nepripustí, nie to aby sa nad nimi zamyslel. Budeš si točiť stále dookola svoje.
Si pre mňa extrémista a to nech sa týka čohokoľvek, nerobí dobrotu.
@maestro momentalne ma tvoj syn 4.5 roka, v septembri bude mat teda 5 a on uz teraz absolvuje testy skolskej zrelosti urcene pre 6-7 rocne deti?
inak, okrem inych veci ktore tu boli uz spominane - tebe nevadi ze bude mat spoluziakov starsich o 2-3 roky? stale bude v triede ostatnymi detmi brany ako najmensi (=najslabsi), tak sa potom necuduj ak sa stane obetou nejakej sikany alebo nasilia. ano, je to extrem, ale ja by som osobne svoje dieta nevystavovala takemuto zvysenemu riziku. zname, ktore maju skolopovinne deti narodene v lete tak maju problem napr. aj s tymto - ze dieta je v triede najmladsie a nie je brane rovnocenne - kedze su v triede aj deti ktore maju odlozenu dochadzku, a teda uz pri nastupe do skoly mali 7.5-8 rokov...
dieta musi byt zrele na skolu nielen mentalne, psychicky a emocionalne, ale aj fyzicky - aby bolo vo vsetkych oblastiach porovnatelne spoluziakom a malo sancu sa im vyrovnat.. a 2-3 roky rozdiel medzi spoluziakmi mi pride uz prilis.
aha, pardon, mea culpa.
no ale aj tak , ide o cerstvo 5 rocneho v septembri. ak idu 5 rocni skor, tak su to deti , ktore maju blizssie k 6 rokom, ako k 5...
no nic, vlastne uz nie je tu o com.
@maestro no kedze len 5 - 10% nazorov podporuje tvoje hladisko, ma vacsiu vypovedaciu hodnotu ako vsetky tvoje traktay, ktore si tu dal. Ak si sklamany z toho, ze ti tu diskutujuce protirecia, mal si napisat siahodlhy clanok do svojho blogu na MK, mal si vypnut komenty, zbieral by si len liky. Myslim, ze toto by bolo pre teba optimalne riesenie. Ty kritiku neznesies, oponenturu rovnako. TY jediny mas PRAVDU.
(Len tak mimochodom, riesenie s vypnutymi komentami sa na MK pouziva casto. Slaboduche zienky, ktore sa obavaju nesuhlasu a kritiky, len maju potrebu hladkat si vysokym poctom likov svoje posramotene ego ho pouzivaju uplne pravidelne a velmi rady.)
@maestro
toto by vas mohlo zaujimat: http://www.theguardian.com/news/datablog/2011/n...
A report out today suggests that children born in August are more likely to have lower confidence in academic ability and to report being unhappy at school. The results also show that children born in the last month of the academic year are also less likely to attend top universities.
@edita56 nemozes tu zverejnovat blogy pana UzasTneho. Lebo po precitani jeho blogov (Nielen tych co tu boli nalinkovane, ale cely jeho blog je interesantny, odporucam precitat, babeky. Zabavite sa urcite)sa ukazalo, ze ono s nim nieco celkom v poriadku nie je. Minimalne je riadne lavoruky, ked sa ukaze, ze zaluzie mu opravuje svokrusa. Asi on taka supernova nebude ako sa tvari. Ale kaleraby do hlavy nam tlaci paradne. 😀
@maestro mne je tvojho syna úprimne ľúto. Nie preto, že mu niekto bráni v predčasnom zaškolení, ale preto lebo má takého otca, ako si ty. Prepáč za silné slová, ale prešli mi ako učiteľke rukami stovky detí, tie prvé už mi dnes vodia svoje deti. A vie, ktoré sú najšťastnejšie a najúspešnejšie? Nie tie, ktoré dosiahli najvyšší stupeň vzdelania, ktoré rodičia všade tlačili, ale tie, ktoré nechali voľne rásť a iba ich podporili, keď bolo treba.
@mircalla ja ti odpoviem za neho, ako sa dohodol s tou školou, teda ako to funguje. Mala som v triede chlapčeka, ktorý mal matku takúto sliepku 😒 😒 😒 😒 Do škôlky prišiel v štyroch rokoch, teda do strednej skupiny. Od začiatku sa úplne vymykal z klbka detí - oblečením - ako následník trónu, nedaj Boh sa zašpiniť....bál sa chudák aj rozbehnúť, futbal nepripadal do úvahy, uvoľnil sa chúďa len v bazéne 😖 😖 , keď sme chodili plávať. To dieťa ´bolo už v piatich rokoch totálne vystresované z toho, že nebude úspešné a to mu prirodzene zväzovalo ruky 😠 😠 😠 😠 . Raz sa tak príšerne rozplakal len pri nejakej banálnej chybe na pracovnom liste, až som sa zľakla, že ho niečo rozbolelo. Nemohla som ho ani utíšiť, nepočúval, keď som ho utešovala, že každý sa môže zmýliť, že chyba sa dá opraviť, upokojil sa až potom, keď som mu ukázala, že ten pracovný list môžeme roztrhať, zahodiť a zobrať si nový. Vzlykal ešte vonku, tak som sa začala o neho hlbšie zaujímať, matka s ním doma do nemoty preberala všetky pracovné zošity, aké kde zbadala. Prihlásila ho na tenis, aj keď vôbec nemal na to predpoklady...Naše odporúčania ani nepočúvala, natlačila ho na prijímačky do súkromnej základnej školy, kde ale chlapec neuspel. Viem to, išli tam aj iné deti z mojej triedy. No chlapec bol prijatý, zrejme mastný sponzorský dar urobil svoje, mama mu vypracováva všelijaké projekty, len aby bol úspešným,chodí si k učiteľkám po učivo, aby sa s ním mohla učiť popredu, učiteľky jej to žerú, lebo takí rodičia sú pre školu zaujímaví....Otázkou je, čo potom, keď mu už nebude stačiť, teraz je tretiakom. Zaplatí nejakého vysokoškoláka? Keby nechala to dieťa voľne sa rozvíjať, nezabila v ňom detskosť, tak by bol úspešným v bežnej ZŠ, možno dvojkárom. Takto je predpoklad, že po celý život bude trpieť ak ho zastihne čo i len drobný neúspech, mama ho pre život nepripravila vôbec, naopak, veľmi mu to sťažila. 😖 😖 😖 😖 😖 😖 😖
Vôbec som tu nechcela poukázať na úroveň školstva na Slovensku, nie som s ňou spokojná ani náhodou, ale aby niekto uvažoval o tom, že sa presťahuje do iného štátu, to je chorý názor. Už len tým, že nemá prehľad o tom, čo sa tam štvorročné deti učia, no násobilka to nie je....
@timea7 myslim si, ze panovi nejde o to aby jeho synacik vedel v siestich rokoch nasobilku. On ho vydriluje tak (vydriluje, to je ten spravny vyraz), ze v siestich rokoch bude riesit diferencialne rovnice a ocinko mu bude hladat VS, kde ho v osmich rokoch vezmu, lebo vsak "vedomodti" na to ma 😝
Neda sa povedat ine, len takyto otec, to je teda zivotne "vyhra". Len marne uvazujem kde ma to dieta matku? Lebo normalna matka by toto nedopustila. Bud je chudera tak submisivna, ze necha takto nehorazne cvicit so sebou aj s dietatom, alebo je postihnuta rovnakym sposobom ako jej opelovac. Neviem co je lepsie 😝 😝
@timea7 pisal, ze matka je ucitelkou na ZS. Nemozem uverit, ze nejaka ucitelka toto dopusti na svojom dietati
Ach baby.... Presne týchto rodičov nemusím (teda toto je už extrém), ale že ich je v dnešnej dobe požehnane.😦
Inak, mne ani "dozretie" nepomohlo - ja neviem vypisovať tlačivá. Neviem čím to je, ale prvé zásadne pokaziť a pritom si už dávam sakra pozor. Či sa musí vypisovať tlačenym, či sa má nehodiace preskrtnut alebo hodiace zakruzkovat/podčiarknuť, či je meno s priezviskom v jednej kolónke, ktoré z nich je prvé,... tak toto nedávam 😛

No, mne sa blog Montessori na Borinskej paci 🙂 Podla mna je vystizne napisany.
A k inemu... to posudzovanie nasilia/nenasilia na skolach je sice mimo otazky, ktore zakladatel polozil v uvode, ale predsa mi to neda. Nie je pravda, ze "v minulosti" si ucitel nedovolil polozit ruku na ziaka. To, ze ste to nezazili neznamena, ze to neexistovalo. Ja mam 30, prve dva roky som chodila na "normalnu" ZS. Tam sme museli byt upratani... ja som bola. Boli vsak spoluziaci, ktori mali trebars dlhe vlasy a mojej soci ucitelke sa to nepacilo a ruku nanho polozila. Ako prvacka som tomu nerozumela. Nasledne som to povedala doma a vdakabohu za mojich rodicov, po talentovkach som do tretieho rocnika nastupila uz na jazykovu skolu, co ma nasmerovalo neskor na bilingvalne gymnazium. Verim vsak, ze taka otvorena sikana mohla na tom chlapcovi zanechat stopy, ktore si nesie...
Nevidim nic zle na tom, ze kazdy rodic chce pre svoje dieta to najlepsie. Nech to v jeho ponimani znamena cokolvek. Nie sme tu taki/take vsetci? 😉